MENI

Naslovna » Aktivnosti

Aktivnosti

13. jul 2018.

“Nestaje li Srbija – Populaciona i demografska politika”

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku učestvovala je danas na tribini pod nazivom “Nestaje li Srbija – Populaciona i demografska politika” u organizaciji nedeljnika “Vreme”.

Ministarka je navela da se broj stanovnika u Srbiji svakog dana smanjuje za 107 i da se mora raditi na svim stimulativnim merama kako bi se zaustavilo nestajanje stanovništva. “Moramo krenuti sa pojedinim merama da se ne bi dalje smanjivao sadašnji broj stanovnika”, rekla je prof. Đukić Dejanović i podsetila na to da roditelji od prvog jula za prvo dete dobijaju 100 hiljada dinara jednokratne pomoći, za drugo dete 10 hiljada dinara mesečno dve godine, a za treće i četvrto dete 12, odnosno 18 hiljada dinara mesečno do desete godine.

Govoreći o merama Strategije podsticanja rađanja, ministarka je istakla da je ovaj dokument obogaćen novim segmentima kao što su pitanja migracija i briga o starima. Prema njenim rečima u cilju podsticanja rađanja i popravljanja demografske slike potrebno je raditi na stimulativnim merama koje se odnose kako na ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta i usklađivanje rada i roditeljstva, tako i na snižavanje psihološke cene roditeljstva, edukacije, posebno u oblasti reproduktivnog zdravlja, ali i aktiviranje jedinica lokalnih samouprava koje najbolje poznaju potrebe građana u njihovim sredinama.

 “Nestaje li Srbija – Populaciona i demografska politika”

Kada su u pitanju migracije stanovništva, ministarka je istakla da godišnje 16 hiljada mladih ode iz Srbije koji u proseku imaju 29 godina, kao i da je svaka peta osoba visokoobrazovana. “Na taj način ostajemo ne samo bez radnog i fertilnog, već i intelektualnog potencijala,” navela je prof. Đukić Dejanović i dodala da to jeste naš veliki problem i da nam nije za utehu to što taj problem imaju i visokorazvijene zemlje.

Ministarka je najvila da će za dve nedelje predstavnicima 61 lokalne samouprave u Srbiji biti uručeni ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju projekata iz oblasti demografije i populacione politike. “Za ovu namenu iz budžeta smo obezbedili 500 miliona dinara, što je četiri puta više u odnosu na prošlu godinu,” rekla je ministarka, podsetivši da se sredstva moraju trošiti namenski i u skladu sa projektima. “Subotica je, recimo, aplicirala za rekonstrukciju centralne kuhinje u predškolskoj ustanovi “Naša radost”, koja je napravljena pre 30 godina, a u kojoj se dnevno sprema oko 12 hiljada obroka za više od četiri hiljade mališana na teritoriji te opštine,” rekla je ministarka i dodala da je Subotica dobila sredstva i za izgradnju dečjeg igrališta, kao i za angažovanje pozorišta za izvođenje predstava na srpskom i mađarskom jeziku.

Prof. Đukić Dejanović je ukazala da se dosta radi i na usklađivanju rada i roditeljstva, navodeći da je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije ustanovljena nagrada "Prijatelj porodice" koja će se dodeljivati jednom godišnje kompanijama koje su stvorile porodično i prijateljsko okruženje. Ministarka je navela i značaj očuvanja reproduktivnog zdravlja i istakla da u tome važnu ulogu treba da imaju kako obrazovni sistem tako i roditelji. “Još uvek je u našem društvu veliki tabu razgovarati o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju o čemu govori i podatak da smo prošle godine imali preko 800 registrovanih maloletničkih porođaja,” zaključila je ministarka.

12. jul 2018.

Direktor UNICEF-a u Srbiji u oproštajnoj poseti kod ministarke Đukić Dejanović

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku primila je danas u oproštajnu posetu Mišel Sen Loa, direktora Kancelarije UNICEF-a u Srbiji. Ministarka je tom prilikom zahvalila direktoru UNICEF-a u Srbiji na požrtvovanom radu, ličnom zalaganju, pomoći i podršci posebno u oblasti unapređenja položaja žena i dece. Direktor UNICEF-a u Srbiji istakao je angažovanje ministarke Đukić Dejanović, koja je prema njegovim rečima bila ključna osoba prilikom potpisivanja dokumenta “Poziv na akciju”, koji je usmeren na aktivnosti u vezi sa ranim razvojem deteta.

 Direktor UNICEF-a u Srbiji u oproštajnoj poseti kod ministarke Đukić Dejanović

Na sastanku je bilo reči i o Istraživanju o višestrukim pokazateljima položaja žena i dece (MICS) koje Srbija realizuje po šesti put, a koje će prema rečima sagovornika pomoći našoj zemlji u prikupljanju podataka o položaju žena i dece u cilju smanjenja nejednakosti i poboljšanja životnog standarda, posebno najugroženije dece i porodica. Ministarka Đukić Dejanović poželela je uspeh g. Sen Lou u daljem radu koji je obavljao dužnost direktora Kancelarije UNICEF-a u Srbiji od 1. novembra 2013. godine.

11. jul 2018.

Poseta delegacije NR Kine iz provincije Šandong

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku razgovarala je danas sa predstavnicima delegacije NR Kine iz provincije Šandong. Delegaciju je predvodio Gao Fengang, predsednik Komiteta provincije Šandong, Svekineskog narodnog političkog konsultativnog saveta.

Ministarka Đukić Dejanović izrazila je zahvalnost na poseti i prilici da sa predstavnicima delegacije razgovara o modalitetima buduće saradnje. Ministarka je navela da provincija Šandong, u kojoj živi blizu 100 miliona stanovnika, predstavlja pravi primer vrlo bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa, prosperiteta i društvenog bogatstva. “Vaše znanje i iskustvo, kao i podrška i saradnja koju možemo ostvariti u svim segmentima društveno-ekonomskog života, počevši od nauke, privrede, kulture, pa do populacione politike i demografije, bili bi nam od neprocenjivog značaja. Smatram da provincija Šandong ima puno toga da ponudi, što bi nama u Srbiji koristilo i u krajnjem pomoglo na putu dugoročnog razvoja naše zemlje,” istakla je ministarka.

 Poseta delegacije NR Kine iz provincije Šandong

Gao Fengang, predsednik Komiteta provincije Šandong, Svekineskog narodnog političkog konsultativnog saveta, naveo je da je provincija Šandong ekonomski najrazvijenija provincija u Kini i dodao da se prelaskom na novi princip tzv. promena staro na novo, otvaraju značajne mogućnosti daljeg razvoja u preko deset najznačajnijih oblasti društveno-ekonomskog života poput: nauke, tehnologije, energije, zdravstva, zelene industrije, poljoprivrede, kulture, turizma i finansija. “Ovaj novi princip doprineo je povezivanju svih delova provincije, stvaranjem značajnog potencijala za razvoj projekata između Evrope i Azije, jačanjem komunikacije između kontinenata i proširivanjem saradnje,” ocenio je g. Fengang.

Cilj posete je bio upoznavanje sa društvenim, privrednim i ekonomskim razvojem provincije Šandong, osnovnim principima i radom Svekineskog narodnog političkog konsultativnog saveta u ovoj provinciji, kao i dalje produbljivanje prijateljskih odnosa i saradnje između Srbije i Kine.

11. jul 2018.

Obeležavanje 11. jula - Svetskog dana stanovništva

Povodom 11. jula – Svetskog dana stanovništva, Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, koristi priliku da podseti na aktivnosti koje se preduzimaju, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama, kako bi se uticalo na prevenciju negativnih demografskih trendova u našoj zemlji, kroz mere ublažavanja ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanja rada i roditeljstva, populacione edukacije, podrške ženi, roditeljstvu, porodici, kao i brige o starima.

U skladu sa Javnim pozivom za dodelu bespovratnih sredstava za realizaciju projekata iz oblasti demografije i populacione politike u 2018. godini, sufinansiraće se 61 jedinica loklanih samouprava od 119 koliko ih se prijavilo. Za ovu namenu iz budžeta je obezbeđeno 500 miliona dinara, što je četiri puta više u odnosu na prošlu godinu. Sredstva su namenjena za: adaptaciju i sanaciju vrtića, kao i opremanje i otvaranje novih vrtića, nabavku mehanizacije i opreme za započinjanje sopstvenog posla za mlade bračne parove, zapošljavanje žena u reproduktivnom dobu, posebno mladih majki sa poljoprivrednih gazdinstava, izgradnju kuća i stanova za mlade bračne parove, nabavku medicinske opreme i vozila za potrebe patronažnih službi u vezi sa reproduktivnim zdravljem, otvaranje škola za trudnice, škola roditeljstva, kao i savetovališta za HIV i reproduktivno zdravlje.

 Obeležavanje 11. jula - Svetskog dana stanovništva

Izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom predviđeno je povećanje roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete. Roditelji od 1. jula 2018. godine za prvo dete jednokratno dobijaju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, a za treće i četvrto dete u periodu od 10 godina po 12.000, odnosno 18.000 dinara mesečno.

U saradnji sa Privrednom komorom Srbije ustanovljena je nagrada "Prijatelj porodice" koja će se dodeljivati kompanijama koje su stvorile porodično i prijateljsko okruženje, a koje zaposlenima omogućava usklađivanje rada i roditeljstva. Sprovedena su istraživanja o migraciji studenata i o međugeneracijskoj solidarnosti, kako bi se preduzele konkretne aktivnosti radi stvaranja povoljnog ambijenta za mlade ljude da ostanu u Srbiji, kao i da se ojača međugeneracijska solidarnost i odgovornost među svim akterima u društvu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za 2017. godinu u Srbiji živi ukupno 7.020.858 stanovnika. Iako je u odnosu na 2016. godinu rođeno 160 stanovnika više u 2017. godini, takođe je povećan i broj umrlih za 2.888. Stopa prirodnog priraštaja pozitivna je u šest opština/gradova (Novi Sad, Sjenica, Preševo, Bujanovac, Tutin i Novi Pazar). U odnosu na 2016. godinu beleži se pad prvorođenog broja dece za oko 1.000, dok se neznatno povećao broj i udeo drugog i višeg reda rođenja. Ovaj podatak ukazuje na smanjen broj žena koje učestvuju u reprodukciji. Pitanje demografske budućnosti tiče se svakog građanina i samo angažovanjem svih aktera u društvu, od države, preko nevladinog sektora, akademske zajednice, partnera iz privrede, jedinica lokalnih samouprava i medija možemo napraviti pozitivan pomak u cilju prevencije negativnih demografskih kretanja u našoj zemlji.

Ujedinjene nacije su odredile 11. jul kao datum obeležavanja Svetskog dana stanovništva iz razloga što je na taj dan 1987. godine rođen petmilijarditi stanovnik Zemlje. Kao tema ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana stanovništva izabran je slogan „Planiranje porodice je ljudsko pravo“ sa ciljem  da se ukaže na značaj dobrovoljnog planiranja porodice.

09. jul 2018.

Sa direktorkom UNFPA za Srbiju o populacionoj politici

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku sastala se danas sa direktorkom UNFPA za Srbiju, dr Doinom Bologom. Na sastanku je bilo reči o daljoj saradnji i podršci koju UNFPA može da pruži Srbiji u kreiranju politika i mera koje su zasnovane na pouzdanim podacima i ljudskim pravima.

 Sa direktorkom UNFPA za Srbiju o populacionoj politici

Ministarka je upoznala sagovornicu sa rezultatima javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike u jedinicama lokalnih samouprava u 2018. godini, rezultatima istraživanja o migraciji studenata, nagradom “Prijatelj porodice” koja je pokrenuta u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, kao i sa podacima Republičkog zavoda za statistiku o demografskim pokazateljima za 2017. godinu.

Dr Beloga je pohvalila podsticajne mere ublažavanja ekonomske cene podizanja deteta koje su počele da se primenjuju od 1. jula, a kojima je predviđeno povećanje roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

Sagovornice su se složile da su oblasti koje će ubuduće biti najveći socijalni, ekonomski i zdravstveni izazov za sve zemlje u regionu: migracije stanovništva, aktivno starenje i podsticanje rađanja.

05. jul 2018.

Obeleženo godinu dana rada Vlade Republike Srbije u Subotici

Povodom obeležavanja godinu dana rada Vlade Republike Srbije, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku boravila je danas u Subotici.

Ministarka Đukić Dejanović je, tokom obilaska predškolske ustanove “Naša radost”, najavila da će sredstva od 500 miliona dinara, koja je država opredelila jedinicama lokalnih samouprava za mere populacione politike, biti dodeljena 61 opštini. Na javni poziv koji je raspisan krajem maja prijavilo se 119 opština, pri čemu je najbolje projekte imala 61 lokalna samouprava. Ministarka je ukazala na to da je Subotica aplicirala za rekonstrukciju centralne kuhinje u pomenutoj predškolskoj ustanovi, u kojoj se dnevno sprema do 12 hiljada obroka za više od četiri hiljade mališana na teritoriji te opštine. 

 Obeleženo godinu dana rada Vlade Republike Srbije u Subotici

“Centralna kuhinja stara je više od 30 godina, a nama je važno da se mališanima na kvalitetan način i u higijenski dobrim uslovima pripremaju obroci”, naglasila je prof. Đukić Dejanović. Subotica je, kako je istakla, dobila oko 30 miliona dinara za rekonstrukciju centralne kuhinje u predškolskoj ustanovi "Naša radost", za izgradnju dečjeg igrališta, kao i za angažovanje pozorišta za izvođenje predstava na srpskom i mađarskom jeziku. Prema njenim rečima, prošle godine za projekte jedinica lokalnih samouprava za mere populacione politike je izdvojeno 130 miliona dinara i tim sredstvima je finansirano 15 lokalnih samouprava. Ove godine, kako je navela ministarka, jedinicama lokalnih samouprava je na raspolaganju bilo približno četiri puta više sredstava i opštine su mogle da apliciraju samostalno ili udruženo. 

 Obeleženo godinu dana rada Vlade Republike Srbije u Subotici

Ministarka je posetila i porodicu Tripković, koja čeka prvo dete, i tom prilikom se u razgovoru sa Jasnom Tripković, koja je u sedmom mesecu trudnoće, informisala o tome koliko su mladi bračni parovi upoznati sa merama koje država sprovodi kako bi podstakla rađanje. Tripković je istakla da je prijatno iznenađena podsticajnim merama, s obzirom na to da su ranije roditelji za rođenje prvog deteta dobijali 38.000 dinara, a od 1. jula ovaj iznos je povećan na 100.000 dinara. Tim sredstvima, kako je navela, mogu da se kupe osnovne stvari za dolazak bebe. Ministarka Đukić Dejanović podsetila je da su usvojene izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim je predviđeno da roditelji od 1. jula za prvo dete jednokratno dobiju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, a za treće i četvro narednih 10 godina po 12.000, odnosno 18.000 dinara mesečno.

 Obeleženo godinu dana rada Vlade Republike Srbije u Subotici

Ministarka Đukić Dejanović posetila je i Ekonomski fakultet u Subotici gde je predstavila rezultate istraživanja o migraciji studenata. Rezultati istraživanja su pokazali da dve trećine studenata planiraju nakon završetka fakulteta da ostanu u Srbiji, dok jedna trećina njih ima plan da po završetku studija ode u inostranstvo. Ona je dodala da 90 odsto studenata koji su rešili da napuste zemlju u toj nameri imaju podršku roditelja, a 70 odsto njih ima podršku u zemljama u koje bi otišli. Osim bržeg nalaženja posla i bolje zarade, studenti kao razlog za odlazak u inostranstvo navode i visok životni standard i bolju mogućnost profesionalnog napredovanja. Države u koje bi najradije otišli su Nemačka, SAD, Švajcarska, Austrija i Norveška. Ministarka je ukazala da će rezultati istraživanja najviše pomoći Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u kreiranju buduće upisne politike na fakultetima.

 Obeleženo godinu dana rada Vlade Republike Srbije u Subotici

Pomoćnik ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja za visoko obrazovanje, Bojan Tubić naglasio je da je u tom ministarstvu u toku izrada Strategije visokog obrazovanja do 2030. godine i da će težište biti na reformi visoko-školskog obrazovanja i njegovog upodobljavanja sa potrebama tržišta rada.

U istraživanju o migracijama studenata je učestvovalo 11.013 studenata državnih i privatnih visokoškolskih ustanova u Srbiji. Istraživanje je sproveo Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Republičkim zavodom za statistiku, a u cilju sagledavanja obima studentskih migracija i posledica koje migracije mogu imati na demografski i društveno-ekonomski potencijal naše zemlje.

Ministarka Đukić Dejanović je posetila i Udruženje penzionera Palić, i tom prilikom istakla da je to udruženje primer kako uz kreativnost i sa malo finansijskih sredstava, pozne godine mogu biti godine zadovoljstva i ispunjenosti. Ministarka je poručila da starost, uz druženje i međugeneracijsku solidarnost, može biti lep period života.

 Obeleženo godinu dana rada Vlade Republike Srbije u Subotici

Predsednica Udruženja penzionera Palić, Slavica Tot Lučić istakla je da se udruženje bavi svakodnevnim životnim pitanjima, ali da se trude da održe i bogat kulturni život. Udruženje je povezano sa mnogim kulturno-umetničkim društvima, horovima, sa planinarskim savezom, a članovi posećuju književne večeri i koncerte. “Zdravlje je mnogo bolje ako se družimo, ako pomažemo jedni drugima,” zaključila je predsednica Udruženja penzionera Palić.

04. jul 2018.

Rezultati Javnog poziva za dodelu sredstava za sprovođenje mera populacione politike

Kabinet ministra bez porfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, raspisao je 21. maja 2018. godine Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2018. godini, koji je objavljen u Službenom glasniku 25. maja 2018. godine (''Službeni glasnik RS'' broj 39/2018), radi realizacije projekata iz obrasti demografije i populacione politike, u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa podrške sprovođenju mera populacione politike u Republici Srbiji za 2018. godinu („Službeni glasnik RSˮ, broj 36/2018).

Javni poziv je bio otvoren do 14. juna 2018. godine, i na osnovu njega je pristiglo 71 predloga mera – prijava.

Komisija je proveravala ispravnost svih pristiglih predloga mera – prijava, uvidom u prispelu dokumentaciju u roku od 14 dana. Nakon izvršenog detaljnog pregleda svih validnih prijava Komisija je 04. jula 2018. godine utvrdila Predlog odluke o odobravanju sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave.

Na listu vrednovanja i rangiranja predloga mera – projekata pristiglih na Javni poziv, podnosioci predloga mera – projekata imaju pravo prigovora u roku od 5 radnih dana od dana objavljivanja Odluke i liste vrednovanja i rangiranja predloga mera na sajtu Kabineta, www.mdpp.gov.rs.

Na osnovu Predloga odluke o odobravanju sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave, ministar je doneo Odluku o odobravanju sredstava za sufinansiranje mere populacione politike jedinica lokalne samouprave. Detalje odluke i rezultate javnog poziva možete videti ovde.

28. jun 2018.

Usvojene izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

 Usvojene izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojima je predviđeno povećanje roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

Zakonom je previđeno da roditelji od 1. jula 2018. godine za prvo dete jednokratno dobiju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno 10 godina.

25. jun 2018.

Polaganje kamena temeljca za izgradnju pogona za prikupljanje i plasman meda u Rači

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, prof. dr Slavica Đukić Dejanović prisustvovala je danas u Rači polaganju kamena temeljca za izgradnju pogona za prikupljanje i plasman meda Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SOPS) “Naš med”.

 Polaganje kamena temeljca za izgradnju pogona za prikupljanje i plasman meda u Rači

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić je tom prilikom objasnila da će se u novom pogonu u Rači, koji bi trebalo da bude završen za 150 dana od početka radova, skupljati med iz čitave Srbije, naglasivši da je pčelarstvo jedna od grana koje treba da vuku Srbiju napred. “Pčelari su primer za sve u našoj zemlji za to šta može da se uradi kada se proizvođači udruže i ne odustaju,” istakla je predsednica Vlade. SOPS, kako je navela, čuva tradiciju pčelarstva u Srbiji koja je duža od 120 godina, okuplja sve pčelarske organizacije i čini je 10.000 pčelara širom zemlje. 

Predsednica Vlade, Ana Brnabić se ranije danas sastala i sa predsednikom opštine Rača, Nenadom Savkovićem, a sastanku su prisustvovali i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, prof. dr Slavica Đukić Dejanović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović. 

22. jun 2018.

Sastanak Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine

Četvrti po redu sastanak Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine održan je danas u Vrdniku. Pored članova Međuresorne radne grupe sastanku su prisustvovali i predstavnici nemačke organizacije za međunarodnu saradnju - GIZ, tima Ujedinjenih nacija u Srbiji i Fokus grupe za razvoj mehanizama kontrole procesa implementacije Ciljeva održivog razvoja Narodne skupštine Republike Srbije. Cilj sastanka je bila analiza dosadašnjih aktivnosti i najava budućih koraka u vezi sa implementacijom Agende 2030.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine, navela je da reforme u cilju ispunjavanja kriterijuma za pristupanje EU značajno doprinose ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja, kao što i implementacija Ciljeva približava Srbiju članstvu u EU. “Postoji izražena međupovezanost reformi usmeravanih procesom pristupanja EU i Agende 2030, pa tako sinergija između ova dva procesa utiče i na ubrzanje razvoja naše zemlje,” rekla je ministarka.

 Sastanak Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine

Kada su u pitanju budući koraci ministarka je najavila da je prijavljeno predstavljanje Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja na zasedanju Političkog foruma na visokom nivou koji će se održati 2019. godine u Njujorku. Ministarka je takođe najavila realizaciju MAPS misije - podrške integrisanju, ubrzacanju i merama politike, u periodu od 3. do 7. septembra 2018. godine u Beogradu, čiji je cilj da pruži podršku naporima Vlade Republike Srbije u definisanju mape puta za sprovođenje Agende 2030. Nastavak saradnje sa privrednim i nevladinim sektorom, lokalnim samoupravama, akademskom zajednicom i ekspertima, kao i sa nadzornim telima kao što su Narodna skupština Republike Srbije i u perspektivi Državna revizorska institucija, takođe je označen kao jedan od prioriteta u sprovođenju Agende 2030. Ministarka Đukić Dejanović je posebno podvukla da će se raditi i na povećanju vidljivosti Ciljeva održivog razvoja u državnim telima, ali i među građanima.

Prof. dr Jelica Stefanović Štambuk, posebni savetnik ministra za Evropske integracije za Agendu 2030, govorila je o komplementarnosti ciljeva održivog razvoja sa pregovaračkim procesom EU.

Dr Milorad Mijatović, predsednik Fokus grupe za razvoj mehanizama kontrole procesa implementacije Ciljeva održivog razvoja Narodne skupštine Republike Srbije, naveo je aktivnosti koje Narodna skupština preduzima u cilju implementacije Agende 2030 i dodao da sprovođenje Agende zahteva timski rad i stvaranje uslova da se svaki pojedinac uključi u ovaj posao.
Borka Jeremić ispred tima Ujedinjenih nacija u Srbiji pružila je detaljnije informacije u vezi sa planiranim subreginalnim sastankom posvećenom Agendi 2030, koji će se održati od 13. do 14. septembra u Beogradu.

Drugi deo sastanka bio je rezervisan za interaktivne radionice na kojima su članovi Međuresorne radne grupe imali prilike da iznesu stavove, mišljenja i ideje u vezi sa dosadašnjim aktivnostima u cilju unapređenja budućeg rada.

21. jun 2018.

Predstavljeni rezultati istraživanja o migracijama studenata

Povodom predstavljanja rezultata istraživanja o migracijama studenata, danas je održana konferencija za novinare u Vladi Republike Srbije. Novinarima su se obratili prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Saša Stojanović, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i prof. dr Ivanka Popović, rektor Univerziteta u Beogradu.

Predstavljajući rezultate istraživanja ministarka Đukić Dejanović je istakla da dve trećine studenata planira da nakon završetka školovanja ostane u Srbiji, dok jedna trećina planira da ode u inostranstvo. Ministarka je navela da među studentima koji planiraju da odu u inostranstvo 90 odsto njih ima apsolutnu podršku roditelja za tu odluku, dok 70 odsto ima rođake i prijatelje u inostranstvu na čiju pomoć računa.

 Predstavljeni rezultati istraživanja o migracijama studenata

Među državama u koje bi studenti naradije odlazili prednjači Nemačka, pri čemu svaki četvrti student, odnosno njih 24 odsto koliko bi da ode iz Srbije, planira baš da ode u tu državu, a zatim slede SAD (11 odsto), Švajcarska (10,7 odsto), Austrija (8,7 odsto) i Norveška (6,3 odsto). “Nemačka se nalazi na prvom mestu najpoželjnih država za studije svih područja studiranja, osim za studente informaciono-komunikacionih tehnologija koji bi najradije da odu u SAD i da tamo započnu posao i život,” navela je ministarka i upozorila na to da je 28,5 prosek godina mladih koji odlaze iz Srbije.

Među studentima koji planiraju da nakon završetka školovanja potraže bolje uslove života u inostranstvu prednjače studenti informaciono-komunikacionih tehnologija, njih 36,5 odsto i studenti iz oblasti medicinskih nauka, više od 30 odsto, dok je manji udeo studenata iz oblasti društvenih nauka. 

U istraživanju o migracijama studenata je učestvovalo 11.013 studenata državnih i privatnih visokoškolskih ustanova u Srbiji. Istraživanje je sproveo Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Republičkim zavodom za statistiku, a u cilju sagledavanja obima studentskih migracija i posledica koje migracije mogu imati na demografski i društveno-ekonomski potencijal naše zemlje.

18. jun 2018.

Obeležen Dan očeva

Ministarka bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku, prof. dr Slavica Đukić Dejanović učestvovala je na tribini o očinstvu koju je povodom Dana očeva – 17. juna, organizovalo udruženje građana “Gnezdo”. Na skupu je bilo reči o značaju prisustva i aktivnog angažovanja muškaraca u porodici i vaspitavanju dece, kao i o rezultatima istraživanja IMAGES 2018, koje je po međunarodnim standardima prvi put sprovedeno u Srbiji, a koje je dalo značajne podatke o tome kako muškarci u Srbiji vide sami sebe i svoju ulogu u porodici i društvu.

 Obeležen Dan očeva

Ministarka je navela da je porodica zaista gnezdo gde ima topline, radosti, ali i briga i dilema. “U našem društvu u kome je dominantan tradicionalan model oca koji predstavlja porodicu u spoljnom svetu, dok su majke opterećene tradicionalnim obavezama koje proističu iz kulturoloških navika, moramo mnogo više da radimo na tome da se obaveze, kao i radosti u porodici dele među partnerima,” istakla je prof. dr Đukić Dejanović. Uloga muškarca, kako je podvukla ministarka, nije u vezi samo sa zarađivanjem, već je potrebno da sa svojom partnerkom podeli i brigu o deci i domaćinstvu. Ministarka je rekla da je moderna žena došla do velikih postignuća u profesionalnom smislu, ali da nije rasterećena klasičnih obaveza, kao što su kuvanje, održavanje kuće, briga o starijim članovima domaćinstva.

Prema rečima ministarke Đukić Dejanović problemi sa kojima se porodice u Srbiji suočavaju karakteristični su za ceo region, a ekonomski faktor je taj koji često “presuđuje” koji će od roditelja otići na odsustvo zbog rođenja deteta, te u okolnostima gde muškarci zarađuju više od žena, taj izbor pada na ženu. “Iako je zakonski definisana mogućnost oca da preuzme jedan deo roditeljskog odsustva, postoji veoma nizak stepen korišćenja ove mogućnosti. Od 330 anketiranih poslodavaca, koji su učestvovali u istraživanju koje smo sproveli, samo 17% se izjasnilo da u njihovoj kompaniji postoje primeri korišćenja roditeljskog odsustva od strane očeva,” istakla je ministarka i dodala da je potrebno posebnu pažnju posvetiti jačanju partnerskog odnosa, kao i podršci i promociji roditeljstva.

Tribinu je organizovalo udruženje građana “Gnezdo” u okviru projekta "I tate vole da se gnezde", uz podršku Ambasade Australije u Beogradu.

11. jun 2018.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović sa ambasadorom Srbije u Austriji

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović sastala se danas sa novoimenovanim ambasadorom Srbije u Austriji Nebojšom Rodićem, sa kojim je razgovarala o populacionoj politici i pitanju migracija.

 Ministarka Slavica Đukić Dejanović sa ambasadorom Srbije u Austriji

Ministarka je upoznala ambasadora Rodića sa aktivnostima kabineta na čijem je čelu, kao i sa podacima o broju naših državljana koji žive i rade u Austriji, imajući u vidu da je ova zemlja jedna od najprivlačnijih za spoljne migrante iz Srbije. Sagovornici su ragovarali i o Azerbejdžanu, kao primeru države koja sa uspehom sprovodi populacionu politiku, a u kojoj je gospodin Rodić bio na mestu ambasadora Republike Srbije.

Ministarka Đukić Dejanović čestitala je Nebojši Rodiću postavljenje za ambasadora Srbije u Austriji i poželela mu uspeha u daljem radu. 

8. jun 2018.

Obeležena 100. godišnjica streljanja slovačkih vojnika u Kragujevcu

 Obeležena 100. godišnjica streljanja slovačkih vojnika u Kragujevcu

Polaganjem venaca i odavanjem počasti na Slovačkom vojničkom groblju u Kragujevcu, danas je obeležena 100. godišnjica od streljanja 44 slovačka pripadnika Austrougarske vojske koji su se pobunili protiv svojih oficira i slanja na front.

Komemoraciju na Stanovljanskom groblju predvodila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, prof. dr Slavica Đukić Dejanović. Ministarka je navela da srpski i slovački narod, i pored geografske udaljenosti, povezuju nevidljive spone, te da su ljubav prema slobodi, otpor prema tiraniji i svakoj nepravdi samo delić naših zajedničkih crta karaktera. “Naš narod nikada nije zaboravio slovačke vojnike. Znali su da u boj idu da se ne vrate, a opet su se suprotstavili sili i nepravdi,” istakla je ministarka.

Ambasadorka Slovačke Republike u Srbiji, Dagmar Repčekova rekla je da više puta godišnje dolazi u Kragujevac kako bi posetila spomen park Šumarice i obližnje groblje slovačkih vojnika i dodala da je svaka poseta tim mestima podseti da je najvažnije ceniti život i porodicu. Posle ceremonije polaganja venaca, ratni veterani iz Slovačke položili su po grumen zemlje iz mesta u toj zemlji u kojima su bili rođeni streljani vojnici 71. austrougarskog pešadijskog puka.

Komemoraciji su prisustvovali i članovi delegacije Narodne skupštine Slovačke i Generalštaba oružanih snaga te zemlje, Matice Slovačke, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i grada Kragujevca, predstavnici grada Trenčina koji je prijateljski grad sa gradom Kragujevcem i prvi put jedan od potomaka žrtava, Jaroslav Kralj, praunuk vojnika Ondreja Kiša iz Krpeljana.

 Obeležena 100. godišnjica streljanja slovačkih vojnika u Kragujevcu

6. jun 2018.

Simpozijum o biomarkerima - SERBIS 2018

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku održala je predavanje pod naslovom “Kulturološki aspekti biomedicinski potpomognute oplodnje u Srbiji”, u okviru simpozijuma o biomarkerima - SERBIS 2018.

Ministarka je, tom prilikom, navela da poslednje decenije karakteriše intenziviranje fenomena odlaganja rađanja, a naročito provorođenja i dodala da je pođednako važno koliko dece se rađa i u kojoj starosti žene se rađa dete. Prema ministarkinim rečima, prosečna starost majke pri rođenju prvog deteta u Srbiji je podignuta i iznosi 28,3 godine. Prosečna starost se razlikuje u gradskim i ruralnim krajevima, ali je prosek starosti majke pri rođenju prvog deteta povoljniji u ruralnim krajevima.

 Simpozijum o biomarkerima - SERBIS 2018

Prof. dr Đukić Dejanović je ocenila da bez stručnjaka nema dobrih rešenja u domenu populacione politike, te da je simpozijum prilika i da se ukaže da je državi svako novoređeno dete važno. Ministarka je ukazala da je za bolju demografsku budućnost izuzetno značajan timski rad, kao i psihološka podrška onim ljudima kojima je neophodno lečenje neplodnosti. “Sa dosta stigmatizacije se, skoro i prekora, posebno gleda prema ženi u mnogim sredinama i mi moramo raditi na tome da se to promeni”, istakla je prof. dr Đukić Dejanović i dodala da se ne sme zaboraviti da je odluka o tome kada će neko postati roditelj jedno od elementarnih ljudskih prava i pripada samo individui.

Ministarka je podsetila da je Strategijom podsticanja rađanja predviđeno ne samo ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, već i usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja, odnosno podrška materinstvu i jačanju partnerstva. U okviru simpozijuma razgovarano je kako o populacionoj politici, tako i o nivou znanja, posebno adolescenata kada su u pitanju seksualno prenosive bolesti, odnosno rizicima steriliteta.

5. jun 2018.

Nagrada “Prijatelj porodice” za kompanije koje usklade rad i roditeljstvo

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić najavila je danas da će nagradu "Prijatelj porodice" ubuduće dobijati kompanije koje su, uz dobre poslovne rezultate u kolektivima, stvorile porodično i prijateljsko okruženje koje zaposlenima omogućava usklađivanje rada i roditeljstva.

Predsednica Vlade je, na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena zajednička akcija Vlade Republike Srbije i Privredne komore Srbije – nagrada za doprinos usklađivanju rada i roditeljstva "Prijatelj porodice", kao jedna od mera za podsticanje nataliteta, istakla da će poziv za kompanije biti raspisan 1. septembra.

 Nagrada “Prijatelj porodice” za kompanije koje usklade rad i roditeljstvo

“Velika privilegija će biti za kompanije da ponesu ovu nagradu koju će moći da iskoriste uz svoj brend i ime kako bi potrošači i korisnici usluga znali da su to te kompanije koje najbolje usklađuju rad i roditeljstvo, posluju u skladu za zakonima, ali idu i dalje i omogućavaju roditeljima da razvijaju karijeru”, rekla je ona. Predsednica Vlade je ukazala na to da negativan prirodni priraštaj nije problem samo Srbije, već skoro čitave Evrope, ali da Srbija dnevno izgubi 107 ljudi, a godišnje grad veličine Vrbasa ili Trstenika. “Sve ostalo što Vlada radi, a što su veliki prioriteti – rast plata, penzija, nova radna mesta, bolji kvalitet zdravstvenih usluga, bolje obrazovanje – na kraju krajeva neće nam ništa značiti ako se ovakav trend nataliteta nastavi i ako danas ne uspemo nešto da promenimo”, podvukla je ona. Predsednica Vlade je uputila apel privrednicima da razmisle o tome kako da usklade rad i roditeljstvo, da ne kažnjavaju mlade roditelje, već da nađu načine da oni ostanu na poslu ili da rade od kuće.

 Nagrada “Prijatelj porodice” za kompanije koje usklade rad i roditeljstvo

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku istakla je da timski rad na aktivnostima koje se odnose na populacionu politiku obuhvataju sve veći broj subjekata, ne samo u Vladi, pri čemu i mnogi drugi prepoznaju značaj sopstvenih aktivnosti u borbi za bolju demografsku budućnost. Ministarka je naglasila da je cilj da "Prijatelja porodice" bude što više i ne samo u privrednim subjektima, nego i u javnim preduzećima i finansijskim institucijama.

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež istakao je da je cilj Komore da uvođenjem priznanja doprinese efikasnijem sprovođenju populacione politike, jačanju svesti o potrebi usklađivanja porodičnog života i obaveza i stvaranju "family friendly" kompanija koje zaposlenima, osim dobih uslova rada i zarade, omogućavaju da usklade porodične i poslovne obaveze. “Ukoliko ne ulažemo u ljudske kapacitete, teško da možemo da računamo na dobre poslovne rezultate,” poručio je Čadež i dodao da će poziv kompanijama biti objavljen 1. septembra, kako bi im se dalo vreme da se pripreme i uvedu dobre prakse.

Kandidati na nagradu „Prijatelj porodice” biće birani na osnovu metodologije koja predstavlja kombinaciju najrazvijenijih svetskih metodologija u ovoj oblasti po uzoru na Nemačku, Austriju, Sloveniju, Veliku Britaniju, SAD, Hong Kong, prilagođenu našim uslovima. Kriterijumi za ocenjivanje obuhvataju tržišno-finansijske pokazatelje poslovanja nominovanog preduzeća, usvojene standarde i praksu u oblasti usklađivanja rada i roditeljstva, rezultate u oblasti usklađivanja rada i roditeljstva, percepciju javnosti i zaposlenih, kao i ocene stručnog žirija.

4. jun 2018.

Deklaracija nevladinih organizacija, udruženja roditelja i udruženja pacijenata “Stop raku grlića materice, stop HPV”

Više od deset udruženja pacijenata, roditelja i nevladinih organizacija potpisalo je danas Deklaraciju “Stop raku grlića materice, stop HPV” u kojoj se od nadležnih državnih organa traži sprovođenje sveobuhvatne aktivnosti na prevenciji karcinoma grlića materice, oboljenja koje izaziva humani papiloma virus (HPV).

Potpisivanju Deklaracije u Palati “Srbija” prisustvovala je ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku, prof. dr Slavica Đukić Dejanović koja je istakla da je saradnja državnih institucija i nevladinog sektora neophodna u rešavanju društveno odgovornih pitanja kao što je borba protiv raka grlića materice.

Ministarka Đukić Dejanović je navela da karcinom grlića materice, od kojeg svakog dana umru dve žene u Srbiji, nije samo zdravstveni već i društveni i populacioni problem budući da su među obolelima i umrlima uvek i majke i žene koje tek treba da se ostvare u toj ulozi. “Ako ne počnemo da primenjujemo preporučenu vakcinu protiv HPV virusa, koja je jedna od najmoćnijih alatki u borbu protiv ove bolesti i ne mobilišemo žene da redovno obavljaju ginekološke preglede, borićemo se sa poražavajućim brojkama i ličnim tugama koje se odražavaju kako na radnu efikasnost, tako i na život žena uopše”, ocenila je prof. dr Ðukić Dejanović. Ministarka je kao primer dobre prakse navela Australiju koja je vakcinacijom protiv HPV uspela da za deset godina broj obolelih od karcinoma grlića materice sa 22,7 odsto svede na 1,1 odsto.

 “Stop raku grlića materice, stop HPV”

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, prof. dr Berislav Vekić ukazao je da je Srbija četvrta u Evropi po broju obolelih i umrlih od raka grliće materice i napomenuo da se ceo svet bori protiv ove opake bolesti. Prema rečima državnog sekretara i Vlada Republike Srbije i civilni sektor prepoznali su ozbiljnost ovog problema protiv kojeg će se boriti na dva načina - vakcinacijom i preventivnim pregledima. “Pravilnikom o preporučenoj vakcinaciji želimo da obuhvatimo mlade, i devojčice i dečake, pred početak njihovog reproduktivnog doba. Sem toga, moramo da se dodatno angažujemo jer se, i pored redovnih poziva, žene u Srbiji slabo odazivaju na skrinig program”, naglasio je prof. Vekić. Državni sekretar Ministarstva zdravlja je zaključio da je državnim institucijama neophodna pomoć nevladinih organizacija kako bi zajednički podigli svest građana o značaju preventivnih pregleda i smanjili broj obolelih i umrlih od karcinoma grlića materice.

Predsednica Udruženja “Roditelj”, koje je iniciralo potpisivanje Dekleracije, Gordana Plemić, istakla je značaj udružene borbe državnih i nevladinih institucija kako bi se promenila poražavajuća statistika o broju obolelih i umrlih žena. “Želimo da pomognemo nadležnim državnim organima i podignemo svest građana o ovoj bolesti. Zato tražimo od donosioca odluka da počne HPV imunizacija, koja je predviđena pravilnikom o imunizaciji, ali i da se poboljša program skrininga kao sekundarne prevencije”, istakla je predsednica Udruženja “Roditelj”.

Imunolog Univerzitetske dečje klinike Tiršova, dr Srđa Janković smatra da se interdisciplinarnim naporima učestalost karcinoma grlića materice može svesti na veoma nizak nivo i približiti nuli. “Važno je da budemo sinhronizovani u našim delovanjima i da prenesemo društvu koliko je važno da prihvate imunizaciju i sve druge mere prevencije. Skrinig ostaje primarni i najvažniji”, naznačio je dr Janković.

1. jun 2018.

Održana četvrta sednica Saveta za prava deteta

Četvrta po redu sednica Saveta za prava deteta održana je danas, 1. juna na Međunarodni dan deteta. Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politku i predsednica Saveta za prava deteta, prof. Slavica Đukić Dejanović je otvarajući sednicu istakla da Savet želi danas da uputi poruku o značaju međusobne interakcije i razumevanja među decom, kao i da skrene pažnju na obaveze društva prema deci i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

 Održana četvrta sednica Saveta za prava deteta

Predsednica Saveta, prof. dr Đukić Dejanović je navela da Srbija u opštoj populaciji ima 14,4 odsto dece uzrasta do 15 godina i da kao društvo i država moramo raditi na tome da ih zaštitimo. Prema opštim parametrima prekinutog detinjstva, Srbija zauzima visoko 41. mesto od 170 zemalja, a analize su pokazale da postoji i određeni broj dece koja prekidaju obavezno školovanje, dok su neka izložena teškom fizičkom radu i nasilju.

Predsednica Saveta je naglasila da podrška deci najmlađeg uzrasta podrazumeva da dete mora da bude zdravo i zaštićeno, da odrasta u porodici, da ima osnovu za školovanje, kasnije za zaposlenje i da izbegne rizik od siromaštva. “Zato je važno da ceo sistem bude u funkciji podrške detetu i roditeljstvu, kao što je podjednako bitno da se svi zajedno podsetimo koliko je rani razvoj važan za saznajne, emocionalne, psihološke i fizičke potencijale,” istakla je prof. dr Đukić Dejanović i dodala da će se Savet baviti upravo ovim problemima u okviru svojih ingerencija.

 Održana četvrta sednica Saveta za prava deteta

Stalni gost Saveta za prava deteta, direktor kancelarije UNICEF – a u Srbiji, Mišel Sen Lo ukazao je na činjenicu da je deci u Srbiji potrebna kvalitetna zdravstvena zaštita i obrazovanje. Direktor kancelarije UNICEF – a prepoznao je volju Saveta i Vlade Republike Srbije da se poboljša položaj dece i ukazao da se to vidi kroz smanjen broj dece bez roditeljskog staranja u institucijama, ali i činjenicu da deca iz siromašnih porodica neće plaćati predškolske ustanove.

Gosti četvrtog po redu Saveta za prava deteta bili su i mališani iz udruženja „Prijatelji dece Srbije“, koja su iznela svoje predloge i iskustva iz njihove perspektive.

Na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, održanoj 1925. godine u Ženevi, 1. jun proglašen je za Međunarodni dan deteta. 25 godina kasnije, tačnije 1950. godine, ovaj datum je i zvanično usvojen kao Međunarodni dan deteta u međunarodnoj zajednici.

1. jun 2018.

Tribina “Za zdravije i brojnije potomstvo”

Tribina o vantelesnoj oplodnji, pod naslovom “Za zdravije i brojnije potomstvo”, održana je danas, 1. juna na Međunarodni dan deteta, u organizaciji Udruženja žena “Naša Aska”.

Govoreći u uvodnom delu, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, prof. dr Slavica Đukić Dejanović istakla je da se deset odsto parova u Srbiji koji su u reproduktivnom periodu suočavaju sa problemom steriliteta. “Među njima je značajan broj onih kojima je jedini način da se ostvare kao roditelji biomedicinski potpomognuta oplodnja”, naglasila je ministarka Đukić Dejanović i podsetila da u Srbiji parovi imaju pravo na tri pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države.

 Tribina “Za zdravije i brojnije potomstvo”

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije, prof. dr Aleksandar Stefanović najavio je da se uskoro očekuje početak rada banke reproduktivnih ćelija i tkiva, u kojoj će se čuvati jajne ćelije, spermatozoidi i embrioni. Prema rečima prof. Stefanovića to je šansa za naše građane da čuvaju svoje polne ćelije za buduću potpomognutu oplodnju, koja će tako biti dostupnija onima koji žele potomstvo.

Dr Mima Fazlagić i dr Mihalis Kiriakidis, ginekolozi iz Srbije i Grčke pružili su posetiocima tribine sve stručne informacije koje su u vezi sa procesom biomedicinski potpomognute oplodnje. Tom prilikom, specijalna bolnica za ginekologiju “Jevremova”, poklonila je besplatan program vantelesne oplodnje jednom paru, posetiocima tribine, sa svim neophodnim lekovima koji se koriste tokom ciklusa.

30. maj 2018.

Predstavljeni rezultati istraživanja o socijalnoj uključenosti starijih osoba u Srbiji

U okviru druge sednice Saveta za pitanje starosti i starenja koja je održana danas u Palati “Srbija” u Beogradu, predstavljeni su rezultati istraživanja o socijalnoj uključenosti starijih osoba u Srbiji. Istraživanje je sproveo Crveni krst Srbije u okviru trogodišnjeg regionalnog projekta pod nazivom “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba”. 

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku istakla je da je skoro svaka peta osoba u Srbiji starija od 65 godina, što nas svrstava među najstarije populacije na svetu, dok u isto vreme samo 14,4 odsto stanovništva čine mladi do 15. godina. “Mi smo stara nacija i ta činjenica mora da bude uključena u sve naše buduće strategije - ekonomske, socijalne, zdravstvene”, navela je ministarka Đukić Dejanović i dodala da starije osobe nisu teret, jer one svojim iskustvom u velikoj meri pomažu mlađim generacijama.

 Predstavljeni rezultati istraživanja o socijalnoj uključenosti starijih osoba u Srbiji

Zamenica ambasadora Austrije u Srbiji, Sabina Krojsenbruner rekla je da su Srbija i Austrija slične po pitanju starije populacije i pohvalila spremnost Vlade Republike Srbije da preduzme određene korake u tom pravcu. Ona je naglasila da su pred obe države veliki izazovi što se tiče starenja populacije i da problemi sa kojima se suočavaju stariji počinju veoma rano.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije, Vesna Milenović istakla je da je istraživanje o socijalnoj uključenosti starijih osoba pokazalo da 15 odsto stanovništva starijeg od 65 godina radi i da su najčešće angažovani u poljoprivredi. “Penzije igraju značaju ulogu u zaštiti od siromaštva. Bez socijalnih transfera i bez penzija stopa rizika od siromašta kod starijih iznosila bi 82,3 odsto,” zaključila je generalna sekretarka.

Istraživanje o socijalnoj inkluziji starijih osoba sproveo je Crveni krst Srbije u okviru projekta “Inicijativa za socijalnu inkluziju starijih osoba”, koji finansiraju Evropska unija, Austrijska razvojna agencija i Austrijski Crveni krst. Istraživanje pruža prikaz položaja starijih osoba i izazova sa kojima se suočavaju, a rezultati će biti korišćeni u cilju unapređenja javnih politika koje se tiču starosti i starenja i ostvarivanja kvalitetnog života u trećem dobu.

28. maj 2018.

O saradnji u oblasti demografije i populacione politike sa delegacijom iz Trenta

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku, razgovarala je danas u Beogradu sa predstavnicima pokrajine Trento iz Italije o saradnji u oblasti demografije i populacione politike.

“Trento je pokrajina u koju mladi ljudi već desetak godina rado dolaze da žive, tu realnost nije emigracija, već imigracija”, istakla je ministarka na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministarkom u pokrajini Trento zaduženom za obrazovanje, politike mladih i razvojnu saradnju, Sarom Ferari.

 O saradnji u oblasti demografije i populacione politike sa delegacijom iz Trenta

Ministarka Đukić Dejanović je navela da je u Trentu razvijen vrlo popularan “Family Friendly” program, koji je usmeren na pružanje podrške porodicama, ali se primenjuje i širok spektar mera populacione politike koje daju odlične rezultate. “Sve što je u vezi sa “Family Friendly” programom u Italiji, napravljeno je u pokrajini Trento. Ovaj program usmeren je na podršku porodicama, posebno kroz povezivanje porodičnog statusa sa radnim statusom svake porodice,” rekla je ministarka.

Navodeći da su svi privredni subjekti, kao i subjekti iz domena javnih preduzeća i organizacija vrlo naklonjeni porodicama sa većim brojem dece, ministarka Đukić Dejanović je istakla da veliku ulogu ima posedovanje sertifikata “Family Friendly” koji je potrebno zaraditi. “Od 176 opština ove regije, 86 ima sertifikat “Family Friendly”. Sva privredna društva u postupku javnih nabavki prilikom rangiranja dobijaju, na primer, dodatne bodove ukoliko poseduju ovaj sertifikat,” rekla je ministarka i dodala da će iskustva iz pokrajine Trento moći da se primene i kod nas u razgovoru sa poslodavcima.

 O saradnji u oblasti demografije i populacione politike sa delegacijom iz Trenta

Sara Ferari, ministarka u pokrajini Trento zadužena za obrazovanje, politike mladih i razvojnu saradnju, rekla je da je pokrajina Trento tokom godina razvila čitav sistem koji je doveo do povećanja nataliteta i blagostanja u porodicama. ”Uspeli smo da pomirimo porodični žiovot i posao. To je dovelo do toga da naši mladi ljudi manje emigriraju. Demografski parametri su stabilni i naši ljudi ne moraju da se odreknu proširenja porodice”, istakla je Sara Ferari. Ministarka iz Trenta navela je da su radili sa preduzećima kako bi razumeli da investicija u zaposlene kroz duže vreme dovodi do velikih rezultata. ”Ovaj proces zahteva i rad na promeni kulture, jer bi svi trebalo da shvate da se ovaj rad odvija na dobrobit svih. Sve to smo uspeli kroz čitav niz programa za decu. Ranije smo pomoć davali porodicama sa više dece, a sada pomoć dajemo i porodicama koje imaju samo jedno dete”, zaključila je ministarka Ferari.

Ministarka iz Trenta pozvala je ministarku Đukić Dejanović da prisustvuje festivalu porodice koji se tradicionalno održava svakog decembra u ovoj pokrajini. Delegaciju iz Italije čine predstavnici javne administracije, univerziteta, istraživačkih centara i privrede, što je prva zvanična poseta delegacije pokrajine Trento, koja će u Srbiji boraviti dva dana i razgovarati sa predstavnicima državne uprave, Univerziteta u Beogradu, razvojnih agencija Srbije i Vojvodine.

24. maj 2018.

U poseti Agenciji za porodicu, natalitet i politiku mladih pokrajine Trento u Italiji

Predstavnici kabineta za demografiju i populacionu politiku, Andreja Bošković i Marjan Jovanović razgovarali su danas sa Lučijanom Malferom, direktorom Agencije za brigu o porodici, natalitet i politiku mladih pokrajine Trento u Italiji. Direktor Agencije preneo je iskustva i najbolju praksu koju ta italijanska oblast primenjuje od 2011. godine u oblasti demografije i populacione politike.

 U poseti Agenciji za porodicu, natalitet i politiku mladih pokrajine Trento u Italiji

U pokrajini Trento razvijen je vrlo popularan “Family Friendly” program, koji je u potpunosti prilagođen porodici, a primenjuje se i širok spektar mera populacione politike koje daju odlične rezultate. Za samo šest godina Trento je uspeo da postane područje sa najvećim prirodnim priraštajem u Italiji i jedno od najpoželjnijih mesta za život u Evropi. Sve što je u vezi sa “Family Friendly” politikama u Italiji, napravljeno je u pokrajini Trento. Ove politike počele su da se sprovode 2006. godine u Trentu, a u Italiji se primenjuju od 2017. godine.

Na sastanku je bilo reči o opštinama koje su po meri porodice, s obzirom da 90% populacije u pokrajini Trento živi u opštinama koje su „prijatelj porodice“. Direktor Agencije upoznao je kolege iz Srbije i sa nizom mera koje se sprovode u ovoj italijanskoj pokrajini, a u vezi su sa podrškom porodicama. U vaspitavanju dece prisutan je tzv. pristup “sve vaspitava”, pa je tako obrazovna funkcija svuda prisutna, od gradskog prevoza do skijališta, a ne samo u školama. Postoji fleksibilnost radnog vremena za roditelje, posebno ujutru, porodična karta u gradskom prevozu, vaučer za kulturu za porodice sa niskim primanjima i vrlo razvijena organizacija aktivnosti tokom letnjeg raspusta za decu.

 U poseti Agenciji za porodicu, natalitet i politiku mladih pokrajine Trento u Italiji

Tokom trodnevne posete Italiji predstavnici kabineta za demografiju i populacionu politiku sastali su se i sa predstavnicima Kancelarije za pomoć porodici, koja se nalazi u okviru Agencije za brigu o porodici, predstavnicima Opštine Trento, a posetili su i Muzej nauke i tehnologije - MUSE, koji primenjuje sve porodične standarde propisane od strane pokrajine Trento.

24. maj 2018.

Regionalni seminar o ciljevima održivog razvoja

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, učestovala je na regionalnom seminaru pod nazivom „Parlamentarna saradnja za održivi razvoj: borba protiv siromaštva i promovisanje zdravstvene zaštite“, u Domu Narodne Skupštine Republike Srbije.

Ministarka je istakla da je od usvajanja Agende 2030. u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, u septembru 2015. godine, naša država imala vrlo aktivnu ulogu. “Prilikom formulisanja ciljeva Agende, ali i kao član Otvorene radne grupe o Ciljevima održivog razvoja, Srbija je bila jedina država u regionu Jugoistočne Evrope koja je aktivno učestvovala u procesu utvrđivanja modela njenog finansiranja. Srbija je takođe i među prvim državama formirala telo za sprovođenje Agende u decembru 2015. godine,” rekla je ministarka.

Prof. dr Đukić Dejanović je navela da je u prethodnom periodu Vlada Republike Srbije sopstvenim kapacitetima izradila Izveštaj pod nazivom “Srbija i Agenda 2030”, koji mapira Ciljeve održivog razvoja u odnosu na nacionalni strateški okvir i proces pregovaračkih poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji. “Činjenica da je naša zemlja istovremeno i u procesu pristupanja Evropskoj uniji, što je naš ključni nacionalni prioritet, je naša specifičnost, ali i prednost u ovom procesu. Jer, radeći na velikom broju ciljeva, radimo i na procesu približavanja EU i obrnuto,” istakla je ministarka.

 Regionalni seminar o ciljevima održivog razvoja

Kada su u pitanju sledeći koraci, ministarka Đukić Dejanivić je najavila organizovanje specijalizovane MAPS misije, koja podrazumeva podršku integrisanju, ubrzacanju i merama politike, koja će se sprovoditi uz podršku Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji, a u saradnji sa Delegacijom Evropske unije i Svetskom bankom. “Zadatak ove misije biće da pruži podršku Vladi Republike Srbije u definisanju mape puta za sprovođenje Agende 2030 u našoj zemlji, odnosno određivanje nacionalnih prioriteta među ciljevima i podciljevima održivog razvoja, koji će biti temelj Nacionalnog programa za održivi razvoj,” navela je ministarka.

Ministarka Đukić Dejanivić se posebno osvrnula na borbu protiv siromaštva i unapređenje zdravstvene zaštite, dve vrlo bitne teme koje su bile u fokusu regionalnog seminara. “Prvi među 17 ciljeva održivog razvoja glasi: Okončati siromaštvo svuda i u svim oblicima. Države su se obavezale da do kraja 2030. godine svuda i za sve iskorene ekstremno siromaštvo i to onih ljudi koji žive sa manje od 1,25 dolara na dan. Siromaštvo ne predstavlja samo nedostatak sredstava neophodnih za zadovoljenje svakodnevnih životnih potreba. Siromaštvo se odražava na sve sfere društvenog života. Aktivnosti direktno usmerene ka smanjenju siromaštva, indirektno učestvuju u ostvarenju drugih Ciljeva održivog razvoja,” rekla je ministarka.

“Kada je u pitanju unapređenje zdravstvene zaštite, svedoci smo da su postignuti veliki napreci u povećanju prosečnog trajanja životnog veka ljudi, kao i u borbi protiv nekih od najvećih faktora koji su odgovorni za smrtnost dece i porodilja. Ipak, neophodno je uložiti i dodatne napore ka iskorenjavanju još mnogih bolesti, kako bi se adekvatno odgovorilo na mnoge sadašnje i buduće zdravstvene probleme, jer efikasan sistem zdravstvene zaštite je osnova dobrog zdravlja stanovništva,” navela je ministarka.

 Regionalni seminar o ciljevima održivog razvoja

Prof. dr Đukić Dejanović je posebno istakla ulogu nacionalnih parlamenata u postizanju Ciljeva održivog razvoja, koja je prema njenim rečima nezaobilazna. “Razvoj odgovarajućih efikasnih mehanizama u okviru parlamenata za praćenje sprovođenja ciljeva od neprocenjivog je značaja, posebno imajući u vidu da parlamenti određuju budžet, stvaraju zakonske okvire i kontrolišu primenu propisa čiji je zadatak ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja,” zaključila je prof. dr Đukić Dejanović.

Na otvaranju regionalnog seminara govorile su i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, predsednica Interparlamentarne unije, Gabrijela Kuevas Baron i stalna koordinatorka UN za Srbiju i stalna predstavnica UNDP u Srbiji, Karla Herši. U radu seminara učestvovali su parlamentarci iz 11 zemalja članica Interparlamentarne unije, koji su razgovarali o postignutim rezultatima parlamenata regiona u nadzoru sprovođenja Ciljeva održivog razvoja, unapređenju zdravstvene zaštite, uticaju klimatskih promena na porast siromaštva i javno zdravlje stanovništva, kao i o uključivanju mladih u društvene i političke procese kao preduslovu za efikasnu implementaciju Ciljeva održivog razvoja. Seminar je održan u organizaciji Narodne Skupštine Republike Srbije i Interparlamentarne unije, a uz podršku UNDP u Srbiji.

Brošuru o Ciljevima održivog razvoja možete preuzeti ovde.

23. maj 2018.

Stručno savetovanje “U susret Popisu 2021.”

U sklopu priprema predstojećeg Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, učestvovala je u radu stručnog savetovanja pod nazivom “U susret Popisu 2021.” u organizaciji Republičkog zavoda za statistiku.

 Stručno savetovanje “U susret Popisu 2021.”

Koliko su za rad kabineta za demografiju i populacionu politiku bitni rezultati popisa, ministarka je istakla da u prilog toj tvrdnji govori činjenica da je na bazi podataka iz poslednjeg popisa stanovništva iz 2011. godine doneta nova Strategiju podsticanja rađanja. “Iz tog razloga posebno bih istakla da sa velikim entuzijazmom očekujemo rezultate popisa 2021. godine, tog vrlo kompleksnog statističkog istraživanja, koje će nam, uverena sam, pružiti i neke nove podatke i s tim u vezi ukazati na potencijalno nove pravce razmišljanja i delovanja,” rekla je ministarka.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović posebno se osvrnula na veliki posao koji je započet, a tiče se sprovođenja Ciljeva održivog razvoja. “Tu je za mene kao predsednicu Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine, uloga Republičkog zavoda za statistiku, nemerljiva i ključna,” navela je ministarka i dodala da je neophodno odrediti podudarnost ciljeva iz nacionalnih politika sa ciljevima i podciljevima održivog razvoja, zatim podudarnost sa procesom pregovaračkih poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji, uporediti indikatore, identifikovati nosioce i partnere u implementaciji čitavog posla, ali i odrediti način na koji će se politike pratiti i kako će se njihovi efekti ocenjivati.

 Stručno savetovanje “U susret Popisu 2021.”

Na samom kraju ministarka je istakla da kabinet za demografiju i populacionu politiku pruža punu podršku sprovođenju popisa 2021. godine, čiji će podaci, prema njenim rečima, predstavljati nezamenjivu bazu u radu svih državnih institucija.

Cilj savetovanja je bio da se promoviše popis, razmene iskustava i prezentuju ideje i planovi u vezi sa metodološkim, organizacionim i tehnološkim aspekatima predstojećeg popisa. U radu savetovanja učestvovali su i dr Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, Piter Everers, direktor Evrostata zadužen za saradnju u okviru evropskog statističkog sistema, međunarodnu saradnju i resurse, Paolo Valente iz Evropske ekonomske komisije Ujedinjenih nacija (UNECE), kao i predstavnici statističkih zavoda država regiona i predstavnici ministarstava i drugih stručnih i naučnih institucija Republike Srbije.

23. maj 2018.

Sa zamenikom regionalnog direktora UNDP o ciljevima održivog razvoja

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine sastala se sa Rastislavom Vrbenskim, zamenikom regionalnog direktora Regionalne kancelarije za Evropu i ZND UNDP sa kojim je razgovarala o implementaciji ciljeva održivog razvoja u našoj zemlji.

 Sa zamenikom regionalnog direktora UNDP o ciljevima održivog razvoja

Ministarka je upoznala zamenika regionalnog direktora UNDP sa dosadašnjim aktivnostima koje je Srbija preuzela u procesu sprovođenja Agende UN, ali i sa budućim koracima koji su planirani u tom pravcu. Ministarka je najavila organizovanje specijalizovane MAPS misije koja će se sprovoditi uz podršku tima UN u Srbiji, a čiji će zadatak biti da odredi nacionale priorite među ciljevima i podciljevima održivog razvoja, koji će biti temelj nacionalnog programa za održivi razvoj. Ministarka je sagovornika informisala da se naša zemlja prijavila za predstavljanje Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja o implementaciji ciljeva održivog razvoja, na visokom političkom forumu  Ujedinjenih nacija za 2019. godinu u Njujorku. Takođe, ministarka Đukić Dejanović je zahvalila na podršci koju tim Ujedinjenih nacija u Srbiji kontinuirano pruža našoj zemlji u cilju sprovođenja ciljeva održivog razvoja.

Zamenik regionalnog direktora UNDP je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i najavio dalju podršku našoj zemlji u ostvarenju ciljeva održivog razvoja. Sagovornici su se složili da je neophodno raditi i na povećanju vidljivosti ciljeva održivog razvoja kod građana, s obzirom da svaki korak u tom pravcu vodi i ka boljoj budućnosti naših građana.

Rastislav Vrbenski će učestvovati na regionalnom seminaru pod nazivom „Parlamentarna saradnja za održivi razvoj: borba protiv siromaštva i promovisanje zdravstvene zaštite“, koji će se održati u četvrtak, 24. maja u Domu Narodne Skupštine Republike Srbije, a u čijem uvodnom delu će govoriti i prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Sastanku je prisustvovala i Karla Herši, stalna kooridinatorka tima Ujedinjenih nacija u Srbiji i Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji.

21. maj 2018.

Objavljen Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za mere populacione politike

Povodom objavljivanja Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalnih samouprava za sufinansiranje mera populacione politike za 2018. godinu, u kabinetu ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku održana je konferencija za novinare.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, iskoristila je ovu priliku da pozove sve opštine da se pojedinačno ili udružene iz istog regiona prijave na Javni poziv i podnesu predloge projekata.

Prema rečima ministarke, uslovi koje je neophodno da jedinice lokalnih samouprava ispune, kako bi njihovi predlozi projekata bili prihvaćeni, jesu da u svojim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenje predloženih mera, da imaju telo ili osobu zaduženu za pitanja demografije i populacione politike, da su predložene mere u skladu sa namenama ovog poziva, uz tehnički uslov da podnesu potrebnu dokumentaciju.

“Ukoliko lokalne samouprave u momentu podnošenja prijave nisu planirale sredstva u svojim budžetima, neophodno je da nam dostave izjavu kojom se obavezuju da će u roku od 15 dana obezbediti neophodna sredstva,” rekla je ministarka.

 Objavljen Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za mere populacione politike

“Predlozi projekata po svojim sadržajima treba da unaprede neku od mera iz Strategije za podsticanje rađanja - bilo da se radi o ublažavanju ekonomske cene roditeljstva, usaglašavanju radnih i profesionalnih sa roditeljskim obavezama, snižavanju psihološke cene roditeljstva. Vrlo su značajne i one mere koje se tiču promocije zdravlja, pre svega reproduktivnog,” navela je prof. dr Đukić Dejanović.

“U pogledu kriterijuma biće vrednovan demografski profil i razvijenost jedinice lokalne samouprave, održivost mera i njihove efikasnosti, kao i usaglašenost samih programa koje oni nude sa onim što je sadržano u nacionalnim dokumentima i što je politika Vlade Republike Srbije”, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima jedinice lokalnih samouprava moraju da participiraju u delu finansijskih sredstava sa 20 odsto, dok će se do 80 odsto ukupnih troškova sufinansirati iz budžeta Republike Srbije.

“Za Javni poziv iz budžeta smo obezbedili 500 miliona dinara za sufinansiranje do 80 odsto ukupnih troškova, što je četiri puta više u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine na raspolaganju su nam bila sredstvima u iznosu od 130 milona dinara, kojima smo finansirali 15 projekata,” istakla je ministarka.

“Opštine i gradovi mogu podneti prijavu samostalno ili udruženo. Maksimalni iznos koji može biti dodeljen lokalnoj samoupravi koja podnosi prijavu samostalno je do 10 miliona dinara. Ukoliko prijavu podnose zajednički do 3 opštine, maksimalni iznos je 75 miliona dinara, odnosno 100 miliona dinara, ako prijavu podnosi 4 ili više opština iz istog regiona,” istakla je ministarka i dodala da su lokalne samouprave dužne da do kraja godine potroše namenjena sredstva, dok se aktivnosti mogu nastaviti i u sledećoj godini.

“Rok za prijavu predloga je 20 dana od objavljivanja Javnog poziva u Službenom galasniku, a predlozi se podnose na adresu ovog kabineta. Više detalja o javnom pozivu, neophodnoj dokumentaciji i načinu prijavljivanja biće dostupne na našoj internet stranici”, zaključila je prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

21. maj 2018.

Bespovratna sredstva za mere populacione politike lokalnim samoupravama u 2018. godini

Kabinet ministra zaduženog za demografiju i populacionu politiku raspisaće danas javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za finansiranje mera populacione politike za 2018. godinu. Pravo učešća imaju sve opštine pojedinačno ili više njih udruženo iz istog regiona, koje će zajednički sprovoditi mere populacione politike. Uslov je da jedinice lokalnih samouprava već u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenje predloženih mera, da imaju telo ili osobu zaduženu za pitanja demografije i populacione politike, kao i da su predložene mere u skladu sa namenama ovog poziva.

Bespovratna sredstva namenjena su za sufinansiranje onih mera koje se odnose na ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, promociju zdravlja i reproduktivnog zdravlja, borbu protiv neplodnosti, kao i populacionu edukaciju.

Za ovu namenu iz budžeta je obezbeđeno 500 miliona dinara za sufinansiranje do 80 odsto ukupnih troškova za predložene mere. Maksimalni iznos koji može biti dodeljen lokalnoj samoupravi koja podnosi prijavu samostalno je do 10 miliona dinara. Ukoliko prijavu podnose zajednički do tri jedinice lokalne samouprave maksimalni iznos je 75 miliona dinara, odnosno 100 miliona dinara, ako prijavu podnosi četiri ili više opština iz istog regiona.

Više detalja o javnom pozivu, neophodnoj dokumentaciji i načinu prijavljivanja biće dostupne na internet stranici Kabineta ministra zaduženog za demografiju i populacionu politiku (www.mdpp.gov.rs). 

19. maj 2018.

Slavica Đukić Dejanović na konferenciji o rađanju i razvoju dece iz perspektive vere i medicine

 Slavica Đukić Dejanović na konferenciji o rađanju i razvoju dece iz perspektive vere i medicine

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, otvorila je konferenciju pod nazivom “Rađanje i razvoj dece u savremenom srpskom društvu iz perspektive vere i medicine“ koja je održana u Sremskim Karlovcima.

U vezi sa rađanjem dece u našem društvu, ministarka je navela podatak da ukoliko želimo da naredna generacija bude ista kao postojeća, potrebno je da svaka žena u fertilnom periodu ima dvoje deca, a trenutni indeks je 1,46. “Naš cilj koji smo predvideli Strategijom podsticanja rađanja je da taj indeks podignemo na 1,85 u narednih 10 do 15 godina. Uspešno ostvarenje ovog cilja značilo bi da mere koje preduzimamo poseduju kapacitet koji nas može dovesti do poželjnog nivoa od dvoje dece po porodici,“ rekla je ministarka.

Prof. dr Đukić Dejanović je istakla da je pravo svake žene da odlučuje o tome kada će postati majka i da odlučuje o zasnivanju porodice i navela da porodica predstavlja oslonac, nukleus društvene strukture i odnosa, mesto radosti, sreće i naše utočište. “Ranije se smatralo da porodica spada u privatnu sferu svakog pojedinca, u koju država nema nikakvog upliva. Danas, kao društvo nalazimo se pred velikim izazovima. Porodica je sučena sa brojnim preprekama: siromaštvo, nasilje, otuđenost, sukobi, brakovi bez dece, samohrane majke, očevi sa decom bez supruga,” navela je ministarka i dodala da je iz tog razloga neophodno da svi zajedno radimo na očuvanju porodice, kao nezamenjivog dela našeg društva. Ministarka je istakla da je cilj Vlade Republike Srbije i kabineta na čijem je čelu da se stvore neophodni uslovi da se roditelji lakše odluče na prvo, drugo i svako naredno dete.

Ministarka Đukić Dejanović se osvrnula i na mogućnost da roditelji podjednako obavljaju ulogu zaposlenog i ulogu roditelja. Ovi uslovi se, prema njenim rečima, mogu postići senzibilisanjem radne kulture za koristi koje poslodavci mogu imati od roditelja, kao i promovisanjem postojećih zakonskih rešenja među poslodavcima i zaposlenima.

Na kraju izlaganja, prof. dr Slavica Đukić Dejanović je navela da će se Vlada Republike Srbije angažovati u punom kapacitetu, kako bi se obezbedili uslovi da se deca rađaju i razvijaju u našem društvu i zemlji, jer svako dete mora da ima jednaku šansu za sopstveni razvoj i uspešan život.

U okviru konferencije analizirani su različiti aspekti problema održavanja i napretka osnovne ćelije društva – porodice i dece kao budućnosti celokupnog društva. Konferencija je održana u organizaciji Društva lekara Vojvodine – Srpskog lekarskog društva i Eparhije Sremske - Savetovališta za podršku braku, porodici i deci „Angelijanum“ iz Sremskih Karlovaca.

15. maj 2018.

Slavica Đukić Dejanović u poseti porodici Petrović povodom Međunarodnog dana porodice

 Slavica Đukić Dejanović u poseti porodici Petrović

Povodom 15. maja – Međunarodnog dana porodice, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, posetila je porodicu Petrović u Boleču.

Ministarka je istakla da je odlučila da danas poseti bračni par Petrović - Jelenu i Dejana, budući da će za mesec dana po treći put postati roditelji.

"Dejan i Jelena su odlučili da pored ćerke Katarine i sina Alekse dobiju i treće dete, a Sofija će se roditi za mesec dana", navela je ministarka i dodala da će devojčica dobijati 12.000 dinara mesečno do svoje desete godine, što će po rečima roditelja biti od velikog značaja za nabavku neophodnih stvari tokom odrastanja njihove dece.

Ministarka Đukić Dejanović je podsetila da 52 odsto porodica u Srbiji ima jedno dete, a da svega 6,7 odsto ima troje dece, zbog čega je kao važan zadatak istakla usklađivanje rada i roditeljstva. Ministarka je ukazala da u porodici Petrović živi više generacija i da je pravi primer međugeneracijske solidarnosti.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1993. godine proglasila 15. maj Svetskim danom porodice. Od tada, ovaj datum se obeležava širom sveta u cilju podizanja svesti o važnosti porodice kao osnovne društvene zajednice.

11. maj 2018.

Slavica Đukić Dejanović na konferenciji “Slika žena u medijima”

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, učestvovala je na konferenciji pod nazivom „Slika žena u medijima“, gde je govorila na panelu posvećenom aktuelnim pitanjima u vezi sa temom konferencije.

Ministarka Đukić Dejanović je, tom prilikom, navela da je potrebno više pažnje posvetiti svim ulogama u kojima se žene u savremenom društvu nalaze i osvrnula se na činjenicu da žena danas zadržava tradicionalnu ulogu i obaveze, dok u isto vreme preuzima i one nove uloge koje društvo od nje nalaže.

 Slavica Đukić Dejanović na konferenciji “Slika žena u medijima”

Ministarka je podvukla značajnu ulogu koju mediji imaju u percepciji žena i dodala da je neophodno da žene postanu vidljive u javnom prostoru i to u svim društvenim ulogama.

"Žene je potrebno predstavljati u skladu sa složenošću uloga u kojima se nalaze i time se moramo više baviti," zaključila je ministarka Đukić Dejanović.

Konferencija je okupila veliki broj uspešnih žena i muškaraca iz različitih oblasti društva, a održana je u organizaciji udruženja Kluba prvih žena.

18. april 2018.

Poseta opštini Priboj

Prof. Slavica Đukić Dejanović ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku boravila je u radnoj poseti opštini Priboj.

 Poseta opštini Priboj

Tom prilikom ministarka je razgovarala sa predsednikom opštine Priboj Lazarom Rvovićem, o problemima migarcionih procesa i poražavajućom stopom nataliteta u ovoj opštini. Prof. dr Đukić Dejanović je najavila da će dodatne mere koje je Vlada Republike Srbije donela, kao i spajanje nacionalnih i lokalnih programa pomoći ovom kraju koji se godinama nosi i sa teškom ekonomskom situacijom.

“Svima nam je zajednički cilj više beba i zato ćemo ići korak po korak. Mišljenja sam da zajednički projekti opština mogu dati najbolje rezultate u ovoj oblasti. Svesni smo koji su limitirajući faktori u realizaciji populacione politike, ali i koje mere se moraju preduzeti,“ navela je prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka je nakon sastanka sa opštinskim rukovodstvom posetila predškolsku ustanovu “Neven”, a zatim je u Slobodnoj zoni Priboj razgovorala sa predstavnicima susednih opština Prijepolje, Sjenica i Nova Varoš o aktivnostima koje bi jedinice lokalnih samouprava mogle da realizuju u cilju poboljšanja populacione politike u tom delu Srbije.

14. april 2018.

Slavica Đukić Dejanović o problemu migracija i nataliteta prilikom posete Zaječaru

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku posetila je Zaječar, gde je u domu zdravlja predstavila ciljeve Strategije podsticanja rađanja.

 Slavica Đukić Dejanović o problemu migracija i nataliteta prilikom posete Zaječaru

Ministarka se nakon prezentacije sastala i sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i tom prilikom je dogovorena saradnja sa lokalnom samoupravom u cilju povećanja nataliteta. Prema statistici u ovom području na 1.000 stanovnika rodi se 6 beba, a umre 18 osoba i upravo zato je potrebno da nacionalni i lokalni program budu komplementarni. Prema rečima ministarke, ovo se može postići edukacijom i informisanjem, kako mladih tako i roditelja, jer se samo na taj način može očuvati reproduktivno zdravlje mladih, koje je osnova za zdravo potomstvo.

Ministarka se osvrnula i na statistiku prema kojoj je prosečno životno doba onih koji odlaze iz Zaječara 28 godina, a svaka peta osoba je fakultetski obrazovana. Prema njenim rečima, to je veliki problem na čijem rešavanju se mora zajednički raditi. Prof. Đukić Dejanović je istakla da jednice lokalne samouprave treba da održavaju kontakt sa ljudima koji su otišli, kako bi se oni vraćali u grad i zemlju svog porekla.

12. april 2018.

O zdravom potomstvu na sedamnaestom Festivalu zdravlja

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku otvorila je 17. po redu Festival zdravlja koji se ovog proleća održava pod sloganom „Za zdravo potomstvo“.

U svom obraćanju ministarka je naglasila da je ovaj skup još jedna prilika da za razgovor o zdravom potomstvu i načinima koji mogu da podstaknu parove da se odluče na na rađanje većeg broja dece.

 O zdravom potomstvu na sedamnaestom Festivalu zdravlja

Po otvaranju festivala, održana je tribina na temu očuvanja reproduktivnog zdravlja mladih. Tribini su prisustvovali učenici završnih razreda srednjih škola koji su imali priliku da čuju koja su to rizična ponašanja koja mogu da utiču na reproduktivno zdravlje, ali i koje su to mere koje će popraviti situaciju u ovom segmentu, a predviđene su novom Stratgeijom za podsticanje rađanja. Očekivani efekti kvalitetno sprovedene Strategije treba da budu očuvanje zdravlja i reproduktivnog potencijala mladih i zdravo potomstvo.

Na otvaranju su se, između ostalih obratili i Mima Fazlagić, direktorka festivala, Danijela Urošević , pomoćnica ministra zdravlja i pukovnik Miroslav Vukosavljević, zastupnik načelnik VMA.

5. april 2018.

Rezultati projekta sufinansiranja mera populacione politike u Vlasotincu

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, posetila je Vlasotince, jednu od opština u južnoj Srbiji u kojoj su, tokom prethodne godine, sufinansirane mere populacione politike.

 Rezultati projekta sufinansiranja mera populacione politike u Vlasotincu

„Evidentan je negativan prirodni priraštaj ali je važno da se ne smanjuje broj rođenih beba na godišnjem nivou. Na to će ubuduće svakako uticati i nove mere populacione politike“, izjavila je ministarka posle sastanka sa Zoranom Todorovićem, predsednikom opštine.

Ministarka je istakla da se očekuje finansiranje novih projekata i da će se ubuduće  više bodovati projekti udruženih opština, odnosno regionalni projekti koji će podrazumevati saradnju opština prilikom rešavanja određenih problema.

 Rezultati projekta sufinansiranja mera populacione politike u Vlasotincu

U sklopu posete, ministarka Đukić Dejanović obišla je Savetovalište za mlade koje osnovano pri domu zdravlja, zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz projekta za sufinansiranje mera populacione politike. U savetovalištu su predstavljeni podaci iz ankete koja je pokazala nizak nivo znanja srednjoškolaca na temu reproduktivnog zdravlja, što je još jedan razlog za postojanje i razvijanje savetovalištava ovog tipa.

4. april 2018.

Predstavljanje istraživanja o usklađivanju rada i roditeljstva u Privrednoj komori Srbije

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku predstavila je, u Privrednoj komori Srbije, Istraživanje o usklađivanju rada i roditeljstva, zajedno sa novom Strategijom podsticanja rađanja. Istraživanjem, čiji je cilj bio prikupljanje podataka o problemima sa kojima se zaposleni roditelji suočavaju pokušavajući da usklade svoje radne i porodične obaveze, kao i informacije o stavovima poslodavaca i njihovoj spremnosti da podrže zaposlene roditelje, obuhvaćeno je 126.000 zaposlenih, uzorkom od 330 poslodavaca i 3.918 zaposlenih u privrednim subjektima, lokalnim samoupravama i finansijskim institucijama.

 Predstavljanje istraživanja o usklađivanju rada i roditeljstva u Privrednoj komori Srbije

Ministarka je ukazala da rezultati istraživanja pokazuju da veliki broj poslodavaca u Srbiji ne obezbeđuje nijedan vid finansijske pomoći zaposlenim roditeljima, ali i da se veliki broj njih izjasnio da je spreman da obezbedi neki vid pomoći zaposlenima, uz određene olakšice od strane države kao što su poreske olakašice, ekonomsko podsticajne mere i medijsko promotivne mere.

Navedeno je da oko 48 odsto poslodavaca obezbeđuje finansijsku pomoć za troškove lečenja deteta, 28 odsto daje jednokratnu pomoć za rođenje deteta, a svega 5,5 poslodavaca daje jednokratnu finansijsku pomoć za polazak deteta u školu.

Ministarka prof. dr Slavica Đukić Dejanović je ocenila da većina zaposlenih nije upoznata i retko koristi svoja zakonom garantovana prava o fleksibilnom radnom vremenu koja bi pomogla roditeljima da usklade svoje porodične obaveze sa radnim vremenom.

 Predstavljanje istraživanja o usklađivanju rada i roditeljstva u Privrednoj komori Srbije

Ona je dodala da treba izdvojiti odgovorne poslodavce od onih koji nemaju socijalno odgovorno ponašanje i da zato treba napraviti odgovarajuće sertifikate za sve poslodavce, kako privatne tako i državne.

Prezentaciji je prisustvovao i Savetnik predsednika Privredne komore Srbije, Mihailo Vesović, koji je poručio kompanijama da treba da vode računa o merama populacione politike i da će zato Privredna komora Srbije predstavljati primere dobre prakse.

Kao primeri dobre prakse usklađivanja rada i roditeljstva predstavljene su kompanije MK Group i Vip mobile.

2. april 2018.

Sufinansiranje mera populacione politike u 2018. godini

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku, posetila je Nišavski okrug gde je najavila da će veći broj opština tokom 2018. godine dobiti bespovratna sredstva za sufinansiranje mera populacione politike. Podsećamo da se tokom 2017. godine za isti projekta prijavilo 88 opština sa 90 projekata, a da je sredstva za njihovo sprovođenje dobilo njih 15 iz jugoistočne, centralne i zapadne Srbije i Vojvodine.

 Sufinansiranje mera populacione politike u 2018. godini

U okviru posete, ministarka je obišla Aleksinac, gde je prisustvovala prijemu za majke dece rođene u 2018. godini, a zatim je, u sedištu Nišavskog upravnog okruga, razgovarala sa načelnicom okruga, gradonačelnikom grada Niša i predstavnicima opština iz celog okruga o merama za podsticanje rađanja.

Ministarka je najavila raspisivanje novog javnog poziva za sufinansiranje mera populacione politike i napomenula da će prednost za dobijanje bespovratnih sredstava imati opštine koje osmisle zajedničke projekte i istakla da će projekti u ovoj, obuhvatiti mnogo veći broj opština u odnosu na prethodnu godinu.

 Sufinansiranje mera populacione politike u 2018. godini

Takođe, ona je podsetila da, pored mera koje se sprovode na nivou republike, i opštine i gradovi sami, u odnosu na svoje specifičnosti preduzimaju korake u ovom pravcu. Ona je podsetila predsednike opština da su domovi zdravlja u njihovoj nadležnosti i da je neophodno da se više radi na podizanju nivoa znanja o reproduktivnom zdravlju i prevenciji kardioloških i onkoloških bolesti, navodeći da 20 odsto stanovnika Nišavskog okruga umire od onkoloških bolesti, da su među njima i mlade žene, te da su preventivni pregledi i pravovremena dijagnostika takođe pronatalitetne mere.

27. mart 2018.

Podsticanje rađanja trećeg i četvrtog deteta

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je finansijska pomoć porodicama sa decom, koja je predviđena Strategijom podsticaja rađanja, usmerena na podsticaj rađanja trećeg i četvrtog deteta.

Đukić Dejanović je na sednici Stalne konferencije gradva i opština, istakla da danas 52 odsto žena ima jedno dete, 40 odsto dvoje dece i samo osam odsto troje i više dece, i dodala da žene u Srbiji u proseku danas rađaju 1,46 dece a osnovni cilj je da se poveća na 1,85.

Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom predvideo je da za svako prvo dete majke dobiju po 100.000 dinara, i počeće da se primenjuje od 1. jula, podsetila je ona.

Takođe, Đukić Dejanović je navela da pomenuta strategija predviđa da za svako drugo dete majke dve godine dobijaju po 10.000 dinara, za treće 12.000 dinara, a za četvrto 18.000 dinara narednih 10 godina.

 Podsticanje rađanja trećeg i četvrtog deteta

Na zamerke zašto se stimuliše rađanje samo četvoro dece, ona je objasnila da je preporuka Svetske zdravstvene organizacije da je za zdravlje majke i deteta limit četvoro dece.

Ona je uputila poziv lokalnim samoupravama da budžetima predvide da porodice koje imaju troje dece i rode im se blizanci, oboje dece imaju ista prava.

Strategija je predvidela da će četvrto upisano dete imati od države 18.000 dinara narednih 10 godina, ali da lokalna samouprava obezbedi ista sredstva i za peto jer će i takvih primera biti, a neće ih biti puno. 

Prosečna starost stanovnika u Srbiji je približno 43 godine, što nas svrstava u jednu od pet najstarijih zemalja u Evropi, naglasila je Đukić Dejanović.

Ona je podsetila na to da je prošle godine za projekte podsticanja rađanja 15 opština dobilo 130 miliona dinara.

Budžetom je za ovu godinu, kako je rekla, predviđeno 566 miliona dinara, pri čemu će prednost u dobijanju sredstava imati projekti u kojima učestvuje više opština u cilju podsticanja rađanja.

8. mart 2018.

Treća sednica Saveta za populacionu politiku
Novi koraci na podsticanju mera populacione politike

Savet za populacionu politiku usvojio je danas revidiranu Strategiju za podsticanje rađanja koja uspostavlja značajnu vezu između politike podsticanja rađanja i politike prema starima, odnosno politike prema migracijama.

Dokument, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen i na sednici Vlade, ima niz novih mera koje uvažavaju rezultate istraživanja, a koja su u ovoj sferi rađena u periodu od devet godina, između dve strategije

Vlada Srbije je za ovu godinu za mere populacione politike opredelila 566 miliona dinara, gotovo pet puta veću sumu u odnosu na prethodnu godinu. 

Sednici je predsedavala predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, a prisustvovala je i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, ujedno i zamenica predsednice Saveta za populacionu politiku.

Novi koraci na podsticanju mera populacione politike

Na sednici Saveta se diskutovalo i o mogućnosti za stimulisanje socijalno odgovornih poslodavaca koji daju podršku roditeljima, a Brnabić je od predstavnika Privredne komore Srbije zatražila da predlože nagrade za socijalno odgovorne kompanije.

Takođe, Savet je informisan da je u toku istraživanje u vezi sa planovima studenata, budućim migracionim kretanjima, kako unutar Republike Srbije, tako i van njenih granica, kao i o njihovim stavovima o odlasku iz zemlje. 

Upitnik je popunilo 11.000 studenata, odnosno pet odsto od ukupno upisanih u 2016. godini. 

Cilj istraživanja je obezbeđivanje pouzdanih podataka koji će biti korišćeni kao dobra osnova za upravljanje migracijama mladih, visokoobrazovanih ljudi, a poslužiće i za planiranje aktivnosti i kreiranje konkretnih mehanizama i mera u ovoj oblasti radi stvaranja povoljnog ambijenta za ostanak mladih u Srbiji ili njihov povratak u zemlju nakon završetka studijskih programa u inostranstvu.

Istraživanje sprovode Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Republički zavod za statistiku. 

Rezultati će biti predstavljeni tokom maja 2018. godine.

2. mart 2018.

Sa direktorkom Švajcarske razvojne agencije Ursulom Laubli o zajedničkoj saradnji na implementaciji ciljeva Agende UN 2030 o održivom razvoju

Prof. Dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Međuresorne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine sastala se Ursulom Laubli direktorkom Švajcarske razvojne agencije u Srbiji.

Ministarka je upoznala predstavnike švajcarske delegacije sa dosadašnjim aktivnostima koje je Srbija imala u procesu sprovođenja Agende UN. Takođe, ona se zahvalila na interesovanju koju je Švajcarska razvojna agencija iskazala, istakavši da je inicijativa o potpisivanju memoranduma o zajedničkoj saradnji na implemtntaciji ciljeva održivog razvoja, dokaz o zajedničkoj viziji koju dele Međuresorna grupa za sprovođenje Agende UN i Švajcarska razvojna agencija u Srbiji.

1. mart 2018.

Na sednici Saveta za prava dece potpisan dokument „Poziv na akciju“

Dokument „Poziv na akciju“ koji se tiče ranog razvoja deteta, potpisan je u okviru redovne sednice Saveta za prava deteta, koja je danas održana.

 Na sednici Saveta za prava dece potpisan dokument „Poziv na akciju“

S obzirom na činjenicu da nijedna resor ne može samostalno da se bavi kompleksnim pitanjima koja su u vezi sa ranim razvojem deteta „Poziv na akciju“ potpisali su ministri: prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Saveta za prava deteta; Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja; Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zlatibor Lončar, ministar zdravlja i pozvali ostale društvne aktere da se uključe u ovu akciju.

Podrška deci najmlađeg uzrasta podrazumeva da dete mora da bude zdravo i zaštićeno, da odrasta u porodici, da ima osnovu za školovanje, kasnije za zaposlenje i da izbegne rizik od siromaštva. Zato je važno da ceo sistem bude u funkciji podrške detetu i roditeljstvu, kao što je podjednako bitno da se svi zajedno podsetimo koliko je rani razvoj važan za saznajne, emocionalne, psihološke i fizičke potencijale, što je i cilj potpisivanja ovog dokumenta.

Poziv za akciju ističe kao prioritete, podršku roditeljstvu, dostupno predškolsko vaspitanje i obrazovanje za svako dete, bezbedno detinjstvo, unapređenje zdravlja, intervencije u ranom detinjstvu dece i politička i institucionalna konsolidacija.

Savet za prava deteta doneo je odluku o formiranju radne grupe koja će se posebno baviti pitanjima ranog razvoja dece i na taj način preuzeti koordinacionu ulogu u aktivnostima različitih resora i ostalih društvenih činioca.

„Poziv na akciju“ je pokrenuo UNICEF, čiji je direktor u Srbiji, Mišel Sent Lo prisustvovao potpisivanju.

22. februar 2018.

Regionalni forum koordinatora ciljeva održivog razvoja „ Uspostavljanje partnerstava kao vida podrške nacionalnim mehanizmima održivog razvoja“ u Minsku

Regionalni forum koodrinatora ciljeva održivog razvoja pod nazivom „Uspostavljanje partnerstava kao vida podrške nacionalnim mehanizmima održivog razvoja“ održan je od 21. do 22. februara 2018. godine u Minsku, Belorusiji, u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Belorusije i Nacionalnog koordinatora za ciljeve održivog razvoja Belorusije. Ispred Međuresorne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine, predsednica ovog tela Prof. dr Slavica Đukić Dejanović delegirala je dr Danila Arsenijevića.

Regionalni forum koordinatora ciljeva održivog razvoja „ Uspostavljanje partnerstava kao vida podrške nacionalnim mehanizmima održivog razvoja

Fokus regionalnog foruma bio je implementiranje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine u okvir nacionalnih politika i inicijativa, jačanje međusobnih veza između relevantnih učesnika u ovom procesu, predstavljanje inovativnih rešenja vezanih za socijalna, ekonomska i ekološka pitanja, kao i uspostaljanje saradnje između nacionalnih koordinatora.

Delegaciju Republike Srbije činili su još i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, Jasmina Murić kao i Aleksandar Cervar, predstavnik ambasade Republike Srbije u Belorusiji.

1. februar 2018.

SARADNjA SRBIJE I SLOVENIJE NA POLjU DEMOGRAFIJE I POPULACIONE POLITIKE

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku razgovarala je danas, na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Slovenije sa dr Anjom Kopač Mrak, ministarkom za rad, porodicu i socijalna pitanja. Posle razgovora, zaključeno je da se obe države suočavaju sa negativnim demografskim parametrima, kao i da prostor za saradnju po ovim pitanjima na nivou dve države postoji.

 Saradnja Srbije i Slovenije na polju demografije i populacione politike

Ministarka Đukić Dejanović imala je bilateralne sastanke sa Mr Jurijem Snojem, generalnim direktorom Direktorata za rad i tržište zapošljavanja i Mr Andrejem Del Farbo, generalnim direktorom Direktorata za porodicu. Pored tema koje su se odnosile na pitanja demografije i populacione politike, ali i o načinima na koje društveno odgovore kompanije usklađuju rad i roditeljstvo, razgovaralo se i o modelima za stipendiranje visokoobrazovanih, mladih ljudi od 24 do 30 godina, sa ciljem da se vrate i nastave život i rad u svojoj zemlji.

Prethodna sednica vlada dve država održana je 2015. godine.

 Vrh strane