MENI

Naslovna » Aktivnosti

Aktivnosti

12. april 2018.

O zdravom potomstvu na sedamnaestom Festivalu zdravlja

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku otvorila je 17. po redu Festival zdravlja koji se ovog proleća održava pod sloganom „Za zdravo potomstvo“.

U svom obraćanju ministarka je naglasila da je ovaj skup još jedna prilika da za razgovor o zdravom potomstvu i načinima koji mogu da podstaknu parove da se odluče na na rađanje većeg broja dece.

 O zdravom potomstvu na sedamnaestom Festivalu zdravlja

Po otvaranju festivala, održana je tribina na temu očuvanja reproduktivnog zdravlja mladih. Tribini su prisustvovali učenici završnih razreda srednjih škola koji su imali priliku da čuju koja su to rizična ponašanja koja mogu da utiču na reproduktivno zdravlje, ali i koje su to mere koje će popraviti situaciju u ovom segmentu, a predviđene su novom Stratgeijom za podsticanje rađanja. Očekivani efekti kvalitetno sprovedene Strategije treba da budu očuvanje zdravlja i reproduktivnog potencijala mladih i zdravo potomstvo.

Na otvaranju su se, između ostalih obratili i Mima Fazlagić, direktorka festivala, Danijela Urošević , pomoćnica ministra zdravlja i pukovnik Miroslav Vukosavljević, zastupnik načelnik VMA.

5. april 2018.

Rezultati projekta sufinansiranja mera populacione politike u Vlasotincu

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, posetila je Vlasotince, jednu od opština u južnoj Srbiji u kojoj su, tokom prethodne godine, sufinansirane mere populacione politike.

 Rezultati projekta sufinansiranja mera populacione politike u Vlasotincu

„Evidentan je negativan prirodni priraštaj ali je važno da se ne smanjuje broj rođenih beba na godišnjem nivou. Na to će ubuduće svakako uticati i nove mere populacione politike“, izjavila je ministarka posle sastanka sa Zoranom Todorovićem, predsednikom opštine.

Ministarka je istakla da se očekuje finansiranje novih projekata i da će se ubuduće  više bodovati projekti udruženih opština, odnosno regionalni projekti koji će podrazumevati saradnju opština prilikom rešavanja određenih problema.

 Rezultati projekta sufinansiranja mera populacione politike u Vlasotincu

U sklopu posete, ministarka Đukić Dejanović obišla je Savetovalište za mlade koje osnovano pri domu zdravlja, zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz projekta za sufinansiranje mera populacione politike. U savetovalištu su predstavljeni podaci iz ankete koja je pokazala nizak nivo znanja srednjoškolaca na temu reproduktivnog zdravlja, što je još jedan razlog za postojanje i razvijanje savetovalištava ovog tipa.

4. april 2018.

Predstavljanje istraživanja o usklađivanju rada i roditeljstva u Privrednoj komori Srbije

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku predstavila je, u Privrednoj komori Srbije, Istraživanje o usklađivanju rada i roditeljstva, zajedno sa novom Strategijom podsticanja rađanja. Istraživanjem, čiji je cilj bio prikupljanje podataka o problemima sa kojima se zaposleni roditelji suočavaju pokušavajući da usklade svoje radne i porodične obaveze, kao i informacije o stavovima poslodavaca i njihovoj spremnosti da podrže zaposlene roditelje, obuhvaćeno je 126.000 zaposlenih, uzorkom od 330 poslodavaca i 3.918 zaposlenih u privrednim subjektima, lokalnim samoupravama i finansijskim institucijama.

 Predstavljanje istraživanja o usklađivanju rada i roditeljstva u Privrednoj komori Srbije

Ministarka je ukazala da rezultati istraživanja pokazuju da veliki broj poslodavaca u Srbiji ne obezbeđuje nijedan vid finansijske pomoći zaposlenim roditeljima, ali i da se veliki broj njih izjasnio da je spreman da obezbedi neki vid pomoći zaposlenima, uz određene olakšice od strane države kao što su poreske olakašice, ekonomsko podsticajne mere i medijsko promotivne mere.

Navedeno je da oko 48 odsto poslodavaca obezbeđuje finansijsku pomoć za troškove lečenja deteta, 28 odsto daje jednokratnu pomoć za rođenje deteta, a svega 5,5 poslodavaca daje jednokratnu finansijsku pomoć za polazak deteta u školu.

Ministarka prof. dr Slavica Đukić Dejanović je ocenila da većina zaposlenih nije upoznata i retko koristi svoja zakonom garantovana prava o fleksibilnom radnom vremenu koja bi pomogla roditeljima da usklade svoje porodične obaveze sa radnim vremenom.

 Predstavljanje istraživanja o usklađivanju rada i roditeljstva u Privrednoj komori Srbije

Ona je dodala da treba izdvojiti odgovorne poslodavce od onih koji nemaju socijalno odgovorno ponašanje i da zato treba napraviti odgovarajuće sertifikate za sve poslodavce, kako privatne tako i državne.

Prezentaciji je prisustvovao i Savetnik predsednika Privredne komore Srbije, Mihailo Vesović, koji je poručio kompanijama da treba da vode računa o merama populacione politike i da će zato Privredna komora Srbije predstavljati primere dobre prakse.

Kao primeri dobre prakse usklađivanja rada i roditeljstva predstavljene su kompanije MK Group i Vip mobile.

2. april 2018.

Sufinansiranje mera populacione politike u 2018. godini

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku, posetila je Nišavski okrug gde je najavila da će veći broj opština tokom 2018. godine dobiti bespovratna sredstva za sufinansiranje mera populacione politike. Podsećamo da se tokom 2017. godine za isti projekta prijavilo 88 opština sa 90 projekata, a da je sredstva za njihovo sprovođenje dobilo njih 15 iz jugoistočne, centralne i zapadne Srbije i Vojvodine.

 Sufinansiranje mera populacione politike u 2018. godini

U okviru posete, ministarka je obišla Aleksinac, gde je prisustvovala prijemu za majke dece rođene u 2018. godini, a zatim je, u sedištu Nišavskog upravnog okruga, razgovarala sa načelnicom okruga, gradonačelnikom grada Niša i predstavnicima opština iz celog okruga o merama za podsticanje rađanja.

Ministarka je najavila raspisivanje novog javnog poziva za sufinansiranje mera populacione politike i napomenula da će prednost za dobijanje bespovratnih sredstava imati opštine koje osmisle zajedničke projekte i istakla da će projekti u ovoj, obuhvatiti mnogo veći broj opština u odnosu na prethodnu godinu.

 Sufinansiranje mera populacione politike u 2018. godini

Takođe, ona je podsetila da, pored mera koje se sprovode na nivou republike, i opštine i gradovi sami, u odnosu na svoje specifičnosti preduzimaju korake u ovom pravcu. Ona je podsetila predsednike opština da su domovi zdravlja u njihovoj nadležnosti i da je neophodno da se više radi na podizanju nivoa znanja o reproduktivnom zdravlju i prevenciji kardioloških i onkoloških bolesti, navodeći da 20 odsto stanovnika Nišavskog okruga umire od onkoloških bolesti, da su među njima i mlade žene, te da su preventivni pregledi i pravovremena dijagnostika takođe pronatalitetne mere.

27. mart 2018.

Podsticanje rađanja trećeg i četvrtog deteta

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je finansijska pomoć porodicama sa decom, koja je predviđena Strategijom podsticaja rađanja, usmerena na podsticaj rađanja trećeg i četvrtog deteta.

Đukić Dejanović je na sednici Stalne konferencije gradva i opština, istakla da danas 52 odsto žena ima jedno dete, 40 odsto dvoje dece i samo osam odsto troje i više dece, i dodala da žene u Srbiji u proseku danas rađaju 1,46 dece a osnovni cilj je da se poveća na 1,85.

Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom predvideo je da za svako prvo dete majke dobiju po 100.000 dinara, i počeće da se primenjuje od 1. jula, podsetila je ona.

Takođe, Đukić Dejanović je navela da pomenuta strategija predviđa da za svako drugo dete majke dve godine dobijaju po 10.000 dinara, za treće 12.000 dinara, a za četvrto 18.000 dinara narednih 10 godina.

 Podsticanje rađanja trećeg i četvrtog deteta

Na zamerke zašto se stimuliše rađanje samo četvoro dece, ona je objasnila da je preporuka Svetske zdravstvene organizacije da je za zdravlje majke i deteta limit četvoro dece.

Ona je uputila poziv lokalnim samoupravama da budžetima predvide da porodice koje imaju troje dece i rode im se blizanci, oboje dece imaju ista prava.

Strategija je predvidela da će četvrto upisano dete imati od države 18.000 dinara narednih 10 godina, ali da lokalna samouprava obezbedi ista sredstva i za peto jer će i takvih primera biti, a neće ih biti puno. 

Prosečna starost stanovnika u Srbiji je približno 43 godine, što nas svrstava u jednu od pet najstarijih zemalja u Evropi, naglasila je Đukić Dejanović.

Ona je podsetila na to da je prošle godine za projekte podsticanja rađanja 15 opština dobilo 130 miliona dinara.

Budžetom je za ovu godinu, kako je rekla, predviđeno 566 miliona dinara, pri čemu će prednost u dobijanju sredstava imati projekti u kojima učestvuje više opština u cilju podsticanja rađanja.

8. mart 2018.

Treća sednica Saveta za populacionu politiku
Novi koraci na podsticanju mera populacione politike

Savet za populacionu politiku usvojio je danas revidiranu Strategiju za podsticanje rađanja koja uspostavlja značajnu vezu između politike podsticanja rađanja i politike prema starima, odnosno politike prema migracijama.

Dokument, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen i na sednici Vlade, ima niz novih mera koje uvažavaju rezultate istraživanja, a koja su u ovoj sferi rađena u periodu od devet godina, između dve strategije

Vlada Srbije je za ovu godinu za mere populacione politike opredelila 566 miliona dinara, gotovo pet puta veću sumu u odnosu na prethodnu godinu. 

Sednici je predsedavala predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, a prisustvovala je i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, ujedno i zamenica predsednice Saveta za populacionu politiku.

Novi koraci na podsticanju mera populacione politike

Na sednici Saveta se diskutovalo i o mogućnosti za stimulisanje socijalno odgovornih poslodavaca koji daju podršku roditeljima, a Brnabić je od predstavnika Privredne komore Srbije zatražila da predlože nagrade za socijalno odgovorne kompanije.

Takođe, Savet je informisan da je u toku istraživanje u vezi sa planovima studenata, budućim migracionim kretanjima, kako unutar Republike Srbije, tako i van njenih granica, kao i o njihovim stavovima o odlasku iz zemlje. 

Upitnik je popunilo 11.000 studenata, odnosno pet odsto od ukupno upisanih u 2016. godini. 

Cilj istraživanja je obezbeđivanje pouzdanih podataka koji će biti korišćeni kao dobra osnova za upravljanje migracijama mladih, visokoobrazovanih ljudi, a poslužiće i za planiranje aktivnosti i kreiranje konkretnih mehanizama i mera u ovoj oblasti radi stvaranja povoljnog ambijenta za ostanak mladih u Srbiji ili njihov povratak u zemlju nakon završetka studijskih programa u inostranstvu.

Istraživanje sprovode Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Republički zavod za statistiku. 

Rezultati će biti predstavljeni tokom maja 2018. godine.

2. mart 2018.

Sa direktorkom Švajcarske razvojne agencije Ursulom Laubli o zajedničkoj saradnji na implementaciji ciljeva Agende UN 2030 o održivom razvoju

Prof. Dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Međuresorne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine sastala se Ursulom Laubli direktorkom Švajcarske razvojne agencije u Srbiji.

Ministarka je upoznala predstavnike švajcarske delegacije sa dosadašnjim aktivnostima koje je Srbija imala u procesu sprovođenja Agende UN. Takođe, ona se zahvalila na interesovanju koju je Švajcarska razvojna agencija iskazala, istakavši da je inicijativa o potpisivanju memoranduma o zajedničkoj saradnji na implemtntaciji ciljeva održivog razvoja, dokaz o zajedničkoj viziji koju dele Međuresorna grupa za sprovođenje Agende UN i Švajcarska razvojna agencija u Srbiji.

1. mart 2018.

Na sednici Saveta za prava dece potpisan dokument „Poziv na akciju“

Dokument „Poziv na akciju“ koji se tiče ranog razvoja deteta, potpisan je u okviru redovne sednice Saveta za prava deteta, koja je danas održana.

 Na sednici Saveta za prava dece potpisan dokument „Poziv na akciju“

S obzirom na činjenicu da nijedna resor ne može samostalno da se bavi kompleksnim pitanjima koja su u vezi sa ranim razvojem deteta „Poziv na akciju“ potpisali su ministri: prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Saveta za prava deteta; Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja; Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zlatibor Lončar, ministar zdravlja i pozvali ostale društvne aktere da se uključe u ovu akciju.

Podrška deci najmlađeg uzrasta podrazumeva da dete mora da bude zdravo i zaštićeno, da odrasta u porodici, da ima osnovu za školovanje, kasnije za zaposlenje i da izbegne rizik od siromaštva. Zato je važno da ceo sistem bude u funkciji podrške detetu i roditeljstvu, kao što je podjednako bitno da se svi zajedno podsetimo koliko je rani razvoj važan za saznajne, emocionalne, psihološke i fizičke potencijale, što je i cilj potpisivanja ovog dokumenta.

Poziv za akciju ističe kao prioritete, podršku roditeljstvu, dostupno predškolsko vaspitanje i obrazovanje za svako dete, bezbedno detinjstvo, unapređenje zdravlja, intervencije u ranom detinjstvu dece i politička i institucionalna konsolidacija.

Savet za prava deteta doneo je odluku o formiranju radne grupe koja će se posebno baviti pitanjima ranog razvoja dece i na taj način preuzeti koordinacionu ulogu u aktivnostima različitih resora i ostalih društvenih činioca.

„Poziv na akciju“ je pokrenuo UNICEF, čiji je direktor u Srbiji, Mišel Sent Lo prisustvovao potpisivanju.

22. februar 2018.

Regionalni forum koordinatora ciljeva održivog razvoja „ Uspostavljanje partnerstava kao vida podrške nacionalnim mehanizmima održivog razvoja“ u Minsku

Regionalni forum koodrinatora ciljeva održivog razvoja pod nazivom „Uspostavljanje partnerstava kao vida podrške nacionalnim mehanizmima održivog razvoja“ održan je od 21. do 22. februara 2018. godine u Minsku, Belorusiji, u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Belorusije i Nacionalnog koordinatora za ciljeve održivog razvoja Belorusije. Ispred Međuresorne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine, predsednica ovog tela Prof. dr Slavica Đukić Dejanović delegirala je dr Danila Arsenijevića.

Regionalni forum koordinatora ciljeva održivog razvoja „ Uspostavljanje partnerstava kao vida podrške nacionalnim mehanizmima održivog razvoja

Fokus regionalnog foruma bio je implementiranje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine u okvir nacionalnih politika i inicijativa, jačanje međusobnih veza između relevantnih učesnika u ovom procesu, predstavljanje inovativnih rešenja vezanih za socijalna, ekonomska i ekološka pitanja, kao i uspostaljanje saradnje između nacionalnih koordinatora.

Delegaciju Republike Srbije činili su još i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, Jasmina Murić kao i Aleksandar Cervar, predstavnik ambasade Republike Srbije u Belorusiji.

1. februar 2018.

SARADNjA SRBIJE I SLOVENIJE NA POLjU DEMOGRAFIJE I POPULACIONE POLITIKE

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku razgovarala je danas, na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Slovenije sa dr Anjom Kopač Mrak, ministarkom za rad, porodicu i socijalna pitanja. Posle razgovora, zaključeno je da se obe države suočavaju sa negativnim demografskim parametrima, kao i da prostor za saradnju po ovim pitanjima na nivou dve države postoji.

 Saradnja Srbije i Slovenije na polju demografije i populacione politike

Ministarka Đukić Dejanović imala je bilateralne sastanke sa Mr Jurijem Snojem, generalnim direktorom Direktorata za rad i tržište zapošljavanja i Mr Andrejem Del Farbo, generalnim direktorom Direktorata za porodicu. Pored tema koje su se odnosile na pitanja demografije i populacione politike, ali i o načinima na koje društveno odgovore kompanije usklađuju rad i roditeljstvo, razgovaralo se i o modelima za stipendiranje visokoobrazovanih, mladih ljudi od 24 do 30 godina, sa ciljem da se vrate i nastave život i rad u svojoj zemlji.

Prethodna sednica vlada dve država održana je 2015. godine.

 Vrh strane