МЕНИ

Насловна » Активности

Активности

1. oктобар 2020.

Међународни дан старијих особа – активност најбољи лек против деменције

На Међународни дан старијих особа ове године, најстаријим суграђанима је потребнија подршка и пажња, како би се уз готово уобичајену усамљеност и заборављеност лакше изборили и са изолацијом због короне. У свету расте број старијих особа. У Србији старијих од 65 година је 17,4 одсто у структури становништва, па смо једна од најстаријих земаља у свету.

 Међународни дан старијих особа – активност најбољи лек против деменције

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић рекла је за РТС да Србија спада у старе државе, као и већи део Европе и Северне Америке. Министарка наводи да је током епидемије урађено истраживање на репрезентативном узорку од 1.054 особе старије од 65 година. Истраживање је показало да су старије особе биле дисциплиноване, да су мере државе за њих императив и да верују струци.

Током анкетирања старији су радили и тест самопроцене депресивности, а резултати теста показују да је 11 одсто жена и девет одсто мушкараца испољило средње тешку депресивност.

,,У нашој култури су деца најчешћи неговатељи старијих особа, период короне и пандемија показали су да је ослонац на бризи о старијима, на деци. Осамдесет шест одсто деце не живи са родитељима, али су долазили да помогну, али је изостао недостатак здравствене писмености у погледну менталног здравља”, истакла је проф. др Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, деца и други који су бринули нису обратили пажњу на почетне знаке депресивности – уздах уместо осмеха, губитак самопоуздања, бојење свега у црно.

Најбољи лек против деменције је, истиче министарка, активно старење – неговање хобија, социјални живот.

Када је реч о природном прираштају, проф. др Ђукић Дејановић наводи да је, према досадашњим подацима, једино у Војводини рођено 280 беба више у првих осам месеци у односу на исти период прошле године.

,,Смртност се повећала свуда, изузев на југу. Ми смо раније имали највећу смртност на југоистоку Србије”, наводи министарка додајући да се смртност повећала пре свега од кардиоваскуларних и респираторних болести.

Извор: РТС

29. септембар 2020.

Oдржан вебинар ,,Родна равноправност и одрживи развој – где је веза?”

Вебинар под називом ,,Родна равноправност и одрживи развој – где је веза?” одржан је данас, а главни циљ је било окупљање значајних друштвених актера и институција, како би се иницирао дијалог о теми родне равноправности уопште, а посебно у условима пандемије вируса COVID-19.

 Oдржан вебинар ,,Родна равноправност и одрживи развој – где је веза?”

Панелисткиње су биле проф. др Славица Ђукић Дејановић министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, Милана Рикановић шефица канцеларије UN Women у Србији и експерткиња за питања родне равноправности, Сања Николин предузетница и активисткиња у области родне равноправности и Јелена Ружић председница Женског удружења колубарског округа - ЖУКО.

 Oдржан вебинар ,,Родна равноправност и одрживи развој – где је веза?”

Панелисткиње су дискутовале о различитим аспектима утицаја пандемије на питања родне равноправности у Републици Србији. Главне теме покривене током вебинара су мере које је Влада Републике Србије предузела да унапреди родну равноправност, изазови за спровођење политике родне равноправности у Републици Србији на националном и локалном нивоу, као и позитивни и негативни аспекти родне равноправности за различите социјалне групације (у складу са принципом “Leave No One Behind”).

Вебинар ,,Родна равноправност и одрживи развој – где је веза?” организован је у оквиру пројекта „Одрживи развој за све“ који подржавају владе Швајцарске и Немачке а имплементира Немачка организација за међународну сарадњу - ГИЗ. Партнери на пројекту су Фондација Ана и Владе Дивац, Центар за високе економске студије, Београдска отворена школа, Фондација центар за демократију, Тимочки омладински центар и Београдски фонд за политичку изузетност.

Пројекат “Одрживи развој за све” подразумева успостављање платформе за опште-друштвени дијалог међу најзначајнијим недржавним актерима у Србији, попут цивилног друштва, корпоративног сектора, академске и истраживачке заједнице, професионалних удружења, медија и грађана, о усклађивању развојних приоритета Србије са циљевима садржаним у Агенди Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године.

24.септембар 2020.

Отворен 21. Фестивал здравља Београд ,,Направи корак ка здрављу”

Проф. др Славица Ђукић Дејановић министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику отворила је данас традиционални 21. Фестивал здравља Београд који се ове године одржава онлајн, под слоганом ,,Направи корак ка здрављу”.

 Отворен 21. Фестивал здравља Београд ,,Направи корак ка здрављу”

Министарка је у уводном говору истакла да је заштита здравља постала главна брига свих нас, са посебним акцентом на превенцију – а када је у питању корона вирус који је међу нама од марта ове године акценат је свакако на прању руку, ношењу заштитних маски и држању дистанце.

,,Колики је значај превенције говори нам и чињеница да тренутно у поређењу са државама у окружењу ситуацију држимо под контролом, те да примењене мере дају резултате,” истакла је министарка и додала да смо свесни чињенице да нема опуштања. ,,Највећу захвалност дугујемо здравственим радницима, али и грађанима који се придржавају прописаних мера” рекла је министарка, прецизирајући да управо овогодишњи слоган ,,Направи корак ка здрављу” говори о значају да што већи број наших грађана учи о превенцији и брине о свом здрављу.

Министарка је нагласила да ће предавања на овогодишњем Фестивалу здравља имати и наши врхунски лекари који раде у познатим клиникама у САД, Италији, Шведској, Данској, Бразилу, те да ће највише пажње бити посвећено борби против вируса корона и последицама које оставља на здравље, јачању имунитета, здравој исхрани и правилном читању етикета на производима, менталном здрављу у доба пандемије ковида 19, трибини за младе као и најстарије грађане.

 Отворен 21. Фестивал здравља Београд ,,Направи корак ка здрављу”

Током Фестивала здравља проф. др Даница Грујичић директорка Института за онкологију и радиологију Србије појасниће да ли ће малигне болести обележити 21. век, док ће панелисти трибине ,,Важно је да знамо шта једемо” открити све о здравој исхрани. Које лекове не треба комбиновати са одређеном храном и суплементима посаветоваће стручњаци Фармацеутске коморе, а гледаоци ће моћи да чују и све о квантној дијагностици, ајурведи, кинеској традиционалној медицини.

Гледаоци београдског Фестивала здравља моћи ће да сазнају од Јасмине Ковачев, са Новог Зеланда, на који начин могу да се ослободе од стреса, а биће одржан и панел о значају здравствених радника у време короне, на којем ће учествовати они који раде у ковид болницама. Биће обрађене и теме из популарне психологије, попут принципа холистичке комуникације, као и како превазићи проблеме у партнерским односима.

Нова научна сазнања о утицају ковида 19 на труднице и стерилитет представиће др Милан Миленковић, гинеколог из Универзитетске клинике ,,Каролинска” у Шведској, а шта се променило од почетка пандемије до сада др Јована Милић, из Универзитетске клинике из Модене, Италија. Како интегративна медицина може да буде у служби здравља на онлине Фестивалу здравља Београд говориће др Бојана Јанковић Ведерли, из САД, а директно ће се укључити и др Татјана Захарова, педијатар-хематолог из Универзитетске клинике у Оденсеу, Данска. И овога пута представници медија ће имати изузетне госте на својим трибинама.

Сви заинтересовани грађани моћи ће да прате целокупан садржај Фестивала здравља, у четвртак и петак, 24. и 25. септембра, од 10 до 20ч, преко Youtube канала фестивала, путем следећег линка: https://www.youtube.com/watch?v=vd2GuGjjKLU

Више информација о Фестивалу здравља доступно је на сајту www.festivalzdravlja.com.

24.септембар 2020.

Министарка о подршци родитељима у време глобалне кризе и сузбијању насиља над децом

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић отворила је данашње интернет окупљање ,,Донатора за родитељство.” Овај скуп, први у онлајн формату, организован је под покровитељством Лего Фондације, Фондације ОАК, Глобалног партнерства за сузбијање насиља и Мреже за рани дечији развој, а уз подршку УНИЦЕФ-а и Светске здравствене организације.

 Министарка о подршци родитељима у време глобалне кризе и сузбијању насиља над децом

Глобални одговор на пандемију изазвану вирусом Ковид-19 проузроковао је прекид у уобичајеном раду служби за подршку развоја деце и усмерио родитеље да преузму већи део бриге о деци, усклађивањем радних и породичних обавеза. С тим у вези, проф. др Ђукић Дејановић указала је на важност подршке родитељима у тренуцима борбе против вируса Ковид-19.

Министарка је истакла да је у априлу 2018. године са министром здравља, министром просвете, науке и технолошког развоја и министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања потписан Национални позив на акцију у области раног развоја детета. Ова иницијатива УНИЦЕФ-а препознаје прве године живота као најважније за физички, емоционални и интелектуални развој деце, због убрзаног развоја можданих функција. Министарка је говорила о значају адекватне неге детета у првих 1000 дана живота и бенефитима увођења компоненте једнакости у системе подршке родитељима, како би свако дете имало подједнаку прилику да у потпуности оствари сопствени потенцијал.

Агенда скупа је укључила и разговоре на тему неопходности заштите деце од насиља и стварању услова за квалитетан живот, посебно у најранијем детињству, али и о унапређењу школства, здравствене неге и нутритивног статуса деце.

Министарка је подсетила на улогу здравствених медијаторки специјализованих за Ромску популацију које доприносе стварању сигурних породичних окружења и пружају посебну подршку радитељству у популацији националних и етничких мањина.

Проф. др Ђукић Дејановић се на крају обраћања осврнула и на резултате рада Владе Републике Србије, у доба пандемије Ковид-19 усмерене на подршку деци и породици. Ово се, пре свега, односи на континуитет финансијске помоћи породицама, успостављање директне комуникације са родитељима, кроз партнерство са УНИЦЕФ-ом и медијским јавним сервисом, али и на постојећу иницијативу двадесетчетворочасовне подршке родитељима под називом ,,Хало бебa.”

Општи циљ скупа била је подршка разумевању искустава прикупљених широм света у вези са програмима родитељства, као и разматрање друштвених акција у побољшању приступа иницијативама родитељства конципираних на основу досадашњих научних сазнања.

18. септембар 2020.

Компанијама представљени приручници о усклађивању радног и породичног живота

У оквиру пројекта „ЈЕДНАКИ - Ка родној равноправности усклађивањем радног и породичног живота запослених“ у организацији Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику и Фондације Ана и Владе Дивац, уз финансијску подршку Европске уније, представљени су приручници о усклађивању радног и породичног живота запослених.

 Компанијама представљени приручници о усклађивању радног и породичног живота

Многа истраживања указују да само запослени родитељ коме послодавац пружи подршку, како у пословном, тако и у породичном животу, може бити квалитетан у послу. ,,Нова култура почиње тамо где се поштују радник и рад, говорио је још Максим Горки, а задовољан радник је у исто време и продуктиван и бележи најбоље резултате, што уједно доноси бољи имиџ и наравно профит за послодавца”, изјавила је овом приликом проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику.

Последњих година се све више говори о усклађивању породичних и радних обавеза које подразумева да особа подједнако даје предност захтевима каријере и приватног живота, а ту је улога послодавца велика, али и јако изазовна.

Неки од најчешћих разлога који доводе до лошег баланса између пословног и приватног живота укључују: повећане одговорности на послу, дуже радно време, брига о деци и другим укућанима, повећање флексибилности рада, продужење радног времена, смањење сигурности радних места. Студије су показале да запослени који имају позитивну равнотежу између пословног и приватног живота боље раде посао, па је промоција ове равнотеже корисна како за појединце, тако и за компанију што је био циљ и овог догађаја и представљања приручника како би се нашло решење које даје најбоље резултате и за послодавце и за запослене.

 Компанијама представљени приручници о усклађивању радног и породичног живота

Оно што је можда посебно интересантно је то, да колико год запослени и надлежни у компанијама мисле да су упознати са радним правима, појављују се недоумице у многим ситуацијама. У приручнцима се налазе информације које су заиста драгоцене да знамо када заснивамо радни однос, односно потписујемо уговоре, као и током самог рада у некој фирми, рекла је Ана Кошел, директорка Фондације Ана и Владе Дивац.

Приручнике за послодавце и запослене о усклађивању радног и породичног живота можете погледати ОВДЕ.

Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, у сарадњи са Фондацијом Ана и Владе Дивац реализује пројекат „ЈЕДНАКИ - Ка родној равноправности усклађивањем радног и породичног живота запослених“. Пројекат ће се спроводити у периоду од јануара 2020. до јуна 2021. године, уз финансијску подршку Европске уније, кроз програм „Права, једнакост и држављанство (2014-2020).“

4. септембар 2020.

Нова возила и опрема за Дом здравља Крагујевац

 Нова возила и опрема за Дом здравља Крагујевац

Дом здравља Крагујевац добио је два теренска возила за службе кућног лечења и поливалентне патронаже, као и нову гинеколошку опрему и логопедски апарат, у вредности од око 9,3 милиона динара. Средства су обезбеђена кроз Јавни позив за доделу бесповратиних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединицa локалне самоуправе у Републици Србији.

Министарка без портфеља задужена за демографску и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић уручила је кључеве возила и нову опрему директору Дома здравља Крагујевац др Василију Антићу.

Према министаркиним речима, сарадња Владе Републике Србије, Града Крагујевца, Дома здравља, предшколских установа и грађана резултирала је многим пројектима који су имали за циљ да унапреде здравље и подигну ниво здравствене писмености грађана Крагујевца.

,,Ово је само један од пројеката и рекла бих да је највећи бенефит наше сарадње управо повећање видљивости популационе политике и настојања да нас буде више,” навела је минстарка и изразила уверење да ће Град Крагујевац бити поуздан партнер Влади Републике Србије и у наредном периоду у спровођењу мера популационе политике.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић најавио је да ће оваквих пројеката у наредном периоду бити још више. ,,Мислим да правимо прави потез када осавремењавамо и опремамо Дом здравља, како би пружао квалитетније услуге нашим грађанима,” рекао је градоначелник Дашић.

 Нова возила и опрема за Дом здравља Крагујевац

Директор Дома здравља Крагујевац др Василије Антић је истакао да је захваљујући теренским возилима омогућен приступ грађанима који живе у најудаљенијим подручјима у околини Крагујевца у свим временским приликама. ,,Дневно, наша патронажа пређе преко 2.000 км, а овим возилима смо заменили стара на која смо трошили доста новца и времена због поправки,” закључио је др Антић.

Од 2018. године Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, кроз Јавни позив за доделу бесповратиних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији издвојио је око 74 милиона динара за Град Крагујевац. Од тога 14,8 милиона динара опредељено је за Дом здравља Крагујевац за куповину медицинске опреме, набавку возила, али и за унапређење саветовалишног рада.

10.јул 2020.

Обележен Светски дан становништва

 Обележен Светски дан становништва

Пандемија КОВИД19 утицала је на људе, заједнице и економије свуда. Ипак, нису сви погођени једнако, а као што то често видимо, жене и девојчице у посебним су ризицима. Утицај КОВИДA-19 може бити посебно велик у земљама као што је Србија са значајним учешћем старијих људи. Процењује се да је у Србији свака пета особа старија од 65 година.

Поводом Светског дана становништва, Популациони фонд Уједињених нација (УНФПА) у Србији организовао је данас виртуелну панел дискусију на којој су учествовали проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, Џон Кенеди Мосоти, директор УНФПА за Србију, Франсин Пикап, стална представница УНДП-а у Србији, Јелена Хрњак, програмска менаџерка у НВО Атина, и др Драган Станојевић, доцент на Филозофском факултету.

Глобално, али и у Србији жене чине највећи део здравствених радника (преко 70%), због чега су оне несразмерно изложене коронавирусу. За многе жене изолација подразумева веће оптерећење код куће, што равномерну поделу кућних обавеза чини још тежом. Услуге сексуалног и репродуктивног здравља могу бити ослабљене током пандемија. Поред тога, жене и девојке могу бити изложене већем ризику од партнерског насиља због повећаних тензија у домаћинству. До краја априла, у Србији је пријављено три до пет пута више позива СОС линијама и специјализованим организацијама цивилног друштва.

„Прошлог новембра, Србија је била једна од преко 170 делегација у Најробију које су се обавезале да ће побољшати животе жена и девојака. Самит у Најробију поставио је врло амбициозне циљеве за све нас, а пандемија КОВИД19 указала нам је на нове, до сад невиђене изазове. Они ипак нису непремостиви “- каже Џон Кенеди Мосости, директор УНФПА за Србију.

Дужи боравак у изолацији, код старијих особа може оставити последице на њихово физичко и ментално здравље. Истраживања психолошких ефеката изолације и карантина указала су на вишеструке негативне ефекте као што су страх, нервоза, туга и кривица, што у периоду после изолације може резултирати љутњом, конфузијом и анксиозношћу. Мање видљиви, али веома важни су и шири ефекти: здравствена заштита ускраћена за услове који нису повезани са КОВИДОМ-19; занемаривање или злоупотреба; пораст сиромаштва и незапослености; драматични утицај на добробит и ментално здравље; и трауму, стигму и дискриминацију.

 Обележен Светски дан становништва

Министарка Ђукић Дејановић нагласила је да се Србија суочила са сличним изазовима као и друге европске земље, имајући у виду значајан удео старијих  особа у општој популацији.

„Поред старијих људи, пандемија је показала да интервенције намењене маргинализованим групама, као што су људи и породице које живе у сиромаштву, особе са инвалидитетом морају бити ојачане. Морамо наставити да радимо на испуњењу наших обавеза из Најробија и сада, попут спровођења Националног програма за очување и унапређење сексуалног и репродуктивног здравља, Стратегије подстицања рађања и Националне стратегије за младе, али и да појачамо надзор када је у питању породочно и родно засновано насиље,” додаје министарка Ђукић Дејановић.

Учесници су говорили о ефектима пандемије КОВИД19 на веће укључивање мушкараца и реорганизацију породичног живота у Србији, међународним миграцијама, депопулацији и могућностима коришћења иновативних дигиталних решења у оваквим ситуацијама.

„Важно је створити платформе и могућности где старији људи могу да кажу шта их највише мучи и да се њихов глас чује у одговору на кризу у којој су највише погођени,“ каже Мосоти.

Снимак панел дискусије доступан је на https://bit.ly/2BsqTcS

07.јул 2020.

Министарка Ђукић Дејановић на он-лајн скупу посвећеном науци, технологији и технолошком развоју у оквиру Политичког форума на високом нивоу у Њујорку

У оквиру Политичког форума на високом нивоу у Њујорку, Влада Републике Србије – Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Међуресорна радна група за примену Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године Републике Србије, Влада Јапана, Заједнички истраживачки центар Европске комисије и Међуагенцијски тим УН за науку технологију и иновације, данас су организовали он-лајн скуп посвећен науци, технологији и технолошком развоју, под називом ,,Трасирање пута ка одрживом опоравку и отпорнијој будућности” (STI Roadmaps for SDGs – paving the pathways for sustainable recovery and future resilience).  

 Министарка Ђукић Дејановић на он-лајн скупу посвећеном науци, технологији и технолошком развоју у оквиру Политичког форума на високом нивоу у Њујоркуе

Отварајући скуп, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић нагласила је да су наука, образовање и технолошки напредак једни од стубова на којима почива Агенда Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године, те да је даље развијање и напредовање, али и финансијско улагање у њих, од великог значаја за све нас. Министарка се осврнула и на важност ових сегмената у кризним ситуацијма, као што је пандемија COVID19, кроз коју тренутно пролазимо на глобалном нивоу.

,,Успеси, напори и иноватнивна решења до којих ћемо доћи кроз научни и технолошки напредак могу нам послужити као водич за даље испуњење Циљева одрживог развоја 4 и 9, али и свих осталих циљева у будућности”, истакла је министарка Ђукић Дејановић. Она је још једном нагласила да је Република Србија чврсто посвећена пуној имплементацији Агенде 2030 и свих њених циљева, као и да смо међу првим државама основали Међуресорну радну групу за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године. Министарка је, такође, подсетила присутне да је Република Србија представила свој први Добровољни национални извештај на прошлогодишњем Политичком форуму на високом нивоу, у седишту Уједињених нација у Њујорку, где је детаљно описан процес и прогрес имплементације сваког од 17 Циљева одрживог развоја у Србији. Министарка Ђукић Дејановић је подвукла и важну улогу и потенцијал дијаспоре у домену научног и технолошког напретка, посебно када је реч о размени искустава и примера добре праксе на међународном нивоу.

 Министарка Ђукић Дејановић на он-лајн скупу посвећеном науци, технологији и технолошком развоју у оквиру Политичког форума на високом нивоу у Њујоркуе

Он-лајн скупу је присуствовало преко 100 званичника из целог света, а међу говорницима је био и проф. др Виктор Недовић, помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и члан Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године који је поделио искуства, напоре и успехе Републике Србије у домену научног и технолошког развоја.

25.јун 2020.

Уручена награда ,,Дуга“ за допринос у борби против хомофобије и трансфобије

 Уручена награда ,,Дуга“ за допринос у борби против хомофобије и трансфобије

Поводом доделе награде ,,Дуга“ коју Геј стрејт алијанса већ осму годину заредом додељује за допринос у борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТ особа у Србији, данас је традиционално уприличен догађај у Скупштини града Београда. Добитник овогодишње награде је глумац Милош Тимотијевић.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић отварајући скуп честитала је овогодишњем добитнику и истакла да је Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије прилика да се подсетимо на лепоту различитости која чини нашу културу богатијом.

,,Иако многи национални и међународни акти прописују да смо сви рођени слободни и једнаки у достојанству и правима, ипак су дискриминаторне политике понегде доста изражене,” рекла је министарка и додала да се у 72 државе света истополни односи сматрају противзаконитим, док само 63 државе пружају неки облик заштите за ЛГБТ популацију.

Према њеној оцени, у последњих неколико година дошло је до одређених помака у погледу побољшања положаја ЛГБТ особа у Србији. Повећана је видљивост ове популације, актуелизовани су изазови, побољшан је правни оквир за борбу против насиља и дискриминације, а институције и политички чиниоци озбиљније третирају питања која се тичу ЛГБТ заједнице.

,,Србија не сме бити окружење које погодује искључивању било које групе грађана, а то можемо постићи само заједничким напорима усмереним ка квалитетном и доступном образовању за 21. век, политичкој и грађанској партиципацији, економском јачању свих слојева друштва, елиминацији свих облика сиромаштва и доступним здравственим услугама за све генерације,“ поручила је проф. др Ђукић Дејановић.

17.јун 2020.

Отворен погон за прикупљање меда у Рачи

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић обишла је данас радове на реконструкцији вртића ,,Наша радост” у Рачи и присуствовала је свечаном отварању погона за прикупљање меда ,,Наш мед“ у овој општини. Погон су отворили председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и председник општине Рача Ненад Савковић.

 Отворен погон за прикупљање меда у Рачи

Председница Владе је, том приликом, истакла да је након много труда и рада испуњено обећање и направљена прва српска кућа меда. Премијерка је навела да је пројекат комплетно урађен – од идеје до реализације и пуштања у рад, подсећајући да је камен темељац за погон постављен 2018. године. Један квалитетан пројекат отвара идеје и пут за друге, поновила је председница Владе и додала да је на тај начин настала стратешка сарадња Владе Републике Србије и општине Рача.

 Отворен погон за прикупљање меда у Рачи  Отворен погон за прикупљање меда у Рачи

Од 2018. до 2020. године Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику је издвојио око 84 милиона динара за општину Рача. Средства су уложена у набавку медицинске опреме, подршку пољопривреди, кроз оснаживање пољопривредних газдинстава, санацију водоводне мреже у месним заједницама Вишевац и Ђурђево, промовисање мера популационе политике, едукацију о значају партнерских односа и репродуктивном здрављу, као и у набавку аутомобила за потребе вртића ,,Наша радост.”

10.јун 2020.

Ђукић Дејановић: Обезбедити стимулације за останак здравствених радника

 Ђукић Дејановић: Обезбедити стимулације за останак здравствених радника

 

Министарка без портфеља задужена у Влади Србије за демографију и популациони политику, Славица Ђукић Дејновић, изјавила је данас агенцији Бета да је нужно обезбедити "финансијску и стручну стимулацију" како би здравствени радници били мотивисани да остану у земљи.

"Пост-Ковид период треба искористити да се нађе како финансијска, тако и стручна стимулација у институцијама јавног здравља, али и примарне здравствене заштите, како би сваки лекар и свака медицинска сестра имали своје место у здравственом систему", рекла је она.

"Здравствени радници, лекари и медицинске сестре су итекако потребни Србији и одлазак ове струке ван наших граница је дубоки недостатак нечега што је најпотребније, а то је јавно здравље", оценила је Славица Ђукић Дејановић.

ИЗВОР: Бета

 

 

10.јун 2020.

Представљени резултати истраживања ,,Праћење фактора ризика по здравље неформалних неговатеља у Републици Србији”

 Предсрављени резултатима истраживања ,,Праћење фактора ризика по здравље неформалних неговатеља у Републици Србији”“

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић посетила је данас општину Богатић, где су представљени резултати истраживања ,,Праћење фактора ризика по здравље неформалних неговатеља у Републици Србији”,спроведеног у сарадњи Кабинета на чијем је челу са организацијом Каритас из Шапца.

,,Циљ истраживања био је да сагледамо утицај и ефекте неформалне неге на физичко и ментално здравље неговатељица и неговатеља и да у складу са налазима израдимо препоруке, како би се промовисало унапређење здравља неформалних неговатеља, али и повећање видљивости њиховог рада и допринос дуготрајној нези. Њихов ангажман у породици и друштву често се не препознаје, а заправо можемо са сигурношћу да тврдимо да неформални неговатељи представљају стуб система дуготрајне неге,“ навела је министарка.

Узорак истраживања спроведеног током априла и маја 2020. године, током пандемије корона вируса, обухватио је 112 неговатеља, просечне старости 51 годину. Највећи број неформалних неговатеља су женског пола, њих чак 80%, које у просеку око 5 година негују члана породице. Значајан податак показује, када је у питању оцена сопственог здравља, да је скоро 43% испитаника оценило да њихово здравље није ни добро ни лоше.

,,Пандемија корона вируса је још више усложнила живот неговатеља и околности са којим се свакодневно суочавају. Страх, анксиозност и изолација били су још већи терет, а постојеће рутине у обављању активности неге морале су да се напусте и да се неки послови обављају на другачији начин. Неформални неговатељи, суочени са корона вирусом, нашли су се у ситуацији која представља двоструку претњу. Са једне стране то је била бојазан да се сами не заразе, а са друге стране да не заразе особу коју негују. С тим у вези, 40% испитаника изјаснило се да им је здравље било више угрожено у односу на период пре пандемије корона вируса“, додала је министарка Ђукић Дејановић, осврнувши се на Водич за неформалне неговатеље под називом ,,Ја, неформални неговатељ“, који је Кабинет за демографију и популациону политику израдио у сарадњи са Црвеним крстом Србије.

 Предсрављени резултатима истраживања ,,Праћење фактора ризика по здравље неформалних неговатеља у Републици Србији”“

У општини Богатић на 1.000 становника роди се 8 беба, а умре 16 људи, док је просечна старост становништва 44 године. Од 2018. до 2020. године Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику је издвојио око 37 милиона динара у Богатић. Средства су уложена у доградњу и опремање вртића ,,Слава Ковић”, ангажовање васпитача и стручњака у ваннаставним активностима, као и у куповину ултаразвучног апарата и три возила патронажне службе за Дом здравља у Богатићу.  Улагања из Кабинета за 2020. годину обухватају подстицање запошљавања младих од 18 до 35 година, кроз доделу средстава за покретање и унапређење пословања, а биће организоване и едукације на тему покретања и вођења пословања, као и бриге о здрављу особа старије доби и младих.

08.јун 2020.

Министарки Ђукић Дејановић уручено признање „Капетан Миша Анастасијевић“

 Министарки Ђукић Дејановић уручено признање „Капетан Миша Анастасијевић“

 

 

Проф. др Славици Ђукић Дејановић, министарки без портфеља задуженој за демографију и популациону политику уручено је данас у Крагујевцу признање „Капетан Миша Анастасијевић“, за запажене резултате у области демографије и популационе политике.

Међу лауреатима овогодишњег признања су истакнути ствараоци, компаније, предузећа, брендови, појединци из Централне Србије, који су дали стваралачки допринос у изградњи и јачању просперитета у региону Шумадије и Поморавља.

Признање „Капетан Миша Анастасијевић“ додељује се од 2000. године у Србији, а од 2016. године и у Републици Српској и Босни и Херцеговини и носи име чувеног српског трговца и добротвора из 19. века. Признање је уметнички рад Љубише Манчића, академског вајара из Београда.

 

05.јун 2020.

Министарка Ђукић Дејановић у посети Алексинцу

 Министарка Ђукић Дејановић у посети Алексинцу

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић посетила је данас општину Алексинац са председником те општине Ненадом Станковићем и начелницом Нишавског управног округа Драганом Сотировски. Том приликом министарка је обишла предшколску установу ,,Лане“ и отворила новоизграђену балон салу. 

Из средстава Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политку, у претходне четири године, издвојено је 180 милиона динара за Нишавски округ, од чега је општина Алексинац добила 45 милиона динара.

Министарка Ђукић Дејановић је подсетила да је предшколска установа ,,Лане“ и централни објекат у Мишићевој улици у Алексинцу изграђен 1976. године. ,,Из средстава Кабинета на чијем сам челу прошле године смо издвојили око 16 милиона динара, за реконструкцију крова и фасаду вртића који похађа око 180 малишана, јасленог узраста и старије предшколске групе који сада имају неупоредиво боље услове за боравак. Ове године издвојили смо и око 3,6 милиона динара за набавку комби возила за ову установу. На овај начин растеретићемо родитеље довођења и одвођења деце у вртић, омогућићемо већи обухват деце млађег узраста предшколским образовањем, као и редовност похађања припремног предшколског узраста,“ навела је министарка Ђукић Дејановић.

 Министарка Ђукић Дејановић у посети Алексинцу  Министарка Ђукић Дејановић у посети Алексинцу

У циљу повећања доступности информација и развоја културе читања издвојена су средства и за тзв. библиобус, библиотеку на точковима која ће посећивати места у околини Алексинца. ,,Библиобус представља праву библиотеку на точковима која ће посећивати Алексинац и околна места, где ће деца и остали заинтересовани грађани имати прилику да позајмљују књиге. На овај начин ћемо дати допринос ширењу културе читања и образовања,“ истакла је министарка Ђукић Дејановић.

Министарка је присуствовала и отварању бало сале, чија је вредност око 16 милиона динара, у којој ће се према њеним речима квалитетно и несметано одвијати дечје спортске и физичке активности.

 Министарка Ђукић Дејановић у посети Алексинцу  Министарка Ђукић Дејановић у посети Алексинцу

Oпштина Алексинац има око  48 хиљада становника. На 1.000 становника роди се око 9 беба, а умре око 17 људи, што је испод републичког просека. Просечна старост становника је 45 године, а очековано трајање живота за жене је око 77 година, а за мушкарце 72 године.

01.јун 2020.

Нови спортски терен за децу са сметњама у развоју у Чачку

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић обишла је данас новоизргађени спортски терен у оквиру установе за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју ,,Зрачак” у Чачку.

 Нови спортски терен за децу са сметњама у развоју у Чачку

Министарка је подсетила да је установа ,,Зрачак” добила уређен спортски терен са антитрауматском подлогом, теретану на отвореном, као и специјализовано возило за потребе ове установе. У последње две године из средстава Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику у Чачак је уложено око 25 милиона динара. Најављено је да ће ове године бити изграђена још три нова игралишта за малишане у оквиру предшколске установе ,,Радост”, као и  набавка два путничка возила за потребе патронажне службе.

Министарка је истакла да је обухват деце предшколским образовањем у Чачку већи од републичког просека. Обухват деце узраста од 0-3 године у Чачку је 38,5%, док је на нивоу Србије 26,2%, а обухват деце од 3 године до поласка у школу у Чачку износи 77%, док је на нивоу Србије 64%. Из тог разлога, министарка је најавила да је од ове године у свих осам вртића предшколске установе ,,Радост” у Чачку досутупна и додатна викенд услуга ,,Сепарација није секирација.”

 Нови спортски терен за децу са сметњама у развоју у Чачку

,,Ова услуга подразумева боравак деце у вртићу преко викенда, а циљ је да се деца опусте и да лакше преброде одвајање од родитеља које често зна да буде трауматично искуство за њих,” нагласила је министарка Ђукић Дејановић.

Са децом узраста од 4 до 6 година која ће бити укључена у овај програм радиће пет васпитача. Програм боравка је детаљно испланиран, пријем деце ће се вршити суботом у 16 часова, а обухвата, између осталог, и излетe, рекреацију, одлазак на базен, представe у вртићу, креативне и едукативне радионице, са фокусом на интерактивним предавањима о здравим стиловима живота и здравој исхрани малишана.

 Нови спортски терен за децу са сметњама у развоју у Чачку

Град Чачак има око 110 хиљада становника. На 1.000 станвоника роди се око 9 беба, а умре око 15 људи, што је на нивоу републичког просека. Просечна старост становника је 44 године, а очековано трајање живота за жене је око 79 година, а за мушкарце 74, што је за годину дана повољније од просека на нивоу читаве земље.

Погледајте старија саопштења

 Врх стране