MENI

Naslovna » Aktivnosti

Aktivnosti

22. maj 2019.

Potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti demografije i populacione politike sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Republike Srbije, prof. dr Slavica Đukić Dejanović i ministarka porodice omladine i sporta Republike Srpske, Sonja Davidović potpisale su danas u Banja Luci Memorandum o saradnji u oblasti demografije i populacione politike.

 Potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti demografije i populacione politike sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske

Ministarka Đukić Dejanović je istakla da osnov za potpisivanje Memoranduma predstavlja slična demografska situacija u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, poput visoke prosečne starosti stanovništva, negativnog prirodnog priraštaja, odsustva radnog i fertilnog potencijala neophodnog za reprodukciju novih generacija, kao i migracije stanovništva. Sve to, prema njenim rečima, ostavlja dosta prostora za zajedničku saradnju u ovoj oblasti.

Ministarka Đukić Dejanović je navela da je prosečna starost stanovništva Republike Srbije i Republike Srpske identična i iznosi 43 godine. U Republici Srbiji se na 1.000 stanovnika rodi 9 beba, a umre 15 lica, a u Republici Srpskoj se rodi 8 beba, a umre 13 ljudi. U fertilnom kontingentu (od 15 do 49 godina) nalazi se svaka 5 žena u obe sredine. Slični demografski trendovi u Republici Srbiji i Republici Srpskoj ostavljaju dosta prostora za zajedničku saradnju u ovoj oblati u vidu razmene ideja, iskustava i primera dobre prakse, rekla je ministarka Đukić Dejanović i dodala da veruje u zajedničku saradnju između Republike Srbije i Republike Srpske na polju podsticanja rađanja i podrške porodici.

 Potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti demografije i populacione politike sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske

,,Za Vladu Republike Srbije i Kabinet koji vodim to je jedan od ključnih ciljeva,” zaključila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Republike Srbije.

Ministarka porodice omladine i sporta Republike Srpske istakla je da je cilj potpisivanja Memoranduma razvijanje i jačanje institucionalne saradnje između Republike Srbije i Republike Srpske u oblasti demografije i populacione politike i dodala da će se saradnja ogledati u radu na zajedničkim projektima, koji će obuhvatiti analiziranje svih pojava demografskog razvoja i očekivane promene u doglednoj budućnosti na ovim prostorima, kao i iznalaženje najboljih načina za njihovo rešavanje. ,,Aktivnosti će se sprovoditi kroz zajedničko organizovanje naučnih i stručnih seminara, okruglih stolova i drugih programa edukativnog karaktera, kao i kroz izradu strateških dokumenata u oblasti demografije i populacione politike,” zaključila je ministarka Davidović.

 

21. april 2019.

Ministarka Đukić Dejanović po drugi put dobitnica nagrade Dama Godine

 Ministarka Đukić Dejanović po drugi put dobitnica nagrade Dama Godine

 

 

Nagrada Dama godine 2019. za rad, doprinos i stvaralaštvo uručena je sinoć po drugi put ministarki bez portfelja zaduženoj za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavici Đukić Dejanović. Prvi put ministarka je ovu nagradu primila 2014. godine.

U govoru zahvalnosti za primljenu nagradu, prof. dr Đukić Dejanović je istakla da se oseća kao predstavnica svih žena koje nisu dobile ovo priznanje, iako ga zaslužuju zbog svoje predanosti poslu, porodici i budućnosti.

Događaj je, u Belekspo centru, okupio istaknute ličnosti iz kulturnog, političkog i javnog života Srbije i regiona.

 

17. april 2019.

Pomoć države: Od pranja veša, do čuvanja dece

Već treću godinu država dodeljuje gradovima i opštinama bespovratna sredstva za projekte podrške porodicama i mere populacione politike. Za to je ove godine izdvojeno najviše do sada, 650 miliona dinara – 150 miliona više nego prošle godine.

Novac je dobilo 85 lokalnih samouprava, od 122 koliko se javilo na javni poziv. Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku da su lokalne samouprave morale da naprave svoje prioritete.

"U najvećem broju slučajeva nema dovoljno kapaciteta za predškolsku decu, sledi nedostatak posla ili adekvatne zdravstvene zaštite. Tako da imamo kolaž potreba. Osamdeset pet odsto bespovratnih sredstava daje Vlada, a ove godine oko 400 miliona će otići za predškolske ustanove, ali će i sadržaj rada biti drugačiji. Dnevni boravak dece biće produžen do 17 časova, a roditeljima će biti ponuđeni i dodatni sadržaji", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Implementacija sredstava se prati i ona su strogo namenska za unapređenja kvaliteta života porodica.

"Sombor je ranije tražio sredstva za peglanje veša porodicama za više od dvoje dece, a sada će ta usluga biti dopunjena i pranjem veša. Takođe se radi i na međugeneracijskoj saradnji pa tako, recimo u Rači, gde 30 dece nije našlo mesto u vrtiću, biće organizovane žene koje će briniti o njima", kaže ministarka Đukić Dejanović. 

Migracije iz manjih mesta u velike gradove samo su prelazno rešenje ka odlasku iz zemlje zbog čega se posebna pažnja posvećuje porodicama sa sela.

"Naša iskustva su da su najrazličitija ulaganja, pre svega u poljoprivredu, dala dobre rezultate. Obezbeđivanjem sredstava za plastenike, mehanizaciju kao i sredstva za stambene uslove pomogla su da ti ljudi odluče da ostanu da žive i rade na selu", navodi Đukić Dejanovićeva.

Ministarka kaže da od 2017. godine imaju saradnju sa Srpskom akademijom nauke i umetnosti u okviru koje stručnjaci daju svoju viziju budućnosti Srbije. Na osnovu vrlo konkretnih predloga stručnjaka napravljen je i demografski vodič, rekla je za RTS ministarka Slavica Đukić Dejanović.
Izvor: RTS

16. april 2019.

Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti danas je predstavljen zbornik pod naslovom ,,Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije”. Predstavljajući zbornik, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović osvrnula se na rezultate koje je Vlada Republike Srbije postigla tokom protekle dve godine u oblasti demografije i populacione politike, uzimajući u obzir ideje iznete na istoimenoj konferenciji, održanoj 2017. godine, kao i multidisciplinarni sadržaj zbornika.

 Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije

Prof. Đukić Dejanović navela je da je cilj da se u narednih deset do 15 godina nivo stope rađanja u Srbiji poveća sa sadašnjih 1,46 na 1,85 deteta po ženi, kako je predviđeno Strategijom podsticanja rađanja, koja je usvojena u martu prošle godine.

Ministarka je istakla da se teži dostizanju poželjne stope rađanja, od 2,1 deteta po ženi, a koja bi omogućila obnavljanje stanovništva. Prof. dr Đukić Dejanović je podsetila na to da Strategija ima osam ciljeva, među kojima je ublažavanje ekonomske cene podizanja dece, što je već ostvareno i kroz Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. Ovim zakonom proširena su prava na najveći broj žena do sada, a izdvojena su i najveća finansijska davanja za rođenu decu. Tako na primer, roditelji za treće dete dobijaju 12.000 dinara mesečno, a za četvrto dete 18.000 dinara mesečno, tokom deset godina.

Ministarka Đukić Dejanović se posebno osvrnula na dve nove oblasti koje su uključene u Strategiju podsticanja rađanja, a to su briga o starima i upravljanje migracijama. ,,Podaci o demografskom starenju evropskog stanovništva govore da je svaki četvrti građanin stariji od 60, a svaki peti stariji od 65 godina,” navela je ministarka i podsetila da je danas prosečan stanovnik Srbije star 43 godine, a do pre 50 godina bili smo za 10 godina mlađi.

 Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije

Prema ministarkinim rečima, migracije stanovništva spadaju u još jedan demografski fenomen koji je nemoguće sprečiti, a teško se predviđa i meri. Prosečna starost emigranta iz Srbije je 27,8 godine, a svaki peti je fakultetski obrazovan. ,,Kreiranje uslova za ugodan, porodičan život, školovanje, profesionalno napredovanje i lično zadovoljstvo građana, prilagođavanja upisne politike na fakultetima potrebama tržišta rada, kao i čitav niz reformskih aktivnosti, pre svega, u visokom obrazovanju, osnovni su motivacioni faktor za ostanak mladih u Srbiji,“ navela je ministarka i dodala da dijasporu treba da posmatramo kao ogromni potencijal čija znanja, iskustva, poslovne kontakate i finansijska sredstava valja osmišljeno ulagati u Srbiju u interesu svih.

Ministarka se posebno zahvalila Srpskoj akademiji nauka i umetnosi na čelu sa akademikom Vladimirom Kostićem, profesorki Mirjani Rašević i Centru za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka, kao i svim autorima koji su učestvovali u kreiranju zbornika i na taj način dali doprinos u povećanju vidljivosti i prepoznatljivosti teme demografije i populacione politike i pokušaju da se odgovori na neke od ključnih problema kada su u pitanju negativne posledice demografskih kretanja.

16. april 2019.

Dodeljena bespovratna sredstava za sufinansiranje mera populacione politike
- 650 miliona dinara za 85 opština -

Ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2019. godini, potpisani su danas sa predstavnicima 85 jedinica lokalne samouprave, a za tu namenu je iz budžeta obezbeđeno 650 miliona dinara.

 Dodeljena bespovratna sredstava za sufinansiranje mera populacione politike

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović saopštila je da je ta suma za 150 miliona veća u odnosu na 2018. godinu, kao i da je to čak pet puta više sredstava u poređenju sa 2017. godinom.

,,Ove godine su na Javni poziv pristigle 122 prijave, a sufinansiraće se 85 jedinica lokalne samouprave”, precizirala je ministarka i objasnila da je najviše sredstava opredeljeno za rekonstrukciju, adaptaciju i izgradnju objekata predškolskih ustanova za 56 jedinica lokalne samouprave. Prema njenim rečima, za tu namenu je opredeljeno 420 miliona dinara, a time se otvara prostor za još 2.000 novih mesta u vrtićima. Ministarka je naglasila da su podržana i 22 mlada bračna para kroz sufinansiranje kuća i stanova, te da će se, osim krova nad glavom, sufinansirati i započinjanje sopstvenog biznisa za mlade bračne parove u ruralnim sredinama. Takođe, kako je dodala, sredstva su obezbeđena i za 22 vozila i bicikle za službu patronaže u domovima zdravlja, kao i za neophodnu medicinsku opremu za unapređenje uslova rada u organizacionim jedinicama za ginekologiju zdravstvenih ustanova.

Veća pažnja posvećena je savetovališnom radu, posebno u pogledu reproduktivnog zdravlja, edukacije adolescenata, vaspitača u predškolskim ustanovama, savetovališta za rani razvoj deteta i za unapređivanje roditeljskih kompetencija i razvijanje partnerstva u razvoju dece, edukacije žena na selu, promociju očinstva i edukaciju romske populacije o imunizaciji, precizirala je ministarka.

 Dodeljena bespovratna sredstava za sufinansiranje mera populacione politike

Prof. Đukić Dejanović istakla je da Kabinet za demografiju i populacionu politiku posebnu zahvalnost duguje Nacionalnom savetu, kao i Savetu za populacionu politiku, uz čiju su podršku u protekle tri godine finansirane aktivnosti 161 opštine i grada sa više od 1,2 milijarde dinara. Ministarka je podsetila na to da je 2017. godine, kada je prvi put raspisan Javni poziv, finansirano 15 jedinica lokalne samouprave u iznosu od 130 miliona dinara, dok su prošle godine 61 gradu i opštini dodeljena sredstva u iznosu od 500 miliona dinara.

Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, gradonačelnik Čačka Milun Todorović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

04. april 2019.

O izazovima nedovoljnog rađanja i starenja u Njujorku

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine, učestvovala je danas na skupu posvećenom izazovima nedovoljnog rađanja i starenja koji je održan na marginama 52. zasedanja Komisije za populaciju i razvoj u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, u organizaciji Stalnih misija Belorusije, Bugarske, Japana i Tunisa pri Ujedinjenim nacijama, Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA).

 O izazovima nedovoljnog rađanja i starenja u Njujorku

Ministarka Đukić Dejanović je izrazila zahvalnost organizatorima skupa, ističući da su izazovi nedovoljnog rađanja i starenja direktno povezani sa primenom Agende 2030 za održivi razvoj i kreiranjem i planiranjem politika u svim zemljama.

 O izazovima nedovoljnog rađanja i starenja u Njujorku

,,Srbija se takođe suočava sa nedovoljnim rađanjem i starenjem. Prosečna starost stanovništva u Srbiji je 43 godine, oko 15% stanovništva je mlađe od 15 godina, a 20% je starije od 65 godina,” istakla je ministarka navodeći tri grupe vodećih uzroka niske stope nataliteta: smanjenje broja žena u reproduktivnom dobu, odloženo rađanje i migracije. Ministarka je istakla da je Vlada Republike Srbije usvojila Strategiju podsticanja rađanja 2017. godine koja sadrži osam specifičnih i jedan opšti cilj, a to je podizanje stope ukupnog fertiliteta u Srbiji na nivo od 1,85 deteta po ženi.

 O izazovima nedovoljnog rađanja i starenja u Njujorku

Na kraju, ministarka je izrazila uverenje da će u narednom periodu biti prilike da se o temama nedovoljnog rađanja i starenja detaljnije razgovara, posebno imajući u vidu uslovljenost ovih fenomena. Nedovoljno rađanje uslovljava smanjivanje stanovništva i povećavanje udela starih, što za krajnju posledicu može imati otežano funkcionisanje društava, pa i njihovo nestajanje.

01. april 2019.

Ministarka Đukić Dejanović na 52. zasedanju Komisije za populaciju i razvoj u Njujorku

 Ministarka Đukić Dejanović na 52. zasedanju Komisije za populaciju i razvoj u  Njujorku

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine, prisustvuje 52. zasedanju Komisije za populaciju i razvoj koje se održava od 1. do 5. aprila 2019. godine u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Tema ovogodišnjeg zasedanja je „Pregled i ocena primene Programa akcije Međunarodne konferencije za populaciju i razvoj i doprinos pregledu i praćenju implementacije Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine.” Ove godine obeležava se 25 godina od konferencije u Kairu na kojoj je usvojen Program akcije od strane 179 država, a koji je u svojoj osnovi imao inovativnu viziju povezanosti populacije, razvoja i individualnog blagostanja ljudi. Sastanak je prilika i za prvi potpuni pregled Međunarodne konferencije o populaciji i razvoju, pre sveobuhvatnog pregleda Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine.

Istupajući u generalnoj debati, ministarka Đukić Dejanović je istakla da je Republika Srbija tokom 25 godina od usvajanja Programa akcije radila aktivno na izgradnji društva koje poštuje ljudska prava i dostojanstvo, i u kome je pristup uslugama, posebno zaštite reproduktivnog zdravlja i planiranja porodice omogućen svima. Ministarka je naglasila da Republika Srbija ostaje posvećena nastavku primene populacionih i razvojnih strategija, posebno od kada je formiran Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku na čijem je čelu.

 Ministarka Đukić Dejanović na 52. zasedanju Komisije za populaciju i razvoj u Njujorku

,,Vlada Republike Srbije usvojila novu Strategiju podsticanja rađanja 2017. godine, usklađenu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji za cilj imaju ne samo socio-ekonomku podršku porodicama, već i ostale vidove podrške ustanovljene Programom akcije,” navela je ministarka i dodala da nedavno usvojen Nacionalni program očuvanja i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja građana Republike Srbije, uzima u obzir sve važnije izazove u vezi sa seksualnim i reproduktivni zdravljem, poput upotrebe nepouzdanih metoda kontracepcije, rastućeg broja neplaniranih trudnoća i abortusa, kao i visoko rizičnog seksualnog ponašanja adolescenata i omladine, i predlaže konkretne mere za njihovo rešavanje. Na kraju, ministarka je potvrdila da Republika Srbija ostaje posvećena punoj primeni Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine i najavila da će naša zemlja ove godine predstaviti svoj prvi Dobrovoljni nacionalni izveštaj zajedno sa još 40 zemalja iz čitavog sveta.

 Ministarka Đukić Dejanović na 52. zasedanju Komisije za populaciju i razvoj u Njujorku

Ministarka Đukić Dejanović prisustvovala je usvajanju političke deklaracije posvećene temi ovogodišnjeg zasedanja koje je ocenjeno kao veoma uspešno, uzimajući u obzir učešće velikog broja zvaničnika na visokom nivou. Učešće Republike Srbije na ministarskom nivou doprinelo je prepoznatljivosti naše zemlje kao kredibilnog i odgovornog partnera posvećenog implementaciji Programa akcije i Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine.

26. mart 2019.

Održan skup „Žene – lideri promena”

Bez jednakosti žena u društvu nema prosperiteta, a znanje, sposobnosti i kreativnost koje žene poseduju veliki su resurs Srbije, ali su one kao lideri neiskorišćene u lokalnim sredinama, neke su od poruka skupa „Žene – lideri promena” koji je održan u organizaciji Adria media grupe.

 Održan skup „Žene – lideri promena”

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović istakla je da bi žene i devojčice trebalo osnaživati u pogledu rodne ravnopravnosti u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, preduzetništva i sveopšte uključenosti u društvo. ,,Ukoliko ne osiguramo da devojčice i žene imaju istovetna prava i uslove za ostvarenje ličnih i profesionalnih aspiracija kao i muškarci, ne možemo ostvariti pun razvojni potencijal bilo koje zajednice niti sredine,” istakla je prof. Đukić Dejanović.

Ministarka je navela da je Vlada Republike Srbije posvećena ostvarivanju rodne ravnopravnosti, što potvrđuje i činjenica da se prisustvo žena u političkom životu povećava. ,,Počeli smo da pomeramo granice, iako je dosta posla pred nama, posebno na nivou jedinica lokalne samouprave,” ocenila je ministarka i ponovila da je pozicija žena na selu mnogo teža i da država treba da radi na njihovom osnaživanju.

 Održan skup „Žene – lideri promena”

,,Osnaživanje žena utkano je u Agendu 2030 kao njen neizostavni deo,” navela je ministarka i dodala da deo globalnih napora za dostizanje održivog društva jednakih u kome niko nije ostavljen iza kolone obuhvata i žene koje žive na selu, u gradu, izbeglice, žene koje su doživele neki oblik diskriminacije: romkinje, starije žene, žene sa invaliditetom ili žene koje se nisu povinovale rodnim normama.

Prof. Đukić Dejanović je zaključila da lideri promena u društvu nisu samo država, njene institucije i jedinica lokalne samouprave, već i mediji, organizacije civilnog društva, privatni sektor i svaki pojedinac, svaki muškarac i svaka žena koji imaju viziju društva u kome žele da žive i volju da nešto promene.

14. mart 2019.

Populaciona politika briga svih u državi

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da su upravljanje migracijama, kao i pronatalitetna politika izuzetno značajne obaveze države, ali i svakog pojedinca.

 Populaciona politika briga svih u državi

Ministarka je uoči predavanja „Uticaj stavova obrazovanih, mladih ljudi na demografsku realnost i mere populacione politike u Republici Srbiji“ na Megatrend Univerzitetu, istakla da bi predstavnici države i donosioci odluka trebalo da stvore uslove da mladi ostaju u Srbiji. Ministarka je ukazala na to da mladi vide sebe u budućnosti tamo gde misle da mogu kvalitetno da žive i dodala da bi u dijalogu i interaktivnom odnosu sa mladima trebalo da se čuje šta oni misle na sve ove teme, šta je to što bi po njima trebalo da bude učinjeno, šta oni sami mogu da učine, a šta očekuju od ostalih.

Prof. Đukić Dejanović podsetila je da se iz Srbije godišnje u proseku iseli oko 16 hiljada ljudi čija je prosečna starost 28,7 godina. “Jedna petina iseljenika ima visoko obrazovanje, što dovodi do dodatnog osiromašenja u ekonomskom, fertilnom, radnom, intelektualnom i svakom drugom pogledu,” rekla je ministarka.

Prema rečima ministarke, donet je Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, a urađeno je i dosta toga na usklađivanju rada i roditeljstva. ,,Imamo nameru da nastavimo sa aktivnostima kako bi roditelji mogli da koriste određene zakonske benefite – da rade od kuće, da biraju smenu u kojoj će raditi, da vrtići budu briga i poslodavca, a ne samo roditelja i jedinica lokalne samouprave,” zaključila je ministarka.

13. mart 2019.

Predstavljeni rezultati istraživanja „Međugeneracijska razmena i međugeneracijski stavovi“

 Predstavljeni rezultati istraživanja „Međugeneracijska razmena i međugeneracijski stavovi“

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Saveta za unapređenje međugeneracijske saradnje i solidarnosti prof. dr Slavica Đukić Dejanović govorila je danas na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja „Međugeneracijska razmena i međugeneracijski stavovi“. Istraživanje je sproveo Crveni krst Srbije, u saradnji sa Centrom za odgovornu akciju, uz podršku Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Ministarka je podsetila da živimo u društvu koje se ubrzano menja, a da sve te promene utiču na sve nas kao članove porodica, zajednice i društva u celini. Podaci o demografskom starenju evropskog stanovništva podsećaju da je trenutno skoro svaki četvrti građanin stariji od 60, a svaki peti stariji od 65 godina. Ministarka je ponovila da ukoliko se trenutni trendovi starenja nastave, broj osoba starijih od 60 godina 2050. godine biće za trećinu veći.

Prof. dr Đukić Dejanović je istakla da izazovi demografskog starenje nacije iziskuju pojačane napore na prilagođavanju socijalnih i penzionih sistema, smanjenju stigmatizacije, kao i unapređenju usluga zdravstvene zaštite. Ravnopravno zapošljavanje, adekvatni uslovi stanovanja i okruženje za celo-životno učenje svih građanki i građana, je su uslovi koji se moraju obezbediti kako bi se poboljšao kvalitet života bez obzira na dob.

Ministarka je naglasila da su, pored mera za aktivno starenje, međugeneracijska saradnja i solidarnost neophodni i da moraju biti na zavidnom nivou, jer je potrebno da sačuvamo dragocene veštine i iskustva starijih, kroz transfer znanja između generacija kroz mentorski rad i prenos životnih veština. Sa druge strane, mlađi sugrađani mogu starijima pomoći da ovladaju novim tehnologijama, te da umesto plaćanja računa na šalterima, isti plate preko mobilnog telefona ili računara. Ministarka je podsetila da i mlade osobe koje su u fertilnom periodu svojim radom doprinose stabilnosti i sigurnosti penzionih fondova, te je neophodno da se upravo njima omogući dostojanstveni uslovi rada i pronalaženje kvalitetnih poslova odmah po završetku studija.

,,Dobijeni podaci govore nam da većina ispitanika ne smatra da stariji sugrađani predstavljaju opterećenje za ekonomiju zemlje, ali je neophodno da nastavimo sa radom na promovisanju uloge starijih osoba u društvu, naročito među mladima,” istakla je ministarka i dodala da je istraživanje ukazalo i da oko polovine ispitanika u svim starosnim grupama smatra da osobe u svojim dvadesetim godinama malo doprinose ekonomiji Srbije, to jest da treba raditi i na povećanju vidljivosti njihove uloge u društvu, posebno imajući u vidu angažovanje mladih kroz neformalni rad i volontiranje.

Kao predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine, prof. dr Đukić Dejanović je navela da međugeneracijska saradnja prevazilazi okvire saradnje predstavnika različitih generacija koje trenutno žive, već i da ukazuje na potrebu zajedničkog rada na boljoj i održivoj budućnosti i za generacije koje dolaze.

8. mart 2019.

Ministarka Đukić Dejanović na konferenciji „Žene žive i na selu“

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović govorila je danas, na Međunarodni dan žena, na konferenciji „Žene žive i na selu“ u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, kojom započinje kampanja i serija obilazaka seoskih područja i razgovora sa ženama koje žive i rade na selu, sa ciljem da se ukaže na njihov položaj i da se društveno i ekonomski osnaže.

 Ministarka Đukić Dejanović na konferenciji „Žene žive i na selu“

Ministarka Đukić Dejanović istakla je da je 8. mart datum koji simbolizuje napore za postizanje socijalne, ekonomske i političke ravnopravnosti muškaraca i žena, i dodala da žene koje žive na selu zavređuju posebnu pažnju našeg društva i veliku podršku.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u 2017. godini u seoskim sredinama živelo je 2,7 miliona ljudi, od čega je broj muškaraca i žena bio gotovo izjednačen. Međutim, prema podacima o osobama koje su nosioci jednog od 617 hiljada registrovanih gazdinstava, muškaraca je 510 hiljada odnosno oko 85%, a žena oko 106 hiljada. Sa druge strane, od 800 hiljada lica koja su obavljala poljoprivrednu aktivnost na gazdinstvu (članovi porodice, rođaci) preko 60% odnosno 500 hiljada su žene, a blizu 295 hiljada su muškarci.

,,Svi ovi podaci ukazuju da je broj muškaraca i žena koje žive na selu poprilično izjednačen, ali i da su žene vrlo posvećene i angažovane na seoskim domaćinstvima, iako je u odnosu na muškarce svaka peta žena vlasnica poljoprivrednog gazdinstva, ne retko kao jedina moguća naslednica,” istakla je prof. dr Đukić Dejanović.

Prema ministarkinim rečima, starije žene na selu su posebno ugrožena kategorija stanovništva, imajući u vidu specifičnost zrelog životnog doba i istakla da je neophodno razvijati kod svih žena svest o značaju redovnih preventivnih pregleda. ,,Zajedničkim delovanjem treba da radimo na stvaranju sveta po meri svih građana i građanki,” zaključila je ministarka Đukić Dejanović.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković koja je pokrovitelj projekta, istakla je da kao društvo ne smemo da zaboravimo da žene ne žive samo u gradovima, već i u našim selima, a tamo često ostaju zapostavljene, dok su problemi sa kojima se suočavaju, u mnogim aspektima, teži i složeniji od onih u gradskim sredinama.

„Zato je naš cilj da zajedno pokušamo da dođemo do njih, da ih saslušamo i podignemo svest o njihovim problemima i povećamo njihovu vidljivost u našem društvu. Želimo da pokažemo da zavređuju jednaku pažnju, podršku i šansu“, rekla je predsednica Skupštine i navela da će se razgovarati sa ženama, za početak, u seoskim područjima Čačka, Sombora, Kikinde, Zaječara, Požarevca, Subotice i Novog Sada.

Predsednica Skupštine je istakla da kada govorimo o zastupljenosti žena u donošenju političkih i drugih važnih odluka za život zajednice, najčešće mislimo na žene u gradskim sredinama i podsetila da u Narodnoj skupštini ima 93 narodne poslanice, što je dobro, ali da su one većinom iz Beograda, Novog Sada i drugih urbanih sredina. 

„Uglavnom zbog tradicionalnog načina odlučivanja i ustaljenih običaja, žene se najčešće isključuju iz odlučivanja o razvoju seoskih sredina u kojima žive. Zato, moramo u većoj meri da podržimo one koje su odlučile da ruše nametnute barijere i da se angažuju u svojim seoskim sredinama, kao i da podstaknemo druge žene da se više uključuju u te tokove“, poručila je predsednica Gojković.

Skupu se obratio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakavši da ministarstvo na čijem je čelu, zajedno sa Vladom RS, daje veliki značaj temi rodne ravnopravnosti i ekonomskog osnaživanja žena koje žive na selu.

 Ministarka Đukić Dejanović na konferenciji „Žene žive i na selu“

Ministar Đorđević je naveo da je položaj žena koje žive na selu gorući problem u oblasti rodne ravnopravnosti u našem društvu zbog neplaćenog rada. Ministar je dodao da će se ove godine, pred Narodnom skupštinom Republike Srbije naći novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji će znatno unaprediti normativna rešenja u ovoj oblasti.

Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin je pozitivno ocenio uspeh Srbije koja, iako nije članica EU, beleži najviši stepen uključenosti žena u političke procese u Evropi. Ambasador Lundin je istakao da Švedska ulaže velike napore u cilju postizanja što većeg procenta zaposlenosti žena na globalnom nivou, o čemu svedoče i brojni projekti koje ta zemlja sprovodi. 

Sekretarka za finansije u Vladi AP Vojvodine Smiljka Jovanović navela je da je osnovni cilj da se utvrde svi problemi i nejednakosti i pokrenu društveni mehanizmi, kako bi se položaj žena na selu učinio boljim. Sekretarka za finansije je predstavila politike i mere koje sprovodi pokrajinska vlada, i posebno naglasila značaj rodnog budžetiranja, u cilju postizanja jednakih mogućnosti za sve žene i jednakog vrednovanja potreba žena koje žive u urbanim i ruralnim sredinama.

Direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji Milana Rikanović istakla je da moramo da prepoznamo da su žene na selu raznolika grupa i da im treba prilagoditi niz mera, kako bi se pokrile sve njihove potrebe.

O važnosti osnaživanja devojčica i devojaka na selu govorila je Jadranka Milanović iz UNICEF-a, što za tu organizaciju, kako je istakla, predstavlja moralni imperativ. Ona se u svom izlaganju posebno osvrnula na obrazovanje devojčica iz ruralnih sredina i to počev od predškolskog uzrasta.

Pogledajte starija saopštenja

 Vrh strane