МЕНИ

Насловна » Активности

Активности

15. мај 2018.

Славица Ђукић Дејановић у посети породици Петровић поводом Међународног дана породице

 Славица Ђукић Дејановић у посети породици Петровић

Поводом 15. маја – Међународног дана породице, проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, посетила је породицу Петровић у Болечу.

Министарка је истакла да је одлучила да данас посети брачни пар Петровић - Јелену и Дејана, будући да ће за месец дана по трећи пут постати родитељи.

"Дејан и Јелена су одлучили да поред ћерке Катарине и сина Алексе добију и треће дете, а Софија ће се родити за месец дана", навела је министарка и додала да ће девојчица добијати 12.000 динара месечно до своје десете године, што ће по речима родитеља бити од великог значаја за набавку неопходних ствари током одрастања њихове деце.

Министарка Ђукић Дејановић је подсетила да 52 одсто породица у Србији има једно дете, а да свега 6,7 одсто има троје деце, због чега је као важан задатак истакла усклађивање рада и родитељства. Министарка је указала да у породици Петровић живи више генерација и да је прави пример међугенерацијске солидарности.

Генерална скупштина Уједињених нација је 1993. године прогласила 15. мај Светским даном породице. Од тада, овај датум се обележава широм света у циљу подизања свести о важности породице као основне друштвене заједнице.

11. мај 2018.

Славица Ђукић Дејановић на конференцији “Слика жена у медијима”

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, учествовала је на конференцији под називом „Слика жена у медијима“, где је говорила на панелу посвећеном актуелним питањима у вези са темом конференције.

Министарка Ђукић Дејановић је, том приликом, навела да је потребно више пажње посветити свим улогама у којима се жене у савременом друштву налазе и осврнула се на чињеницу да жена данас задржава традиционалну улогу и обавезе, док у исто време преузима и оне нове улоге које друштво од ње налаже.

 Славица Ђукић Дејановић на конференцији “Слика жена у медијима”

Министарка је подвукла значајну улогу коју медији имају у перцепцији жена и додала да је неопходно да жене постану видљиве у јавном простору и то у свим друштвеним улогама.

"Жене је потребно представљати у складу са сложеношћу улога у којима се налазе и тиме се морамо више бавити," закључила је министарка Ђукић Дејановић.

Конференција је окупила велики број успешних жена и мушкараца из различитих области друштва, а одржана је у организацији удружења Клуба првих жена.

18. април 2018.

Посета општини Прибој

Проф. Славица Ђукић Дејановић министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику боравила је у радној посети општини Прибој.

 Посета општини Прибој

Том приликом министарка је разговарала са председником општине Прибој Лазаром Рвовићем, о проблемима мигарционих процеса и поражавајућом стопом наталитета у овој општини. Проф. др Ђукић Дејановић је најавила да ће додатне мере које је Влада Републике Србије донела, као и спајање националних и локалних програма помоћи овом крају који се годинама носи и са тешком економском ситуацијом.

“Свима нам је заједнички циљ више беба и зато ћемо ићи корак по корак. Мишљења сам да заједнички пројекти општина могу дати најбоље резултате у овој области. Свесни смо који су лимитирајући фактори у реализацији популационе политике, али и које мере се морају предузети,“ навела је проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Министарка је након састанка са општинским руководством посетила предшколску установу “Невен”, а затим је у Слободној зони Прибој разговорала са представницима суседних општина Пријепоље, Сјеница и Нова Варош о активностима које би јединице локалних самоуправа могле да реализују у циљу побољшања популационе политике у том делу Србије.

14. април 2018.

Славица Ђукић Дејановић о проблему миграција и наталитета приликом посете Зајечару

Проф. др Славица Ђукић Дејановић министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику посетила је Зајечар, где je у дому здравља представила циљеве Стратегије подстицања рађања.

 Славица Ђукић Дејановић о проблему миграција и наталитета приликом посете Зајечару

Министарка се након презентације састала и са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем и том приликом је договорена сарадња са локалном самоуправом у циљу повећања наталитета. Према статистици у овом подручју на 1.000 становника роди се 6 беба, а умре 18 особа и управо зато је потребно да национални и локални програм буду комплементарни. Према речима министарке, ово се може постићи едукацијом и информисањем, како младих тако и родитеља, јер се само на тај начин може очувати репродуктивно здравље младих, које је основа за здраво потомство.

Министарка се осврнула и на статистику према којој је просечно животно доба оних који одлазе из Зајечара 28 година, а свака пета особа је факултетски образована. Према њеним речима, то је велики проблем на чијем решавању се мора заједнички радити. Проф. Ђукић Дејановић је истакла да једнице локалне самоуправе треба да одржавају контакт са људима који су отишли, како би се они враћали у град и земљу свог порекла.

12. април 2018.

О здравом потомству на седамнаестом Фестивалу здравља

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику отворила је 17. по реду Фестивал здравља који се овог пролећа одржава под слоганом „За здраво потомство“.

У свом обраћању министарка је нагласила да је овај скуп још једна прилика да за разговор о здравом потомству и начинима који могу да подстакну парове да се одлуче на на рађање већег броја деце.

 О здравом потомству на седамнаестом Фестивалу здравља

По отварању фестивала, одржана је трибина на тему очувања репродуктивног здравља младих. Трибини су присуствовали ученици завршних разреда средњих школа који су имали прилику да чују која су то ризична понашања која могу да утичу на репродуктивно здравље, али и које су то мере које ће поправити ситуацију у овом сегменту, а предвиђене су новом Стратгеијом за подстицање рађања. Очекивани ефекти квалитетно спроведене Стратегије треба да буду очување здравља и репродуктивног потенцијала младих и здраво потомство.

На отварању су се, између осталих обратили и Мима Фазлагић, директорка фестивала, Данијела Урошевић , пoмоћница министра здравља и пуковник Мирослав Вукосављевић, заступник начелник ВМА.

5. април 2018.

Резултати пројекта суфинансирања мера популационе политике у Власотинцу

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, посетила је Власотинце, једну од општина у јужној Србији у којој су, током претходне године, суфинансиране мере популационе политике.

 Резултати пројекта суфинансирања мера популационе политике у Власотинцу

„Евидентан је негативан природни прираштај али је важно да се не смањује број рођених беба на годишњем нивоу. На то ће убудуће свакако утицати и нове мере популационе политике“, изјавила је министарка после састанка са Зораном Тодоровићем, председником општине.

Министарка је истакла да се очекује финансирање нових пројеката и да ће се убудуће  више бодовати пројекти удружених општина, односно регионални пројекти који ће подразумевати сарадњу општина приликом решавања одређених проблема.

 Резултати пројекта суфинансирања мера популационе политике у Власотинцу

У склопу посете, министарка Ђукић Дејановић обишла је Саветовалиште за младе које основано при дому здравља, захваљујући бесповратним средствима из пројекта за суфинансирање мера популационе политике. У  саветовалишту су представљени подаци из анкете која је показала низак ниво знања средњошколаца на тему репродуктивног здравља, што је још један разлог за постојање и развијање саветовалиштава овог типа.

4. април 2018.

Представљање истраживања о усклађивању рада и родитељства у Привредној комори Србије

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља, задужена за демографију и популациону политику представила је, у Привредној комори Србије, Истраживање о усклађивању рада и родитељства, заједно са новом Стратегијом подстицања рађања. Истраживањем, чији је циљ био прикупљање података о проблемима са којима се запослени родитељи суочавају покушавајући да ускладе своје радне и породичне обавезе, као и информације о ставовима послодаваца и њиховој спремности да подрже запослене родитеље, обухваћено је 126.000 запослених, узорком од 330 послодаваца и 3.918 запослених у привредним субјектима, локалним самоуправама и финансијским институцијама.

 Представљање истраживања о усклађивању рада и родитељства у Привредној комори Србије

Министарка је указала да резултати истраживања показују да велики број послодаваца у Србији не обезбеђује ниједан вид финансијске помоћи запосленим родитељима, али и да се велики број њих изјаснио да је спреман да обезбеди неки вид помоћи запосленима, уз одређене олакшице од стране државе као што су пореске олакашице, економско подстицајне мере и медијско промотивне мере.

Наведено је да око 48 одсто послодаваца обезбеђује финансијску помоћ за трошкове лечења детета, 28 одсто даје једнократну помоћ за рођење детета, а свега 5,5 послодаваца даје једнократну финансијску помоћ за полазак детета у школу.

Министарка проф. др Славица Ђукић Дејановић је оценила да већина запослених није упозната и ретко користи своја законом гарантована права о флексибилном радном времену која би  помогла родитељима да ускладе своје породичне обавезе са радним временом.

 Представљање истраживања о усклађивању рада и родитељства у Привредној комори Србије

Она је додала да треба издвојити одговорне послодавце од оних који немају социјално одговорно понашање и да зато треба направити одговарајуће сертификате за све послодавце, како приватне тако и државне.

Презентацији је присуствовао и Саветник председника Привредне коморе Србије, Михаило Весовић, који је поручио компанијама да треба да воде рачуна о мерама популационе политике и да ће зато Привредна комора Србије представљати примере добре праксе.

Као примери добре праксе усклађивања рада и родитељства представљене су компаније MK Group и  Vip mobile.

2. април 2018.

Суфинансирање мера популационе политике у 2018. години

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља, задужена за демографију и популациону политику, посетила је Нишавски округ где је најавила да ће већи број општина током 2018. године добити бесповратна средства за суфинансирање мера популационе политике. Подсећамо да се током 2017. године за исти пројекта пријавило 88 општина са 90 пројеката, а да је средства за њихово спровођење добило њих 15 из југоисточне, централне и западне Србије и Војводине.

 Суфинансирање мера популационе политике у 2018. години

У оквиру посете, министарка је обишла Алексинац, где је присуствовала пријему за мајке деце рођене у 2018. години, а затим је, у седишту Нишавског управног округа, разговарала са начелницом округа, градоначелником града Ниша и представницима општина из целог округа о мерама за подстицање рађања.

Министарка је најавила расписивање новог јавног позива за суфинансирање мера популационе политике и напоменула да ће предност за добијање бесповратних средстава имати општине које осмисле заједничке пројекте и истакла да ће пројекти у овој, обухватити много већи број општина у односу на претходну годину.

 Суфинансирање мера популационе политике у 2018. години

Такође, она је подсетила да, поред мера које се спроводе на нивоу републике, и општине и градови сами, у односу на своје специфичности предузимају кораке у овом правцу. Она је подсетила председнике општина да су домови здравља у њиховој надлежности и да је неопходно да се више ради на подизању нивоа знања о репродуктивном здрављу и превенцији кардиолошких и онколошких болести, наводећи да 20 одсто становника Нишавског округа умире од онколошких болести, да су међу њима и младе жене, те да су превентивни прегледи и правовремена дијагностика такође пронаталитетне мере.

27. март 2018.

Подстицање рађања трећег и четвртог детета

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да је финансијска помоћ породицама са децом, која је предвиђена Стратегијом подстицаја рађања, усмерена на подстицај рађања трећег и четвртог детета.

Ђукић Дејановић је на седници Сталне конференције градва и општина, истакла да данас 52 одсто жена има једно дете, 40 одсто двоје деце и само осам одсто троје и више деце, и додала да жене у Србији у просеку данас рађају 1,46 деце а основни циљ је да се повећа на 1,85.

Закон о финансијској подршци породицама са децом предвидео је да за свако прво дете мајке добију по 100.000 динара, и почеће да се примењује од 1. јула, подсетила је она.

Такође, Ђукић Дејановић је навела да поменута стратегија предвиђа да за свако друго дете мајке две године добијају по 10.000 динара, за треће 12.000 динара, а за четврто 18.000 динара наредних 10 година.

 Подстицање рађања трећег и четвртог детета

На замерке зашто се стимулише рађање само четворо деце, она је објаснила да је препорука Светске здравствене организације да је за здравље мајке и детета лимит четворо деце.

Она је упутила позив локалним самоуправама да буџетима предвиде да породице које имају троје деце и роде им се близанци, обоје деце имају иста права.

Стратегија је предвидела да ће четврто уписано дете имати од државе 18.000 динара наредних 10 година, али да локална самоуправа обезбеди иста средства и за пето јер ће и таквих примера бити, а неће их бити пуно. 

Просечна старост становника у Србији је приближно 43 године, што нас сврстава у једну од пет најстаријих земаља у Европи, нагласила је Ђукић Дејановић.

Она је подсетила на то да је прошле године за пројекте подстицања рађања 15 општина добило 130 милиона динара.

Буџетом је за ову годину, како је рекла, предвиђено 566 милиона динара, при чему ће предност у добијању средстава имати пројекти у којима учествује више општина у циљу подстицања рађања.

8. март 2018.

Трећа седница Савета за популациону политику
Нови кораци на подстицању мера популационе политике

Савет за популациону политику усвојио је данас ревидирану Стратегију за подстицање рађања која успоставља значајну везу између политике подстицања рађања и политике према старима, односно политике према миграцијама.

Документ, који би ускоро требало да буде усвојен и на седници Владе, има низ нових мера које уважавају резултате истраживања, а која су у овој сфери рађена у периоду од девет година, између две стратегије

Влада Србије је за ову годину за мере популационе политике определила 566 милиона динара, готово пет пута већу суму у односу на претходну годину. 

Седници је председавала председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, а присуствовала је и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, уједно и заменица председнице Савета за популациону политику.

Нови кораци на подстицању мера популационе политике

На седници Савета се дискутовало и о могућности за стимулисање социјално одговорних послодаваца који дају подршку родитељима, а Брнабић је од представника Привредне коморе Србије затражила да предложе награде за социјално одговорне компаније.

Такође, Савет је информисан да је у току истраживање у вези са плановима студената, будућим миграционим кретањима, како унутар Републике Србије, тако и ван њених граница, као и о њиховим ставовима о одласку из земље. 

Упитник је попунило 11.000 студената, односно пет одсто од укупно уписаних у 2016. години. 

Циљ истраживања је обезбеђивање поузданих података који ће бити коришћени као добра основа за управљање миграцијама младих, високообразованих људи, а послужиће и за планирање активности и креирање конкретних механизама и мера у овој области ради стварања повољног амбијента за останак младих у Србији или њихов повратак у земљу након завршетка студијских програма у иностранству.

Истраживање спроводе Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Републички завод за статистику. 

Резултати ће бити представљени током маја 2018. године.

2. март 2018.

Са директорком Швајцарске развојне агенције Урсулом Лаубли о заједничкој сарадњи на имплементацији циљева Агенде УН 2030 о одрживом развоју

Проф. Др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године састала се Урсулом Лаубли директорком Швајцарске развојне агенције у Србији.

Министарка је упознала представнике швајцарске делегације са досадашњим активностима које је Србија имала у процесу спровођења Агенде УН. Такође, она се захвалила на интересовању коју је Швајцарска развојна агенција исказала, истакавши да је иницијатива о потписивању меморандума о заједничкој сарадњи на имплемтнтацији циљева одрживог развоја, доказ о заједничкој визији коју деле Међуресорна група за спровођење Агенде УН и Швајцарскa развојнa агенцијa у Србији.

1. март 2018.

На седници Савета за права деце потписан документ „Позив на акцију“

Документ „Позив на акцију“ који се тиче раног развоја детета, потписан је у оквиру редовне седнице Савета за права детета, која је данас одржана.

 На седници Савета за права деце потписан документ „Позив на акцију“

С обзиром на чињеницу да ниједна ресор не може самостално да се бави комплексним питањима која су у вези са раним развојем детета „Позив на акцију“ потписали су министри: проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета; Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја и Златибор Лончар, министар здравља и позвали остале друштвне актере да се укључе у ову акцију.

Подршка деци најмлађег узраста подразумева да дете мора да буде здраво и заштићено, да одраста у породици, да има основу за школовање, касније за запослење и да избегне ризик од сиромаштва. Зато је важно да цео систем буде у функцији подршке детету и родитељству, као што је подједнако битно да се сви заједно подсетимо колико је рани развој важан за сазнајне, емоционалне, психолошке и физичке потенцијале, што је и циљ потписивања овог документа.

Позив за акцију истиче као приоритете, подршку родитељству, доступно предшколско васпитање и образовање за свако дете, безбедно детињство, унапређење здравља, интервенције у раном детињству деце и политичка и институционална консолидација.

Савет за права детета донео је одлуку о формирању радне групе која ће се посебно бавити питањима раног развоја деце и на тај начин преузети координациону улогу у активностима различитих ресора и осталих друштвених чиниоца.

„Позив на акцију“ је покренуо УНИЦЕФ, чији је директор у Србији, Мишел Сент Ло присуствовао потписивању.

22. фебруар 2018.

Регионални форум координатора циљева одрживог развоја „ Успостављање партнерстава као вида подршке националним механизмима одрживог развоја“ у Минску

Регионални форум коодринатора циљева одрживог развоја под називом „Успостављање партнерстава као вида подршке националним механизмима одрживог развоја“ одржан је од 21. до 22. фебруара 2018. године у Минску, Белорусији, у организацији Министарства спољних послова Белорусије и Националног координатора за циљеве одрживог развоја Белорусије. Испред Међуресорне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године, председница овог тела Проф. др Славица Ђукић Дејановић делегирала је др Данила Арсенијевића.

Регионални форум координатора циљева одрживог развоја „ Успостављање партнерстава као вида подршке националним механизмима одрживог развоја

Фокус регионалног форума био је имплементирање Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године у оквир националних политика и иницијатива, јачање међусобних веза између релевантних учесника у овом процесу, представљање иновативних решења везаних за социјална, економска и еколошка питања, као и успостаљање сарадње између националних координатора.

Делегацију Републике Србије чинили су још и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић, Јасмина Мурић као и Александар Цервар, представник амбасаде Републике Србије у Белорусији.

1. фебруар 2018.

САРАДЊА СРБИЈЕ И СЛОВЕНИЈЕ НА ПОЉУ ДЕМОГРАФИЈЕ И ПОПУЛАЦИОНЕ ПОЛИТИКЕ

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику разговарала је данас, на заједничкој седници влада Србије и Словеније са др Ањом Копач Мрак, министарком за рад, породицу и социјална питања. После разговора, закључено је да се обе државе суочавају са негативним демографским параметрима, као и да простор за сарадњу по овим питањима на нивоу две државе постоји.

 Сарадња Србије и Словеније на пољу демографије и популационе политике

Министарка Ђукић Дејановић имала је билатералне састанке са Мр Јуријем Снојем, генералним директором Директората за рад и тржиште запошљавања и Мр Андрејем Дел Фарбо, генералним директором Директората за породицу. Поред тема које су се односиле на питања демографије и популационе политике, али и о начинима на које друштвено одговоре компаније усклађују рад и родитељство, разговарало се и о моделима за стипендирање високообразованих, младих људи од 24 до 30 година, са циљем да се врате и наставе живот и рад у својој земљи.

Претходна седница влада две држава одржана је 2015. године.

 Врх стране