МЕНИ

Насловна » Активности

Активности

15. октобар 2019.

Посета регионалне директорке УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију

 Посета регионалне директорке УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију

Проф. др Славица Ђукић Дејановић министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику састала се данас са Афшан Кан регионалном директорком УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију и специјалном координаторком за избеглице и мигранте у Европи.

Министарка и гђа Кан су у разговору оцениле да брига о деци почиње у најранијем детињству и у значајној мери зависи од окружења у коме дете одраста, тако да је обавеза сваког друштва да свој деци обезбеди шансу за најбољи почетак и добру основу за будућност.

Гђа Кан је похвалила први Добровољни национални извештај о спровођењу Агенде 2030 за одрживи развој Републике Србије који је представљен 17. јула у седишту Уједињених нација у Њујорку, имајући у виду да  централни део извештаја чине ставови младих који ће бити носиоци друштва и друштвених промена до 2030. године.

Миистарка Ђукић Дејановић је навела да је потребно водити рачуна о сваком детету, а опет, посебну пажњу треба посветити деци из осетљивих група - ромске популације, деци са сметњама у развоју или инвалидитетом, као и деци из најсиромашнијих породица, чији родитељи имају менталних потешкоћа или су суочени са најтежим болестима.

Саговорнице су се сложиле да је досадашње партнерство са УНИЦЕФ-ом дало доста добре резултате и да ће се ова успешна сарадња наставити, како би се пружила даља подршка родитељству, унапређењу здравља и развијању животних вештина код најмлађих, са посебним освртом на рано откривање тешкоћа и сметњи у развоју, промовисање родне равноправности, али и на превенцију насиља, злостављања и занемаривања код деце.

14. октобар 2019.

Министарка Ђукић Дејановић обишла компанију Вип мобајл

Проф. др Славица Ђукић Дејановић министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику посетила је данас компанију Вип мобајл у Београду, где се у разговору са Дејаном Турком, генералним директором компаније Вип мобајл и А1 Словенија упознала са друштвено-одговорним пословањем ове компаније.

Министарка Ђукић Дејановић је похвалила погодности коју компанија Вип мобајл пружа запосленима и њиховим породицама у усклађивању рада и родитељства, као и подршку корисницима услуга ове компаније који су родитељи. ,,Флексибилно радно време и рад од куће, надокнада од 10.000 динара месечно, за треће дете до 15. године старости, додатни плаћени дан за полазак детета у први разред основне школе, додатних 5 дана плаћеног одсуства за очеве након рођења детета, као и погодност за мајке да по повратку са породиљског одсуства прве две недеље раде четири сата дневно, док им се исплаћује пуна зарада, само су неки од примера добре праксе коју ова компанија пружа својим запосленима,” истакла је министарка Ђукић Дејановић.

 Министарка Ђукић Дејановић обишла компанију Вип мобајл

“Вип се, као прва Фемили френдли (Family friendly) компанија у Србији, одувек залагао за баланс пословног и приватног живота, и породицу, као основни стуб сваког друштва, увек држао на високом месту. Верујем да на овај начин, бригом за појединца у целини, а не само на његовом радном месту, можемо допринети стварном задовољству наших запослених и стварању добре компанијске културе”, рекао је Дејан Турк, генерални директор компаније Вип мобајл и А1 Словенија.

Из ове компаније додају да обезбеђују разне погодности запосленима захваљујући посебном Фемили френдли (Family friendly) тиму који прати имплементације свих мера и осмишљава нове бенефите који ће равнотежу посла и приватног живота запосленима учинити још лакшим.

“Брига о породици не зауставља се на запосленима, али смо управо, вођени тим сопственим примером, осмислили посебну понуду за све нове маме у 2019. години, којима смо омогућили коришћење наших услуга бесплатно првих девет месеци, а помоћу различитих производа и услуга, каква је, на пример, платформа Безбедни клинци, покушавамо да дамо подршку и родитељима током одрастања њихове деце”, додао је Турк.

Министарка Ђукић Дејановић и генерали директор Вип мобајла обишли су и вртић који се налази у згради компаније Вип мобајл који имају могућност да похађају деца запослених.

11. октобар 2019.

Најбољи почетак за свако дете – подршка од најранијег детињства

Развој Система раних интервенција у Србији – значај интерсекторског, трансдисциплинарног и на породицу усмереног приступа


Данашња конференција посвећена развоју система раних интервенција за децу са сметњама и кашњењима у развоју била је усмерена на интегрисану, интерсекторску подршку родитељским праксама, уз уважавање јединствености и културе сваке породице. Учеснике су поздравили проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета Владе Републике Србије, проф. др Зоран Радојичић, градоначелник Града Београда, директорка УНИЦЕФ-а у Србији Ређина де Доминићис, представници министарстава здравља, просвете и социјалне заштите и Миодраг Милосављевић, програмски директор Фондације за отворено друштво у Београду.

“Процес бриге о деци почиње у најранијем детињству и зависи од окружења у коме дете расте. Научно је доказано да свако пето дете има развојне тешкоће и да оно и његова породица могу имати користи од интервенција у раном детињству. Код више од 70% те деце, захваљујући благовременом укључивању у програм раних интервенција, развој се враћа у очекиване токове, док око 20% деце и породица захтева дугорочну подршку. Из тог разлога, само уз учешће и подршку ресорних министарстава, свих релевантних институција и јединица локалне самоуправе, наша мисија може бити успешно реализована, а резултати остати одрживи у систему, за добробит све деце и породица,” истакла је министарка Ђукић Дејановић.

 Најбољи почетак за свако дете – подршка од најранијег детињства

У складу са препорукама анализа стања услуга раних интервенција у Србији, 2018. године је започет двогодишњи пројекат пробне примене модела раних интервенција у Београду (градске општине Раковица, Чукарица и Нови Београд), Лексовцу, Крагујевцу, Сремској Митровици и Нишу.

„Град Београд планира да се још интензивније укључи у актуелне иницијативе за подршку деци раног узраста, посебно деци и породицама из осетљивих група. Оно што ми као Град, држава, као друштво треба да омогућимо родитељима са децом која имају сметње у развоју јесу квалитетне и лако доступне услуге. Док специјализоване установе и болнице имају своју улогу у дијагностици и третману, континуитет подршке овим породицама мора се пружити са примарног нивоа здравствене заштите - у сваком делу нашег града и наше државе. С једне стране кроз обуке педијатара и здравствених сарадника и унапређење доступности и квалитета рада развојних саветовалишта, а са друге, повезивањем здравственог система, социјалне заштите и предшколског васпитања и образовања као најважнијих карика успотављање овог система”, рекао је градоначелник Града Београда Зоран Радојчић.

Досадашњи, претежно медицински концепт интервенција пружао је услуге углавном кроз високо специјализован индивидуални третмански рад са дететом, у специјализованим установама и најћешће без присуства родитеља. Развијање и примена новог концепта захтева унапређење знања и вештина стручњака, партиципативан приступ, успостављање механизама интер-секторске сарадње на локалном нивоу, размена знања међу практичарима, као и континуирану подршку породицама да прихвате примену новог приступа.

“Оснажена и компетентна породица лакше се суочава са тешкоћама, спремнија је да пружи подршку свом детету, а дете лакше остварује своје потенцијале. Зато УНИЦЕФ планира да дугорочно улаже у развијање унапређеног система подршке, посебно за децу која су изложена вишеструким ризицима, код које су присутна кашњења и сметње у развоју, и њиховим породицама. Циљ нам је да се овај модел подигне на национални ниво, да обухвати целу земљу и да ни једно дете и ни једна породица не буду изостављени“, поручила је директорка УНИЦЕФ-а у Србији Ређина Де Доминићис.

 Најбољи почетак за свако дете – подршка од најранијег детињства

Пробни модел раних интервенција захтева и измену и доградњу законских и институционалних решења која ће омогућити да се нови модел уведе као пракса у свим установама. Представници министарстава здравља, просвете и социјалне заштите изразили су опредељеност сва три министарства да се законским решењима и стратегијама, као и интензивнијим развијањем механизама интерсекторског рада подржи развој интегрисаних облика подршке за децу са сметњама у развоју и њихове породице.

Миодраг Милосављевић, програмски директор Фондације за отворено друштво у Београду, каже да „ у сарадњи са Програмом за рани развој из Лондона Фондација у Београду, подржавамо развој мултисекторског модела ране интервенције у Србији који ће, верујемо, показати одличне резултате за децу и њихове породице као што је већ слућај у земљама као што су Бугарска, Украјина, Грузија“.

Конференцију Развој Система раних интервенција у Србији – значај интерсекторског, трансдисциплинарног и на породицу усмереног приступа подржали су Фондација за отворено друштво у срадњи Београд са Програмом за рани развој из Лондона, Аустријска агенција за развој и сарадњу и УНИЦЕФ.

08. октобар 2019.

Стварање повољног амбијента за останак младих у Србији

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да је неопходно да сви у друштву раде на стварању амбијента који ће подстицати младе да остану у Србији или да дођу у нашу земљу, како би остварили личне и професионалне снове и циљеве.

 Стварање повољног амбијента за останак младих у Србији

Проф. др Ђукић Дејановић је, обраћајући се учесницима панела посвећеног спречавању одлива мозгова, у оквиру 19. Eкономског самита, истакла да су миграције феномен који је најтеже предвидети и тешко мењати. Она је навела податак да је, према попису становништва из 2011. године, од 2002. до 2011. у иностранство отишло 150.000 грађана Србије, прецизиравши да је њихова просечна старост 28,7 година, а сваки пети међу њима имао је диплому високе школе или факултета

Министарка је пренела да је истраживање, које је спровео Кабинет који води, показало да три четвртине анкетираних високообразованих у дијаспори за сада не планира да се врати у Србију, али да охрабрује податак да је више од половине анкетираних (57 одсто) спремно да улаже стечене ресурсе у нашу земљу.

,,Ова информација нам је битна, јер указује на неопходност даљег повезивања, активирања и коришћења свих расположивих потенцијала наших људи у иностранству и њиховог повезивања са нама овде кроз најразличитије врсте пројеката”, објаснила је министрка.

Према њеним речима, требало би размишљати о оним младим људима који не планирају да се врате у Србију, а чија знања, вештине, искуство, пословни контакти и финансијска средства могу бити и развојни потенцијал Србије, о чему до сада нисмо много водили рачуна.

Министарка је указала на то да су испитаници из дијаспоре, такође, навели и неколико приоритетних области за које сматрају да би држава требало да се побрине у наредном периоду, а то су повећање животног стандарда, отварање нових радних места, борба против корупције и унапређење здравствене заштите. Према њеним речима, то су и приоритети Владе Србије, која препознаје сву озбиљност миграционог феномена и његових последица.

Министарка Ђукић Дејановић је рекла да је, поред истраживања у којем је учествовала дијаспора, спроведено и истраживање које је обухватило више од 11.000 студената.

 Стварање повољног амбијента за останак младих у Србији

,,Ово истраживање је показало да 3.990 студената жели да напусти Србију, да 90 одсто њих у томе подржавају родитељи, а да 70 одсто њих већ има блиске сроднике или неког ко ће их у иностранству прихватити,” прецизирала је министарка.

Зато, како је нагласила, треба повећати мотивацију младих да остану у Србији што се може постићи стварањем повољног амбијента за живот у којем млади користе стечена знања у својој професији, остварују успешне професионалне каријере, имају адекватне услове за научноистраживачки рад, а пре свега, могу да живе од свог рада и да планирају породични и лични живот.

Стална представница УНДП у Србији Франсин Пикап указала је на то да ће миграције бити повећане када Србија постане део Европске уније и да је сада прави моменат да се људима пруже разлози да остану у Србији.

,,У Србији постоје многе ствари које се могу надоградити, а једна од тих области јесте и дигитализација, у којој Србија бележи највећи економски раст,“ навела је стална представница УНДП у Србији.

7. октобар 2019.

Отоврена Дечја недеља

У Републичком заводу за социјалну заштиту данас је свечано отворена Дечја недеља под слоганом ''Да право свако дете жива лако''. Ове године, Дечја недеља обележава значајан јубилеј, 30 година од усвајања Конвенције УН о правима детета, најзначајнијег међународног документа у области људских права који се тиче детета као и најшире прихваћеног правног инструмента за заштиту људских права. Овим документом, на једном месту, дефинисана су грађанска, политичка, економска, социјална, здравствена и културна права детета.

 Отоврена Дечја недеља

Уз подршку и покровитељство Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у реализацији активности Дечје недеље учествују владине институције, организације и удружења грађана. Организатор програма су Пријатељи деце Србије.

Поводом свечаног отварања Дечје недеље, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета владе Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић говорила је о приоритетима Владе Републике Србије у области дечије заштите, наглашавајући да дете мора да буде здраво и заштићено, да одраста у породици, да  има основу за школовање, касније за  запослење и да избегне ризик од сиромаштва.

 Отоврена Дечја недеља

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић поручио је да Влада Републике Србије наставља да се активно залаже за обезбеђивање безбрижног одрастања сваког детета у нашој земљи, за остваривање свих њихових права, као и за њихову бољу заштиту од било ког облика насиља, које данас нажалост постоји, не само у Србији, него у целом свету.

У оквиру Дана отворених врата, како је Програмом Дечје недеље предвиђено, 9. октобра у 12 часова у Медија центру биће одржана јавна дебата ''Права детета у Србији 30 година након доношења Конвенције о правима детета''. Присутни представници институција ће представити стање дечјих права у Републици Србији и са присутнима дискутовати и разменити искуства о примени права детета у Србији, као и о планираним корацима за унапређење у овој области. Деца активисти ће имати прилику да поставе питања и искажу своје мишљење и ставове.

3. октобар 2019.

Министарка Ђукић Дејановић на Међународној конференцији „Жене лидери и одрживи развој – истински равноправне“

,,Посебно је значајно да у свету савремених достигнућа радимо на стварању здравог и одрживог амбијента који подржава сваку жену, њену личност, амбиције и потребе које има,” истакла је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић на данашњој панел дискусији ,,Жене и породица” која је одржана другог дана Међународне конференције „Жене лидери и одрживи развој – истински равноправне“, у хотелу Хајат у Београду, у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Према министаркиним речима, жена нашег доба се знатно разликује од формираног стереотипа из прошлих времена, где је предоминантна била слика мајке - домаћице, задужене превасходно за одгој деце. ,,Једна од најбитнијих промена са културолошким значајем савременог друштва је еманципација, односно промена улога жене у приватној и јавној сфери, истакла је министарка и додала да су образовање, запослење, самоостваривање, као и активно учешће у друштвеном животу само неке од животних опција којима модерна жена тежи.

 Министарка Ђукић Дејановић на Међународној конференцији „Жене лидери и одрживи развој – истински равноправне“

Министарка Ђукић Дејановић је навела да према подацима из последњег Пописа становништва из 2011. године, у Србији живи укупно 2.125.772 породице. Од тог броја, 70% су породице са децом, а најзаступљеније су породице са једним дететом, односно 51,8%. Следе породице са двоје деце (40%), затим са троје (6,7%) и четворо деце (1,1%), док су породице са петоро и више деце најмање заступљене (0,4%). Просечна породица у нашој земљи има 1,6 деце, док је стопа фертилитета 1,48, што није довољно за просто обнављање становништва.

Проф. др Ђукић Дејановић се осврнула и на Агенду о одрживом развоју до 2030. године, документ који се, према њеним речима, одражава на политике свих држава, па ће тако имати утицај и на животе свих породица широм света до 2030. године.

,,Због специфичности теме о којој данас разговарамо, рекла бих да нема Циља одрживог развоја који не дотиче родно питање,” истакла је министарка наводећи циљеве 1 и 2 – свет без сиромаштва и глади, циљеве 3 и 4 – добро здравље и квалитетно образовање за све девојчице и дечаке, посебно циљ 5 - достизање родне равноправности и оснаживање свих жена и девојчица, али и остале циљеве који се односе на заштиту животне средине економски раст, мир и правду, у заједничком партнерству за нашу бољу будућност. 

 Министарка Ђукић Дејановић на Међународној конференцији „Жене лидери и одрживи развој – истински равноправне“

Министарка је указала на још један од изазова са којим се Србија, али и остале европске и светске државе суочавају, а то је старење становништва. ,,Трендови показују да ће до 2050. године око 1,5 милијарди људи имати преко 65 година, што ће премашити број адолесцената, али оно што је посебно уочљиво јесте видна феминизација старења,” рекла је министарка и додала да у свету, ове године, у популацији изнад 65 година 55% чине жене, а преко 80 година њих је чак 61%.

Конференција је окупила многе званичнице и званичнике, како из Европе и света, тако из наше земље, у циљу успостављања сарадње између жена светких лидера, са женама лидерима из Србије и са Балкана, као и афирмације доприноса које жене, на руководећим положајима пружају у остваривању Циљева одрживог развоја Уједињених нација.

2. октобар 2019.

Одржан научни скуп „Србија: род, политике, становништво“

Научни скуп под називом „Србија: род, политике, становништво“ одржан је данас у организацији Српске академије наука и уметности, Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику и Центра за демографска истраживања, Института дрштвених наука у Српској академији наука и уметности.

На скупу су реномирани стручњаци из релевантних институција у Републици Србији покушали да дају одговоре на нека од кључних питања у вези са негативним последицама демографских кретања. Поред рађања и предуслова за рађање, као и политичког одговора на низак фертилитет, било је речи и о другим темама, попут здравља, сиромаштва и миграција из родне перспективе, али и о дометима демографске анализе у истраживањима родног питања.

 Одржан научни скуп „Србија: род, политике, становништво“

Проф. др Славица Ђукић Дејановић министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику подсетила је да је Српскa академијa наука и уметности пре две године била место окупљања са којег су стручњаци покушали да одговоре на питање како трасирати пут ка бољој демографској будућности Србије.

,,Задатак нам је био и остао да, како је то уважени академик Костић навео, пламен посвећен демографским проблемима Србије који с времена на време распалимо, покушамо и да одржимо,” навела је министарка и додала да нам број новорођене деце који је у првих осам месеци ове године већи за 356, у односу на исти период прошле године, говори да та искра наставља да тиња и полако јача.

Министарка је указала да се раст светске популације наставља и да се процењује да на свету живи око 7,7 милијарди људи, што је за две милијарде више него 1994. године односно милијарду више него 2007. године. Са друге стране, према њеним речима, постоје региони и земље које се суочавају са депопулацијом, услед смањене стопе рађања, високе смртности и миграција.

,,Са нешто мање од седам милиона становника, Србија је једна од 27 земаља света које бележе негативне демографске трендове, а број ових земаља наставиће да расте,” рекла је министарка, истичући да се између 2019. и 2050. године очекује да ће тренд депопулације бележити 55 држава, укључујући и најмногољуднију НР Кину, где се очекује пад популације од 2,2%.

Указујући на други изазов са којим се суочава читав свет, па и Република Србија, а то је старење становништва, проф. др Ђукић Дејановић је истакла да трендови показују да ће до 2050. године око 1,5 милијарди људи имати преко 65 година, што ће премашити број адолесцената.

,,Приметна је и феминизација старења, па тако у свету, ове године, у популацији изнад 65 година 55% чине жене, а преко 80 година њих је чак 61%,” навела је министарка и додала да старење становништва утиче на промене у структури друштва, на тржиште рада и економске токове, са одговарајућим захтевима ка системима здравствене и социјалне заштите намењен старијим корисницима.

На скупу су говорили и академик Владимир Костић председник Српске академије наука и уметности, проф. др Мирјана Рашевић директорка Центра за демографију Института друштвених наука, Мирјана Бобић и Драган Станојевић са Филозофског факултета у Београду, Мирјана Девеџић и Јелена Стојилковић Гњатовић са Географског факултета у Београду, Весна Лукић и Владимир Никитовић из Института друштвених наука, Марина Хјустон из Института за криминолошка и социолошка истраживања, Гордана Матковић из Центра за социјалну политику, као и Небојша Радуновић и Нада Милошевић-Ђорђевић из Српске академије наука и уметности.

1. октобар 2019.

Локализација Циљева одрживог развоја у Крагујевцу

Други по реду регионални скуп под називом „Локализација Циљева одрживог развоја – спровођење Агенде 2030“, одржан је данас у Крагујевцу у организацији Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, Немачке организације за међународну сарадњу - ГИЗ и Сталне конференције градова и општина – Савеза градова и општина Србије. Циљ скупа је да се доносиоцима одлука јединица локаних самоуправа приближе Циљеви одрживог развоја и начини њихове локализације кроз повезивање са локалним стратегијама и другим планским документима.

 Локализација Циљева одрживог развоја у Крагујевцу

,,На нашем европском путу који се заправо по својим циљевима преплиће са Агедном 2030 много тога смо урадили, али су изазови пред нама огромни - борба против сиромаштва и глади, бољи здравствени систем и образовање, достојанство у раду, веће запошљавање, заштита животне средине”, рекла је министарка Ђукић Дејановић.

Према њеним речима свих 17 Циљева одрживог развоја и 169 подциљева тичу се обичног човека да живи боље и квалитетније и да никога не оставе иза колоне.

,,Сада нам следи спровођење Агенде 2030, долазак до сваке породице, до сваког појединца,” истакла је министарка наводећи да је основни циљ да разлике између оних који су најугроженији и оних који су на највишем нивоу у економском, еколошком, социјалном и свим другим сегментима буду што је могуће мање”.

Министарка је навела да друштво не може да иде напред ако се те разлике повећавају и да наредни корак подразумева обухват најосетљивијег слоја друштва, да се најболеснијима, најсиромашнијима, људима са најнижим степеном образовања, онима који имају највећи степен инвалидитета највише помогне, како би се постигла кохерентност друштва.

Проф. др Ђукић Дејановић је рекла да су за наведене активности потребна финансијска средства, због чега се разговара са јединицама локалне самоуправе да обезбеде известан део сопствених буџетских средства, али и користе средства међународних фондова.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић је навео да се 65 до 70 одсто Циљева одрживог развоја спроводи у градовима и општинама и додао да је то један од разлога због којег би јединице локалне самоуправе требало да препознају циљеве у својим документима.

Присутни су имали прилику и да се информишу о значају и начинима сарадње и умрежавања у достизању домета Агенде 2030 у Републици Србији. Регионални скуп окупио је више од 70 учесника укључујући и начелникa Шумадијског управног округа, председнике општина са тог подручја, као и представнике Градске управе Града Крагујевца.  

30. септембар 2019.

Одржана панел дискусија ,,Шта се променило?”

У сусрет обележавању 25 година од Међународне конференције о становништву и развоју (ИЦПД25), Популациони Фонд Уједињених нација у Србији (УНФПА) организовао је панел дискусију под називом ,,Шта се променило?” када су у питању сексуално и репродуктивно здравље и права у земљи, а и шире, током протеклих 25 година.

Дискусију је отворила проф. др Славица Ђукић Дејановић министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику истичући да наше друштво мора да се ослободи предрасуда и страхова и да отворено говори о сексуалном и репродуктивном здрављу.

 Одржана панел дискусија ,,Шта се променило?”

„Сексуална активност младих почиње већ са 13 година, а та граница се све више помера,” указала је министарка и додала да због тога морамо обезбедити едукацију од раног узраста.

Проф. др Мирјана Рашевић директорка Центра за демографска истраживања, Института друштвених наука, која је пре 25 година присуствовала Међународној конференцији о становништву и развоју у Каиру, истакла је да је тај скуп био важан утолико што је увео појам репродуктивног здравља и права, односно инсистирање на квалитету живота садашњих и будућих генерација.

,,Од тада, истраживања у Србији показују да су направљени помаци: смањена је матернална смртност, смртност одојчади и деце до 5 година, као и стопа малолетничких трудноћа,” рекла је проф. Рашевић и указала да се у Србији и даље бележи висока стопа индукованих абортуса и сексуално преносивих болести, ниска стопа рађања, док је у протеклих 12 месеци 9% жена пријавило неку врсту насиља.

Емила Спасојевић, саветница у канцеларији Повереника за заштиту равноправности истакла је да постоји задовољавајући законодавни и стратешки оквир, али да нам недостају конкретне мере, наводећи пример старијих људи, којих је све више у Србији, и које не треба третирати као терет, већ као ресурс и имати слуха за њихове потребе, као и потенцијал.

Ирена Вари, пројектна координторка НВО Инфопарк, поделила је своје искуство и запажања као млада особа.

„Када су ове теме у питању, важно је радити са дечацима исто колико и са девојкама, јер су они партнери,” навела је вршњакиња Међународне конференције у Каиру истичући да млади људи морају бити боље информисани, укључени и подржани од стране државе.

У дискусији су учествовали стручњаци, државни службеници, представници међународних и организација цивилног друштва, као и представници удружења која се баве млађом популацијом.

25. септембар 2019.

Локализација Циљева одрживог развоја у Нишу

Тачно четири године од усвајања Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године 25. септембра 2015. године, данас је у Градској кући у Нишу одржан први у низу регионалних скупова под називом „Локализација Циљева одрживог развоја – спровођење Агенде 2030“, у организацији Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, Немачке организације за међународну сарадњу - ГИЗ и Сталне конференције градова и општина – Савеза градова и општина Србије. Циљ скупа је да се доносиоцима одлука јединица локаних самоуправа приближе Циљеви одрживог развоја и начини њихове локализације кроз повезивање са локалним стратегијама и другим планским документима.

 Локализација Циљева одрживог развоја у Нишу

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић, у уводном обраћању, подсетила је на континуитет у примени светских политика одрживог развоја, посебно када је у питању нова развојна агенда Уједињених нација, на чијој изради је Република Србија активно учествовала.

,,Агенда Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године или Агенда 2030 садржи 17 Циљева одрживог развоја који се фокусирају на искорењивање сиромаштва, заштиту животне средине и обезбеђивање мира и просперитета, односно поправљање животних услова за све, посебно појединаца и група који су најугроженији,” истакла је министарка и додала да нико у земљама које су се обавезале на спровођење Агенде 2030 не може да остане иза колоне која иде напред ка одрживом развоју.

Министарка Ђукић Дејановић је истакла да је за достизање преко 65 одсто Циљева одрживог развоја неопходно активно учешће јединица локалне самоуправе и њихова сарадња са свим интересним странама, укључујући академску заједницу, цивилно друштво, пословни сектор, медије, децу и омладину и остале учеснике.

 Локализација Циљева одрживог развоја у Нишу

,,Најболеснији, најсиромашнији, незапослени, особе без крова над главом, или они који немају приступ водоводу и канализацији, они који брину о енергији и њеној одрживости ‒ сви они треба најпре да буду обезбеђени, како би друштво могло да иде напред у наредним деценијама” истакла је министарка.

Проф. др Ђукић Дејановић је подсетила да је битно да јединице локалне самоуправе партнерски успоставе и дефинишу политике и програме у вези са Циљевима одрживог развоја, као и да спроводе праћење напретка и извештавају о њиховом достизању. ,,Радом на приоритетним Циљевима одрживог развоја својих средина и координацијом политика, градови и општине доприносе развоју који води у кохезивност односно у виши степен структурне хармонизације ширих средина,” напоменула је министарка.   

Начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски истакла је да сваки од 17 циљева и 169 потциљева одрживог развоја може бити изазов за неку локалну самоуправу. “Нису све наше локалне самоуправе на истом степену развоја, а управо нас ова Агенда обавезује на смањење тих разлика”, навела је начелница.

 Локализација Циљева одрживог развоја у Нишу

Председник Скупштине Града Ниша Раде Рајковић објаснио је да се Циљеви одрживог развоја до 2030. године односе на смањење сиромаштва, побољшање у областима образовања, социјалне и здравствене заштиту, економски раст и борбу против климатских промена. Председник Скупштине је навео да се у граду Нишу тренутно ради и на снабдевању водом нишких села и насеља која немају пијаћу воду, запошљавању младих, али и измештању пруге из центра Ниша.

Присутни су имали прилику и да се информишу о значају и начинима сарадње и умрежавања у достизању домета Агенде 2030 у Републици Србији. Регионални скуп окупио је више од 50 учесника укључујући и начелнике нишавског, пиротског, јабланичког, топличког и пчињског управног округа, као и градоначелнике и председнике општина са тих подручја.  

24. септембар 2019.

Уручен инкубатор за културу ћелија Центру за вантелесну оплодњу у Општој болници у Ваљеву

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић уручила је данас инкубатор за културу ћелија Центру за вантелесну оплодњу у Општој болници у Ваљеву.

 Уручен инкубатор за културу ћелија Центру за вантелесну оплодњу у Општој болници у Ваљеву

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић рекао је да ће овај инкубатор значајно побољшати рад Центра за вантелесну оплодњу и истакао да све оно што Влада Републике Србије чини и ради за Ваљево у смислу подршке и помоћи јесте потврда одличне сарадње.

Др Бранко Будимировић руководилац Центра за вантелесну оплодњу захвалио се на подршци Кабинета министарке Ђукић Дејановић и навео је да ће такозвани „бенџ“ инкубатор значајно олакшати рад у лабораторији и повећати досадашње капацитете. Др Будимировић је истакао да се до краја године очекује рођење 400-те бебе од када је отворен Центар за вантелесну оплодњу у Ваљеву и додао да се запослени у овој установи труде да се не праве веће листе чекања за поступак вантелесне оплодње и да за сада у томе успевају.

 Уручен инкубатор за културу ћелија Центру за вантелесну оплодњу у Општој болници у Ваљеву

Министарка Ђукић Дејановић је рекла да су путем Јавног позива за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике који спроводи Кабинет на чијем је челу, граду Ваљеву у 2019. години, поред инкубатора, додељена средства и за запошљавање десет младих мајки које живе у приградским насељима и селима, изградњу модерног дечјег игралишта у насељу „Колубара два“, отварање играонице за децу коју ће користити незапослени родитељи који су у потрази за послом, као и за едукације жена у бизнису.

Министарка је навела да је посебна пажња усмерена на незапослене родитеље који у поступку тражења или обављања неког посла немају где да оставе децу, што је обичан живот и дневни проблем. ,,У том смислу смо издвојили средства за играоницу за децу чији су родитељи тренутно незапослени који могу да буду безбрижни да ће о њиховом детету неко бринути,” навела је министарка.

 Уручен инкубатор за културу ћелија Центру за вантелесну оплодњу у Општој болници у Ваљеву

Проф. др Ђукић Дејановић се осврнула и на изградњу дечјег игралишта у насељу “Колубара два” наводећи да је за ову намену издвојено око пет милиона динара. ,,Радује ме што ће радови на игралишту почети већ у октобру, посебно на радост свих малишана у овом насељу,” закључила је министарка.

Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику издвојио је у последње две године, око 16,6 милиона динара, за град Ваљево, путем Јавног позива за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији.

23. август 2019.

Mинистaркa Ђукић Дejaнoвић у рaзгoвoру сa aмбaсaдoрoм Рeпубликe Кoрeje Чoe Хjoнг - чaнoм

 Mинистaркa Ђукић Дejaнoвић у рaзгoвoру сa aмбaсaдoрoм Рeпубликe Кoрeje Чoe Хjoнг - чaнoм

Прoф. др Слaвицa Ђукић Дejaнoвић, министaркa бeз пoртфeљa зaдужeнa зa дeмoгрaфиjу и пoпулaциoну пoлитику, сaстaлa сe дaнaс сa Aмбaсaдoрoм Рeпубликe Кoрeje у Србиjи Њeгoвoм eксeлeнциjoм гoспoдинoм Чoe Хjoнг-чaнoм.

Mинистaркa и aмбaсaдoр су oцeнили дa су oднoси Србиje и Jужнe Кoрeje вeoмa дoбри, a дa je тo штo двe зeмљe oбeлeжaвajу 30. гoдишњицу oд успoстaвљaњa диплoмaтских oднoсa oдрaз вишeдeцeниjскoг рaдa нa oдржaвaњу приjaтeљских рeлaциja.

Toкoм сaстaнaкa министaркa и aмбaсaдoр су гoвoрили и o вaжнoсти имплeмeнтaциje Aгeндe Уjeдињeних нaциja зa oдрживи рaзвoj дo 2030, кao и њeних Циљeвa oдрживoг рaзвoja. Aмбaсaдoр Хjoнг-чaн je истaкao дa Рeпубликa Кoрeja придaje вeлику вaжнoст имплeмeнтaциjи Aгeндe и рeкao дa учeшћe у OДA дoнaтoрскoм прoгрaму OEЦД je дирeктнo пoвeзaн сa имплeмeнтaциjoм Циљeвa oдрживoг рaзвoja, дoдaвши дa je Рeпубликa Кoрeja 16. нa глoбaлнoм нивoу пo висини дoнaциja зeмљaмa у рaзвojу.

Mинистaркa je укaзaлa и нa сличнe дeмoгрaфскe прoблeмe сa кojимa сe сусрeћу двe зeмљe, кao штo су пoмeрaњe стaрoснe структурe и пojaву дeпoпулaциje у мaњим мeстимa. Сaгoвoрници су сe слoжили дa сe зajeдничким зaлaгaњeм Србиja и Рeпубликe Кoрeja мoгу прoнaћи квaлитeтaн мoдeл нa oснoву кoг ћe мoћи дa сe упрaвљa унутрaшњим мигрaциjaмa, кaкo би сe ублaжилe oвe нeгaтивнe дeмoгрaфскe прoмeнe у структури двejу зeмaљa.

20. август 2019.

Министарка Ђукић Дејановић у посети Кикинди

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политку проф. др Славица Ђукић Дејановић посетила  је данас Кикинду где се састала са градоначелником овог града и обишла Институт за Јавно Здравље Кикинда, као и фабрику „Тоза Марковић“.

 Министарка Ђукић Дејановић у посети Кикинди

Током састанка са градоначелником Павлом Марковим, министарка је истакла да је држава спремна да помогне, како би се додатно оснажиле постојеће мере популационе политике које реализује Град Кикинда. Током састанка је констатовано да се, поред пронаталитетне политике и стимулисања рађања, мора решити и проблем активног старења:

„Просечна старост у Кикинди је 44 године. На 1.000 становника роди се 8 беба а, нажалост, умре 16 особа. Код таквог пронаталитетног параметра, али и чињенице да неупоредиво много више људи напусти овај град него што дође да живи, говори да су миграције, посебно унутрашње, велики проблем. Млади људи одлазе у Београд и Нови Сад, или хоће да напусте Србију. Разговарали смо и о заједничком пројекту са УН и Комесаријатом за избеглице. Дакле, желимо да видимо која би то инвестиција или пилот пројекат задржали младе људе у овој средини“- рекла је  министарка Ђукић Дејановић.

Министарка је похвалила мере популационе политике које се реализују у Кикинди, а као пример навела да се из градског буџета издваја више од 50 милиона динара за транспорт студената и ученика:

„То значи да су носиоци власти свесни реалности да млади треба да буду ти који ће креирати политику и будућност у Кикинди. Размишља се и конкретно ради на томе да се створе услови да се млади школују и образују, да остану у овом граду и формирају породицу“ додала је министарка, док је градоначелник оценио да су направљени конкретни планови и договори:

„Веома је добра вест што ће одређени пројекти, финансирани од стране Европске уније и других фондова, сада бити усмерени ка Кикинди. У претходном периоду, ми смо предузели низ мера у циљу побољшања квалитета живота грађана како би остали овде, али је чињеница да су неки изабрали да свој живот настави на неком другом месту. Сматрам да наших десетак мера популационе политике и годишњи износ од преко 90 милиона динара, потврђују да смо посвећени тој области и да су нам најважнији деца и млади“ закључио је Марков.

13. август 2019.

Обележен Међународни дан младих

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић присуствовала је синоћ обележавању 12. августа - Међународног дана младих, у организацији Канцеларије за младе Града Београда.

 Обележен Међународни дан младих

Министарка Ђукић Дејановић је том приликом објаснила да се широм света у част овог дана, у сарадњи са државним органима, одржавају културне манифестације, радионице, концерти и трибине са темом коју сваке године изаберу Уједињене нације.

Према њеним речима, у свету тренутно има око 1,8 милијарди младих људи, што је највећи број икада забележен, док је у Србији број младих преко једног милиона. Министарка је истакла да сваког дана можемо да чујемо како наши млади  нижу успехе на међународним такмичењима знања у различитим областима попут математике, информатике, спорта и других.

,,На данашњи дан треба да се подсетимо задатака који стоје пред друштвом у вези са младима и чињенице да ће млади у наредној деценији бити носиоци друштвеног развоја”,  рекла је министарка и додала да је из тог разлога потребно разговарати са младима о свим битним задацима који су пред нама.

Проф. др Ђукић Дејановић је навела да је Влада Републике Србије уврстила образовање за 21. век као један од шест приоритета на којима активно ради и додала да је модернизација образовања усмерена на стварање генерације наших суграђана који ће бити спремни да равноправно учествују на међународном тржишту рада и прихвате концепт целоживотног учења, као начина константног усавршавања и рада на себи.

,,Образовање треба да одговори на стварне потребе данашњих младих и да их припреми да буду равноправни актери у данашњем свету који се убрзано мења, али и да их припреми да мисле и да се не боје да искажу свој став,” истакла је министарка.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао је да главни град нуди шансу младима и да је различитим мерама допринео да што више њих остане у Србији. Према његовим речима, град ће заједно са Београдским универзитетом и Владом Републике Србије наставити да различитим реформама у образовању ради на томе да млади остану у нашој земљи да се образују, али и да се привуку млади из других крајева света.

 Обележен Међународни дан младих

Догађају су присуствовали и заменик директора Канцеларије за младе Града Београда Немања Марковић, вршилац дужности помоћника министра омладине и спорта Урош Прибићевић, као и вршилац дужности подсекретара за спорт и омладину Града Београда Никола Рајичић.

Тема овогодишњег Дана младих је „Tрaнсфoрмaциja oбрaзoвaњa“ и стaвљa у фoкус нaпoрe кojи сe улaжу кaкo би oбрaзoвaњe пoстaлo штo инклузивниje и приступaчниje свим млaдимa, укључуjући и нaпoрe сaмих млaдих.

Погледајте старија саопштења

 Врх стране