МЕНИ

Насловна » Активности

Активности

13. јул 2018.

“Нестаје ли Србија – Популациона и демографска политика”

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику учествовала је данас на трибини под називом “Нестаје ли Србија – Популациона и демографска политика” у организацији недељника “Време”.

Министарка је навела да се број становника у Србији сваког дана смањује за 107 и да се мора радити на свим стимулативним мерама како би се зауставило нестајање становништва. “Морамо кренути са појединим мерама да се не би даље смањивао садашњи број становника”, рекла је проф. Ђукић Дејановић и подсетила на то да родитељи од првог јула за прво дете добијају 100 хиљада динара једнократне помоћи, за друго дете 10 хиљада динара месечно две године, а за треће и четврто дете 12, односно 18 хиљада динара месечно до десете године.

Говорећи о мерама Стратегије подстицања рађања, министарка је истакла да је овај документ обогаћен новим сегментима као што су питања миграција и брига о старима. Према њеним речима у циљу подстицања рађања и поправљања демографске слике потребно је радити на стимулативним мерама које се односе како на ублажавање економске цене подизања детета и усклађивање рада и родитељства, тако и на снижавање психолошке цене родитељства, едукације, посебно у области репродуктивног здравља, али и активирање јединица локалних самоуправа које најбоље познају потребе грађана у њиховим срединама.

 “Нестаје ли Србија – Популациона и демографска политика”

Када су у питању миграције становништва, министарка је истакла да годишње 16 хиљада младих оде из Србије који у просеку имају 29 година, као и да је свака пета особа високообразована. “На тај начин остајемо не само без радног и фертилног, већ и интелектуалног потенцијала,” навела је проф. Ђукић Дејановић и додала да то јесте наш велики проблем и да нам није за утеху то што тај проблем имају и високоразвијене земље.

Министарка је највила да ће за две недеље представницима 61 локалне самоуправе у Србији бити уручени уговори о додели бесповратних средстава за реализацију пројеката из области демографије и популационе политике. “За ову намену из буџета смо обезбедили 500 милиона динара, што је четири пута више у односу на прошлу годину,” рекла је министарка, подсетивши да се средства морају трошити наменски и у складу са пројектима. “Суботица је, рецимо, аплицирала за реконструкцију централне кухиње у предшколској установи “Наша радост”, која је направљена пре 30 година, а у којој се дневно спрема око 12 хиљада оброка за више од четири хиљаде малишана на територији те општине,” рекла је министарка и додала да је Суботица добила средства и за изградњу дечјег игралишта, као и за ангажовање позоришта за извођење представа на српском и мађарском језику.

Проф. Ђукић Дејановић је указала да се доста ради и на усклађивању рада и родитељства, наводећи да је у сарадњи са Привредном комором Србије установљена награда "Пријатељ породице" која ће се додељивати једном годишње компанијама које су створиле породично и пријатељско окружење. Министарка је навела и значај очувања репродуктивног здравља и истакла да у томе важну улогу треба да имају како образовни систем тако и родитељи. “Још увек је у нашем друштву велики табу разговарати о сексуалности и репродуктивном здрављу о чему говори и податак да смо прошле године имали преко 800 регистрованих малолетничких порођаја,” закључила је министарка.

12. јул 2018.

Директор УНИЦЕФ-а у Србији у опроштајној посети код министарке Ђукић Дејановић

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику примила је данас у опроштајну посету Мишел Сен Лоа, директора Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији. Министарка је том приликом захвалила директору УНИЦЕФ-а у Србији на пожртвованом раду, личном залагању, помоћи и подршци посебно у области унапређења положаја жена и деце. Директор УНИЦЕФ-а у Србији истакао је ангажовање министарке Ђукић Дејановић, која је према његовим речима била кључна особа приликом потписивања документа “Позив на акцију”, који је усмерен на активности у вези са раним развојем детета.

 Директор УНИЦЕФ-а у Србији у опроштајној посети код министарке Ђукић Дејановић

На састанку је било речи и о Истраживању о вишеструким показатељима положаја жена и деце (МИЦС) које Србија реализује по шести пут, а које ће према речима саговорника помоћи нашој земљи у прикупљању података о положају жена и деце у циљу смањења неједнакости и побољшања животног стандарда, посебно најугроженије деце и породица. Министарка Ђукић Дејановић пожелела је успех г. Сен Лоу у даљем раду који је обављао дужност директора Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији од 1. новембра 2013. године.

11. јул 2018.

Посета делегације НР Кине из провинције Шандонг

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику разговарала је данас са представницима делегације НР Кине из провинције Шандонг. Делегацију је предводио Гао Фенганг, председник Комитета провинције Шандонг, Свекинеског народног политичког консултативног савета.  

Министарка Ђукић Дејановић изразила је захвалност на посети и прилици да са представницима делегације разговара о модалитетима будуће сарадње. Министарка је навела да провинција Шандонг, у којој живи близу 100 милиона становника, представља прави пример врло богатог историјског и културног наслеђа, просперитета и друштвеног богатства. “Ваше знање и искуство, као и подршка и сарадња коју можемо остварити у свим сегментима друштвено-економског живота, почевши од науке, привреде, културе, па до популационе политике и демографије, били би нам од непроцењивог значаја. Сматрам да провинција Шандонг има пуно тога да понуди, што би нама у Србији користило и у крајњем помогло на путу дугорочног развоја наше земље,” истакла је министарка.

 Посета делегације НР Кине из провинције Шандонг

Гао Фенганг, председник Комитета провинције Шандонг, Свекинеског народног политичког консултативног савета, навео је да је провинција Шандонг економски најразвијенија провинција у Кини и додао да се преласком на нови принцип тзв. промена старо на ново, отварају значајне могућности даљег развоја у преко десет најзначајнијих области друштвено-економског живота попут: науке, технологије, енергије, здравства, зелене индустрије, пољопривреде, културе, туризма и финансија. “Овај нови принцип допринео је повезивању свих делова провинције, стварањем значајног потенцијала за развој пројеката између Европе и Азије, јачањем комуникације између континената и проширивањем сарадње,” оценио је г. Фенганг.

Циљ посете је био упознавање са друштвеним, привредним и економским развојем  провинције Шандонг, основним принципима и радом Свекинеског народног политичког консултативног савета у овој провинцији, као и даље продубљивање пријатељских односа и сарадње између Србије и Кине.

11. јул 2018.

Обележавање 11. јула - Светског дана становништва

Поводом 11. јула – Светског дана становништва, Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, користи прилику да подсети на активности које се предузимају, у сарадњи са другим надлежним институцијама, како би се утицало на превенцију негативних демографских трендова у нашој земљи, кроз мере ублажавања економске цене подизања детета, усклађивањa рада и родитељства, популационe едукацијe, подршке жени, родитељству, породици, као и бриге о старима.

У складу са Јавним позивом за доделу бесповратних средстава за реализацију пројеката из области демографије и популационе политике у 2018. години, суфинансираће се 61 јединица локланих самоуправа од 119 колико их се пријавило. За ову намену из буџета је обезбеђено 500 милиона динара, што је четири пута више у односу на прошлу годину. Средства су намењена за: адаптацију и санацију вртића, као и опремање и отварање нових вртића, набавку механизације и опреме за започињање сопственог посла за младе брачне парове, запошљавање жена у репродуктивном добу, посебно младих мајки са пољопривредних газдинстава, изградњу кућа и станова за младе брачне парове, набавку медицинске опреме и возила за потребе патронажних служби у вези са репродуктивним здрављем, отварање школа за труднице, школа родитељства, као и саветовалишта за ХИВ и репродуктивно здравље.

 Обележавање 11. јула - Светског дана становништва

Изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом предвиђено је повећање родитељског додатка за прво, друго, треће и четврто дете. Родитељи од 1. јула 2018. године за прво дете једнократно добијају 100.000 динара, за друго дете 10.000 динара месечно две године, а за треће и четврто дете у периоду од 10 година по 12.000, односно 18.000 динара месечно.

У сарадњи са Привредном комором Србије установљена је награда "Пријатељ породице" која ће се додељивати компанијама које су створиле породично и пријатељско окружење, а које запосленима омогућава усклађивање рада и родитељства. Спроведена су истраживања о миграцији студената и о међугенерацијској солидарности, како би се предузеле конкретне активности ради стварања повољног амбијента за младе људе да остану у Србији, као и да се ојача међугенерацијска солидарност и одговорност међу свим актерима у друштву.

Према подацима Републичког завода за статистику за 2017. годину у Србији живи укупно 7.020.858 становника. Иако је у односу на 2016. годину рођено 160 становника више у 2017. години, такође је повећан и број умрлих за 2.888. Стопа природног прираштаја позитивна је у шест општина/градова (Нови Сад, Сјеница, Прешево, Бујановац, Тутин и Нови Пазар). У односу на 2016. годину бележи се пад прворођеног броја деце за око 1.000, док се незнатно повећао број и удео другог и вишег реда рођења. Овај податак указује на смањен број жена које учествују у репродукцији. Питање демографске будућности тиче се сваког грађанина и само ангажовањем свих актера у друштву, од државе, преко невладиног сектора, академске заједнице, партнера из привреде, јединица локалних самоуправа и медија можемо направити позитиван помак у циљу превенције негативних демографских кретања у нашој земљи.

Уједињене нације су одредиле 11. јул као датум обележавања Светског дана становништва из разлога што је на тај дан 1987. године рођен петмилијардити становник Земље. Као тема овогодишњег обележавања Светског дана становништва изабран је слоган „Планирање породице је људско право“ са циљем  да се укаже на значај добровољног планирања породице.

09. јул 2018.

Са директорком УНФПА за Србију о популационој политици

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику састала се данас са директорком УНФПА за Србију, др Доином Бологом. На састанку је било речи о даљој сарадњи и подршци коју УНФПА може да пружи Србији у креирању политика и мера које су засноване на поузданим подацима и људским правима.

 Са директорком УНФПА за Србију о популационој политици

Министарка је упознала саговорницу са резултатима јавног позива за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике у јединицама локалних самоуправа у 2018. години, резултатима истраживања о миграцији студената, наградом “Пријатељ породице” која је покренута у сарадњи са Привредном комором Србије, као и са подацима Републичког завода за статистику о демографским показатељима за 2017. годину.

Др Белога је похвалила подстицајне мере ублажавања економске цене подизања детета које су почеле да се примењују од 1. јула, а којима је предвиђено повећање родитељског додатка за прво, друго, треће и четврто дете.

Саговорнице су се сложиле да су области које ће убудуће бити највећи социјални, економски и здравствени изазов за све земље у региону: миграције становништва, активно старење и подстицање рађања.

05. јул 2018.

Обележено годину дана рада Владе Републике Србије у Суботици

Поводом обележавања годину дана рада Владе Републике Србије, проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику боравила је данас у Суботици.

Министарка Ђукић Дејановић је, током обиласка предшколске установе “Наша радост”, најавила да ће средства од 500 милиона динара, која је држава определила јединицама локалних самоуправа за мере популационе политике, бити додељена 61 општини. На јавни позив који је расписан крајем маја пријавило се 119 општина, при чему је најбоље пројекте имала 61 локална самоуправа. Министарка је указала на то да је Суботица аплицирала за реконструкцију централне кухиње у поменутој предшколској установи, у којој се дневно спрема до 12 хиљада оброка за више од четири хиљаде малишана на територији те општине. 

 Обележено годину дана рада Владе Републике Србије у Суботици

“Централна кухиња стара је више од 30 година, а нама је важно да се малишанима на квалитетан начин и у хигијенски добрим условима припремају оброци”, нагласила је проф. Ђукић Дејановић. Суботица је, како је истакла, добила око 30 милиона динара за реконструкцију централне кухиње у предшколској установи "Наша радост", за изградњу дечјег игралишта, као и за ангажовање позоришта за извођење представа на српском и мађарском језику. Према њеним речима, прошле године за пројекте јединица локалних самоуправа за мере популационе политике je издвојено 130 милиона динара и тим средствима је финансиранo 15 локалних самоуправа. Ове године, како је навела министарка, јединицама локалних самоуправа је на располагању било приближно четири пута више средстава и општине су могле да аплицирају самостално или удружено. 

 Обележено годину дана рада Владе Републике Србије у Суботици

Министарка је посетила и породицу Трипковић, која чека прво дете, и том приликом се у разговору са Јасном Трипковић, која је у седмом месецу трудноће, информисала о томе колико су млади брачни парови упознати са мерама које држава спроводи како би подстакла рађање. Трипковић је истакла да је пријатно изненађена подстицајним мерама, с обзиром на то да су раније родитељи за рођење првог детета добијали 38.000 динара, а од 1. јула овај износ је повећан на 100.000 динара. Тим средствима, како је навела, могу да се купе основне ствари за долазак бебе. Министарка Ђукић Дејановић подсетила је да су усвојене измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом којим је предвиђено да родитељи од 1. јула за прво дете једнократно добију 100.000 динара, за друго дете 10.000 динара месечно две године, а за треће и четвро наредних 10 година по 12.000, односно 18.000 динара месечно.

 Обележено годину дана рада Владе Републике Србије у Суботици

Министарка Ђукић Дејановић посетила је и Економски факултет у Суботици где је представила резултате истраживања о миграцији студената. Резултати истраживања су показали да две трећине студената планирају након завршетка факултета да остану у Србији, док једна трећина њих има план да по завршетку студија оде у иностранство. Она је додала да 90 одсто студената који су решили да напусте земљу у тој намери имају подршку родитеља, а 70 одсто њих има подршку у земљама у које би отишли. Осим бржег налажења посла и боље зараде, студенти као разлог за одлазак у иностранство наводе и висок животни стандард и бољу могућност професионалног напредовања. Државе у које би најрадије отишли су Немачка, САД, Швајцарска, Аустрија и Норвешка. Министарка је указала да ће резултати истраживања највише помоћи Министарству просвете, науке и технолошког развоја у креирању будуће уписне политике на факултетима.

 Обележено годину дана рада Владе Републике Србије у Суботици

Помоћник министра просвете науке и технолошког развоја за високо образовање, Бојан Тубић нагласио је да је у том министарству у току израда Стратегије високог образовања до 2030. године и да ће тежиште бити на реформи високо-школског образовања и његовог уподобљавања са потребама тржишта рада.

У истраживању о миграцијама студената је учествовало 11.013 студената државних и приватних високошколских установа у Србији. Истраживање је спровео Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Републичким заводом за статистику, а у циљу сагледавања обима студентских миграција и последица које миграције могу имати на демографски и друштвено-економски потенцијал наше земље.

Министарка Ђукић Дејановић је посетила и Удружење пензионера Палић, и том приликом истакла да је то удружење пример како уз креативност и са мало финансијских средстава, позне године могу бити године задовољства и испуњености. Министарка је поручила да старост, уз дружење и међугенерацијску солидарност, може бити леп период живота.

 Обележено годину дана рада Владе Републике Србије у Суботици

Председница Удружења пензионера Палић, Славица Тот Лучић истакла је да се удружење бави свакодневним животним питањима, али да се труде да одрже и богат културни живот. Удружење је повезано са многим културно-уметничким друштвима, хоровима, са планинарским савезом, a чланови посећују књижевне вечери и концерте. “Здравље је много боље ако се дружимо, ако помажемо једни другима,” закључила је председница Удружења пензионера Палић.

04. јул 2018.

Резултати Јавног позива за доделу средстава за спровођење мера популационе политике

Кабинет министра без порфеља задуженог за демографију и популациону политику, расписао је 21. маја 2018. године Јавни позив за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2018. години,  који је објављен у Службеном гласнику 25. маја 2018. године (''Службени гласник РС'' број 39/2018), ради реализације пројеката из обрасти демографије и популационе политике, у складу са Уредбом о утврђивању Програма подршке спровођењу мера популационе политике у Републици Србији за 2018. годину („Службени гласник РСˮ, број 36/2018).

Јавни позив је био отворен до 14. јуна 2018. године, и на основу њега је пристигло 71 предлога мера – пријава.

Комисија је проверавала исправност свих пристиглих предлога мера – пријава, увидом у приспелу документацију у року од 14 дана. Након извршеног детаљног прегледа свих валидних пријава Комисија је 04. јула 2018. године утврдила Предлог одлуке о одобравању средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе.

На листу вредновања и рангирања предлога мера – пројеката пристиглих на Јавни позив, подносиоци предлога мера – прoјеката имају право приговора у року од 5 радних дана од дана објављивања Одлуке и листе вредновања и рангирања предлога мера на сајту Кабинета, www.mdpp.gov.rs.  

На основу Предлога одлуке о одобравању средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе, министар је донео Одлуку о одобравању средстава за суфинансирање мере популационе политике јединица локалне самоуправе. Детаље одлуке и резултате јавног позива можете видети овде.

28. јун 2018.

Усвојене измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом

 Усвојене измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом

Народна скупштина Републике Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом, којима је предвиђено повећање родитељског додатка за прво, друго, треће и четврто дете.

Законом је превиђено да родитељи од 1. јула 2018. године за прво дете једнократно добију 100.000 динара, за друго дете 10.000 динара месечно две године, за треће дете по 12.000 динара месечно 10 година, а за четврто 18.000 динара месечно 10 година.

25. јун 2018.

Полагање камена темељца за изградњу погона за прикупљање и пласман меда у Рачи

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић присуствовала је данас у Рачи полагању камена темељца за изградњу погона за прикупљање и пласман меда Савеза пчеларских организација Србије (СОПС) “Наш мед”.

 Полагање камена темељца за изградњу погона за прикупљање и пласман меда у Рачи

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић је том приликом објаснила да ће се у новом погону у Рачи, који би требало да буде завршен за 150 дана од почетка радова, скупљати мед из читаве Србије, нагласивши да је пчеларство једна од грана које треба да вуку Србију напред. “Пчелари су пример за све у нашој земљи за то шта може да се уради када се произвођачи удруже и не одустају,” истакла је председница Владе. СОПС, како је навела, чува традицију пчеларства у Србији која је дужа од 120 година, окупља све пчеларске организације и чини је 10.000 пчелара широм земље. 

Председница Владе, Ана Брнабић се раније данас састала и са председником општине Рача, Ненадом Савковићем, а састанку су присуствовали и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић. 

22. јун 2018.

Састанак Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација за одрживи развој до 2030. године

Четврти по реду састанак Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација за одрживи развој до 2030. године одржан је данас у Врднику. Поред чланова Међуресорне радне групе састанку су присуствовали и представници немачке организације за међународну сарадњу - ГИЗ, тима Уједињених нација у Србији и Фокус групе за развој механизама контроле процеса имплементације Циљева одрживог развоја Народне скупштине Републике Србије. Циљ састанка је била анализа досадашњих активности и најава будућих корака у вези са имплементацијом Агенде 2030.

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација за одрживи развој до 2030. године, навела је да реформе у циљу испуњавања критеријума за приступање ЕУ значајно доприносе остваривању Циљева одрживог развоја, као што и имплементација Циљева приближава Србију чланству у ЕУ. “Постоји изражена међуповезаност реформи усмераваних процесом приступања ЕУ и Агенде 2030, па тако синергија између ова два процеса утиче и на убрзање развоја наше земље,” рекла је министарка.

 Састанак Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација за одрживи развој до 2030. године

Када су у питању будући кораци министарка је најавила да је пријављено представљање Добровољног националног извештаја на заседању Политичког форума на високом нивоу који ће се одржати 2019. године у Њујорку. Министарка је такође најавила реализацију МАПС мисије - подршке интегрисању, убрзацању и мерама политике, у периоду од 3. до 7. септембра 2018. године у Београду, чији је циљ да пружи подршку напорима Владе Републике Србије у дефинисању мапе пута за спровођење Агенде 2030. Наставак сарадње са привредним и невладиним сектором, локалним самоуправама, академском заједницом и експертима, као и са надзорним телима као што су Народна скупштина Републике Србије и у перспективи Државна ревизорска институција, такође је означен као један од приоритета у спровођењу Агенде 2030. Министарка Ђукић Дејановић је посебно подвукла да ће се радити и на повећању видљивости Циљева одрживог развоја у државним телима, али и међу грађанима.

Проф. др Јелица Стефановић Штамбук, посебни саветник министра за Европске интеграције за Агенду 2030, говорила је о комплементарности циљева одрживог развоја са преговарачким процесом ЕУ.

Др Милорад Мијатовић, председник Фокус групе за развој механизама контроле процеса имплементације Циљева одрживог развоја Народне скупштине Републике Србије, навео је активности које Народна скупштина предузима у циљу имплементације Агенде 2030 и додао да спровођење Агенде захтева тимски рад и стварање услова да се сваки појединац укључи у овај посао.
Борка Јеремић испред тима Уједињених нација у Србији пружила је детаљније информације у вези са планираним субрегиналним састанком посвећеном Агенди 2030, који ће се одржати од 13. до 14. септембра у Београду.

Други део састанка био је резервисан за интерактивне радионице на којима су чланови Међуресорне радне групе имали прилике да изнесу ставове, мишљења и идеје у вези са досадашњим активностима у циљу унапређења будућег рада.

21. јун 2018.

Представљени резултати истраживања о миграцијама студената

Поводом представљања резултата истраживања о миграцијама студената, данас је одржана конференција за новинаре у Влади Републике Србије. Новинарима су се обратили  проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, Саша Стојановић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја и проф. др Иванка Поповић, ректор Универзитета у Београду.

Представљајући резултате истраживања министарка Ђукић Дејановић је истакла да две трећине студената планира да након завршетка школовања остане у Србији, док једна трећина планира да оде у иностранство. Министарка је навела да међу студентима који планирају да оду у иностранство 90 одсто њих има апсолутну подршку родитеља за ту одлуку, док 70 одсто има рођаке и пријатеље у иностранству на чију помоћ рачуна.

 Представљени резултати истраживања о миграцијама студената

Међу државама у које би студенти нарадије одлазили предњачи Немачка, при чему сваки четврти студент, односно њих 24 одсто колико би да оде из Србије, планира баш да оде у ту државу, а затим следе САД (11 одсто), Швајцарска (10,7 одсто), Аустрија (8,7 одсто) и Норвешка (6,3 одсто). “Немачка се налази на првом месту најпожељних држава за студије свих подручја студирања, осим за студенте информационо-комуникационих технологија који би најрадије да оду у САД и да тамо започну посао и живот,” навела је министарка и упозорила на то да је 28,5 просек година младих који одлазе из Србије.

Међу студентима који планирају да након завршетка школовања потраже боље услове живота у иностранству предњаче студенти информационо-комуникационих технологија, њих 36,5 одсто и студенти из области медицинских наука, више од 30 одсто, док је мањи удео студената из области друштвених наука. 

У истраживању о миграцијама студената је учествовало 11.013 студената државних и приватних високошколских установа у Србији. Истраживање је спровео Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Републичким заводом за статистику, a у циљу сагледавањa обима студентских миграција и последица које миграције могу имати на демографски и друштвено-економски потенцијал наше земље.

18. јун 2018.

Обележен Дан очева

Министарка без портфеља задужен за демографију и популациону политику,  проф. др Славица Ђукић Дејановић учествовала је на трибини о очинству коју је поводом Дана очева – 17. јуна, организовало удружење грађана “Гнездо”. На скупу је било речи о значају присуства и активног ангажовања мушкараца у породици и васпитавању деце, као и о резултатима истраживања IMAGES 2018, које је по међународним стандардима први пут спроведено у Србији, а које је дало значајне податке о томе како мушкарци у Србији виде сами себе и своју улогу у породици и друштву.

 Обележен Дан очева

Министарка је навела да је породица заиста гнездо где има топлине, радости, али и брига и дилема. “У нашем друштву у коме је доминантан традиционалан модел оца који представља породицу у спољном свету, док су мајке оптерећене традиционалним обавезама које проистичу из културолошких навика, морамо много више да радимо на томе да се обавезе, као и радости у породици деле међу партнерима,” истакла је проф. др Ђукић Дејановић. Улога мушкарца, како је подвукла министарка, није у вези само са  зарађивањем, већ је потребно да са својом партнерком подели и бригу о деци и домаћинству. Министарка је рекла да је модерна жена дошла до великих постигнућа у професионалном смислу, али да није растерећена класичних обавеза, као што су кување, одржавање куће, брига о старијим члановима домаћинства.

Према речима министарке Ђукић Дејановић проблеми са којима се породице у Србији суочавају карактеристични су за цео регион, а економски фактор је тај који често “пресуђује”  који ће од родитеља отићи на одсуство због рођења детета, те у околностима где мушкарци зарађују више од жена, тај избор пада на жену. “Иако је законски дефинисана могућност оца да преузме један део родитељског одсуства, постоји веома низак степен коришћења ове могућности. Од 330 анкетираних послодаваца, који су учествовали у истраживању које смо спровели, само 17% се изјаснило да у њиховој компанији постоје примери коришћења родитељског одсуства од стране очева,” истакла је министарка и додала да je потребно посебну пажњу посветити јачању партнерског односа, као и подршци и промоцији родитељства.

Трибину је организовало удружење грађана “Гнездо” у оквиру пројекта "И тате воле да се гнезде", уз подршку Амбасаде Аустралије у Београду.

11. јун 2018.

Министарка Славица Ђукић Дејановић са амбасадором Србије у Аустрији

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић састала се данас са новоименованим амбасадором Србије у Аустрији Небојшом Родићем, са којим је разговарала о популационој политици и питању миграција.

 Министарка Славица Ђукић Дејановић са амбасадором Србије у Аустрији

Министарка је упознала амбасадора Родића са активностима кабинета на чијем је челу, као и са подацима о броју наших држављана који живе и раде у Аустрији, имајући у виду да је ова земља једна од најпривлачнијих за спољне мигранте из Србије. Саговорници су раговарали и о Азербејџану, као примеру државе која са успехом спроводи популациону политику, а у којој је господин Родић био на месту амбасадора Републике Србије.

Министарка Ђукић Дејановић честитала је Небојши Родићу постављење за амбасадора Србије у Аустрији и пожелела му успеха у даљем раду. 

8. јун 2018.

Обележена 100. годишњица стрељања словачких војника у Крагујевцу

 Обележена 100. годишњица стрељања словачких војника у Крагујевцу

Полагањем венаца и одавањем почасти на Словачком војничком гробљу у Крагујевцу, данас је обележена 100. годишњица од стрељања 44 словачка припадника Аустроугарске војске који су се побунили против својих официра и слања на фронт.

Комеморацију на Становљанском гробљу предводила је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић. Министарка је навела да српски и словачки народ, и поред географске удаљености, повезују невидљиве споне, те да су љубав према слободи, отпор према тиранији и свакој неправди само делић наших заједничких црта карактера. “Наш народ никада није заборавио словачке војнике. Знали су да у бој иду да се не врате, а опет су се супротставили сили и неправди,” истакла је министарка.

Амбасадорка Словачке Републике у Србији, Дагмар Репчекова рекла је да више пута годишње долази у Крагујевац како би посетила спомен парк Шумарице и оближње гробље словачких војника и додала да је свака посета тим местима подсети да је најважније ценити живот и породицу. После церемоније полагања венаца, ратни ветерани из Словачке положили су по грумен земље из места у тој земљи у којима су били рођени стрељани војници 71. аустроугарског пешадијског пука.

Комеморацији су присуствовали и чланови делегације Народне скупштине Словачке и Генералштаба оружаних снага те земље, Матице Словачке, Министарства одбране, Војске Србије и града Крагујевца, представници града Тренчина који је пријатељски град са градом Крагујевцем и први пут један од потомака жртава, Јарослав Краљ, праунук војника Ондреја Киша из Крпељана.

 Обележена 100. годишњица стрељања словачких војника у Крагујевцу

6. јун 2018.

Симпозијум о биомаркерима - СЕРБИС 2018

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику одржала је предавање под насловом “Културолошки аспекти биомедицински потпомогнуте оплодње у Србији”, у оквиру симпозијума о биомаркерима - СЕРБИС 2018.

Министарка је, том приликом, навела да последње деценије карактерише интензивирање феномена одлагања рађања, а нарочито проворођења и додала да је пођеднако важно колико деце се рађа и у којој старости жене се рађа дете. Према министаркиним речима, просечна старост мајке при рођењу првог детета у Србији је подигнута и износи 28,3 године. Просечна старост се разликује у градским и руралним крајевима, али је просек старости мајке при рођењу првог детета повољнији у руралним крајевима.

 Симпозијум о биомаркерима - СЕРБИС 2018

Проф. др Ђукић Дејановић је оценила да без стручњака нема добрих решења у домену популационе политике, те да је симпозијум прилика и да се укаже да је држави свако новоређено дете важно.  Министарка је указала да је за бољу демографску будућност изузетно значајан тимски рад, као и психолошка подршка оним људима којима је неопходно лечење неплодности. “Са доста стигматизације се, скоро и прекора, посебно гледа према жени у многим срединама и ми морамо радити на томе да се то промени”, истакла је проф. др Ђукић Дејановић и додала да се не сме заборавити да је одлука о томе када ће неко постати родитељ једно од елементарних људских права и припада само индивидуи.

Министарка је подсетила да је Стратегијом подстицања рађања предвиђено не само ублажавање економске цене подизања детета, већ и усклађивање рада и родитељства, снижавање психолошке цене родитељства, очување и унапређење репродуктивног здравља, односно подршка материнству и јачању партнерства. У оквиру симпозијума разговарано је како о популационој политици, тако и о нивоу знања, посебно адолесцената када су у питању сексуално преносиве болести, односно ризицима стерилитета.

5. јун 2018.

Награда “Пријатељ породице” за компаније које ускладе рад и родитељство

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић најавила је данас да ће награду "Пријатељ породице" убудуће добијати компаније које су, уз добре пословне резултате у колективима, створиле породично и пријатељско окружење које запосленима омогућава усклађивање рада и родитељства.

Председница Владе је, на конференцији за новинаре на којој је најављена заједничка акција Владе Републике Србије и Привредне коморе Србије – награда за допринос усклађивању рада и родитељства "Пријатељ породице", као једна од мера за подстицање наталитета, истакла да ће позив за компаније бити расписан 1. септембра.

 Награда “Пријатељ породице” за компаније које ускладе рад и родитељство

“Велика привилегија ће бити за компаније да понесу ову награду коју ће моћи да искористе уз свој бренд и име како би потрошачи и корисници услуга знали да су то те компаније које најбоље усклађују рад и родитељство, послују у складу за законима, али иду и даље и омогућавају родитељима да развијају каријеру”, рекла је она. Председница Владе је указала на то да негативан природни прираштај није проблем само Србије, већ скоро читаве Европе, али да Србија дневно изгуби 107 људи, а годишње град величине Врбаса или Трстеника. “Све остало што Влада ради, а што су велики приоритети – раст плата, пензија, нова радна места, бољи квалитет здравствених услуга, боље образовање – на крају крајева неће нам ништа значити ако се овакав тренд наталитета настави и ако данас не успемо нешто да променимо”, подвукла је она. Председница Владе је упутила апел привредницима да размисле о томе како да ускладе рад и родитељство, да не кажњавају младе родитеље, већ да нађу начине да они остану на послу или да раде од куће.

 Награда “Пријатељ породице” за компаније које ускладе рад и родитељство

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужен за демографију и популациону политику истакла је да тимски рад на активностима које се односе на популациону политику обухватају све већи број субјеката, не само у Влади, при чему и многи други препознају значај сопствених активности у борби за бољу демографску будућност. Министарка је нагласила да је циљ да "Пријатеља породице" буде што више и не само у привредним субјектима, него и у јавним предузећима и финансијским институцијама.

Председник Привредне коморе Србије, Марко Чадеж истакао је да је циљ Коморе да увођењем признања допринесе ефикаснијем спровођењу популационе политике, јачању свести о потреби усклађивања породичног живота и обавеза и стварању "family friendly" компанија које запосленима, осим добих услова рада и зараде, омогућавају да ускладе породичне и пословне обавезе. “Уколико не улажемо у људске капацитете, тешко да можемо да рачунамо на добре пословне резултате,” поручио је Чадеж и додао да ће позив компанијама бити објављен 1. септембра, како би им се дало време да се припреме и уведу добре праксе.

Кандидати на награду „Пријатељ породице” биће  бирани на основу методологије која представља комбинацију најразвијенијих светских методологија у овој области по узору на Немачку, Аустрију, Словенију, Велику Британију, САД, Хонг Конг, прилагођену нашим  условима. Критеријуми за оцењивање обухватају тржишно-финансијске показатеље пословања номинованог предузећа, усвојене стандарде и праксу у области усклађивања рада и родитељства, резултате у области усклађивања рада и родитељства, перцепцију јавности и запослених, као и оцене стручног жирија.

4. јун 2018.

Декларација невладиних организација, удружења родитеља и удружења пацијената “Стоп раку грлића материце, стоп ХПВ”

Више од десет удружења пацијената, родитеља и невладиних организација потписало је данас Декларацију “Стоп раку грлића материце, стоп ХПВ” у којој се од надлежних државних органа тражи спровођење свеобухватне активности на превенцији карцинома грлића материце, обољења које изазива хумани папилома вирус (ХПВ).

Потписивању Декларације у Палати “Србија” присуствовала је министарка задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић која је истакла да је сарадња државних институција и невладиног сектора неопходна у решавању друштвено одговорних питања као што је борба против рака грлића материце.

Министарка Ђукић Дејановић је навела да карцином грлића материце, од којег сваког дана умру две жене у Србији, није само здравствени већ и друштвени и популациони проблем будући да су међу оболелима и умрлима увек и мајке и жене које тек треба да се остваре у тој улози. “Ако не почнемо да примењујемо препоручену вакцину против ХПВ вируса, која је једна од најмоћнијих алатки у борбу против ове болести и не мобилишемо жене да редовно обављају гинеколошке прегледе, борићемо се са поражавајућим бројкама и личним тугама које се одражавају како на радну ефикасност, тако и на живот жена уопше”, оценила је проф. др Ðукић Дејановић. Министарка је као пример добре праксе навела Аустралију која је вакцинацијом против ХПВ успела да за десет година број оболелих од карцинома грлића материце са 22,7 одсто сведе на 1,1 одсто.

 “Стоп раку грлића материце, стоп ХПВ”

Државни секретар у Министарству здравља, проф. др Берислав Векић указао је да је Србија четврта у Европи по броју оболелих и умрлих од рака грлиће материце и напоменуо да се цео свет бори против ове опаке болести. Према речима државног секретара и Влада Републике Србије и цивилни сектор препознали су озбиљност овог проблема против којег ће се борити на два начина - вакцинацијом и превентивним прегледима. “Правилником о препорученој вакцинацији желимо да обухватимо младе, и девојчице и дечаке, пред почетак њиховог репродуктивног доба. Сем тога, морамо да се додатно ангажујемо јер се, и поред редовних позива, жене у Србији слабо одазивају на скриниг програм”, нагласио је проф. Векић. Државни секретар Министарства здравља је закључио да је државним институцијама неопходна помоћ невладиних организација како би заједнички подигли свест грађана о значају превентивних прегледа и смањили број оболелих и умрлих од карцинома грлића материце.

Председница Удружења “Родитељ”, које је иницирало потписивање Деклерације, Гордана Племић, истакла је значај удружене борбе државних и невладиних институција како би се променила поражавајућа статистика о броју оболелих и умрлих жена. “Желимо да помогнемо надлежним државним органима и подигнемо свест грађана о овој болести. Зато тражимо од доносиоца одлука да почне ХПВ имунизација, која је предвиђена правилником о имунизацији, али и да се побољша програм скрининга као секундарне превенције”, истакла је председница Удружења “Родитељ”.

Имунолог Универзитетске дечје клинике Тиршова, др Срђа Јанковић сматра да се интердисциплинарним напорима учесталост карцинома грлића материце може свести на веома низак ниво и приближити нули. “Важно је да будемо синхронизовани у нашим деловањима и да пренесемо друштву колико је важно да прихвате имунизацију и све друге мере превенције. Скриниг остаје примарни и најважнији”, назначио је др Јанковић.

1. јун 2018.

Одржана четврта седница Савета за права детета

Четврта по реду седница Савета за права детета одржана је данас, 1. јуна на Међународни дан детета. Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политку и председница Савета за права детета, проф. Славица Ђукић Дејановић је отварајући седницу истакла да Савет жели данас да упути поруку о значају међусобнe интеракцијe и разумевањa међу децом, као и да скрене пажњу на обавезе друштва према деци и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

 Одржана четврта седница Савета за права детета

Председница Савета, проф. др Ђукић Дејановић је навела да Србија у општој популацији има 14,4 одсто деце узраста до 15 година и да као друштво и држава морамо радити на томе да их заштитимо. Према општим параметрима прекинутог детињства, Србија заузима високо 41. место од 170 земаља, а анализе су показале да постоји и одређени број деце која прекидају обавезно школовање, док су нека изложена тешком физичком раду и насиљу.

Председница Савета је нагласила да подршка деци најмлађег узраста подразумева да дете мора да буде здраво и заштићено, да одраста у породици, да има основу за школовање, касније за запослење и да избегне ризик од сиромаштва. “Зато је важно да цео систем буде у функцији подршке детету и родитељству, као што је подједнако битно да се сви заједно подсетимо колико је рани развој важан за сазнајне, емоционалне, психолошке и физичке потенцијале,” истакла је проф. др Ђукић Дејановић и додала да ће се Савет бавити управо овим проблемима у оквиру својих ингеренција.

 Одржана четврта седница Савета за права детета

Стални гост Савета за права детета, директор канцеларије УНИЦЕФ – а у Србији, Мишел Сен Ло указао је на чињеницу да је деци у Србији потребна квалитетна здравствена заштита и образовање. Директор канцеларије УНИЦЕФ – а препознао је вољу Савета и Владе Републике Србије да се побољша положај деце и указао да се то види кроз смањен број деце без родитељског старања у институцијама, али и чињеницу да деца из сиромашних породица неће плаћати предшколске установе.

Гости четвртог по реду Савета за права детета били су и малишани из удружења „Пријатељи деце Србије“, која су изнела своје предлоге и искуства из њихове перспективе.

На првој Светској конференцији о добробити деце, одржаној 1925. године у Женеви, 1. јун проглашен је за Међународни дан детета. 25 година касније, тачније 1950. године, овај датум је и званично усвојен као Међународни дан детета у међународној заједници.

1. јун 2018.

Трибина “За здравије и бројније потомство”

Трибина о вантелесној оплодњи, под насловом “За здравије и бројније потомство”, одржана је данас, 1. јуна на Међународни дан детета, у организацији Удружења жена “Наша Аска”.

Говорећи у уводном делу, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је да се десет одсто парова у Србији који су у репродуктивном периоду суочавају са проблемом стерилитета. “Међу њима је значајан број оних којима је једини начин да се остваре као родитељи биомедицински потпомогнута оплодња”, нагласила је министарка Ђукић Дејановић и подсетила да у Србији парови имају право на три покушаја вантелесне оплодње о трошку државе.

 Трибина “За здравије и бројније потомство”

Директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦ Србије, проф. др Александар Стефановић најавио је да се ускоро очекује почетак рада банке репродуктивних ћелија и ткива, у којој ће се чувати јајне ћелије, сперматозоиди и ембриони. Према речима проф. Стефановића то је шанса за наше грађане да чувају своје полне ћелије за будућу потпомогнуту оплодњу, која ће тако бити доступнија онима који желе потомство.

Др Мима Фазлагић и др Михалис Кириакидис, гинеколози из Србије и Грчке пружили су  посетиоцима трибине све стручне информације које су у вези са процесом биомедицински потпомогнуте оплодње. Том приликом, специјална болница за гинекологију “Јевремова”, поклонила је бесплатан програм вантелесне оплодње једном пару, посетиоцима трибине, са свим неопходним лековима који се користе током циклуса.

30. мај 2018.

Представљени резултати истраживања о социјалној укључености старијих особа у Србији

У оквиру друге седнице Савета за питање старости и старења која је одржана данас у Палати “Србија” у Београду, представљени су резултати истраживања о социјалној укључености старијих особа у Србији. Истраживање је спровео Црвени крст Србије у оквиру трогодишњег регионалног пројекта под називом “Иницијатива за социјално укључивање старијих особа”. 

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику истакла је да је скоро свака пета особа у Србији старија од 65 година, што нас сврстава међу најстарије популације на свету, док у исто време само 14,4 одсто становништва чине млади до 15. година. “Ми смо стара нација и та чињеница мора да буде укључена у све наше будуће стратегије - економске, социјалне, здравствене”, навела је министарка Ђукић Дејановић и додала да старије особе нису терет, јер оне својим искуством у великој мери помажу млађим генерацијама.

 Представљени резултати истраживања о социјалној укључености старијих особа у Србији

Заменица амбасадора Аустрије у Србији, Сабина Кројсенбрунер рекла је да су Србија и Аустрија сличне по питању старије популације и похвалила спремност Владе Републике Србије да предузме одређене кораке у том правцу. Она је нагласила да су пред обе државе велики изазови што се тиче старења популације и да проблеми са којима се суочавају старији почињу веома рано.

Генерална секретарка Црвеног крста Србије, Весна Миленовић истакла је да је истраживање о социјалној укључености старијих особа показало да 15 одсто становништва старијег од 65 година ради и да су најчешће ангажовани у пољопривреди. “Пензије играју значају улогу у заштити од сиромаштва. Без социјалних трансфера и без пензија стопа ризика од сиромашта код старијих износила би 82,3 одсто,” закључила је генерална секретарка.

Истраживање о социјалној инклузији старијих особа спровео је Црвени крст Србије у оквиру пројекта “Иницијатива за социјалну инклузију старијих особа”, који финансирају Европска унија, Аустријска развојна агенција и Аустријски Црвени крст. Истраживање пружа приказ положаја старијих особа и изазова са којима се суочавају, а резултати ће бити коришћени у циљу унапређења јавних политика које се тичу старости и старења и остваривања квалитетног живота у трећем добу.

28. мај 2018.

О сарадњи у области демографије и популационе политике са делегацијом из Трента

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужен за демографију и популациону политику, разговарала је данас у Београду са представницима покрајине Тренто из Италије о сарадњи у области демографије и популационе политике.

“Тренто је покрајинa у коју млади људи већ десетак година радо долазе да живе, ту реалност није емиграција, већ имиграција”, истакла је министарка на заједничкој конференцији за новинаре са министарком у покрајини Тренто задуженом за образовање, политике младих и развојну сарадњу, Саром Ферари.

 О сарадњи у области демографије и популационе политике са делегацијом из Трента

Министарка Ђукић Дејановић је навела да je у Тренту развијен врло популаран “Family Friendly” програм, који је усмерен на пружање подршке породицама, али се примењује и широк спектар мера популационе политике које дају одличне резултате. “Све што је у вези са “Family Friendly” програмом у Италији, направљено је у покрајини Тренто. Овај програм усмерен је на подршку породицама, посебно кроз повезивање породичног статуса са радним статусом сваке породице,” рекла је министарка.

Наводећи да су сви привредни субјекти, као и субјекти из домена јавних предузећа и организација врло наклоњени породицама са већим бројем деце, министарка Ђукић Дејановић је истакла да велику улогу има поседовање сертификата “Family Friendly” који је потребно зарадити. “Од 176 општина ове регије, 86 има сертификат “Family Friendly”. Сва привредна друштва у поступку јавних набавки приликом рангирања добијају, на пример, додатне бодове уколико поседују овај сертификат,” рекла је министарка и додала да ће искуства из покрајине Тренто моћи да се примене и код нас у разговору са послодавцима.

 О сарадњи у области демографије и популационе политике са делегацијом из Трента

Сара Ферари, министарка у покрајини Тренто задужена за образовање, политике младих и развојну сарадњу, рекла је да је покрајина Тренто током година развила читав систем који је довео до повећања наталитета и благостања у породицама. ”Успели смо да помиримо породични жиовот и посао. То је довело до тога да наши млади људи мање емигрирају. Демографски параметри су стабилни и наши људи не морају да се одрекну проширења породице”, истакла је Сара Ферари. Министарка из Трента навела је да су радили са предузећима како би разумели да инвестиција у запослене кроз дуже време доводи до великих резултата. ”Овај процес захтева и рад на промени културе, јер би сви требало да схвате да се овај рад одвија на добробит свих. Све то смо успели кроз читав низ програма за децу. Раније смо помоћ давали породицама са више деце, а сада помоћ дајемо и породицама које имају само једно дете”, закључила је министарка Ферари.

Министарка из Трента позвала је министарку Ђукић Дејановић да присуствује фестивалу породице који се традиционално одржава сваког децембра у овој покрајини. Делегацију из Италије чине представници јавне администрације, универзитета, истраживачких центара и привреде, што је прва званична посета делегације покрајине Тренто, која ће у Србији боравити два дана и разговарати са представницима државне управе, Универзитета у Београду, развојних агенција Србије и Војводине.

24. мај 2018.

У посети Агенцији за породицу, наталитет и политику младих покрајине Тренто у Италији

Представници кабинета за демографију и популациону политику, Андреја Бошковић и Марјан Јовановић разговарали су данас са Лучијаном Малфером, директором Агенције за бригу о породици, наталитет и политику младих пoкрајине Тренто у Италији. Директор Агенције пренео је искуства и најбољу праксу коју та италијанска област примењује од 2011. године у области демографије и популационе политике.

 У посети Агенцији за породицу, наталитет и политику младих пoкрајине Тренто у Италији

У покрајини Тренто развијен је врло популаран “Family Friendly” програм, који је у потпуности прилагођен породици, а примењује се и широк спектар мера популационе политике које дају одличне резултате. За само шест година Тренто је успео да постане подручје са највећим природним прираштајем у Италији и једно од најпожељнијих места за живот у Европи. Све што је у вези са “Family Friendly” политикама у Италији, направљено је у покрајини Тренто. Ове политике почеле су да се спроводе 2006. године у Тренту, а у Италији се примењују од 2017. године.

На састанку је било речи о општинама које су по мери породице, с обзиром да 90% популације у покрајини Тренто живи у општинама које су „пријатељ породице“. Директор Агенције упознао је колеге из Србије и са низом мера које се спроводе у овој италијанској покрајини, а у вези су сa подршком породицама. У васпитавању деце присутан је тзв. приступ “све васпитава”, па је тако образовна функција свуда присутна, од градског превоза до скијалишта, а не само у школама. Постоји флексибилност радног времена за родитеље, посебно ујутру, породична карта у градском превозу, ваучер за културу за породице са ниским примањима и врло развијена организација активности током летњег распуста за децу.

 У посети Агенцији за породицу, наталитет и политику младих пoкрајине Тренто у Италији

Током тродневне посете Италији представници кабинета за демографију и популациону политику састали су се и са представницима Канцеларије за помоћ породици, која се налази у оквиру Агенције за бригу о породици, представницима Општине Тренто, а посетили су и Музеј науке и технологије - MUSE, који примењује све породичне стандарде прописане од стране покрајине Тренто.

24. мај 2018.

Регионални семинар о циљевима одрживог развоја

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, учестовала је на регионалном семинару под називом „Парламентарна сарадња за одрживи развој: борба против сиромаштва и промовисање здравствене заштите“, у Дому Народне Скупштине Републике Србије.

Mинистарка је истакла да је од усвајања Агенде 2030. у седишту Уједињених нација у Њујорку, у септембру 2015. године, наша држава имaла врло активну улогу. “Приликом формулисања циљева Агенде, али и као члан Отворене радне групе о Циљевима одрживог развоја, Србија је била једина држава у региону Југоисточне Европе која је активно учествовала у процесу утврђивања модела њеног финансирања. Србија је такође и међу првим државама формирала тело за спровођење Агенде у децембру 2015. године,” рекла је министарка.

Проф. др Ђукић Дејановић је навела да је у претходном периоду Влада Републике Србије сопственим капацитетима израдила Извештај под називом “Србија и Агенда 2030”, који мапира Циљеве одрживог развоја у односу на национални стратешки оквир и процес преговарачких поглавља за приступање Европској унији. “Чињеница да је наша земља истовремено и у процесу приступања Европској унији, што је наш кључни национални приоритет, је наша специфичност, али и предност у овом процесу. Јер, радећи на великом броју циљева, радимо и на процесу приближавања ЕУ и обрнуто,” истакла је министарка.

 Регионални семинар о циљевима одрживог развоја

Када су у питању следећи кораци, министарка Ђукић Дејанивић је најавила организовање специјализоване МАПС мисије, која подразумева подршку интегрисању, убрзацању и мерама политике, која ће се спроводити уз подршку Тима Уједињених нација у Србији, а у сарадњи са Делегацијом Европске уније и Светском банком. “Задатак ове мисије биће да пружи подршку Влади Републике Србије у дефинисању мапе пута за спровођење Агенде 2030 у нашој земљи, односно одређивање националних приоритета међу циљевима и подциљевима одрживог развоја, који ће бити темељ Националног програма за одрживи развој,” навела је министарка.

Министарка Ђукић Дејанивић се посебно осврнула на борбу против сиромаштва и унапређење здравствене заштите, две врло битне теме које су биле у фокусу регионалног семинара. “Први међу 17 циљева одрживог развоја гласи: Окончати сиромаштво свуда и у свим облицима. Државе су се обавезале да до краја 2030. године свуда и за све искорене екстремно сиромаштво и то оних људи који живе са мање од 1,25 долара на дан. Сиромаштво не предстaвља само недостатак средстава неопходних за задовољење свакодневних животних потреба. Сиромаштво се одражава на све сфере друштвеног живота. Активности директно усмерене ка смањењу сиромаштва, индиректно учествују у остварењу других Циљева одрживог развоја,” рекла је министарка.

“Када је у питању унапређење здравствене заштите, сведоци смо да су постигнути велики напреци у повећању просечног трајања животног века људи, као и у борби против неких од највећих фактора који су одговорни за смртност деце и породиља. Ипак, неопходно је уложити и додатне напоре ка искорењавању још многих болести, како би се адекватно одговорило на многе садашње и будуће здравствене проблеме, јер ефикасан систем здравствене заштите је основа доброг здравља становништва,” навела је министарка.

 Регионални семинар о циљевима одрживог развоја

Проф. др Ђукић Дејановић је посебно истакла улогу националних парламената у постизању Циљева одрживог развоја, која је према њеним речима незаобилазна. “Развој одговарајућих ефикасних механизама у оквиру парламената за праћење спровођења циљева од непроцењивог је значаја, посебно имајући у виду да парламенти одређују буџет, стварају законске оквире и контролишу примену прописа чији је задатак остваривање Циљева одрживог развоја,” закључила је проф. др Ђукић Дејановић.

На отварању регионалног семинара говориле су и председница Народне скупштине Републике Србије, Маја Гојковић, председница Интерпарламентарне уније, Габријела Куевас Барон и стална координаторка УН за Србију и стална представница УНДП у Србији, Карла Херши. У раду семинара учествовали су парламентарци из 11 земаља чланица Интерпарламентарне уније, који су разговарали о постигнутим резултатима парламената региона у надзору спровођења Циљева одрживог развоја, унапређењу здравствене заштите, утицају климатских промена на пораст сиромаштва и јавно здравље становништва, као и о укључивању младих у друштвене и политичке процесе као предуслову за ефикасну имплементацију Циљева одрживог развоја. Семинар је одржан у организацији Народне Скупштине Републике Србије и Интерпарламентарне уније, а уз подршку УНДП у Србији.

Брошуру о Циљевима одрживог развоја можете преузети овде.

23. мај 2018.

Стручно саветовање “У сусрет Попису 2021.”

У склопу припрема предстојећег Пописа становништва, домаћинстава и станова, проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, учествовала је у раду стручног саветовања под називом “У сусрет Попису 2021.” у организацији Републичког завода за статистику.

 Стручно саветовање “У сусрет Попису 2021.”

Колико су за рад кабинета за демографију и популациону политику битни резултати пописа, министарка је истакла да у прилог тој тврдњи говори чињеница да је на бази података из последњег пописа становништва из 2011. године донета нова Стратегију подстицања рађања. “Из тог разлога посебно бих истакла да са великим ентузијазмом очекујемо резултате пописа 2021. године, тог врло комплексног статистичког истраживања, које ће нам, уверена сам, пружити и неке нове податке и с тим у вези указати на потенцијално нове правце размишљања и деловања,” рекла је министарка.

Проф. др Славица Ђукић Дејановић посебно се осврнула на велики посао који је започет, а тиче се спровођења Циљева одрживог развоја. “Ту је за мене као председницу Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године, улога Републичког завода за статистику, немерљива и кључна,” навела је министарка и додала да је неопходно одредити подударност циљева из националних политика са циљевима и подциљевима одрживог развоја, затим подударност са процесом преговарачких поглавља за приступање Европској унији, упоредити индикаторе, идентификовати носиоце и партнере у имплементацији читавог посла, али и одредити начин на који ће се политике пратити и како ће се њихови ефекти оцењивати.

 Стручно саветовање “У сусрет Попису 2021.”

На самом крају министарка је истакла да кабинет за демографију и популациону политику пружа пуну подршку спровођењу пописа 2021. године, чији ће подаци, према њеним речима, представљати незамењиву базу у раду свих државних институција.

Циљ саветовања је био да се промовише попис, размене искустава и презентују идеје и планови у вези са методолошким, организационим и технолошким аспекатима предстојећег пописа. У раду саветовања учествовали су и др Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику, Питер Еверерс, директор Евростата задужен за сарадњу у оквиру европског статистичког система, међународну сарадњу и ресурсе, Паоло Валенте из Европске економске комисије Уједињених нација (UNECE), као и представници статистичких завода држава региона и представници министарстава и других стручних и научних институција Републике Србије.

23. мај 2018.

Са замеником регионалног директора УНДП о циљевима одрживог развоја

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године састала се са Растиславом Врбенским, замеником регионалног директора Регионалне канцеларије за Европу и ЗНД УНДП са којим је разговарала о имплементацији циљева одрживог развоја у нашој земљи.

 Са замеником регионалног директора УНДП о циљевима одрживог развоја

Министарка је упознала заменика регионалног директора УНДП са досадашњим активностима које је Србија преузела у процесу спровођења Агенде УН, али и са будућим корацима који су планирани у том правцу. Министарка је најавила организовање специјализоване МАПС мисије која ће се спроводити уз подршку тима УН у Србији, а чији ће задатак бити да одреди национале приорите међу циљевима и подциљевима одрживог развоја, који ће бити темељ националног програма за одрживи развој. Министарка је саговорника информисала да се наша земља пријавила за представљање Добровољног националног извештаја o имплементацији циљева одрживог развоја, на високом политичком форуму  Уједињених нација за 2019. годину у Њујорку. Такође, министарка Ђукић Дејановић је захвалила на подршци коју тим Уједињених нација у Србији континуирано пружа нашој земљи у циљу спровођења циљева одрживог развоја.

Заменик регионалног директора УНДП је изразио задовољство досадашњом сарадњом и најавио даљу подршку нашој земљи у остварењу циљева одрживог развоја. Саговорници су се сложили да је неопходно радити и на повећању видљивости циљева одрживог развоја код грађана, с обзиром да сваки корак у том правцу води и ка бољој будућности наших грађана.

Растислав Врбенски ће учествовати на регионалном семинару под називом „Парламентарна сарадња за одрживи развој: борба против сиромаштва и промовисање здравствене заштите“, који ће се одржати у четвртак, 24. маја у Дому Народне Скупштине Републике Србије, а у чијем уводном делу ће говорити и проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику.

Састанку је присуствовала и Карла Херши, стална кооридинаторка тима Уједињених нација у Србији и Стелиана Недера, заменица сталне представнице Програма Уједињених нација за развој у Србији.

21. мај 2018.

Објављен Јавни позив за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама за мере популационе политике

Поводом објављивања Јавног позива за доделу бесповратних средстава јединицама локалних самоуправа за суфинансирање мера популационе политике за 2018. годину, у кабинету министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику одржана је конференција за новинаре.

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, искористила је ову прилику да позове све општине да се појединачно или удружене из истог региона пријаве на Јавни позив и поднесу предлоге пројеката.

Према речима министарке, услови које је неопходно да јединице локалних самоуправа испуне, како би њихови предлози пројеката били прихваћени, јесу да у својим буџетима имају предвиђена средства за спровођење предложених мера, да имају тело или особу задужену за питања демографије и популационе политике, да су предложене мере у складу са наменама овог позива, уз технички услов да поднесу потребну документацију.

“Уколико локалне самоуправе у моменту подношења пријаве нису планирале средства у својим буџетима, неопходно је да нам доставе изјаву којом се обавезују да ће у року од 15 дана обезбедити неопходна средства,” рекла је министарка.

 Објављен Јавни позив за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама за мере популационе политике

“Предлози пројеката по својим садржајима треба да унапреде неку од мера из Стратегије за подстицање рађања - било да се ради о ублажавању економске цене родитељства, усаглашавању радних и професионалних са родитељским обавезама, снижавању психолошке цене родитељства. Врло су значајне и оне мере које се тичу промоције здравља, пре свега репродуктивног,” навела је проф. др Ђукић Дејановић.

“У погледу критеријума биће вреднован демографски профил и развијеност јединице локалне самоуправе, одрживост мера и њихове ефикасности, као и усаглашеност самих програма које они нуде са оним што је садржано у националним документима и што је политика Владе Републике Србије”, рекла је министарка.

Према њеним речима јединице локалних самоуправа морају да партиципирају у делу финансијских средстава са 20 одсто, док ће се до 80 одсто укупних трошкова суфинансирати из буџета Републике Србије.

“За Јавни позив из буџета смо обезбедили 500 милиона динара за суфинансирање до 80 одсто укупних трошкова, што je четири пута више у односу на прошлу годину. Прошле године на располагању су нам била средствима у износу од 130 милона динара, којима смо финансирали 15 пројеката,” истакла је министарка.

“Општине и градови могу поднети пријаву самостално или удружено. Максимални износ који може бити додељен локалној самоуправи која подноси пријаву самостално је до 10 милиона динара. Уколико пријаву подносе заједнички до 3 општине, максимални износ је 75 милиона динара, односно 100 милиона динара, ако пријаву подноси 4 или више општина из истог региона,” истакла је министарка и додала да су локалне самоуправе дужне да до краја године потроше намењена средства, док се активности могу наставити и у следећој години.

“Рок за пријаву предлога је 20 дана од објављивања Јавног позива у Службеном галаснику, а предлози се подносе на адресу овог кабинета. Више детаља о јавном позиву, неопходној документацији и начину пријављивања биће доступне на нашој интернет страници”, закључила је проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику.

21. мај 2018.

Бесповратна средства за мере популационе политике локалним самоуправама у 2018. години

Кабинет министра задуженог за демографију и популациону политику расписаће данас jавни позив за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама за финансирање мера популационе политике за 2018. годину. Право учешћа имају све општине појединачно или више њих удружено из истог региона, које ће заједнички спроводити мере популационе политике. Услов је да јединице локалних самоуправа већ у сопственим буџетима имају предвиђена средства за спровођење предложених мера, да имају тело или особу задужену за питања демографије и популационе политике, као и да су предложене мере у складу са наменама овог позива.

Бесповратна средства намењена су за суфинансирање оних мера које се односе на ублажавање економске цене подизања детета, усклађивање рада и родитељства, снижавање психолошке цене родитељства, промоцију здравља и репродуктивног здравља, борбу против неплодности, као и популациону едукацију.

За ову намену из буџета је обезбеђено 500 милиона динара за суфинансирање до 80 одсто укупних трошкова за предложене мере. Максимални износ који може бити додељен локалној самоуправи која подноси пријаву самостално је до 10 милиона динара. Уколико пријаву подносе заједнички до три јединице локалне самоуправе максимални износ је 75 милиона динара, односно 100 милиона динара, ако пријаву подноси четири или више општина из истог региона.

Више детаља о јавном позиву, неопходној документацији и начину пријављивања биће доступне на интернет страници Кабинетa министра задуженог за демографију и популациону политику (www.mdpp.gov.rs). 

19. мај 2018.

Славица Ђукић Дејановић на конференцији о рађању и развоју деце из перспективе вере и медицине

 Славица Ђукић Дејановић на конференцији о рађању и развоју деце из перспективе вере и медицине

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић, отворила је конференцију под називом “Рађање и развој деце у савременом српском друштву из перспективе вере и медицине“ која је одржана у Сремским Карловцима.

У вези са рађањем деце у нашем друштву, министарка је навела податак да уколико желимо да наредна генерација буде иста као постојећа, потребно је да свака жена у фертилном периоду има двоје деца, а тренутни индекс је 1,46. “Наш циљ који смо предвидели Стратегијом подстицања рађања је да тај индекс подигнемо на 1,85 у наредних 10 до 15 година. Успешно остварење овог циља значило би да мере које предузимамо поседују капацитет који нас може довести до пожељног нивоа од двоје деце по породици,“ рекла је министарка.

Проф. др Ђукић Дејановић је истакла да је право сваке жене да одлучује о томе када ће постати мајка и да одлучује о заснивању породице и навела да породица представља ослонац, нуклеус друштвене структуре и односа, место радости, среће и наше уточиште. “Раније се сматрало да породица спада у приватну сферу сваког појединца, у коју држава нема никаквог уплива. Данас, као друштво налазимо се пред великим изазовима. Породица је сучена са бројним препрекама: сиромаштво, насиље, отуђеност, сукоби, бракови без деце, самохране мајке, очеви са децом без супруга,” навела је министарка и додала да је из тог разлога неопходно да сви заједно радимо на очувању породице, као незамењивог дела нашег друштва. Министарка је истакла да је циљ Владе Републике Србије и кабинета на чијем је челу да се створе неопходни услови да се родитељи лакше одлуче на прво, друго и свако наредно дете.

Министарка Ђукић Дејановић се осврнула и на могућност да родитељи подједнако обављају улогу запосленог и улогу родитеља. Ови услови се, према њеним речима, могу постићи сензибилисањем радне културе за користи које послодавци могу имати од родитеља, као и промовисањем постојећих законских решења међу послодавцима и запосленима.

На крају излагања, проф. др Славица Ђукић Дејановић је навела да ће се Влада Републике Србије ангажовати у пуном капацитету, како би се обезбедили услови да се деца рађају и развијају у нашем друштву и земљи, јер свако дете мора да има једнаку шансу за сопствени развој и успешан живот.

У оквиру конференције анализирани су различити аспекти проблема одржавања и напретка основне ћелије друштва – породице и деце као будућности целокупног друштва. Kонференција је одржана у организацији Друштва лекара Војводине – Српског лекарског друштва и Епархије Сремске - Саветовалишта за подршку браку, породици и деци „Ангелијанум“ из Сремских Карловаца.

15. мај 2018.

Славица Ђукић Дејановић у посети породици Петровић поводом Међународног дана породице

 Славица Ђукић Дејановић у посети породици Петровић

Поводом 15. маја – Међународног дана породице, проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, посетила је породицу Петровић у Болечу.

Министарка је истакла да је одлучила да данас посети брачни пар Петровић - Јелену и Дејана, будући да ће за месец дана по трећи пут постати родитељи.

"Дејан и Јелена су одлучили да поред ћерке Катарине и сина Алексе добију и треће дете, а Софија ће се родити за месец дана", навела је министарка и додала да ће девојчица добијати 12.000 динара месечно до своје десете године, што ће по речима родитеља бити од великог значаја за набавку неопходних ствари током одрастања њихове деце.

Министарка Ђукић Дејановић је подсетила да 52 одсто породица у Србији има једно дете, а да свега 6,7 одсто има троје деце, због чега је као важан задатак истакла усклађивање рада и родитељства. Министарка је указала да у породици Петровић живи више генерација и да је прави пример међугенерацијске солидарности.

Генерална скупштина Уједињених нација је 1993. године прогласила 15. мај Светским даном породице. Од тада, овај датум се обележава широм света у циљу подизања свести о важности породице као основне друштвене заједнице.

11. мај 2018.

Славица Ђукић Дејановић на конференцији “Слика жена у медијима”

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, учествовала је на конференцији под називом „Слика жена у медијима“, где је говорила на панелу посвећеном актуелним питањима у вези са темом конференције.

Министарка Ђукић Дејановић је, том приликом, навела да је потребно више пажње посветити свим улогама у којима се жене у савременом друштву налазе и осврнула се на чињеницу да жена данас задржава традиционалну улогу и обавезе, док у исто време преузима и оне нове улоге које друштво од ње налаже.

 Славица Ђукић Дејановић на конференцији “Слика жена у медијима”

Министарка је подвукла значајну улогу коју медији имају у перцепцији жена и додала да је неопходно да жене постану видљиве у јавном простору и то у свим друштвеним улогама.

"Жене је потребно представљати у складу са сложеношћу улога у којима се налазе и тиме се морамо више бавити," закључила је министарка Ђукић Дејановић.

Конференција је окупила велики број успешних жена и мушкараца из различитих области друштва, а одржана је у организацији удружења Клуба првих жена.

18. април 2018.

Посета општини Прибој

Проф. Славица Ђукић Дејановић министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику боравила је у радној посети општини Прибој.

 Посета општини Прибој

Том приликом министарка је разговарала са председником општине Прибој Лазаром Рвовићем, о проблемима мигарционих процеса и поражавајућом стопом наталитета у овој општини. Проф. др Ђукић Дејановић је најавила да ће додатне мере које је Влада Републике Србије донела, као и спајање националних и локалних програма помоћи овом крају који се годинама носи и са тешком економском ситуацијом.

“Свима нам је заједнички циљ више беба и зато ћемо ићи корак по корак. Мишљења сам да заједнички пројекти општина могу дати најбоље резултате у овој области. Свесни смо који су лимитирајући фактори у реализацији популационе политике, али и које мере се морају предузети,“ навела је проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Министарка је након састанка са општинским руководством посетила предшколску установу “Невен”, а затим је у Слободној зони Прибој разговорала са представницима суседних општина Пријепоље, Сјеница и Нова Варош о активностима које би јединице локалних самоуправа могле да реализују у циљу побољшања популационе политике у том делу Србије.

14. април 2018.

Славица Ђукић Дејановић о проблему миграција и наталитета приликом посете Зајечару

Проф. др Славица Ђукић Дејановић министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику посетила је Зајечар, где je у дому здравља представила циљеве Стратегије подстицања рађања.

 Славица Ђукић Дејановић о проблему миграција и наталитета приликом посете Зајечару

Министарка се након презентације састала и са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем и том приликом је договорена сарадња са локалном самоуправом у циљу повећања наталитета. Према статистици у овом подручју на 1.000 становника роди се 6 беба, а умре 18 особа и управо зато је потребно да национални и локални програм буду комплементарни. Према речима министарке, ово се може постићи едукацијом и информисањем, како младих тако и родитеља, јер се само на тај начин може очувати репродуктивно здравље младих, које је основа за здраво потомство.

Министарка се осврнула и на статистику према којој је просечно животно доба оних који одлазе из Зајечара 28 година, а свака пета особа је факултетски образована. Према њеним речима, то је велики проблем на чијем решавању се мора заједнички радити. Проф. Ђукић Дејановић је истакла да једнице локалне самоуправе треба да одржавају контакт са људима који су отишли, како би се они враћали у град и земљу свог порекла.

12. април 2018.

О здравом потомству на седамнаестом Фестивалу здравља

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику отворила је 17. по реду Фестивал здравља који се овог пролећа одржава под слоганом „За здраво потомство“.

У свом обраћању министарка је нагласила да је овај скуп још једна прилика да за разговор о здравом потомству и начинима који могу да подстакну парове да се одлуче на на рађање већег броја деце.

 О здравом потомству на седамнаестом Фестивалу здравља

По отварању фестивала, одржана је трибина на тему очувања репродуктивног здравља младих. Трибини су присуствовали ученици завршних разреда средњих школа који су имали прилику да чују која су то ризична понашања која могу да утичу на репродуктивно здравље, али и које су то мере које ће поправити ситуацију у овом сегменту, а предвиђене су новом Стратгеијом за подстицање рађања. Очекивани ефекти квалитетно спроведене Стратегије треба да буду очување здравља и репродуктивног потенцијала младих и здраво потомство.

На отварању су се, између осталих обратили и Мима Фазлагић, директорка фестивала, Данијела Урошевић , пoмоћница министра здравља и пуковник Мирослав Вукосављевић, заступник начелник ВМА.

5. април 2018.

Резултати пројекта суфинансирања мера популационе политике у Власотинцу

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, посетила је Власотинце, једну од општина у јужној Србији у којој су, током претходне године, суфинансиране мере популационе политике.

 Резултати пројекта суфинансирања мера популационе политике у Власотинцу

„Евидентан је негативан природни прираштај али је важно да се не смањује број рођених беба на годишњем нивоу. На то ће убудуће свакако утицати и нове мере популационе политике“, изјавила је министарка после састанка са Зораном Тодоровићем, председником општине.

Министарка је истакла да се очекује финансирање нових пројеката и да ће се убудуће  више бодовати пројекти удружених општина, односно регионални пројекти који ће подразумевати сарадњу општина приликом решавања одређених проблема.

 Резултати пројекта суфинансирања мера популационе политике у Власотинцу

У склопу посете, министарка Ђукић Дејановић обишла је Саветовалиште за младе које основано при дому здравља, захваљујући бесповратним средствима из пројекта за суфинансирање мера популационе политике. У  саветовалишту су представљени подаци из анкете која је показала низак ниво знања средњошколаца на тему репродуктивног здравља, што је још један разлог за постојање и развијање саветовалиштава овог типа.

4. април 2018.

Представљање истраживања о усклађивању рада и родитељства у Привредној комори Србије

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља, задужена за демографију и популациону политику представила је, у Привредној комори Србије, Истраживање о усклађивању рада и родитељства, заједно са новом Стратегијом подстицања рађања. Истраживањем, чији је циљ био прикупљање података о проблемима са којима се запослени родитељи суочавају покушавајући да ускладе своје радне и породичне обавезе, као и информације о ставовима послодаваца и њиховој спремности да подрже запослене родитеље, обухваћено је 126.000 запослених, узорком од 330 послодаваца и 3.918 запослених у привредним субјектима, локалним самоуправама и финансијским институцијама.

 Представљање истраживања о усклађивању рада и родитељства у Привредној комори Србије

Министарка је указала да резултати истраживања показују да велики број послодаваца у Србији не обезбеђује ниједан вид финансијске помоћи запосленим родитељима, али и да се велики број њих изјаснио да је спреман да обезбеди неки вид помоћи запосленима, уз одређене олакшице од стране државе као што су пореске олакашице, економско подстицајне мере и медијско промотивне мере.

Наведено је да око 48 одсто послодаваца обезбеђује финансијску помоћ за трошкове лечења детета, 28 одсто даје једнократну помоћ за рођење детета, а свега 5,5 послодаваца даје једнократну финансијску помоћ за полазак детета у школу.

Министарка проф. др Славица Ђукић Дејановић је оценила да већина запослених није упозната и ретко користи своја законом гарантована права о флексибилном радном времену која би  помогла родитељима да ускладе своје породичне обавезе са радним временом.

 Представљање истраживања о усклађивању рада и родитељства у Привредној комори Србије

Она је додала да треба издвојити одговорне послодавце од оних који немају социјално одговорно понашање и да зато треба направити одговарајуће сертификате за све послодавце, како приватне тако и државне.

Презентацији је присуствовао и Саветник председника Привредне коморе Србије, Михаило Весовић, који је поручио компанијама да треба да воде рачуна о мерама популационе политике и да ће зато Привредна комора Србије представљати примере добре праксе.

Као примери добре праксе усклађивања рада и родитељства представљене су компаније MK Group и  Vip mobile.

2. април 2018.

Суфинансирање мера популационе политике у 2018. години

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља, задужена за демографију и популациону политику, посетила је Нишавски округ где је најавила да ће већи број општина током 2018. године добити бесповратна средства за суфинансирање мера популационе политике. Подсећамо да се током 2017. године за исти пројекта пријавило 88 општина са 90 пројеката, а да је средства за њихово спровођење добило њих 15 из југоисточне, централне и западне Србије и Војводине.

 Суфинансирање мера популационе политике у 2018. години

У оквиру посете, министарка је обишла Алексинац, где је присуствовала пријему за мајке деце рођене у 2018. години, а затим је, у седишту Нишавског управног округа, разговарала са начелницом округа, градоначелником града Ниша и представницима општина из целог округа о мерама за подстицање рађања.

Министарка је најавила расписивање новог јавног позива за суфинансирање мера популационе политике и напоменула да ће предност за добијање бесповратних средстава имати општине које осмисле заједничке пројекте и истакла да ће пројекти у овој, обухватити много већи број општина у односу на претходну годину.

 Суфинансирање мера популационе политике у 2018. години

Такође, она је подсетила да, поред мера које се спроводе на нивоу републике, и општине и градови сами, у односу на своје специфичности предузимају кораке у овом правцу. Она је подсетила председнике општина да су домови здравља у њиховој надлежности и да је неопходно да се више ради на подизању нивоа знања о репродуктивном здрављу и превенцији кардиолошких и онколошких болести, наводећи да 20 одсто становника Нишавског округа умире од онколошких болести, да су међу њима и младе жене, те да су превентивни прегледи и правовремена дијагностика такође пронаталитетне мере.

27. март 2018.

Подстицање рађања трећег и четвртог детета

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да је финансијска помоћ породицама са децом, која је предвиђена Стратегијом подстицаја рађања, усмерена на подстицај рађања трећег и четвртог детета.

Ђукић Дејановић је на седници Сталне конференције градва и општина, истакла да данас 52 одсто жена има једно дете, 40 одсто двоје деце и само осам одсто троје и више деце, и додала да жене у Србији у просеку данас рађају 1,46 деце а основни циљ је да се повећа на 1,85.

Закон о финансијској подршци породицама са децом предвидео је да за свако прво дете мајке добију по 100.000 динара, и почеће да се примењује од 1. јула, подсетила је она.

Такође, Ђукић Дејановић је навела да поменута стратегија предвиђа да за свако друго дете мајке две године добијају по 10.000 динара, за треће 12.000 динара, а за четврто 18.000 динара наредних 10 година.

 Подстицање рађања трећег и четвртог детета

На замерке зашто се стимулише рађање само четворо деце, она је објаснила да је препорука Светске здравствене организације да је за здравље мајке и детета лимит четворо деце.

Она је упутила позив локалним самоуправама да буџетима предвиде да породице које имају троје деце и роде им се близанци, обоје деце имају иста права.

Стратегија је предвидела да ће четврто уписано дете имати од државе 18.000 динара наредних 10 година, али да локална самоуправа обезбеди иста средства и за пето јер ће и таквих примера бити, а неће их бити пуно. 

Просечна старост становника у Србији је приближно 43 године, што нас сврстава у једну од пет најстаријих земаља у Европи, нагласила је Ђукић Дејановић.

Она је подсетила на то да је прошле године за пројекте подстицања рађања 15 општина добило 130 милиона динара.

Буџетом је за ову годину, како је рекла, предвиђено 566 милиона динара, при чему ће предност у добијању средстава имати пројекти у којима учествује више општина у циљу подстицања рађања.

8. март 2018.

Трећа седница Савета за популациону политику
Нови кораци на подстицању мера популационе политике

Савет за популациону политику усвојио је данас ревидирану Стратегију за подстицање рађања која успоставља значајну везу између политике подстицања рађања и политике према старима, односно политике према миграцијама.

Документ, који би ускоро требало да буде усвојен и на седници Владе, има низ нових мера које уважавају резултате истраживања, а која су у овој сфери рађена у периоду од девет година, између две стратегије

Влада Србије је за ову годину за мере популационе политике определила 566 милиона динара, готово пет пута већу суму у односу на претходну годину. 

Седници је председавала председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, а присуствовала је и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, уједно и заменица председнице Савета за популациону политику.

Нови кораци на подстицању мера популационе политике

На седници Савета се дискутовало и о могућности за стимулисање социјално одговорних послодаваца који дају подршку родитељима, а Брнабић је од представника Привредне коморе Србије затражила да предложе награде за социјално одговорне компаније.

Такође, Савет је информисан да је у току истраживање у вези са плановима студената, будућим миграционим кретањима, како унутар Републике Србије, тако и ван њених граница, као и о њиховим ставовима о одласку из земље. 

Упитник је попунило 11.000 студената, односно пет одсто од укупно уписаних у 2016. години. 

Циљ истраживања је обезбеђивање поузданих података који ће бити коришћени као добра основа за управљање миграцијама младих, високообразованих људи, а послужиће и за планирање активности и креирање конкретних механизама и мера у овој области ради стварања повољног амбијента за останак младих у Србији или њихов повратак у земљу након завршетка студијских програма у иностранству.

Истраживање спроводе Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Републички завод за статистику. 

Резултати ће бити представљени током маја 2018. године.

2. март 2018.

Са директорком Швајцарске развојне агенције Урсулом Лаубли о заједничкој сарадњи на имплементацији циљева Агенде УН 2030 о одрживом развоју

Проф. Др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године састала се Урсулом Лаубли директорком Швајцарске развојне агенције у Србији.

Министарка је упознала представнике швајцарске делегације са досадашњим активностима које је Србија имала у процесу спровођења Агенде УН. Такође, она се захвалила на интересовању коју је Швајцарска развојна агенција исказала, истакавши да је иницијатива о потписивању меморандума о заједничкој сарадњи на имплемтнтацији циљева одрживог развоја, доказ о заједничкој визији коју деле Међуресорна група за спровођење Агенде УН и Швајцарскa развојнa агенцијa у Србији.

1. март 2018.

На седници Савета за права деце потписан документ „Позив на акцију“

Документ „Позив на акцију“ који се тиче раног развоја детета, потписан је у оквиру редовне седнице Савета за права детета, која је данас одржана.

 На седници Савета за права деце потписан документ „Позив на акцију“

С обзиром на чињеницу да ниједна ресор не може самостално да се бави комплексним питањима која су у вези са раним развојем детета „Позив на акцију“ потписали су министри: проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета; Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја и Златибор Лончар, министар здравља и позвали остале друштвне актере да се укључе у ову акцију.

Подршка деци најмлађег узраста подразумева да дете мора да буде здраво и заштићено, да одраста у породици, да има основу за школовање, касније за запослење и да избегне ризик од сиромаштва. Зато је важно да цео систем буде у функцији подршке детету и родитељству, као што је подједнако битно да се сви заједно подсетимо колико је рани развој важан за сазнајне, емоционалне, психолошке и физичке потенцијале, што је и циљ потписивања овог документа.

Позив за акцију истиче као приоритете, подршку родитељству, доступно предшколско васпитање и образовање за свако дете, безбедно детињство, унапређење здравља, интервенције у раном детињству деце и политичка и институционална консолидација.

Савет за права детета донео је одлуку о формирању радне групе која ће се посебно бавити питањима раног развоја деце и на тај начин преузети координациону улогу у активностима различитих ресора и осталих друштвених чиниоца.

„Позив на акцију“ је покренуо УНИЦЕФ, чији је директор у Србији, Мишел Сент Ло присуствовао потписивању.

22. фебруар 2018.

Регионални форум координатора циљева одрживог развоја „ Успостављање партнерстава као вида подршке националним механизмима одрживог развоја“ у Минску

Регионални форум коодринатора циљева одрживог развоја под називом „Успостављање партнерстава као вида подршке националним механизмима одрживог развоја“ одржан је од 21. до 22. фебруара 2018. године у Минску, Белорусији, у организацији Министарства спољних послова Белорусије и Националног координатора за циљеве одрживог развоја Белорусије. Испред Међуресорне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године, председница овог тела Проф. др Славица Ђукић Дејановић делегирала је др Данила Арсенијевића.

Регионални форум координатора циљева одрживог развоја „ Успостављање партнерстава као вида подршке националним механизмима одрживог развоја

Фокус регионалног форума био је имплементирање Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године у оквир националних политика и иницијатива, јачање међусобних веза између релевантних учесника у овом процесу, представљање иновативних решења везаних за социјална, економска и еколошка питања, као и успостаљање сарадње између националних координатора.

Делегацију Републике Србије чинили су још и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић, Јасмина Мурић као и Александар Цервар, представник амбасаде Републике Србије у Белорусији.

1. фебруар 2018.

САРАДЊА СРБИЈЕ И СЛОВЕНИЈЕ НА ПОЉУ ДЕМОГРАФИЈЕ И ПОПУЛАЦИОНЕ ПОЛИТИКЕ

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику разговарала је данас, на заједничкој седници влада Србије и Словеније са др Ањом Копач Мрак, министарком за рад, породицу и социјална питања. После разговора, закључено је да се обе државе суочавају са негативним демографским параметрима, као и да простор за сарадњу по овим питањима на нивоу две државе постоји.

 Сарадња Србије и Словеније на пољу демографије и популационе политике

Министарка Ђукић Дејановић имала је билатералне састанке са Мр Јуријем Снојем, генералним директором Директората за рад и тржиште запошљавања и Мр Андрејем Дел Фарбо, генералним директором Директората за породицу. Поред тема које су се односиле на питања демографије и популационе политике, али и о начинима на које друштвено одговоре компаније усклађују рад и родитељство, разговарало се и о моделима за стипендирање високообразованих, младих људи од 24 до 30 година, са циљем да се врате и наставе живот и рад у својој земљи.

Претходна седница влада две држава одржана је 2015. године.

 Врх стране