МЕНИ

Насловна » Активности

Активности

18. октобар 2018.

Формирана Радна група за дневно праћење примене Закона о финансијској подршци породици са децом

Након првог заседања Радне групе за дневно праћење примене Закона о финансијској подршци породици са децом, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић навела је да нема дилеме да је пронаталитетна политика један од приоритета Владе Републике Србије и да ће Радна група, којом председава, направити реалну процену примене Закон о финансијској подршци породици са децом која ће ићи у корист породицама ради подизања стандарда деце.

 Формирана Радна група за дневно праћење примене Закона о финансијској подршци породици са децом

„Финансијска давања никада нису била већа за сегмент о коме говоримо. Никада није био већи обухват жена, односно породица, које су добиле финансијску подршку, посебно када узмемо у обзир дужину периода на који се односе неке одредбе Закона, као што су да свако треће дете у породици добије сваког месеца 12.000 динара 10 година, односно 18.000 динара ако је четврто дете по рођењу“, истакла је министарка Ђукић Дејановић на конференцији за новинаре у Влади Републике Србије.

Према речима министарке, имплементација Закона о финансијској подршци породици са децом, чије су измене и допуне усвојене пре три месеца, изискује објективност, те ће Радна група правити реалне процене о његовој примени.

,,У раду Радне групе учествоваће представници министарстава за рад и финансија, као и републичких завода за статистику и за социјалну заштиту, а о њеним активностима министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, али и јавност, биће редовно информисани,” истакла је министарка.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да ова радна група има задатак да континуирано прати ефекте поменутог закона, како би исти могао да се мења у складу са потребама и у циљу побољшања демографске слике наше земље.

,,Наталитет је циљ Србије број један и Влада Републике Србије чини све како би мајкама, будућим мајкама и породиљама дала највише што може у складу са економским могућностима. Желимо да мајке осете сигурност и да знају да бринемо о њима”, рекао је министар Ђорђевић и додао да верује да ће сви напори Владе у наредном периоду дати позитивне резултате.

,,Видећемо како ће се овај закон у наредном периоду рефлектовати на наталитет, а мењаћемо га с времена на време у зависности од резултата примене и у складу са финансијским могућностима земље,” закључио је министар.

18. октобар 2018.

Министарка Ђукић Дејановић у разговору са потпредседником Владе Словачке Републике

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године, проф. др Славица Ђукић Дејановић разговарала је данас са потпредседником Владе Словачке Републике за инвестиције и информатизацију Ричардом Рашијем који се налази у тродневној посети Србији.

 Министарка Ђукић Дејановић у разговору са потпредседником Владе Словачке Републике

Потпредседник Владе Словачке Републике који је задужен за праћење имплементације Агенде 2030 у својој земљи рекао је да се Србија и Словачка суочавају са сличним изазовима, када је у питању имплементација Агенде 2030, и додао да Словачка стоји на располагању Србији за сваку врсту консултација и помоћи. ,,Ми смо уложили огромне напоре како бисмо изградили партнерства са невладиним организацијама, универзитетима, локалним властима, привредним субјектима и свим заинтересованим актерима, у сврху достизања циљева Агенде 2030,” рекао је г. Раши истичући да су наведени актери, заједно, у широком партиципативном процесу, одредили шест од седамнаест циљева одрживог развоја за националне приоритете Словачке Републике.

Министарка Ђукић Дејановић навела је да Србија тренутно припрема свој први Добровољни национални извештај који ће представити на заседању Политичког форума на високом нивоу у јулу 2019. године у Њујорку, тако да би искуство Словачке која је прошле године представила извештај било врло драгоцено.

Саговорници су се сложили да су Циљеви одрживог развоја из Агенде 2030 усмерени да, пре свега, конкретно помогну обичном човеку да живи боље и квалитетније и да никога не оставе иза колоне, али да их је немогуће постићи без најширег круга актера у друштву и кроз размену знања и искустава међу државама.

Агенду УН о одрживом развоју до 2030. године је усвојило више од 150 држава у септембру 2015. године и она обухвата кључне елементе попут економског раста, социјалне инклузије, заштите животне средине, институционалног развоја и сарадње. Циљеви одрживог развоја који су обједињени у Агенди 2030 представљају универзалан позив на деловање како би се решавали глобални изазови, окончало сиромаштво, заштитила планета и свакоме обезбедило да ужива у миру и просперитету. Циљева одрживог развоја има 17, а уз сваки од њих је утврђено и више конкретних задатака (укупно 169) које треба остварити до 2030. године.

15. октобар 2018.

Наставак успешне сарадње кинеског града Нантонг и Градске општине Звездара

Проф. др Славица Ђукић Дејановић министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику присуствовала је данас састанку представника делегације кинеског града Нантонг и Градске општине Звездара.

Министарка Ђукић Дејановић је поздравила госте из Кине и навела да су председници две државе започели добру сарадњу која се наставља и успешно реализује и на подручју општине Звездара. Министарка је захвалила Народној Републици Кини на принципијелном ставу у вези са очувањем територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије и истакла жељу Србије да са Кином и даље развија дугу и успешну сарадњу.

 Наставак успешне сарадње кинеског града Нантонг и Градске општине Звездара

Говорећи о популационој политици и демографији, министарка је навела разлике које постоје између Кине и Србије, али и сличности, јер у обе земље становништво све више стари, па је тако просечна старост становника у Србији 43, а у Кини 37 година. ,,Проблеми које са собом носи старење становништва је један од оних које ће обе државе морати да решавају у наредном периоду, а област популационе политике је она област у којој се заједничким радом и залагањем могу постићи добри резултати, јер је планирање живота старијих чланова породице важно, како у Србији, тако и у Кини,” навела је проф. др Ђукић Дејановић.

Министарка је захвалила Милошу Игњатовићу председнику ГО Звездара и Хуан Веидонгу председнику Градског комитета града Нантонг због позива на овај састанак и изразила уверење да ће се успешна сарадња ГО Звездара и града Нантонг проширити, посебно у областима образовања, здравства и привреде.

11. октобар 2018.

Сарадња са италијанском покрајином Трентино у области популационе политике и бриге о породици

Проф. др Славица Ђукић Дејановић министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику разговарала је данас са представницима делегације из италијанске покрајине Трентино о развоју сарадње у области популационе политике и бриге о породици.

Представници италијанске делегације понудили су подршку аутономне покрајине Трентино у процесу развоја „Family Friendly“ политика у Србији, укључивањем стручњака из Трентина. Током разговора посебан фокус је стављен на области: бриге о породици, социјалне заштите и еколошке политике, као и интензивирање сарадње са јединицама локалних самоуправа.

 Сарадња са италијанском покрајином Трентино у области популационе политике и бриге о породици

Министарки Ђукић Дејановић упућен је позив да посети Тренто и узме активно учешће на Фестивалу породице, једном од битнијих догађаја у календару овог региона, који ће се одржати од 3. до 8. децембра 2018. године. Том приликом био би потписан Меморандум о сарадњи између Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику и Министарства за образовање, политике младих и развојну сарадњу, Аутономне покрајине Трентино.

У аутономној покрајини Трентино развијен је врло популаран “Family Friendly” програм, који је у потпуности прилагођен породици, а примењује се и широк спектар мера популационе политике које дају одличне резултате. За само шест година Трентино је успео да постане подручје са највећим природним прираштајем у Италији и једно од најпожељнијих места за живот у Европи. “Family Friendly” политике инициране су у покрајини Трентино 2006. године, а на подручју читаве Италије активно се примењују од 2017. године.

11. октобар 2018.

Министарка Ђукић Дејановић на представљању пројеката “Нисте сами”

Проф. др Славица Ђукић Дејановић министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику истакла је данас да је заузимање позитивног става према особама са проблемима менталног здравља знак ваљане информисаности и развијене здравствене културе.

Mинистарка је на представљању пројекта “Нисте сами” у Народној скупштини Републике Србије, чији циљ је превазилажење предрасуда према младима са проблемима менталног здравља и инвалидитетом, истакла да није срамота бити слаб, тражити ослонац и стручну помоћ и подршку, јер су проблеми менталног здравља саставни део људског живота.

 Министарка Ђукић Дејановић на представљању пројеката “Нисте сами”

,,Стигматизација, ружно обележавање оног ко има проблем душе, наша је реалност”, упозорила је проф. др Ђукић Дејановић и додала да сваки грађанин мора да зна да такви људи могу бити корисни чланови друштва у оквиру својих потенцијала, ако се њихови проблеми минимизују захваљујући редовној терапији, односно психолошкој подршци стручњака.

Министарка је указала, да до 2030. године, захваљујући имплементацији Циљева одрживог развоја из Агенде УН 2030 ниједан човек, па ни онај са посебним потребама не сме да остане иза колоне. ,,Дакле, до 2030. сви морају живети достојанственије и боље, посебно они који сада тако не живе. Из тог разлога, фокусираћемо се ка особама са менталним сметњама, са идејом да, пре свега, укажемо да сам појам ментална сметња не мора увек значити да се ради о особи која ће читавог живота имати неки свој свет, далеко од реалности”, рекла је министара која је и председницa Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године.

 Министарка Ђукић Дејановић на представљању пројеката “Нисте сами”

Према речима министарке, важно је да сваки грађанин почевши од сопственог окружења, развија емпатију, поверење, хумане и солидарне односе стварајући тако услове за срећније, односно ментално здравије друштво. ,,Особе које имају проблеме менталног здравља у друштву се често опажају као опасне, непредвидиве или другачије, а такве особе неретко имају проблем отуђености, прилагођавања у друштву, као и уобичајеног свакодневног функционисања”, рекла је проф. др Ђукић Дејановић и додала да је из тог разлога веома важно променити предрасуде које су у вези са психичким поремећајима и прихватити чињеницу да је граница између менталне болести и здравља врло крхка.

,,Сви они који имају потребу да стигматизују морају да знају да нема особе која у неким околностима не би могла постати особа са менталним проблемом, само што свако има свој праг за настанак болести,” рекла је министарка и подсетила да организована друштва прихватају особе са таквим проблемима, а онда саме заједнице, јединице локалних самоуправа на њих гледају као на своје суграђане који не смеју никако припадати неком другом реду грађана, него оном истом првом реду у коме су и они сами.

На представљању пројекта „Нисте сами“, који се спроводи под покровитељством Народне скупштине Републике Србије у сарадњи са Канцеларијом UNICEF-а у Србији и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, говорили су и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, амбасадорка Израела Алона Фишер Кам и Северине Леонарди из Канцеларије UNICEF-а у Србији.

11. октобар 2018.

Миграције и развој: дијаспора у фокусу

Тренутни ефекти одлива младог становништва огледају се у промени укупног броја и структуре становништва, навела је проф. др Славица Ђукић Дејановић министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику на конференцији под називом ,,Миграције и развој: дијаспора у фокусу” и истовремено упозорила на дугорочне ефекте који су, како је нагласила, далеко неповољнији.

 Миграције и развој: дијаспора у фокусу

,,Емиграциона подручја, која већ заостају у економском развоју додатно ће осиромашити у демографском, фертилном, радном, културном, интелектуалном и сваком другом погледу, те је из тог разлога управљање миграцијама младог високообразованог становништва један од приоритетних задатака Владе Републике Србије,” навела је министарка.

Представљајући резултате истраживања о миграцијама студената које је спровео Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Републичким заводом за статистику, министарка Ђукић Дејановић је истакла да две трећине студената планира да након завршетка школовања остане у Србији, док једна трећина планира да оде у иностранство. Министарка је указала да је истраживање, у којем је учествовало више од 11.000 студената, показало да међу студентима који планирају да оду у иностранство 90 одсто њих има апсолутну подршку родитеља за ту одлуку, док 70 одсто има рођаке и пријатеље у иностранству на чију помоћ рачуна.

 Миграције и развој: дијаспора у фокусу

Међу државама у које би студенти нарадије одлазили предњачи Немачка, при чему сваки четврти студент планира да оде у ту државу, а затим следе САД (11 одсто), Швајцарска (10,7 одсто), Аустрија (8,7 одсто) и Норвешка (6,3 одсто). ,,Немачка се налази на првом месту најпожељних држава за студије свих подручја студирања, осим за студенте информационо-комуникационих технологија који би најрадије да оду у САД и да тамо започну посао и живот,” навела је министарка и упозорила на то да је 28,5 просек година младих који одлазе из Србије.

Министарка је указала и на податак да је у истраживању међу студентима учествовало чак 64,6 жена и 35,4 одсто мушкараца. ,,То намеће размишљање да ће одлука студената да оду из земље озбиљно угрозити продукциони и репродукциони потенцијал на локалном и националном нивоу и може интензивирати негативне демографске тенденције које доминирају на нашим просторима”, нагласила је проф. др Ђукић Дејановић.

Министарка је оценила да је уписну политику на факултетима потребно ускладити са стварним потребама тржишта рада и да се то намеће као неминовност у развоју савремене Србије. ,,Развијена тржишта рада нису довољна гаранција да ће у сценарију будућих миграција бити места за понуду високообразованих људи из Србије и представљају изазов за сваког потенцијалног мигранта”, закључила је министарка.

Конференција ,,Миграције и развој: дијаспора у фокусу” одржана је у организацији програма ,,Миграције за развој” који се у Србији спроводи у оквиру Немачке развојне сарадње, са циљем да се утврде полазне основе за координацију кључних актера у друштву како би се јачале везе са дијаспором да се што ефикасније укључи у развојне процесе у земљи порекла.

8. октобар 2018.

Министарка Ђукић Дејановић у разговору са Делегацијом старијих особа

Делегација старијих особа и представници Црвеног крста Србије разговарали су данас са проф. др Славицом Ђукић Дејановић министарком без портфеља задуженом за демографију и популациону политику, поводом обележавања 1. октобра Међународног дана старијих особа.

 Министарка Ђукић Дејановић у разговору са Делегацијом старијих особа

Министарка je подсeтила да у Стратегији подстицања рађања питањa старости и старења заузимају посебно место, имајући у виду да је у Србији тек 14,4 одсто становништва млађе од 15 година, док петину чине грађани старији од 65 година. ,,Србија се налази међу шест европских земља које бележе највећи удео старијих у становништву,” навела је министарка и указала да старије особе нису и не смеју бити терет за друштво, тако да индивидулани приступ особама старије животне доби и брига о социјалном статусу старијих особа и њиховој укључености у друштвo омогућава квалитетнији живот у трећем добу.

Мирослава Матић волонтерка Црвеног крста Крагујевац информисала је присутне о свом учешћу на глобалном обележавању 1. октобра Међународног дана старијих особа у Уједињеним нацијама у Њујорку. Гђа Матић је пренела утиске и предлоге које су том приликом старије особе изнеле, како би се обезбедио њихов квалитетнији живот. Василије Белобрковић из ,,Покрета за треће доба” истакао је значај Олимпијаде спорта, културе и здрваља која представља пример добре праксе како у региону, тако и у Европи.

Посета Делегације старијих особа организована је у склопу традиционалне глобалне кампање „Старење захтева деловање“ у оквиру које старије особе широм света посећују доносиоце одлука. Сврха посете је да старије особе у разговору са доносиоцима одлука истакну неке од проблема са којима се старије жене и мушкарци суочавају и да покушају да предложе решења, а са друге стране да представе примере добре праксе и доприноса који старији имају у друштву. Ова кампања се реализује у више од шездесет држава света, под слоганом „Промовишимо старије особе шампионе људских права”. Посете је истовремено била и део глобалне кампање „Равноправно старење“ која је усмерена на борбу против ејџизма и траје 70 дана, од 1. октобра до 10. децембра, у циљу обележавања 70 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима. Како је у другој недељи октобра тема кампање ејџизам и родна равноправност, током посете је разговарано и о овим питањима.

4. октобар 2018.

Отворен 18. Роса фестивал здравља „Мисли раније, бирај здравије“

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику отворила је 18. по реду Роса фестивал здравља који се ове јесени одржава под слоганом „Мисли раније, бирај здравије“ у Дому Војске Србије.

 Отворен 18. Роса фестивал здравља „Мисли раније, бирај здравије“

У свом обраћању министарка је нагласила да сам слоган фестивала указује како на значај превенције тако и на значај наших избора које свакодневно чинимо, посебно када је у питању исхрана, а који се у знатној мери одражавају на наше здравље. ,,Процењује се да би контролом само три фактора ризика: физичке неактивности, пушења и неправилне исхране, знатно редуковали настанак више од половине кардиоваскуларних обољења,” истакла је министарка и додала да је зато важно да поручимо родитељима да је стицање здравих навика код њихове деце од најранијих дана условљено васпитањем и примером који им дајемо. Према њеним речима у Србији је сваког дана за 107 људи мање, просечна старост за последњих 50 година са 34 порасла је на 43 године, а просечан животни век мушкараца је 73, а жена 77 година. ,,Све нам то указује да је брига о здрављу и усвајање здравих животних навика од великог значаја,” закључила је проф. др Ђукић Дејановић.

 Отворен 18. Роса фестивал здравља „Мисли раније, бирај здравије“

На манифестацији ће учествовати домови здравља, државне и приватне ординације, болнице и апотеке, фармацеутске куће, фитнес и бањски центри, удружења пацијената, сви они који се баве здравом исхраном и козметиком. Заинтересовани грађани моћи ће да се посаветују са најеминентнијим стручњацима, да провере здравствени статус, измере притисак, шећер у крви, вид, висину и тежину, стање минерала и витамина у организму, ураде тестирања која указују на то да ли имају ризик да оболе од дијабетеса, деменције, депресије и анксиозности, да добију савет о исхрани од нутрициониста. Лекари, медицинске сестре, техничари и фармацеути моћи ће бесплатно да присуствују акредитованим предавањима и добију бодове за обнављање лиценце. Традиционално ће бити одржане и дегустације здравих производа и напитака и упознавање посетилаца са производима и услугама излагача. Планирано је одржавање неколико важних трибина за школарце, радно активно становништво и најстарије суграђане.

Јесењи Роса фестивал здравља биће отворен за посетиоце 4. и 5. октобра од 10 до 20 сати, у Дому Војске Србије, а улаз на фестивал је бесплатан.

1. октобар 2018.

Обележавање 1. октобра Међународног дана старијих особа

Изложба „Мост разумевања“ коју поводом 1. октобра, Међународног дана старијих особа организује Повереник за заштиту равноправности у сарадњи са Црвеним крстом Србије, уз подршку Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, отворена је данас у Кнез Михајловој улици.

 Обележавање 1. октобра Међународног дана старијих особа

На изложби су приказани радови ученика и ученица Србије који су победили на недавно завршеном конкурсу на тему међугенерацијске солидарности и којима су овом приликом свечано уручене награде. Поред награђених радова, изложене су фотографије Црвеног крста Србије и Повереника за заштиту равноправности које промовишу активно старење. Специјални гост изложбе је чувени амерички фотограф Харви Лојд, један од водећих уметника из покрета „Breaking the Light” чија су дела изложена у најпознатијим музејима широм света.

Изложба „Мост разумевања“ слави достојанство и допринос старијих особа у друштву, њихово знање, вештине, мудрост и храброст, емоције које нам пружају и топлину коју носе са собом. Уједно она носи и поруку да је социјална укљученост старијих у свим областима важна за развој сваког друштва. Ова изложба супротставља се стереотипима о старењу и старости у Србији и, са једне стране, приказује активне старије особе, а са друге, нуди дух међугенерацијске солидарности. Неговање међугенерацијске солидарности је неопходност сваког добро уређеног друштва. Градити позитивну слику о старости, јавно признати ауторитет, мудрост и укупан допринос старијих особа, све то чини толерантно и хумано друштво које брине о свим својим грађанима и грађанкама, без изузетка.

 Обележавање 1. октобра Међународног дана старијих особа

У последњих неколико деценија, у готово читавом свету, дешавају се крупне демографске промене. Оне се крећу у правцу продужетка људског века и пораста броја старијих људи у укупној популацији. Старији су хетерогена група која се разликује по типовима личности, по животном искуству, образовању, годинама, роду, сексуалној оријентацији, култури, социоекономском статусу, пореклу, здравственом стању, активности. Резултат ове хетерогености је да постоје различити начини на које старије особе доприносе друштву, кроз преношење знања млађим генерацијама, размену искуства или кроз пружање подршке својим породицама.

1. октобар 2018.

Министарка Ђукић Дејановић на регионалној конференцији УНЕЦЕ у Женеви

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику боравиће у Женеви од 01. до 02. октобра 2018. године, ради учешћа на Регионалној конференцији Економске комисије Уједињених нација за Европу (УНЕЦЕ) под насловом „Омогућавање избора: Популациона динамика и одрживи развој“.

Првог дана конференције, министарка Ђукић Дејановић састала се са регионалном директорком Фонда Уједињених нација за становништво (УНФПА) за Источну Европу и Централну Азију, Аланом Армитаж и генералним секретаром УНФПА Дерејеом Вордофом, како би разговарали о демографији и мерама пронаталитетне политике Владе Републике Србије и Националног савета за популациону политику.

 Министарка Ђукић Дејановић на регионалној конференцији УНЕЦЕ у Женеви

Високи представници УНФПА честитали су мистарки и Влади Републике Србије на доношењу свеобухватне Стратегије подстицања рађања која се бави и питањима репродуктивног здравља, као и планирања породице и истакли да Србија може бити пример државама у региону. ,,Подизање нивоа информисаности о репродуктивном здрављу потребно је не само међу младима, а циљеви одрживог развоја представљају оквир за многе пожељне активности популационе динамике и одрживог развоја,” истакао је г. Вордофа. Дискусија о овим питањима тема је прве сесије на којој је је министарка један од говорника.

У свом обраћању, министарка Ђукић Дејановић истакла је да је Стратегија подстицања рађања резултат рада стручне и научне заједнице, јединица локалних самоуправа, невладиног сектора, медија, а све у циљу заустављања негативних демографских трендова. Речено је да овај документ уводи две врло значајне области, а то су брига о старима и управљање миграцијама.

 Министарка Ђукић Дејановић на регионалној конференцији УНЕЦЕ у Женеви

Министарка је навела да родитељи од 1. јула 2018. године за прво дете једнократно добијају 100 хиљада динара, за друго дете 10 хиљада динара месечно две године, а за треће и четврто дете у периоду од 10 година по 12, односно 18 хиљада динара месечно. Министарка је споменула и недавно представљен Национални план очувања и унапређења сексуалног и репордуктивног здравља грађана Републике Србије и истакла да је Република Србија једна од првих земаља у свету које су у потпуности усагласиле своје националне приоритете у вези са сексуалним и репродуктивним здрављем са међународним стандардима и документима. Министарка се осврнула и на питање миграција и представила резултате истраживања о миграцијама студената које је спровео Кабинет на чијем је челу како би се обезбедили поуздани подаци ради креирања конкретних мера за стварање повољног амбијента младима да остану у Србији, односно да се након завршетка студијских програма у иностранству врате у земљу. Као председница међуресорне радне групе за спровођење Агенде 2030 министарка је рекла да је све што Република Србија ради у области популационе политике усклађено са индикаторима за постизање Циљева одрживог развоја.

Регионална конференција одржава се уочи обележавања двадестпетогодишњице од прве Међународне конференције о становништву и развоју (ИЦПД) на којој ће се говорити о популационој динамици и одрживом развоју, као и питањима у вези са породицом, сексуалним и репродуктивним здрављем и смањењем неравноправности сходно Агенди 2030 УН. Закључци са конференције ће бити укључени у глобални преглед на 52. заседању Комисије УН о становништву и разоју 2019. године.

Погледајте старија саопштења

 Врх стране