МЕНИ

Насловна » Активности

Активности

17. април 2019.

Помоћ државе: Од прања веша, до чувања деце

Већ трећу годину држава додељује градовима и општинама бесповратна средства за пројекте подршке породицама и мере популационе политике. За то је ове године издвојено највише до сада, 650 милиона динара – 150 милиона више него прошле године.

Новац је добило 85 локалних самоуправа, од 122 колико се јавило на јавни позив. Министарка без портфеља задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је гостујући у Јутарњем дневнику да су локалне самоуправе морале да направе своје приоритете.

"У највећем броју случајева нема довољно капацитета за предшколску децу, следи недостатак посла или адекватне здравствене заштите. Тако да имамо колаж потреба. Осамдесет пет одсто бесповратних средстава даје Влада, а ове године око 400 милиона ће отићи за предшколске установе, али ће и садржај рада бити другачији. Дневни боравак деце биће продужен до 17 часова, а родитељима ће бити понуђени и додатни садржаји", рекла је Ђукић Дејановићева.

Имплементација средстава се прати и она су строго наменска за унапређења квалитета живота породица.

"Сомбор је раније тражио средства за пеглање веша породицама за више од двоје деце, а сада ће та услуга бити допуњена и прањем веша. Такође се ради и на међугенерацијској сарадњи па тако, рецимо у Рачи, где 30 деце није нашло место у вртићу, биће организоване жене које ће бринити о њима", каже министарка Ђукић Дејановић. 

Миграције из мањих места у велике градове само су прелазно решење ка одласку из земље због чега се посебна пажња посвећује породицама са села.

"Наша искуства су да су најразличитија улагања, пре свега у пољопривреду, дала добре резултате. Обезбеђивањем средстава за пластенике, механизацију као и средства за стамбене услове помогла су да ти људи одлуче да остану да живе и раде на селу", наводи Ђукић Дејановићева.

Министарка каже да од 2017. године имају сарадњу са Српском академијом науке и уметности у оквиру које стручњаци дају своју визију будућности Србије. На основу врло конкретних предлога стручњака направљен је и демографски водич, рекла је за РТС министарка Славица Ђукић Дејановић.
Извор: РТС

16. април 2019.

Ка бољој демографској будућности Србије

У Српској академији наука и уметности данас је представљен зборник под насловом ,,Ка бољој демографској будућности Србије”. Представљајући зборник, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић осврнула се на резултате које је Влада Републике Србије постигла током протекле две године у области демографије и популационе политике, узимајући у обзир идеје изнете на истоименој конференцији, одржаној 2017. године, као и мултидисциплинарни садржај зборника.

 Ка бољој демографској будућности Србије

Проф. Ђукић Дејановић навела је да је циљ да се у наредних десет до 15 година ниво стопе рађања у Србији повећа са садашњих 1,46 на 1,85 детета по жени, како је предвиђено Стратегијом подстицања рађања, која је усвојена у марту прошле године.

Министарка је истакла да се тежи достизању пожељне стопе рађања, од 2,1 детета по жени, а која би омогућила обнављање становништва. Проф. др Ђукић Дејановић је подсетила на то да Стратегија има осам циљева, међу којима је ублажавање економске цене подизања деце, што је већ остварено и кроз Закон о финансијској подршци породици са децом. Овим законом проширена су права на највећи број жена до сада, а издвојена су и највећа финансијска давања за рођену децу. Тако на пример, родитељи за треће дете добијају 12.000 динара месечно, а за четврто дете 18.000 динара месечно, током десет година.

Министарка Ђукић Дејановић се посебно осврнула на две нове области које су укључене у Стратегију подстицања рађања, а то су брига о старима и управљање миграцијама. ,,Подаци о демографском старењу европског становништва говоре да је сваки четврти грађанин старији од 60, а сваки пети старији од 65 година,” навела је министарка и подсетила да је данас просечан становник Србије стар 43 године, а до пре 50 година били смо за 10 година млађи.

 Ка бољој демографској будућности Србије

Према министаркиним речима, миграције становништва спадају у још један демографски феномен који је немогуће спречити, а тешко се предвиђа и мери. Просечна старост емигранта из Србије је 27,8 године, a сваки пети је факултeтски образован. ,,Креирање услова за угодан, породичан живот, школовање, професионално напредовање и лично задовољство грађана, прилагођавања уписне политике на факултетима потребама тржишта рада, као и читав низ реформских активности, пре свега, у високом образовању, основни су мотивациони фактор за останак младих у Србији,“ навела је министарка и додала да дијаспору треба да посматрамо као огромни потенцијал чија знања, искуства, пословне контакате и финансијска средстава ваља осмишљено улагати у Србију у интересу свих.

Министарка се посебно захвалила Српској академији наука и уметноси на челу са академиком Владимиром Костићем, професорки Мирјани Рашевић и Центру за демографска истраживања Института друштвених наука, као и свим ауторима који су учествовали у креирању зборника и на тај начин дали допринос у повећању видљивости и препознатљивости теме демографије и популационе политике и покушају да се одговори на неке од кључних проблема када су у питању негативне последице демографских кретања.

16. април 2019.

Додељена бесповратна средстава за суфинансирање мера популационе политике
- 650 милиона динара за 85 општинa -

Уговори о додели бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2019. години, потписани су данас са представницима 85 јединица локалне самоуправе, а за ту намену је из буџета обезбеђено 650 милиона динара.

 Додељена бесповратна средстава за суфинансирање мера популационе политике

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић саопштила је да је та сума за 150 милиона већа у односу на 2018. годину, као и да је то чак пет пута више средстава у поређењу са 2017. годином.

,,Ове године су на Јавни позив пристигле 122 пријаве, а суфинансираће се 85 јединица локалне самоуправе”, прецизирала је министарка и објаснила да је највише средстава опредељено за реконструкцију, адаптацију и изградњу објеката предшколских установа за 56 јединица локалне самоуправе. Према њеним речима, за ту намену је опредељено 420 милиона динара, а тиме се отвара простор за још 2.000 нових места у вртићима. Министарка је нагласила да су подржана и 22 млада брачна пара кроз суфинансирање кућа и станова, те да ће се, осим крова над главом, суфинансирати и започињање сопственог бизниса за младе брачне парове у руралним срединама. Такође, како је додала, средства су обезбеђена и за 22 возила и бицикле за службу патронаже у домовима здравља, као и за неопходну медицинску опрему за унапређење услова рада у организационим јединицама за гинекологију здравствених установа.

Већа пажња посвећена је саветовалишном раду, посебно у погледу репродуктивног здравља, едукације адолесцената, васпитача у предшколским установама, саветовалишта за рани развој детета и за унапређивање родитељских компетенција и развијање партнерства у развоју деце, едукације жена на селу, промоцију очинства и едукацију ромске популације о имунизацији, прецизирала је министарка.

 Додељена бесповратна средстава за суфинансирање мера популационе политике

Проф. Ђукић Дејановић истакла је да Кабинет за демографију и популациону политику посебну захвалност дугује Националном савету, као и Савету за популациону политику, уз чију су подршку у протекле три године финансиране активности 161 општине и града са више од 1,2 милијарде динара. Министарка је подсетила на то да је 2017. године, када је први пут расписан Јавни позив, финансирано 15 јединица локалне самоуправе у износу од 130 милиона динара, док су прошле године 61 граду и општини додељена средства у износу од 500 милиона динара.

Присутнима су се обратили и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић, градоначелник Чачка Милун Тодоровић и градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

04. април 2019.

О изазовима недовољног рађања и старења у Њујорку

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године, учествовала је данас на скупу посвећеном изазовима недовољног рађања и старења који је одржан на маргинама 52. заседања Комисије за популацију и развој у Уједињеним нацијама у Њујорку, у организацији Сталних мисија Белорусије, Бугарске, Јапана и Туниса при Уједињеним нацијама, Eкономске комисије Уједињених нација за Европу (УНЕЦЕ) и Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА).

 О изазовима недовољног рађања и старења у Њујорку

Министарка Ђукић Дејановић је изразила захвалност организаторима скупа, истичући да су изазови недовољног рађања и старења директно повезани са применом Агенде 2030 за одрживи развој и креирањем и планирањем политика у свим земљама.

 О изазовима недовољног рађања и старења у Њујорку

,,Србија се такође суочава са недовољним рађањем и старењем. Просечна старост становништва у Србији је 43 године, око 15% становништва је млађе од 15 година, а 20% је старије од 65 година,” истакла је министарка наводећи три групе водећих узрока ниске стопе наталитета: смањење броја жена у репродуктивном добу, одложено рађање и миграције. Министарка је истакла да је Влада Републике Србије усвојила Стратегију подстицања рађања 2017. године која садржи осам специфичних и један општи циљ, а то је подизање стопе укупног фертилитета у Србији на ниво од 1,85 детета по жени.

 О изазовима недовољног рађања и старења у Њујорку

На крају, министарка је изразила уверење да ће у наредном периоду бити прилике да се о темама недовољног рађања и старења детаљније разговара, посебно имајући у виду условљеност ових феномена. Недовољно рађање условљава смањивање становништва и повећавање удела старих, што за крајњу последицу може имати отежано функционисање друштава, па и њихово нестајање.

01. април 2019.

Mинистарка Ђукић Дејановић на 52. заседању Комисије за популацију и развој у Њујорку

 Mинистарка Ђукић Дејановић на 52. заседању Комисије за популацију и развој у  Њујорку

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године, присуствује 52. заседању Комисије за популацију и развој које се одржава од 1. до 5. априла 2019. године у Уједињеним нацијама у Њујорку.

Тема овогодишњег заседања је „Преглед и оцена примене Програма акције Међународне конференције за популацију и развој и допринос прегледу и праћењу имплементације Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године.” Ове године обележава се 25 година од конференције у Каиру на којој је усвојен Програм акције од стране 179 држава, а који је у својој основи имао иновативну визију повезаности популације, развоја и индивидуалног благостања људи. Састанак је прилика и за први потпуни преглед Међународне конференције о популацији и развоју, пре свеобухватног прегледа Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године.

Иступајући у генералној дебати, министарка Ђукић Дејановић je истакла да је Република Србија током 25 година од усвајања Програма акције радила активно на изградњи друштва које поштује људска права и достојанство, и у коме је приступ услугама, посебно заштите репродуктивног здравља и планирања породице омогућен свима. Министарка је нагласила да Република Србија остаје посвећена наставку примене популационих и развојних стратегија, посебно од када је формиран Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику на чијем је челу.

 Mинистарка Ђукић Дејановић на 52. заседању Комисије за популацију и развој у Њујорку

,,Влада Републике Србије усвојила нову Стратегију подстицања рађања 2017. године, усклађену са Законом о финансијској подршци породици са децом, који за циљ имају не само социо-економку подршку породицама, већ и остале видове подршке установљене Програмом акције,” навела је министарка и додала да недавно усвојен Национални програм очувања и унапређења сексуалног и репродуктивног здравља грађана Републике Србије, узима у обзир све важније изазове у вези са сексуалним и репродуктивни здрављем, попут употребе непоузданих метода контрацепције, растућег броја непланираних трудноћа и абортуса, као и високо ризичног сексуалног понашања адолесцената и омладине, и предлаже конкретне мере за њихово решавање. На крају, министарка је потврдила да Република Србија остаје посвећена пуној примени Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године и најавила да ће наша земља ове године представити свој први Добровољни национални извештај заједно са још 40 земаља из читавог света.

 Mинистарка Ђукић Дејановић на 52. заседању Комисије за популацију и развој у Њујорку

Министарка Ђукић Дејановић присуствовала је усвајању политичке декларације посвећене  теми овогодишњег заседања које је оцењено као веома успешно, узимајући у обзир учешће великог броја званичника на високом нивоу. Учешће Републике Србије на министарском нивоу допринело је препознатљивости наше земље као кредибилног и одговорног партнера посвећеног имплементацији Програма акције и Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године.

26. март 2019.

Одржан скуп „Жене – лидери промена”

Без једнакости жена у друштву нема просперитета, а знање, способности и креативност које жене поседују велики су ресурс Србије, али су оне као лидери неискоришћене у локалним срединама, неке су од порука скупа „Жене – лидери промена” који је одржан у организацији Адриа медиа групе.

 Одржан скуп „Жене – лидери промена”

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је да би жене и девојчице требало оснаживати у погледу родне равноправности у области образовања, запошљавања, предузетништва и свеопште укључености у друштво. ,,Уколико не осигурамо да девојчице и жене имају истоветна права и услове за остварење личних и професионалних аспирација као и мушкарци, не можемо остварити пун развојни потенцијал било које заједнице нити средине,” истакла је проф. Ђукић Дејановић.

Министарка је навела да је Влада Републике Србије посвећена остваривању родне равноправности, што потврђује и чињеница да се присуство жена у политичком животу повећава. ,,Почели смо да померамо границе, иако је доста посла пред нама, посебно на нивоу јединица локалне самоуправе,” оценила је министарка и поновила да је позиција жена на селу много тежа и да држава треба да ради на њиховом оснаживању.

 Одржан скуп „Жене – лидери промена”

,,Оснаживање жена уткано је у Агенду 2030 као њен неизоставни део,” навела је министарка и додала да део глобалних напора за достизање одрживог друштва једнаких у коме нико није остављен иза колоне обухвата и жене које живе на селу, у граду, избеглице, жене које су доживеле неки облик дискриминације: ромкиње, старије жене, жене са инвалидитетом или жене које се нису повиновале родним нормама.

Проф. Ђукић Дејановић је закључила да лидери промена у друштву нису само држава, њене институције и јединица локалне самоуправе, већ и медији, организације цивилног друштва, приватни сектор и сваки појединац, сваки мушкарац и свака жена који имају визију друштва у коме желе да живе и вољу да нешто промене.

14. март 2019.

Популациона политика брига свих у држави

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да су управљање миграцијама, као и пронаталитетна политика изузетно значајне обавезе државе, али и сваког појединца.

 Популациона политика брига свих у држави

Министарка је уочи предавања „Утицај ставова образованих, младих људи на демографску реалност и мере популационе политике у Републици Србији“ на Мегатренд Универзитету, истакла да би представници државе и доносиоци одлука требало да створе услове да млади остају у Србији. Министарка је указала на то да млади виде себе у будућности тамо где мисле да могу квалитетно да живе и додала да би у дијалогу и интерактивном односу са младима требало да се чује шта они мисле на све ове теме, шта је то што би по њима требало да буде учињено, шта они сами могу да учине, а шта очекују од осталих.

Проф. Ђукић Дејановић подсетила је да се из Србије годишње у просеку исели око 16 хиљада људи чија је просечна старост 28,7 година. “Једна петина исељеника има високо образовање, што доводи до додатног осиромашења у економском, фертилном, радном, интелектуалном и сваком другом погледу,” рекла је министарка.

Према речима министарке, донет је Закон о финансијској подршци породици са децом, а урађено је и доста тога на усклађивању рада и родитељства. ,,Имамо намеру да наставимо са активностима како би родитељи могли да користе одређене законске бенефите – да раде од куће, да бирају смену у којој ће радити, да вртићи буду брига и послодавца, а не само родитеља и јединица локалне самоуправе,” закључила је министарка.

13. март 2019.

Представљени резултати истраживања „Међугенерацијска размена и међугенерацијски ставови“

 Представљени резултати истраживања „Међугенерацијска размена и међугенерацијски ставови“

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за унапређење међугенерацијске сарадње и солидарности проф. др Славица Ђукић Дејановић говорила је данас на конференцији на којој су представљени резултати истраживања „Међугенерацијска размена и међугенерацијски ставови“. Истраживање је спровео Црвени крст Србије, у сарадњи са Центром за одговорну акцију, уз подршку Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику.

Министарка је подсетила да живимо у друштву које се убрзано мења, а да све те промене утичу на све нас као чланове породица, заједнице и друштва у целини. Подаци о демографском старењу европског становништва подсећају да је тренутно скоро сваки четврти грађанин старији од 60, а сваки пети старији од 65 година. Министарка је поновила да уколико се тренутни трендови старења наставе, број особа старијих од 60 година 2050. године биће за трећину већи.

Проф. др Ђукић Дејановић је истакла да изазови демографског старење нације изискују појачане напоре на прилагођавању социјалних и пензионих система, смањењу стигматизације, као и унапређењу услуга здравствене заштите. Равноправно запошљавање, адекватни услови становања и окружење за цело-животно учење свих грађанки и грађана, је су услови који се морају обезбедити како би се побољшао квалитет живота без обзира на доб.

Министарка је нагласила да су, поред мера за активно старење, међугенерацијска сарадња и солидарност неопходни и да морају бити на завидном нивоу, јер је потребно да сачувамо драгоцене вештине и искуства старијих, кроз трансфер знања између генерација кроз менторски рад и пренос животних вештина. Са друге стране, млађи суграђани могу старијимa помоћи да овладају новим технологијама, те да уместо плаћања рачуна на шалтерима, исти плате преко мобилног телефона или рачунара. Министарка је подсетила да и младе особе које су у фертилном периоду својим радом доприносе стабилности и сигурности пензионих фондова, те је неопходно да се управо њима омогући достојанствени услови рада и проналажење квалитетних послова одмах по завршетку студија.

,,Добијени подаци говоре нам да већина испитаника не сматра да старији суграђани представљају оптерећење за економију земље, али је неопходно да наставимо са радом на промовисању улоге старијих особа у друштву, нарочито међу младима,” истакла је министарка и додала да је истраживање указало и да око половине испитаника у свим старосним групама сматра да особе у својим двадесетим годинама мало доприносе економији Србије, то јест да треба радити и на повећању видљивости њихове улоге у друштву, посебно имајући у виду ангажовање младих кроз неформални рад и волонтирање.

Као председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године, проф. др Ђукић Дејановић је навела да међугенерацијска сарадња превазилази оквире сарадње представника различитих генерација које тренутно живе, већ и да указује на потребу заједничког рада на бољој и одрживој будућности и за генерације које долазе.

8. март 2019.

Министарка Ђукић Дејановић на конференцији „Жене живе и на селу“

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић говорила је данас, на Међународни дан жена, на конференцији „Жене живе и на селу“ у Дому Народне скупштине Републике Србије, којом започиње кампања и серија обилазака сеоских подручја и разговора са женама које живе и раде на селу, са циљем да се укаже на њихов положај и да се друштвено и економски оснаже.

 Министарка Ђукић Дејановић на конференцији „Жене живе и на селу“

Министарка Ђукић Дејановић истакла је да је 8. март датум који симболизује напоре за постизање социјалне, економске и политичке равноправности мушкараца и жена, и додала да жене које живе на селу завређују посебну пажњу нашег друштва и велику подршку.

Према подацима Републичког завода за статистику у 2017. години у сеоским срединама живело је 2,7 милиона људи, од чега је број мушкараца и жена био готово изједначен. Међутим, према подацима о особама које су носиоци једног од 617 хиљада регистрованих газдинстава, мушкараца је 510 хиљада односно око 85%, а жена око 106 хиљада. Са друге стране, од 800 хиљада лица која су обављала пољопривредну активност на газдинству (чланови породице, рођаци) преко 60% односно 500 хиљада су жене, а близу 295 хиљада су мушкарци.

,,Сви ови подаци указују да је број мушкараца и жена које живе на селу поприлично изједначен, али и да су жене врло посвећене и ангажоване на сеоским домаћинствима, иако је у односу на мушкарце свака пета жена власница пољопривредног газдинства, не ретко као једина могућа наследница,” истакла је проф. др Ђукић Дејановић.

Према министаркиним речима, старије жене на селу су посебно угрожена категорија становништва, имајући у виду специфичност зрелог животног доба и истакла да је неопходно развијати код свих жена свест о значају редовних превентивних прегледа. ,,Заједничким деловањем треба да радимо на стварању света по мери свих грађана и грађанки,” закључила је министарка Ђукић Дејановић.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић која је покровитељ пројекта, истакла је да као друштво не смемо да заборавимо да жене не живе само у градовима, већ и у нашим селима, а тамо често остају запостављене, док су проблеми са којима се суочавају, у многим аспектима, тежи и сложенији од оних у градским срединама.

„Зато је наш циљ да заједно покушамо да дођемо до њих, да их саслушамо и подигнемо свест о њиховим проблемима и повећамо њихову видљивост у нашем друштву. Желимо да покажемо да завређују једнаку пажњу, подршку и шансу“, рекла је председница Скупштине и навела да ће се разговарати са женама, за почетак, у сеоским подручјима Чачка, Сомбора, Кикинде, Зајечара, Пожаревца, Суботице и Новог Сада.

Председница Скупштине је истакла да када говоримо о заступљености жена у доношењу политичких и других важних одлука за живот заједнице, најчешће мислимо на жене у градским срединама и подсетила да у Народној скупштини има 93 народне посланице, што је добро, али да су оне већином из Београда, Новог Сада и других урбаних средина. 

„Углавном због традиционалног начина одлучивања и устаљених обичаја, жене се најчешће искључују из одлучивања о развоју сеоских средина у којима живе. Зато, морамо у већој мери да подржимо оне које су одлучиле да руше наметнуте баријере и да се ангажују у својим сеоским срединама, као и да подстакнемо друге жене да се више укључују у те токове“, поручила је председница Гојковић.

Скупу се обратио и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакавши да министарство на чијем је челу, заједно са Владом РС, даје велики значај теми родне равноправности и економског оснаживања жена које живе на селу.

 Министарка Ђукић Дејановић на конференцији „Жене живе и на селу“

Министар Ђорђевић је навео да је положај жена које живе на селу горући проблем у области родне равноправности у нашем друштву због неплаћеног рада. Министар је додао да ће се ове године, пред Народном скупштином Републике Србије наћи нови закон о родној равноправности, који ће знатно унапредити нормативна решења у овој области.

Амбасадор Шведске у Београду Јан Лундин је позитивно оценио успех Србије која, иако није чланица ЕУ, бележи највиши степен укључености жена у политичке процесе у Европи. Амбасадор Лундин је истакао да Шведска улаже велике напоре у циљу постизања што већег процента запослености жена на глобалном нивоу, о чему сведоче и бројни пројекти које та земља спроводи. 

Секретарка за финансије у Влади АП Војводине Смиљка Јовановић навела је да је основни циљ да се утврде сви проблеми и неједнакости и покрену друштвени механизми, како би се положај жена на селу учинио бољим. Секретарка за финансије је представила политике и мере које спроводи покрајинска влада, и посебно нагласила значај родног буџетирања, у циљу постизања једнаких могућности за све жене и једнаког вредновања потреба жена које живе у урбаним и руралним срединама.

Директорка Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији Милана Рикановић истакла је да морамо да препознамо да су жене на селу разнолика група и да им треба прилагодити низ мера, како би се покриле све њихове потребе.

О важности оснаживања девојчица и девојака на селу говорила је Јадранка Милановић из УНИЦЕФ-а, што за ту организацију, како је истакла, представља морални императив. Она се у свом излагању посебно осврнула на образовање девојчица из руралних средина и то почев од предшколског узраста.

26. фебруар 2019.

О Циљевима одрживог развоја и Агенди 2030 у Врњачкој Бањи

,,Влада Републике Србије остаје посвећена промоцији напретка у имплементацији Циљева одрживог развоја и Агенде 2030, као једном од најзначајнијих развојних програма у последњих неколико деценија”, истакла је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године проф. др Славица Ђукић Дејановић на скупу под називом ,,Подршка унапређењу управљања и економског планирања на нивоу локалних самоуправа ради остваривања убрзане реализације Циљева одрживог развоја у Републици Србији” који је одржан данас у  Врњачкој Бањи.

Министарка је подсетила да је Агенда 2030 усвојена 2015. године, као наставак Миленијумских циљева развоја и представља револуционарно глобално обећање за искорењивање сиромаштва и усмеравање света ка одрживом инклузивном развоју. 17 Циљева одрживог развоја и 169 подциљева, по својој природи су интегративни, недељиви и уједначено се односе на три димензије одрживог развоја: економску, социјалну и димензију животне средине.

 О Циљевима одрживог развоја и Агенди 2030 у Врњачкој Бањи

,,Због свог обима и амбициозних задатака, Агенда 2030 се на први поглед може чинити веома комплексном, посебно ако посматрамо само њене појединачне делове. Међути, уколико јој приступимо као решењу проблема Рубикове коцке и погледамо је са свих страна, можемо је успешно решити,” навела је министарка.

Проф. др Ђукић Дејановић осврнула се на рад и неке од активности Међуресорне радне групе којом председава. У претходном периоду, израђен је документ под називом “Србија и Агенда 2030”, који мапира Циљеве одрживог развоја у односу на национални стратешки оквир и процес преговарачких поглавља за приступање Европској унији. У сарањи са тимом Уједињених нација у Србији и осталим партнерима, спроведен је велики број активности, укључујући и: израду документа Брзе интегрисане процене (RIA), реализацију МАПС мисије, организацију Суб-регионалне конференције под називом „Промоција напретка у имплементацији Агенде 2030“. Током ове године планиране су и активности повећања видљивости Циљева одрживог развоја и Агенде 2030, како би се приближили што већем аудиторијуму и постали блиски сваком појединцу у Србији, посебно на нивоу градова и општина.

Све ове активности претходиле су отпочињању процеса израде првог Добровољног националног извештаја о спровођењу Циљева одрживог развоја који ће Република Србија представити у јулу 2019. године у седишту Уједињених нација у Њујорку.

,,Добровољни национални извештај је више од документа. То је процес који изискује међусобну сарадњу и дељење искустава, изазова и примера добре праксе између: државних органа власти, јединица локалне самоуправе, академске заједнице, организација цивилног друштва, медија, привредних актера и осталих партнера, јер у реализацији Циљева учествују сви, и готово их је немогуће постићи без најширег круга актера у друштву,” навела је министарка.

,,Циљеви одрживог развоја ослањају се на предности јединица локалне самоуправе, јер ниједна државна политика, ма колико била развијена не може да одговори на све потребе и очекивања становништва, нити може да узме у обзир све специфичности живота у једној средини,” рекла је проф. др Ђукић Дејановић и додала да су градови и општине управо онај друштвени чинилац који најбоље може да препозна потребе локалног становништва и да пронађе начине како би се ове потребе задовољиле.

 О Циљевима одрживог развоја и Агенди 2030 у Врњачкој Бањи

Министарка је истакла да јединице локалне самоуправе у овом процесу нису саме, већ имају пуну подршку и осталих партнера. Као пример навела је Јавни позив за доделу бесповратних средстава јединицама локалне самоуправе за суфинансирање мера популационе политике који Кабинет, на чијем је челу, спроводи трећу годину за редом. ,,Преко 630 милиона динара уложили смо у претходне две године у циљу подстицања рађања и стварања бољих услова за живот, а корисници средстава биле су 76 јединица локалне самоуправе,” рекла је министарка и додала да се подршка градовима и општинама и даље наставља.

Јавни позив расписан је 15. фебруара, а рок за подношење пријава је 7. март 2019. године. За ову намену из буџета је обезбеђено 650 милиона динара, што је за 150 милиона више у односу на 2018. годину, и чак пет пута више средстава у односу на 2017. годину.

15. фебруар 2019.

Бесповратна средства за мере популационе политике локалним самоуправама у 2019. години

Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику расписао је данас Јавни позив за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама за суфинансирање мера популационе политике за 2019. годину. Право учешћа имају општине и градови, а услов је да јединице локалне самоуправе у сопственим буџетима имају предвиђена средства за спровођење предложених мера, да имају тело или особу задужену за питања демографије и популационе политике, као и да су предложене мере у складу са циљевима и наменама овог позива.

Бесповратна средства намењена су за суфинансирање оних мера које се односе на ублажавање економске цене подизања детета, усклађивање рада и родитељства, снижавање психолошке цене родитељства, промоцију здравља и репродуктивног здравља, борбу против неплодности, као и популациону едукацију.

За ову намену из буџета је обезбеђено 650 милиона динара, што је за 150 милиона више у односу на 2018. годину, и чак пет пута више средстава у односу на 2017. годину. Када је 2017. године први пут расписан Jавни позив финансирано је 15 јединица локалне самоуправе у износу од 130 милиона динара, а у 2018. години 61 граду и општини додељена су средства у износу од 500 милиона динара.

Рок за подношење пријава је 20 дана од дана објављивања Јавног позива у Службеном гласнику Републике Србије, односно до 7. марта 2019. године.

Више детаља о Јавном позиву, неопходној документацији и начину пријављивања доступно је на интернет страници Кабинетa министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику (www.mdpp.gov.rs), као и у Службеном гласнику Републике Србије (,,Службени гласник РС” бр. 10/2019).

14. фебруар 2019.

Одржана пета седница Савета за популациону политику

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас петој седници Савета за популациону политику на којој је саопштено да је у овој години из буџета за суфинансирање мера популационе политике издвојено 650 милиона динара, што је 150 милиона динара више у односу на претходну и пет пута више у односу на 2017. годину.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић прецизирала је да су та средства употребљена за реконструкцију и адаптацију постојећих и изградњу нових вртића чиме су повећани капацитети предшколских установа за 1.000 нових места за малишане, формиране јаслене групе у сеоским подручјима, купљени пластеници за младе брачне парове, набављена механизација и опрема за започињање сопственог посла, завршена изградња станова и купљено 10 сеоских кућа. Такође су набављени ултразвучни апарати и возила поливалентне патронаже, а рађено је и на оснивању саветовалишта за труднице, репродуктивно здравље, школе родитељства, саветовалишта за младе.

 Одржана пета седница Савета за популациону политику

Министарка је изразила наду да ће ове године градови и општине посебну пажњу усмерити и на друге сегменте, посебно на усклађивање рада и родитељства, управљање миграцијама и питања старости и активног старења њихових суграђана и најавила да ће сутра, 15. фебруара 2019. године, бити расписан јавни позив за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике. Тако ће јединице локалне самоуправе имати довољно времена да се пријаве на конкурс и средства за планиране пројекте утроше до краја ове године.

Проф. Ђукић Дејановић је такође рекла да је према првим, прелиминарним резултатима Републичког завода за статисику, број живорођених у 2018. години смањен за 1.859 људи у односу на претходну годину, али и да је смањен број умрлих и то за 3.190 људи. Према тим подацима, у 2018. години сваког дана било је за 104 људи мање, за разлику од 2017. године када нас је по основу негативног природног прираштаја било мање за 107 људи дневно. Иако је ово и даље веома велики број умрлих направљен је мали, али почетни помак, нагласила је министарка.

Проблем смањења броја живорођене деце последица је смањења контингента жена које учествују у репродукцији, одложеног рађања, као и све већег броја младих људи који емигрирају, закључила је министарка.

На седници се разговарало и о миграцијама младих високообразованих људи. Министарка Ђукић Дејановиће је истакла да су миграције феномен који не може да спречи ниједна држава, али да је потребно креирање што повољнијег амбијента за младе да остану у Србији, односно да се након студијских програма врате у земљу. Министарка је навела да је потребно усмерити пажњу и на оне младе људе који не планирају да се врате у земљу, да се вежу за матицу путем различитих пројеката, како би стечене ресурсе, попут знања, искуства, пословних контаката и финансијских средстава уложили у развој Србије.

Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику у току 2018. године спровео је  два истраживања о миграцијама студената и карактеристикама и ставовима висококвалфиковане дијаспоре и повратника, а организоване су и националне консултације са представницима академске заједнице, универзитета, института, цивилног сектора и државних органа. Циљ свих ових активности било је дефинисање мера и активности које је потребно предузети у наредном периоду, како би се успоставили ефикасни, изводљиви и одрживи механизми у циљу боље процене и бољег управљања миграцијама младих, високообразованих људи.

Премијерка Брнабић и чланови Савета информисани су и о заједничкој акцији коју спроводе Привредна комора Србије и Влада Републике Србије  - признању „Пријатељ породице“. То признање, како је планирано, биће уручено компанијама које су, уз добре пословне резултате у колективима, створиле породично и пријатељско окружење које запосленима омогућава усклађивање рада и родитељства.

12. фебруар 2019.

Одржана шеста седница Савета за права детета

Шеста седница Савета за права детета одржана је данас у Палати ,,Србија” у Београду, којој су поред чланова Савета присуствовале и гђа Нађат Мђид Маала, експерткиња за права детета и чланица Националног савета за људска права у Мароку, као и гђа Ређина Де Доминићис, директорка УНИЦЕФ-а у Србији.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета Владе Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић је истакла да у погледу заштите права детета можемо бити задовољни неким параметрима, као што је право детета да се здраво психомоторно развија у раном периоду, објаснивши да је то право обезбеђено за највећи број деце. Министарка је рекла да у неким срединама у Србији још постоје малолетничке трудноће и бракови, и указала на то да рано ступање у сексуалне односе и рађање може имати последице по здравље и будућност деце.

 Одржана шеста седница Савета за права детета

Говорећи о вршњачком насиљу, прф. др Ђукић Дејановић је подсетила на то да је функција Савета за права детета да Влади Републике Србије и ресорним министарствима предлаже одређене активности у области бриге о деци, као и да прати остваривање и заштиту права детета у Србији. Министарка је указала да деца имају моделе за своје понашање у својој породици и истакла васпитни значај предшколских и школских установа.

,,Вршњачко насиље се може и санкционисати на различите начине. Мислимо да је, пре свега, важна превенција, односно разматрање свих околности у којима се развија будућа особа која може бити носилац вршњачког насиља и мере превенције у односу на ту особу”, објаснила је министарка.

Чланица Националног савета за људска права у Мароку Нађат Мђид Маала говорила је на седници Савета о искуствима и добрим праксама у формулисању националних политика за децу. Према њеним речима, најбољи начин да се проблеми решавају јесте да се гради повољно окружење за координацију. ,,Велики изазов јесте како да се обезбеди ефикасна координација која омогућава добру имплементацију политика да би се обезбедило да деца на свим нивоима имају одржив приступ услугама које су квалитетне и у најбољем су интересу детета,” истакла је гошћа из Марока.

 Одржана шеста седница Савета за права детета

Директорка УНИЦЕФ-а у Србији Ређина Де Доминићис истакла је да су њени утисци веома позитивни, и оценила да је Србија остварила велики напредак, посебно у области заштите дечијих права.

6. фебруар 2019.

Електронско подношење захтева за родитељски додатак доступно у целој Србији

У Канцеларији за информационе технологије и електронску управу данас је одржана презентација поводом завршетка друге фазе пројекта „Бебо, добро дошла на свет“ – родитељски додатак, који је успешно успостављен у свим породилиштима у Србији.

Догађају су присуствовали председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић, министар здравља Златибор Лончар, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, док је домаћин био директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић.

Председница Владе је том приликом истакла да родитељи, без обзира на то где им је пребивалиште, од сада из сваког породилишта у Србији могу да упишу дете у матичну књигу рођених, пријаве пребивалиште и здравствено осигурање, поднесу захтев за добијање здравствене картице, као и да поднесу захтев за родитељски додатак.

 Електронско подношење захтева за родитељски додатак доступно у целој Србији

Информациони систем „Бебо, добро дошла на свет“ интегрисао је податке из породилишта, центара за социјални рад, служби дечје заштите, повезао је базе Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, Централног регистра обавезног социјалног осигурања и Републичког фонда за здравствено осигурање. Уједно, овај информациони систем је јединствен и не постоји ни у једној земљи Европске уније.

Ранијих година, родитељи су, да би пријавили своју бебу морали да обилазе шалтере општина, полицијских станица, филијала РФЗО, градског секретаријата и за све те послове би просечно утрошили седам сати чекајући на различитим шалтерима. Данас се процедура завршава у породилишту за мање од 15 минута. Сва документа стижу родитељима на кућну адресу бесплатно, а родитељи сва обавештења добијају путем СМС поруке или мејл адресе.

Ова услуга штеди време и новац грађана, олакшава родитељима пријаву детета, јер је процедура бржа и једноставнија, а најважније је да грађани нису више курири, који носе документацију од шалтера до шалтера, већ то држава обавља за њих.

Информациони систем „Бебо добро дошла на свет“ је засигурно најбољи пример шта доноси електронска управа – она чини јавну управу ефикаснијом са циљем да грађанима обезбеди лакши и квалитетнији живот.

 Електронско подношење захтева за родитељски додатак доступно у целој Србији

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу је почетком децембра успоставила и посебан Контакт центар за јавну управу, у циљу подршке увођењу нових дигиталних сервиса еУправе и обезбеђивању уједначенe примене.

Центар је намењен двосмерној комуникацији са запосленима у органима државне управе и локалне самоуправе за пројекте „Бебо, добро дошла на свет”, еЗУП, еИнспектор и Локалну пореску администрацију.

Како би се обезбедила и подршка у реалном времену, од 4. фебруара успостављена је и телефонска линија запосленима у породилиштима који раде у информационом систему „Бебо, добро дошла на свет“.

29. јануар 2019.

Министарка Ђукић Дејановић са представницима Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић најавила је да ће у марту бити расписан јавни позив за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2019. години. Проф. др Ђукић Дејановић је на састанку са председницима општина са подручја Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа, на тему демографије и популационе политике, прецизирала да ће у те сврхе бити издвојено 650 милиона динара.

,,Прошле године смо посебно стимулисали повећање капацитета предшколских установа, док ће ове године бити обухваћени и други сегменти, попут усклађивања рада и родитељства,” навела је министарка и позвала све јединице локалне самоуправе да конкуришу са предлозима пројеката за средства која додељује Кабинет на чијем је челу.

 Министарка Ђукић Дејановић са представницима Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа

Према министаркиним речима, демографски параметри посебно су неповољни на југоистоку Србије, па се због тога чешће говори и више средстава улаже у тај део Србије. У Нишавском управном округу се на 1.000 становника роди девет беба, а умре 15 људи, док је просек година 43,8, указала је министарка и додала да су општине на подручју Нишавског округа у 2018. години добиле средства у износу од око 50 милиона динара.

Начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски информисала је да ће са министарком разговарати о могућностима да Ниш једног дана добије Центар за демографско истраживање који би, према њеним речима, помогао држави да сагледа проблеме са којима се тај део Србије суочава. Начелница је навела да је проф. др Ђукић Дејановић једна од ретких министара која је дошла да на терену провери да ли су и на који начин искоришћена средства која је Кабинет доделило јединицама локалне самоуправе у овом делу Србије у 2018. години.

 Министарка Ђукић Дејановић са представницима Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа

Министарка је претходно обишла предшколскe установе ,,Лане” у Алексинцу и ,,Полетарац” у Сврљигу. У оквиру доделе бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у 2018. години, Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику определио је средства у износу од 13 милиона динара за реконструкцију предшколске установе ,,Лане” у Алексинцу и четири милиона динара за реконструкцију просторија у предшколској установи ,,Полетарац” у Сврљигу.

14. јануар 2019.

Отворен реновирани објекат предшколске установе ,,Радост” у Врњцима код Врњачке Бање

 Отворен реновирани објекат предшколске установе ,,Радост” у Врњцима код Врњачке Бање

Прва радна активност министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику проф. др Славице Ђукић Дејановић у 2019. години започета је отварањем реновираног објекта предшколске установе ,,Радост” у Врњцима, код Врњачке Бање, поруком да село и град морају да имају поптупно исте шансе за раст и развој наших најмлађих и да желимо да их буде што више.

Министарка Ђукић Дејановић и председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић отворили су данас реновирани објекат, чији радови су обухватили замену столарије, браварије, демонтажу водоводне и канализационе мреже и електро инсталација, реконструкцију подова, као и постављање противпожарног система. У склопу активности спровођења мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2018. години, Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику издвојио је 6,1 милион динара за реновирање овог објекта.

,,Заједно са општином Вршачка Бања уложили смо средства у овај вртић, где ће 44 малишана имати неупоредиво боље услове за боравак у овој установи. То што смо уложили у Врњце значи да деца која живе у сеоским подручијима морају да имају потпуно идентичне услове за раст и развој, као и малишани који живе у градским срединама и то не само за рани психомоторни развој, већ и за образовање које долази у нешто старијем узрасту,” истакла је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Министарка је навела да је било велико задовољство данас видети задовољну децу која ће имати могућност да се играју и одрастају у условима која имају деца у великим градовима, као и васпитачице које са много љубави прилазе деци. ,,Имала сам прилику да разговарам и са мајком која планира да упише дете у ову установу, јер су услови комфора, васпитања и сигурности такви да нема дилему, без обзира што чак и не станује у близини, да дете треба да похађа овај вртић,”  рекла је министарка.

Најављујући активности за 2019. годину, министарка је навела да је буџет Кабинета на чијем је челу ове године повећан и износи 650 милиона динара, што значи да популациона политика и даље остаје један од приоритета рада Владе Републике Србије. ,,У оним срединама у које смо уложили новац и где је одрживост циљева које смо поставили у претходној години испољена, те средине ће имати приоритет и ове године, јер је очигледно да највише и раде на подстицању рађања и побољшању квалитета живота наших грађана,” рекла је проф. др Ђукић Дејановић.

 Отворен реновирани објекат предшколске установе ,,Радост” у Врњцима код Врњачке Бање

Према речима министарке, један део средстава уложена су и у Дом здравља у Врњачкој Бањи за куповину гинеколошке опреме, у вредности од 1,4 милиона динара, тако да жене више неће морати да одлазе у Краљево на ЦТГ, већ ће тај преглед моћи да обаве у Врњачкој Бањи. ,,То даје наду да Србија успоставља највише стандарде и трендове који обећавају већу сигурност родитељима и бебама, односно девојчицама и дечацима које очекујемо као наше најмлађе суграђане,” закључила је министарка.

Председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић рекао је да је у складу са политиком Владе Републике Србије и Кабинета на чијем челу је министарка Ђукић Дејановић, општина Врњачка Бања припремила пројекат и конкурисала за средства овог Кабинета, а све у циљу стварања што бољих услова за повећање наталитета у Србији. ,,Пројекат који је обухватио адаптацију и реконструкцију објекта у Врњцима, а који је годинама, а можда чак и деценијама, био у веома лошем стању, данас  захваљујући средствима Кабинета за демографију и популациону политику и општине Врњачка Бања, постао је један савремени објекат. Ово је пети објекат у сеоским срединама који је у последње две до три године реновиран, где су створени услови за децу једнаки оним у градским срединама,” навео је председник општине. Према његовим речима, родитељима који живе на селу много значи да могу своју децу да доводе у вртић у матична места, а са друге стране смањена је листа чекања за пријем деце у вртиће у градским срединама.

 Отворен реновирани објекат предшколске установе ,,Радост” у Врњцима код Врњачке Бање

,,Овај пројекат је битан како за Врњачку Бању, тако и за популациону политику на националном нивоу и надам се да ћемо у 2019. години наставити успешну сарадњу са Кабинетом министарке Ђукић Дејановић,” закључио је председник општине Врњачка Бања.

Директорка предшколске установе ,,Радост” Врњачка Бања Драгана Хаџи-Ристић навела је да је у објекту у Врњцима поптпуно замењена кровна конструкција, под, постављена је хидроизолација, тако да влага која је долазила из подрумских просторија више неће правити проблем. ,,Комплетно је замењена столарија, како спољна, тако и унутрашња, купили смо нов намештај, а нагласила бих и да је објекат под заштитом Завода за заштиту споменика културе, тако да је само реновирање објекта урађено по свим стандардима Завода,” рекла је директорка Хаџи-Ристић.

,,Вртић у Врњцима похађа 44 деце, 27 у мешовитој васпитној групи и 17 јасленог узраста и то су за сада максимум капацитета. Ми смо 6 година  куцали на разна врата, где су били конкурси за донације, али смо коначно успели да у сарадњи са Кабинетом за демографију и популациону политику и општином Врњачка Бања реализујемо пројекат,” навела је директорка и закључила да нови, адаптирани услови много значе за децу, родитеље и запослене, а да су деца коначно добила услове у којима заслужују да одрастају.

1. јануар 2019.

Држава ће наставити да подстиче рађање

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић обишла је данас пет породилишта у Београду и том приликом поручила да ће држава наставити да подстиче рађање. Проф. др Ђукић Дејановић, која је бебама рођеним у породилиштима у Београду у Новој години поделила поклоне, истакла је да новорођене бебе дају лепу наду за 2019. годину.

,,Очекујемо да ће пронаталитетна политика наићи на веће разумевање свих који могу да подстакну рађање,“ рекла је министарка и изразила задовољство тиме што година почиње вестима да се рађају здраве бебе и да су маме задовољне и срећне.

 Држава ће наставити да подстиче рађање

Министарка је говорећи о популационој политици, истакла да је Закон о финансијској подршци породици са децом, чија је примена почела 1. јула 2018. године, предвидео неупоредиво већа давања државе породицама са децом и обухватио највећи број жена, и објаснила да је комисија анализирала сваки појединачни случај и да је оцењено да ипак постоји простор да се нека решења побољшају. Према њеним речима, предложено је да Закон буде измењен у три сегмента и да се породиљска надокнада обрачунава другачије код жена које имају велике плате, затим оних које су радиле мање од шест месеци и код жена које су тек почеле да раде, а морале су на боловање. ,,Оценили смо да би жене које имају велика примања када оду на трудничко боловање или на боловање због неге детета требало да добијају више од три просечне плате,“ навела је министарка и додала да жене које су радиле мање од шест месеци у прва четири месеца имају нешто мања примања, што се мора исправити. Трећа категорија су оне жене које су се запослиле, у истом месецу затруднеле и из здравствених разлога морале да отворе боловање. ,,Сва давања се иначе рачунају у односу на претходни месец, а оне га немају, па смо предложили да се и овим женама омогући да имају одређена примања,“ објаснила је проф. др Ђукић Дејановић.

 Држава ће наставити да подстиче рађање

Министарка је указала на то да би о изменама и допунама Закона требало да расправља Влада, и да ће се након тога предлог Закона наћи пред посланицима. Проф. др Ђукић Дејановић је рекла да Закон не предвиђа могућност ретроактивне примене, тако да већ оштећене породиље неће моћи да добију накнаду за то, али да постоји сугестија послодавцима и јединицама локалних самоуправа да у буџетима планирају давања за свако новорођено дете и за сваку трудницу.

Министарка је поручила и да ће држава у наредном периоду радити на што већем усклађивању рада и родитељства. ,,Ми у Србији видимо родитеље као некога ко ради, зарађује и обезбеђује егзистенцију својој породици, и мислимо да усклађеност родитељских и радних обавеза, у договору са послодавцима, треба да буде на вишем нивоу,“ истакла је министарка.

Проф. др Ђукић Дејановић је првог дана Нове године посетила КБЦ „Звездара“, ГАК „Вишеградска“, ГАК „Народни фронт“, КБЦ „Др Драгиша Мишовић – Дедиње“ и КБЦ „Земун“.

Погледајте старија саопштења

 Врх стране