МЕНИ

Насловна » Активности

Активности

13. март 2019.

О међугенерацијској соилидарности и сарадњи на конференцији „Међугенерацијска размена и међугенерацијски ставови“

 О међугенерацијској соилидарности и сарадњи на конференцији „Међугенерацијска размена и међугенерацијски ставови“

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за унапређење међугенерацијске сарадње и солидарности, проф.др Славица Ђукић Дејановић говорила је на конференцији „Међугенерацијска размена и међугенерацијски ставови“, одржаној у просторијама Црвеног крста.

Министарка је на почетку указала на чињеницу да живимо у друштву које се убрзано мења, а да све те промене утичу на све нас као чланове породица, заједнице и друштва у целини. Подаци о демографском старењу европског становништва подсећају да је тренутно скоро сваки четврти грађанин старији од 60, а сваки пети старији од 65 година. Она је поновила да уколико се тренутни трендови старења наставе, број особа старијих од 60 година 2050. године биће за трећину већи.

Ђукић Дејановић је истакла да изазови демографског старење нације изискују појачане напоре на прилагођавању социјалних и пензионих система, смањењу стигматизације, као и унапређењу услуга здравствене заштите. Равноправно запошљавање, адекватни услови становања и окружење за цело-животно учење свих грађанки и грађана, је су услови који се морају обезбедити како би се побољшао квалитет живота без обзира на доб.

Министарка је нагласила да поред мера за активно старење, међугенерацијска сарадња и солидарност су неопходни и морају бити на завидном нивоу, јер је потребно да сачувамо драгоцене вештине и искуства старијих, кроз трансфер знања између генерација кроз менторски рад и пренос животних вештина. Са друге стране, млађи суграђани могу старијимa помоћи да овладају новим технологијама, те да уместо плаћања рачуна на шалтерима, исти плате преко мобилног телефона или рачунара. Она је подсетила да и младе особе које су у фертилном периоду својим радом доприносе стабилности и сигурности пензионих фондова, те је неопходно да се управо њима омогући достојанствени услови рада и проналажење квалитетних послова одмах по завршетку студија.

Као председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године, истакла је да међугенерацијска сарадња превазилази оквире сарадње представника различитих генерација које тренутно живе, већ и да указује на потребу заједничког рада на бољој и одрживој будућности и за генерације које долазе.

Кабинет на чијем је минстрака Ђукић Дејановић на челу, је подржао истраживањe о међугенерацијској размени и ставовима, које је спровео Црвени крст Србије у сарадњи са Центром за одговорну акцију. У истраживању о ставовима циљ је био да се утврде мишљења различитих генерација једних о другима и о својој генерацији, док је у истраживању о међугенерацијској размени циљ био да се сагледају обим и садржај те размене, у погледу времена, новца и имовине и да на основу резултата дамо препоруке за развој јавних политика које би помогле да се увећа социјална кохезија и међугенерацијско разумевање.

Говоривши о Агени 2030, министарка је цитирала речи Маргарет Мид која је говорила да ,,Везе између генерација неопходне су за ментално здравље и стабилност нације,'' и  рекла да само ако радимо заједно, јачајући међугенерацијску солидарност, можемо осигурати да у развоју нашег друштва, а како то и Агенда 2030 напомиње, нико не буде остављен иза колоне.

На крају министарка Ђукић Дејановић се захвалила учесницима из свих десет општина широм Србије који су се прикључили напорима да се сагледају мишљења у вези са међугенерацијском солидарношћу и раду ка унапређењу односа и солидарности унутар и између генерација.

8. март 2019.

Министарка Ђукић Дејановић на конференцији „Жене живе и на селу“

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић говорила је данас, на Међународни дан жена, на конференцији „Жене живе и на селу“ у Дому Народне скупштине Републике Србије, којом започиње кампања и серија обилазака сеоских подручја и разговора са женама које живе и раде на селу, са циљем да се укаже на њихов положај и да се друштвено и економски оснаже.

 Министарка Ђукић Дејановић на конференцији „Жене живе и на селу“

Министарка Ђукић Дејановић истакла је да је 8. март датум који симболизује напоре за постизање социјалне, економске и политичке равноправности мушкараца и жена, и додала да жене које живе на селу завређују посебну пажњу нашег друштва и велику подршку.

Према подацима Републичког завода за статистику у 2017. години у сеоским срединама живело је 2,7 милиона људи, од чега је број мушкараца и жена био готово изједначен. Међутим, према подацима о особама које су носиоци једног од 617 хиљада регистрованих газдинстава, мушкараца је 510 хиљада односно око 85%, а жена око 106 хиљада. Са друге стране, од 800 хиљада лица која су обављала пољопривредну активност на газдинству (чланови породице, рођаци) преко 60% односно 500 хиљада су жене, а близу 295 хиљада су мушкарци.

,,Сви ови подаци указују да је број мушкараца и жена које живе на селу поприлично изједначен, али и да су жене врло посвећене и ангажоване на сеоским домаћинствима, иако је у односу на мушкарце свака пета жена власница пољопривредног газдинства, не ретко као једина могућа наследница,” истакла је проф. др Ђукић Дејановић.

Према министаркиним речима, старије жене на селу су посебно угрожена категорија становништва, имајући у виду специфичност зрелог животног доба и истакла да је неопходно развијати код свих жена свест о значају редовних превентивних прегледа. ,,Заједничким деловањем треба да радимо на стварању света по мери свих грађана и грађанки,” закључила је министарка Ђукић Дејановић.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић која је покровитељ пројекта, истакла је да као друштво не смемо да заборавимо да жене не живе само у градовима, већ и у нашим селима, а тамо често остају запостављене, док су проблеми са којима се суочавају, у многим аспектима, тежи и сложенији од оних у градским срединама.

„Зато је наш циљ да заједно покушамо да дођемо до њих, да их саслушамо и подигнемо свест о њиховим проблемима и повећамо њихову видљивост у нашем друштву. Желимо да покажемо да завређују једнаку пажњу, подршку и шансу“, рекла је председница Скупштине и навела да ће се разговарати са женама, за почетак, у сеоским подручјима Чачка, Сомбора, Кикинде, Зајечара, Пожаревца, Суботице и Новог Сада.

Председница Скупштине је истакла да када говоримо о заступљености жена у доношењу политичких и других важних одлука за живот заједнице, најчешће мислимо на жене у градским срединама и подсетила да у Народној скупштини има 93 народне посланице, што је добро, али да су оне већином из Београда, Новог Сада и других урбаних средина. 

„Углавном због традиционалног начина одлучивања и устаљених обичаја, жене се најчешће искључују из одлучивања о развоју сеоских средина у којима живе. Зато, морамо у већој мери да подржимо оне које су одлучиле да руше наметнуте баријере и да се ангажују у својим сеоским срединама, као и да подстакнемо друге жене да се више укључују у те токове“, поручила је председница Гојковић.

Скупу се обратио и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакавши да министарство на чијем је челу, заједно са Владом РС, даје велики значај теми родне равноправности и економског оснаживања жена које живе на селу.

 Министарка Ђукић Дејановић на конференцији „Жене живе и на селу“

Министар Ђорђевић је навео да је положај жена које живе на селу горући проблем у области родне равноправности у нашем друштву због неплаћеног рада. Министар је додао да ће се ове године, пред Народном скупштином Републике Србије наћи нови закон о родној равноправности, који ће знатно унапредити нормативна решења у овој области.

Амбасадор Шведске у Београду Јан Лундин је позитивно оценио успех Србије која, иако није чланица ЕУ, бележи највиши степен укључености жена у политичке процесе у Европи. Амбасадор Лундин је истакао да Шведска улаже велике напоре у циљу постизања што већег процента запослености жена на глобалном нивоу, о чему сведоче и бројни пројекти које та земља спроводи. 

Секретарка за финансије у Влади АП Војводине Смиљка Јовановић навела је да је основни циљ да се утврде сви проблеми и неједнакости и покрену друштвени механизми, како би се положај жена на селу учинио бољим. Секретарка за финансије је представила политике и мере које спроводи покрајинска влада, и посебно нагласила значај родног буџетирања, у циљу постизања једнаких могућности за све жене и једнаког вредновања потреба жена које живе у урбаним и руралним срединама.

Директорка Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији Милана Рикановић истакла је да морамо да препознамо да су жене на селу разнолика група и да им треба прилагодити низ мера, како би се покриле све њихове потребе.

О важности оснаживања девојчица и девојака на селу говорила је Јадранка Милановић из УНИЦЕФ-а, што за ту организацију, како је истакла, представља морални императив. Она се у свом излагању посебно осврнула на образовање девојчица из руралних средина и то почев од предшколског узраста.

26. фебруар 2019.

О Циљевима одрживог развоја и Агенди 2030 у Врњачкој Бањи

,,Влада Републике Србије остаје посвећена промоцији напретка у имплементацији Циљева одрживог развоја и Агенде 2030, као једном од најзначајнијих развојних програма у последњих неколико деценија”, истакла је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године проф. др Славица Ђукић Дејановић на скупу под називом ,,Подршка унапређењу управљања и економског планирања на нивоу локалних самоуправа ради остваривања убрзане реализације Циљева одрживог развоја у Републици Србији” који је одржан данас у  Врњачкој Бањи.

Министарка је подсетила да је Агенда 2030 усвојена 2015. године, као наставак Миленијумских циљева развоја и представља револуционарно глобално обећање за искорењивање сиромаштва и усмеравање света ка одрживом инклузивном развоју. 17 Циљева одрживог развоја и 169 подциљева, по својој природи су интегративни, недељиви и уједначено се односе на три димензије одрживог развоја: економску, социјалну и димензију животне средине.

 О Циљевима одрживог развоја и Агенди 2030 у Врњачкој Бањи

,,Због свог обима и амбициозних задатака, Агенда 2030 се на први поглед може чинити веома комплексном, посебно ако посматрамо само њене појединачне делове. Међути, уколико јој приступимо као решењу проблема Рубикове коцке и погледамо је са свих страна, можемо је успешно решити,” навела је министарка.

Проф. др Ђукић Дејановић осврнула се на рад и неке од активности Међуресорне радне групе којом председава. У претходном периоду, израђен је документ под називом “Србија и Агенда 2030”, који мапира Циљеве одрживог развоја у односу на национални стратешки оквир и процес преговарачких поглавља за приступање Европској унији. У сарањи са тимом Уједињених нација у Србији и осталим партнерима, спроведен је велики број активности, укључујући и: израду документа Брзе интегрисане процене (RIA), реализацију МАПС мисије, организацију Суб-регионалне конференције под називом „Промоција напретка у имплементацији Агенде 2030“. Током ове године планиране су и активности повећања видљивости Циљева одрживог развоја и Агенде 2030, како би се приближили што већем аудиторијуму и постали блиски сваком појединцу у Србији, посебно на нивоу градова и општина.

Све ове активности претходиле су отпочињању процеса израде првог Добровољног националног извештаја о спровођењу Циљева одрживог развоја који ће Република Србија представити у јулу 2019. године у седишту Уједињених нација у Њујорку.

,,Добровољни национални извештај је више од документа. То је процес који изискује међусобну сарадњу и дељење искустава, изазова и примера добре праксе између: државних органа власти, јединица локалне самоуправе, академске заједнице, организација цивилног друштва, медија, привредних актера и осталих партнера, јер у реализацији Циљева учествују сви, и готово их је немогуће постићи без најширег круга актера у друштву,” навела је министарка.

,,Циљеви одрживог развоја ослањају се на предности јединица локалне самоуправе, јер ниједна државна политика, ма колико била развијена не може да одговори на све потребе и очекивања становништва, нити може да узме у обзир све специфичности живота у једној средини,” рекла је проф. др Ђукић Дејановић и додала да су градови и општине управо онај друштвени чинилац који најбоље може да препозна потребе локалног становништва и да пронађе начине како би се ове потребе задовољиле.

 О Циљевима одрживог развоја и Агенди 2030 у Врњачкој Бањи

Министарка је истакла да јединице локалне самоуправе у овом процесу нису саме, већ имају пуну подршку и осталих партнера. Као пример навела је Јавни позив за доделу бесповратних средстава јединицама локалне самоуправе за суфинансирање мера популационе политике који Кабинет, на чијем је челу, спроводи трећу годину за редом. ,,Преко 630 милиона динара уложили смо у претходне две године у циљу подстицања рађања и стварања бољих услова за живот, а корисници средстава биле су 76 јединица локалне самоуправе,” рекла је министарка и додала да се подршка градовима и општинама и даље наставља.

Јавни позив расписан је 15. фебруара, а рок за подношење пријава је 7. март 2019. године. За ову намену из буџета је обезбеђено 650 милиона динара, што је за 150 милиона више у односу на 2018. годину, и чак пет пута више средстава у односу на 2017. годину.

15. фебруар 2019.

Бесповратна средства за мере популационе политике локалним самоуправама у 2019. години

Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику расписао је данас Јавни позив за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама за суфинансирање мера популационе политике за 2019. годину. Право учешћа имају општине и градови, а услов је да јединице локалне самоуправе у сопственим буџетима имају предвиђена средства за спровођење предложених мера, да имају тело или особу задужену за питања демографије и популационе политике, као и да су предложене мере у складу са циљевима и наменама овог позива.

Бесповратна средства намењена су за суфинансирање оних мера које се односе на ублажавање економске цене подизања детета, усклађивање рада и родитељства, снижавање психолошке цене родитељства, промоцију здравља и репродуктивног здравља, борбу против неплодности, као и популациону едукацију.

За ову намену из буџета је обезбеђено 650 милиона динара, што је за 150 милиона више у односу на 2018. годину, и чак пет пута више средстава у односу на 2017. годину. Када је 2017. године први пут расписан Jавни позив финансирано је 15 јединица локалне самоуправе у износу од 130 милиона динара, а у 2018. години 61 граду и општини додељена су средства у износу од 500 милиона динара.

Рок за подношење пријава је 20 дана од дана објављивања Јавног позива у Службеном гласнику Републике Србије, односно до 7. марта 2019. године.

Више детаља о Јавном позиву, неопходној документацији и начину пријављивања доступно је на интернет страници Кабинетa министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику (www.mdpp.gov.rs), као и у Службеном гласнику Републике Србије (,,Службени гласник РС” бр. 10/2019).

14. фебруар 2019.

Одржана пета седница Савета за популациону политику

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас петој седници Савета за популациону политику на којој је саопштено да је у овој години из буџета за суфинансирање мера популационе политике издвојено 650 милиона динара, што је 150 милиона динара више у односу на претходну и пет пута више у односу на 2017. годину.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић прецизирала је да су та средства употребљена за реконструкцију и адаптацију постојећих и изградњу нових вртића чиме су повећани капацитети предшколских установа за 1.000 нових места за малишане, формиране јаслене групе у сеоским подручјима, купљени пластеници за младе брачне парове, набављена механизација и опрема за започињање сопственог посла, завршена изградња станова и купљено 10 сеоских кућа. Такође су набављени ултразвучни апарати и возила поливалентне патронаже, а рађено је и на оснивању саветовалишта за труднице, репродуктивно здравље, школе родитељства, саветовалишта за младе.

 Одржана пета седница Савета за популациону политику

Министарка је изразила наду да ће ове године градови и општине посебну пажњу усмерити и на друге сегменте, посебно на усклађивање рада и родитељства, управљање миграцијама и питања старости и активног старења њихових суграђана и најавила да ће сутра, 15. фебруара 2019. године, бити расписан јавни позив за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике. Тако ће јединице локалне самоуправе имати довољно времена да се пријаве на конкурс и средства за планиране пројекте утроше до краја ове године.

Проф. Ђукић Дејановић је такође рекла да је према првим, прелиминарним резултатима Републичког завода за статисику, број живорођених у 2018. години смањен за 1.859 људи у односу на претходну годину, али и да је смањен број умрлих и то за 3.190 људи. Према тим подацима, у 2018. години сваког дана било је за 104 људи мање, за разлику од 2017. године када нас је по основу негативног природног прираштаја било мање за 107 људи дневно. Иако је ово и даље веома велики број умрлих направљен је мали, али почетни помак, нагласила је министарка.

Проблем смањења броја живорођене деце последица је смањења контингента жена које учествују у репродукцији, одложеног рађања, као и све већег броја младих људи који емигрирају, закључила је министарка.

На седници се разговарало и о миграцијама младих високообразованих људи. Министарка Ђукић Дејановиће је истакла да су миграције феномен који не може да спречи ниједна држава, али да је потребно креирање што повољнијег амбијента за младе да остану у Србији, односно да се након студијских програма врате у земљу. Министарка је навела да је потребно усмерити пажњу и на оне младе људе који не планирају да се врате у земљу, да се вежу за матицу путем различитих пројеката, како би стечене ресурсе, попут знања, искуства, пословних контаката и финансијских средстава уложили у развој Србије.

Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику у току 2018. године спровео је  два истраживања о миграцијама студената и карактеристикама и ставовима висококвалфиковане дијаспоре и повратника, а организоване су и националне консултације са представницима академске заједнице, универзитета, института, цивилног сектора и државних органа. Циљ свих ових активности било је дефинисање мера и активности које је потребно предузети у наредном периоду, како би се успоставили ефикасни, изводљиви и одрживи механизми у циљу боље процене и бољег управљања миграцијама младих, високообразованих људи.

Премијерка Брнабић и чланови Савета информисани су и о заједничкој акцији коју спроводе Привредна комора Србије и Влада Републике Србије  - признању „Пријатељ породице“. То признање, како је планирано, биће уручено компанијама које су, уз добре пословне резултате у колективима, створиле породично и пријатељско окружење које запосленима омогућава усклађивање рада и родитељства.

12. фебруар 2019.

Одржана шеста седница Савета за права детета

Шеста седница Савета за права детета одржана је данас у Палати ,,Србија” у Београду, којој су поред чланова Савета присуствовале и гђа Нађат Мђид Маала, експерткиња за права детета и чланица Националног савета за људска права у Мароку, као и гђа Ређина Де Доминићис, директорка УНИЦЕФ-а у Србији.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета Владе Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић је истакла да у погледу заштите права детета можемо бити задовољни неким параметрима, као што је право детета да се здраво психомоторно развија у раном периоду, објаснивши да је то право обезбеђено за највећи број деце. Министарка је рекла да у неким срединама у Србији још постоје малолетничке трудноће и бракови, и указала на то да рано ступање у сексуалне односе и рађање може имати последице по здравље и будућност деце.

 Одржана шеста седница Савета за права детета

Говорећи о вршњачком насиљу, прф. др Ђукић Дејановић је подсетила на то да је функција Савета за права детета да Влади Републике Србије и ресорним министарствима предлаже одређене активности у области бриге о деци, као и да прати остваривање и заштиту права детета у Србији. Министарка је указала да деца имају моделе за своје понашање у својој породици и истакла васпитни значај предшколских и школских установа.

,,Вршњачко насиље се може и санкционисати на различите начине. Мислимо да је, пре свега, важна превенција, односно разматрање свих околности у којима се развија будућа особа која може бити носилац вршњачког насиља и мере превенције у односу на ту особу”, објаснила је министарка.

Чланица Националног савета за људска права у Мароку Нађат Мђид Маала говорила је на седници Савета о искуствима и добрим праксама у формулисању националних политика за децу. Према њеним речима, најбољи начин да се проблеми решавају јесте да се гради повољно окружење за координацију. ,,Велики изазов јесте како да се обезбеди ефикасна координација која омогућава добру имплементацију политика да би се обезбедило да деца на свим нивоима имају одржив приступ услугама које су квалитетне и у најбољем су интересу детета,” истакла је гошћа из Марока.

 Одржана шеста седница Савета за права детета

Директорка УНИЦЕФ-а у Србији Ређина Де Доминићис истакла је да су њени утисци веома позитивни, и оценила да је Србија остварила велики напредак, посебно у области заштите дечијих права.

6. фебруар 2019.

Електронско подношење захтева за родитељски додатак доступно у целој Србији

У Канцеларији за информационе технологије и електронску управу данас је одржана презентација поводом завршетка друге фазе пројекта „Бебо, добро дошла на свет“ – родитељски додатак, који је успешно успостављен у свим породилиштима у Србији.

Догађају су присуствовали председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић, министар здравља Златибор Лончар, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, док је домаћин био директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић.

Председница Владе је том приликом истакла да родитељи, без обзира на то где им је пребивалиште, од сада из сваког породилишта у Србији могу да упишу дете у матичну књигу рођених, пријаве пребивалиште и здравствено осигурање, поднесу захтев за добијање здравствене картице, као и да поднесу захтев за родитељски додатак.

 Електронско подношење захтева за родитељски додатак доступно у целој Србији

Информациони систем „Бебо, добро дошла на свет“ интегрисао је податке из породилишта, центара за социјални рад, служби дечје заштите, повезао је базе Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, Централног регистра обавезног социјалног осигурања и Републичког фонда за здравствено осигурање. Уједно, овај информациони систем је јединствен и не постоји ни у једној земљи Европске уније.

Ранијих година, родитељи су, да би пријавили своју бебу морали да обилазе шалтере општина, полицијских станица, филијала РФЗО, градског секретаријата и за све те послове би просечно утрошили седам сати чекајући на различитим шалтерима. Данас се процедура завршава у породилишту за мање од 15 минута. Сва документа стижу родитељима на кућну адресу бесплатно, а родитељи сва обавештења добијају путем СМС поруке или мејл адресе.

Ова услуга штеди време и новац грађана, олакшава родитељима пријаву детета, јер је процедура бржа и једноставнија, а најважније је да грађани нису више курири, који носе документацију од шалтера до шалтера, већ то држава обавља за њих.

Информациони систем „Бебо добро дошла на свет“ је засигурно најбољи пример шта доноси електронска управа – она чини јавну управу ефикаснијом са циљем да грађанима обезбеди лакши и квалитетнији живот.

 Електронско подношење захтева за родитељски додатак доступно у целој Србији

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу је почетком децембра успоставила и посебан Контакт центар за јавну управу, у циљу подршке увођењу нових дигиталних сервиса еУправе и обезбеђивању уједначенe примене.

Центар је намењен двосмерној комуникацији са запосленима у органима државне управе и локалне самоуправе за пројекте „Бебо, добро дошла на свет”, еЗУП, еИнспектор и Локалну пореску администрацију.

Како би се обезбедила и подршка у реалном времену, од 4. фебруара успостављена је и телефонска линија запосленима у породилиштима који раде у информационом систему „Бебо, добро дошла на свет“.

29. јануар 2019.

Министарка Ђукић Дејановић са представницима Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић најавила је да ће у марту бити расписан јавни позив за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2019. години. Проф. др Ђукић Дејановић је на састанку са председницима општина са подручја Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа, на тему демографије и популационе политике, прецизирала да ће у те сврхе бити издвојено 650 милиона динара.

,,Прошле године смо посебно стимулисали повећање капацитета предшколских установа, док ће ове године бити обухваћени и други сегменти, попут усклађивања рада и родитељства,” навела је министарка и позвала све јединице локалне самоуправе да конкуришу са предлозима пројеката за средства која додељује Кабинет на чијем је челу.

 Министарка Ђукић Дејановић са представницима Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа

Према министаркиним речима, демографски параметри посебно су неповољни на југоистоку Србије, па се због тога чешће говори и више средстава улаже у тај део Србије. У Нишавском управном округу се на 1.000 становника роди девет беба, а умре 15 људи, док је просек година 43,8, указала је министарка и додала да су општине на подручју Нишавског округа у 2018. години добиле средства у износу од око 50 милиона динара.

Начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски информисала је да ће са министарком разговарати о могућностима да Ниш једног дана добије Центар за демографско истраживање који би, према њеним речима, помогао држави да сагледа проблеме са којима се тај део Србије суочава. Начелница је навела да је проф. др Ђукић Дејановић једна од ретких министара која је дошла да на терену провери да ли су и на који начин искоришћена средства која је Кабинет доделило јединицама локалне самоуправе у овом делу Србије у 2018. години.

 Министарка Ђукић Дејановић са представницима Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа

Министарка је претходно обишла предшколскe установе ,,Лане” у Алексинцу и ,,Полетарац” у Сврљигу. У оквиру доделе бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у 2018. години, Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику определио је средства у износу од 13 милиона динара за реконструкцију предшколске установе ,,Лане” у Алексинцу и четири милиона динара за реконструкцију просторија у предшколској установи ,,Полетарац” у Сврљигу.

14. јануар 2019.

Отворен реновирани објекат предшколске установе ,,Радост” у Врњцима код Врњачке Бање

 Отворен реновирани објекат предшколске установе ,,Радост” у Врњцима код Врњачке Бање

Прва радна активност министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику проф. др Славице Ђукић Дејановић у 2019. години започета је отварањем реновираног објекта предшколске установе ,,Радост” у Врњцима, код Врњачке Бање, поруком да село и град морају да имају поптупно исте шансе за раст и развој наших најмлађих и да желимо да их буде што више.

Министарка Ђукић Дејановић и председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић отворили су данас реновирани објекат, чији радови су обухватили замену столарије, браварије, демонтажу водоводне и канализационе мреже и електро инсталација, реконструкцију подова, као и постављање противпожарног система. У склопу активности спровођења мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2018. години, Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику издвојио је 6,1 милион динара за реновирање овог објекта.

,,Заједно са општином Вршачка Бања уложили смо средства у овај вртић, где ће 44 малишана имати неупоредиво боље услове за боравак у овој установи. То што смо уложили у Врњце значи да деца која живе у сеоским подручијима морају да имају потпуно идентичне услове за раст и развој, као и малишани који живе у градским срединама и то не само за рани психомоторни развој, већ и за образовање које долази у нешто старијем узрасту,” истакла је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Министарка је навела да је било велико задовољство данас видети задовољну децу која ће имати могућност да се играју и одрастају у условима која имају деца у великим градовима, као и васпитачице које са много љубави прилазе деци. ,,Имала сам прилику да разговарам и са мајком која планира да упише дете у ову установу, јер су услови комфора, васпитања и сигурности такви да нема дилему, без обзира што чак и не станује у близини, да дете треба да похађа овај вртић,”  рекла је министарка.

Најављујући активности за 2019. годину, министарка је навела да је буџет Кабинета на чијем је челу ове године повећан и износи 650 милиона динара, што значи да популациона политика и даље остаје један од приоритета рада Владе Републике Србије. ,,У оним срединама у које смо уложили новац и где је одрживост циљева које смо поставили у претходној години испољена, те средине ће имати приоритет и ове године, јер је очигледно да највише и раде на подстицању рађања и побољшању квалитета живота наших грађана,” рекла је проф. др Ђукић Дејановић.

 Отворен реновирани објекат предшколске установе ,,Радост” у Врњцима код Врњачке Бање

Према речима министарке, један део средстава уложена су и у Дом здравља у Врњачкој Бањи за куповину гинеколошке опреме, у вредности од 1,4 милиона динара, тако да жене више неће морати да одлазе у Краљево на ЦТГ, већ ће тај преглед моћи да обаве у Врњачкој Бањи. ,,То даје наду да Србија успоставља највише стандарде и трендове који обећавају већу сигурност родитељима и бебама, односно девојчицама и дечацима које очекујемо као наше најмлађе суграђане,” закључила је министарка.

Председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић рекао је да је у складу са политиком Владе Републике Србије и Кабинета на чијем челу је министарка Ђукић Дејановић, општина Врњачка Бања припремила пројекат и конкурисала за средства овог Кабинета, а све у циљу стварања што бољих услова за повећање наталитета у Србији. ,,Пројекат који је обухватио адаптацију и реконструкцију објекта у Врњцима, а који је годинама, а можда чак и деценијама, био у веома лошем стању, данас  захваљујући средствима Кабинета за демографију и популациону политику и општине Врњачка Бања, постао је један савремени објекат. Ово је пети објекат у сеоским срединама који је у последње две до три године реновиран, где су створени услови за децу једнаки оним у градским срединама,” навео је председник општине. Према његовим речима, родитељима који живе на селу много значи да могу своју децу да доводе у вртић у матична места, а са друге стране смањена је листа чекања за пријем деце у вртиће у градским срединама.

 Отворен реновирани објекат предшколске установе ,,Радост” у Врњцима код Врњачке Бање

,,Овај пројекат је битан како за Врњачку Бању, тако и за популациону политику на националном нивоу и надам се да ћемо у 2019. години наставити успешну сарадњу са Кабинетом министарке Ђукић Дејановић,” закључио је председник општине Врњачка Бања.

Директорка предшколске установе ,,Радост” Врњачка Бања Драгана Хаџи-Ристић навела је да је у објекту у Врњцима поптпуно замењена кровна конструкција, под, постављена је хидроизолација, тако да влага која је долазила из подрумских просторија више неће правити проблем. ,,Комплетно је замењена столарија, како спољна, тако и унутрашња, купили смо нов намештај, а нагласила бих и да је објекат под заштитом Завода за заштиту споменика културе, тако да је само реновирање објекта урађено по свим стандардима Завода,” рекла је директорка Хаџи-Ристић.

,,Вртић у Врњцима похађа 44 деце, 27 у мешовитој васпитној групи и 17 јасленог узраста и то су за сада максимум капацитета. Ми смо 6 година  куцали на разна врата, где су били конкурси за донације, али смо коначно успели да у сарадњи са Кабинетом за демографију и популациону политику и општином Врњачка Бања реализујемо пројекат,” навела је директорка и закључила да нови, адаптирани услови много значе за децу, родитеље и запослене, а да су деца коначно добила услове у којима заслужују да одрастају.

1. јануар 2019.

Држава ће наставити да подстиче рађање

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић обишла је данас пет породилишта у Београду и том приликом поручила да ће држава наставити да подстиче рађање. Проф. др Ђукић Дејановић, која је бебама рођеним у породилиштима у Београду у Новој години поделила поклоне, истакла је да новорођене бебе дају лепу наду за 2019. годину.

,,Очекујемо да ће пронаталитетна политика наићи на веће разумевање свих који могу да подстакну рађање,“ рекла је министарка и изразила задовољство тиме што година почиње вестима да се рађају здраве бебе и да су маме задовољне и срећне.

 Држава ће наставити да подстиче рађање

Министарка је говорећи о популационој политици, истакла да је Закон о финансијској подршци породици са децом, чија је примена почела 1. јула 2018. године, предвидео неупоредиво већа давања државе породицама са децом и обухватио највећи број жена, и објаснила да је комисија анализирала сваки појединачни случај и да је оцењено да ипак постоји простор да се нека решења побољшају. Према њеним речима, предложено је да Закон буде измењен у три сегмента и да се породиљска надокнада обрачунава другачије код жена које имају велике плате, затим оних које су радиле мање од шест месеци и код жена које су тек почеле да раде, а морале су на боловање. ,,Оценили смо да би жене које имају велика примања када оду на трудничко боловање или на боловање због неге детета требало да добијају више од три просечне плате,“ навела је министарка и додала да жене које су радиле мање од шест месеци у прва четири месеца имају нешто мања примања, што се мора исправити. Трећа категорија су оне жене које су се запослиле, у истом месецу затруднеле и из здравствених разлога морале да отворе боловање. ,,Сва давања се иначе рачунају у односу на претходни месец, а оне га немају, па смо предложили да се и овим женама омогући да имају одређена примања,“ објаснила је проф. др Ђукић Дејановић.

 Држава ће наставити да подстиче рађање

Министарка је указала на то да би о изменама и допунама Закона требало да расправља Влада, и да ће се након тога предлог Закона наћи пред посланицима. Проф. др Ђукић Дејановић је рекла да Закон не предвиђа могућност ретроактивне примене, тако да већ оштећене породиље неће моћи да добију накнаду за то, али да постоји сугестија послодавцима и јединицама локалних самоуправа да у буџетима планирају давања за свако новорођено дете и за сваку трудницу.

Министарка је поручила и да ће држава у наредном периоду радити на што већем усклађивању рада и родитељства. ,,Ми у Србији видимо родитеље као некога ко ради, зарађује и обезбеђује егзистенцију својој породици, и мислимо да усклађеност родитељских и радних обавеза, у договору са послодавцима, треба да буде на вишем нивоу,“ истакла је министарка.

Проф. др Ђукић Дејановић је првог дана Нове године посетила КБЦ „Звездара“, ГАК „Вишеградска“, ГАК „Народни фронт“, КБЦ „Др Драгиша Мишовић – Дедиње“ и КБЦ „Земун“.

Погледајте старија саопштења

 Врх стране