МЕНИ

Насловна » Активности

Активности

12. фебруар 2019.

Одржана шеста седница Савета за права детета

Шеста седница Савета за права детета одржана је данас у Палати ,,Србија” у Београду, којој су поред чланова Савета присуствовале и гђа Нађат Мђид Маала, експерткиња за права детета и чланица Националног савета за људска права у Мароку, као и гђа Ређина Де Доминићис, директорка УНИЦЕФ-а у Србији.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета Владе Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић је истакла да у погледу заштите права детета можемо бити задовољни неким параметрима, као што је право детета да се здраво психомоторно развија у раном периоду, објаснивши да је то право обезбеђено за највећи број деце. Министарка је рекла да у неким срединама у Србији још постоје малолетничке трудноће и бракови, и указала на то да рано ступање у сексуалне односе и рађање може имати последице по здравље и будућност деце.

 Одржана шеста седница Савета за права детета

Говорећи о вршњачком насиљу, прф. др Ђукић Дејановић је подсетила на то да је функција Савета за права детета да Влади Републике Србије и ресорним министарствима предлаже одређене активности у области бриге о деци, као и да прати остваривање и заштиту права детета у Србији. Министарка је указала да деца имају моделе за своје понашање у својој породици и истакла васпитни значај предшколских и школских установа.

,,Вршњачко насиље се може и санкционисати на различите начине. Мислимо да је, пре свега, важна превенција, односно разматрање свих околности у којима се развија будућа особа која може бити носилац вршњачког насиља и мере превенције у односу на ту особу”, објаснила је министарка.

Чланица Националног савета за људска права у Мароку Нађат Мђид Маала говорила је на седници Савета о искуствима и добрим праксама у формулисању националних политика за децу. Према њеним речима, најбољи начин да се проблеми решавају јесте да се гради повољно окружење за координацију. ,,Велики изазов јесте како да се обезбеди ефикасна координација која омогућава добру имплементацију политика да би се обезбедило да деца на свим нивоима имају одржив приступ услугама које су квалитетне и у најбољем су интересу детета,” истакла је гошћа из Марока.

 Одржана шеста седница Савета за права детета

Директорка УНИЦЕФ-а у Србији Ређина Де Доминићис истакла је да су њени утисци веома позитивни, и оценила да је Србија остварила велики напредак, посебно у области заштите дечијих права.

6. фебруар 2019.

Електронско подношење захтева за родитељски додатак доступно у целој Србији

У Канцеларији за информационе технологије и електронску управу данас је одржана презентација поводом завршетка друге фазе пројекта „Бебо, добро дошла на свет“ – родитељски додатак, који је успешно успостављен у свим породилиштима у Србији.

Догађају су присуствовали председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић, министар здравља Златибор Лончар, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, док је домаћин био директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић.

Председница Владе је том приликом истакла да родитељи, без обзира на то где им је пребивалиште, од сада из сваког породилишта у Србији могу да упишу дете у матичну књигу рођених, пријаве пребивалиште и здравствено осигурање, поднесу захтев за добијање здравствене картице, као и да поднесу захтев за родитељски додатак.

 Електронско подношење захтева за родитељски додатак доступно у целој Србији

Информациони систем „Бебо, добро дошла на свет“ интегрисао је податке из породилишта, центара за социјални рад, служби дечје заштите, повезао је базе Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, Централног регистра обавезног социјалног осигурања и Републичког фонда за здравствено осигурање. Уједно, овај информациони систем је јединствен и не постоји ни у једној земљи Европске уније.

Ранијих година, родитељи су, да би пријавили своју бебу морали да обилазе шалтере општина, полицијских станица, филијала РФЗО, градског секретаријата и за све те послове би просечно утрошили седам сати чекајући на различитим шалтерима. Данас се процедура завршава у породилишту за мање од 15 минута. Сва документа стижу родитељима на кућну адресу бесплатно, а родитељи сва обавештења добијају путем СМС поруке или мејл адресе.

Ова услуга штеди време и новац грађана, олакшава родитељима пријаву детета, јер је процедура бржа и једноставнија, а најважније је да грађани нису више курири, који носе документацију од шалтера до шалтера, већ то држава обавља за њих.

Информациони систем „Бебо добро дошла на свет“ је засигурно најбољи пример шта доноси електронска управа – она чини јавну управу ефикаснијом са циљем да грађанима обезбеди лакши и квалитетнији живот.

 Електронско подношење захтева за родитељски додатак доступно у целој Србији

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу је почетком децембра успоставила и посебан Контакт центар за јавну управу, у циљу подршке увођењу нових дигиталних сервиса еУправе и обезбеђивању уједначенe примене.

Центар је намењен двосмерној комуникацији са запосленима у органима државне управе и локалне самоуправе за пројекте „Бебо, добро дошла на свет”, еЗУП, еИнспектор и Локалну пореску администрацију.

Како би се обезбедила и подршка у реалном времену, од 4. фебруара успостављена је и телефонска линија запосленима у породилиштима који раде у информационом систему „Бебо, добро дошла на свет“.

29. јануар 2019.

Министарка Ђукић Дејановић са представницима Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић најавила је да ће у марту бити расписан јавни позив за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2019. години. Проф. др Ђукић Дејановић је на састанку са председницима општина са подручја Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа, на тему демографије и популационе политике, прецизирала да ће у те сврхе бити издвојено 650 милиона динара.

,,Прошле године смо посебно стимулисали повећање капацитета предшколских установа, док ће ове године бити обухваћени и други сегменти, попут усклађивања рада и родитељства,” навела је министарка и позвала све јединице локалне самоуправе да конкуришу са предлозима пројеката за средства која додељује Кабинет на чијем је челу.

 Министарка Ђукић Дејановић са представницима Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа

Према министаркиним речима, демографски параметри посебно су неповољни на југоистоку Србије, па се због тога чешће говори и више средстава улаже у тај део Србије. У Нишавском управном округу се на 1.000 становника роди девет беба, а умре 15 људи, док је просек година 43,8, указала је министарка и додала да су општине на подручју Нишавског округа у 2018. години добиле средства у износу од око 50 милиона динара.

Начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски информисала је да ће са министарком разговарати о могућностима да Ниш једног дана добије Центар за демографско истраживање који би, према њеним речима, помогао држави да сагледа проблеме са којима се тај део Србије суочава. Начелница је навела да је проф. др Ђукић Дејановић једна од ретких министара која је дошла да на терену провери да ли су и на који начин искоришћена средства која је Кабинет доделило јединицама локалне самоуправе у овом делу Србије у 2018. години.

 Министарка Ђукић Дејановић са представницима Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа

Министарка је претходно обишла предшколскe установе ,,Лане” у Алексинцу и ,,Полетарац” у Сврљигу. У оквиру доделе бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у 2018. години, Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику определио је средства у износу од 13 милиона динара за реконструкцију предшколске установе ,,Лане” у Алексинцу и четири милиона динара за реконструкцију просторија у предшколској установи ,,Полетарац” у Сврљигу.

14. јануар 2019.

Отворен реновирани објекат предшколске установе ,,Радост” у Врњцима код Врњачке Бање

 Отворен реновирани објекат предшколске установе ,,Радост” у Врњцима код Врњачке Бање

Прва радна активност министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику проф. др Славице Ђукић Дејановић у 2019. години започета је отварањем реновираног објекта предшколске установе ,,Радост” у Врњцима, код Врњачке Бање, поруком да село и град морају да имају поптупно исте шансе за раст и развој наших најмлађих и да желимо да их буде што више.

Министарка Ђукић Дејановић и председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић отворили су данас реновирани објекат, чији радови су обухватили замену столарије, браварије, демонтажу водоводне и канализационе мреже и електро инсталација, реконструкцију подова, као и постављање противпожарног система. У склопу активности спровођења мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2018. години, Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику издвојио је 6,1 милион динара за реновирање овог објекта.

,,Заједно са општином Вршачка Бања уложили смо средства у овај вртић, где ће 44 малишана имати неупоредиво боље услове за боравак у овој установи. То што смо уложили у Врњце значи да деца која живе у сеоским подручијима морају да имају потпуно идентичне услове за раст и развој, као и малишани који живе у градским срединама и то не само за рани психомоторни развој, већ и за образовање које долази у нешто старијем узрасту,” истакла је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Министарка је навела да је било велико задовољство данас видети задовољну децу која ће имати могућност да се играју и одрастају у условима која имају деца у великим градовима, као и васпитачице које са много љубави прилазе деци. ,,Имала сам прилику да разговарам и са мајком која планира да упише дете у ову установу, јер су услови комфора, васпитања и сигурности такви да нема дилему, без обзира што чак и не станује у близини, да дете треба да похађа овај вртић,”  рекла је министарка.

Најављујући активности за 2019. годину, министарка је навела да је буџет Кабинета на чијем је челу ове године повећан и износи 650 милиона динара, што значи да популациона политика и даље остаје један од приоритета рада Владе Републике Србије. ,,У оним срединама у које смо уложили новац и где је одрживост циљева које смо поставили у претходној години испољена, те средине ће имати приоритет и ове године, јер је очигледно да највише и раде на подстицању рађања и побољшању квалитета живота наших грађана,” рекла је проф. др Ђукић Дејановић.

 Отворен реновирани објекат предшколске установе ,,Радост” у Врњцима код Врњачке Бање

Према речима министарке, један део средстава уложена су и у Дом здравља у Врњачкој Бањи за куповину гинеколошке опреме, у вредности од 1,4 милиона динара, тако да жене више неће морати да одлазе у Краљево на ЦТГ, већ ће тај преглед моћи да обаве у Врњачкој Бањи. ,,То даје наду да Србија успоставља највише стандарде и трендове који обећавају већу сигурност родитељима и бебама, односно девојчицама и дечацима које очекујемо као наше најмлађе суграђане,” закључила је министарка.

Председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић рекао је да је у складу са политиком Владе Републике Србије и Кабинета на чијем челу је министарка Ђукић Дејановић, општина Врњачка Бања припремила пројекат и конкурисала за средства овог Кабинета, а све у циљу стварања што бољих услова за повећање наталитета у Србији. ,,Пројекат који је обухватио адаптацију и реконструкцију објекта у Врњцима, а који је годинама, а можда чак и деценијама, био у веома лошем стању, данас  захваљујући средствима Кабинета за демографију и популациону политику и општине Врњачка Бања, постао је један савремени објекат. Ово је пети објекат у сеоским срединама који је у последње две до три године реновиран, где су створени услови за децу једнаки оним у градским срединама,” навео је председник општине. Према његовим речима, родитељима који живе на селу много значи да могу своју децу да доводе у вртић у матична места, а са друге стране смањена је листа чекања за пријем деце у вртиће у градским срединама.

 Отворен реновирани објекат предшколске установе ,,Радост” у Врњцима код Врњачке Бање

,,Овај пројекат је битан како за Врњачку Бању, тако и за популациону политику на националном нивоу и надам се да ћемо у 2019. години наставити успешну сарадњу са Кабинетом министарке Ђукић Дејановић,” закључио је председник општине Врњачка Бања.

Директорка предшколске установе ,,Радост” Врњачка Бања Драгана Хаџи-Ристић навела је да је у објекту у Врњцима поптпуно замењена кровна конструкција, под, постављена је хидроизолација, тако да влага која је долазила из подрумских просторија више неће правити проблем. ,,Комплетно је замењена столарија, како спољна, тако и унутрашња, купили смо нов намештај, а нагласила бих и да је објекат под заштитом Завода за заштиту споменика културе, тако да је само реновирање објекта урађено по свим стандардима Завода,” рекла је директорка Хаџи-Ристић.

,,Вртић у Врњцима похађа 44 деце, 27 у мешовитој васпитној групи и 17 јасленог узраста и то су за сада максимум капацитета. Ми смо 6 година  куцали на разна врата, где су били конкурси за донације, али смо коначно успели да у сарадњи са Кабинетом за демографију и популациону политику и општином Врњачка Бања реализујемо пројекат,” навела је директорка и закључила да нови, адаптирани услови много значе за децу, родитеље и запослене, а да су деца коначно добила услове у којима заслужују да одрастају.

1. јануар 2019.

Држава ће наставити да подстиче рађање

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић обишла је данас пет породилишта у Београду и том приликом поручила да ће држава наставити да подстиче рађање. Проф. др Ђукић Дејановић, која је бебама рођеним у породилиштима у Београду у Новој години поделила поклоне, истакла је да новорођене бебе дају лепу наду за 2019. годину.

,,Очекујемо да ће пронаталитетна политика наићи на веће разумевање свих који могу да подстакну рађање,“ рекла је министарка и изразила задовољство тиме што година почиње вестима да се рађају здраве бебе и да су маме задовољне и срећне.

 Држава ће наставити да подстиче рађање

Министарка је говорећи о популационој политици, истакла да је Закон о финансијској подршци породици са децом, чија је примена почела 1. јула 2018. године, предвидео неупоредиво већа давања државе породицама са децом и обухватио највећи број жена, и објаснила да је комисија анализирала сваки појединачни случај и да је оцењено да ипак постоји простор да се нека решења побољшају. Према њеним речима, предложено је да Закон буде измењен у три сегмента и да се породиљска надокнада обрачунава другачије код жена које имају велике плате, затим оних које су радиле мање од шест месеци и код жена које су тек почеле да раде, а морале су на боловање. ,,Оценили смо да би жене које имају велика примања када оду на трудничко боловање или на боловање због неге детета требало да добијају више од три просечне плате,“ навела је министарка и додала да жене које су радиле мање од шест месеци у прва четири месеца имају нешто мања примања, што се мора исправити. Трећа категорија су оне жене које су се запослиле, у истом месецу затруднеле и из здравствених разлога морале да отворе боловање. ,,Сва давања се иначе рачунају у односу на претходни месец, а оне га немају, па смо предложили да се и овим женама омогући да имају одређена примања,“ објаснила је проф. др Ђукић Дејановић.

 Држава ће наставити да подстиче рађање

Министарка је указала на то да би о изменама и допунама Закона требало да расправља Влада, и да ће се након тога предлог Закона наћи пред посланицима. Проф. др Ђукић Дејановић је рекла да Закон не предвиђа могућност ретроактивне примене, тако да већ оштећене породиље неће моћи да добију накнаду за то, али да постоји сугестија послодавцима и јединицама локалних самоуправа да у буџетима планирају давања за свако новорођено дете и за сваку трудницу.

Министарка је поручила и да ће држава у наредном периоду радити на што већем усклађивању рада и родитељства. ,,Ми у Србији видимо родитеље као некога ко ради, зарађује и обезбеђује егзистенцију својој породици, и мислимо да усклађеност родитељских и радних обавеза, у договору са послодавцима, треба да буде на вишем нивоу,“ истакла је министарка.

Проф. др Ђукић Дејановић је првог дана Нове године посетила КБЦ „Звездара“, ГАК „Вишеградска“, ГАК „Народни фронт“, КБЦ „Др Драгиша Мишовић – Дедиње“ и КБЦ „Земун“.

14. децембар 2018.

Град Ниш успешан у спровођењу мера популационе политике

 Град Ниш успешан у спровођењу мера популационе политике

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић боравила је данас у Нишу где је на Медицинском факултету одржала предавање на тему ,,Здравље и благостање кроз превентивне и адекватне активности проблема зависности.”

Министарка се састала и са градоначелником Града Ниша Дарком Булатовићем са којим је разговарала о спровођењу демографске политике на локалном нивоу. Проф. др Ђукић Дејановић је истакла да су мере популационе политике града Ниша комплементарне са мерама на националном нивоу које је усвојила Влада Републике Србије и Народна скупштина и додала да је радује чињеница да поред директних финансијских давања на локалном нивоу постоје и друге мере које олакшавају живот породица у Нишавском округу.

,,Чињеница да је Град Ниш издвојио средства за десет сеоских породица да отпочну сопствени посао који ће бити одржив, говори да није само финансијска подршка, од 50 хиљада динара за незапослену жену која роди прво дете и 20 хиљада динара за запослену жену, мера која је олакшање породици у финансијском смислу, него да је важна комплементарност мера ка бољем материнству, усаглашавање рада и родитељства, као и много више знања о репродуктивом здрављу,“ навела је министарка Ђукић Дејановић.

Министарка је истакла да се Ниш у погледу демографске слике налази на републичком просеку са око 9 рођених беба на хиљаду становника, али да је неопходно да се овај тренд подигне на виши ниво и то не само кроз финансијску подршку већ и путем едукације на терену. Министарска је рекла да је Кабинет на чијем је челу за пет општина у Нишавском округу издвојио преко 45 милиона динара за мере популационе политике и то пре свега за реконструкцију и санацију вртића у Гаџином Хану, Сврљигу, Ражњу, Алексинцу и Дољевцу.

Градоначелник Ниша је навео да је највећи успех града то што се све обавезе у области социјалне и популационе политике измирују редовно и додао да Град Ниш за популациону политику издваја годишње око 150 милиона динара.

Министарка је после састанка са градоначелником Булатовићем присуствовала седници Савета за здравље Града Ниша, којим је председавао проф. др Бранислав Тиодоровић, а чија је тема била популациона политика.

12. децембар 2018.

Обилазак радова у предшколској установи ,,Невен” у Кладову

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић обишла је данас радове на реконструкцији предшколске установе ,,Невен” у Кладову.

 Обилазак радова у предшколској установи ,,Невен” у Кладову

Министарка је навела да ће се након реконструкције вртића створити услови за формирање још једне старије јаслене групе за децу преко једне године старости и додала да је у 2018. години у Кладову рођено преко сто беба.

Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону полиитку и општина Кладово издвојили су 6,8 милиона динара за реконструкцију и опремање предшколске установе ,,Невен” у Кладову.

 Обилазак радова у предшколској установи ,,Невен” у Кладову     Обилазак радова у предшколској установи ,,Невен” у Кладову

Након обиласка предшколске установе ,,Невен” проф. др Ђукић Дејановић посетила је Удружење за помоћ особама ометеним у развоју ,,Нада”.

11. децембар 2018.

Министарка Ђукић Дејановић у разговору са родитељима из Гуче

Mинистарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић посетила је Центар за социјални рад у Општини Лучани у Гучи, где је разговарала са родитељима деце који живе у овом крају о новчаној помоћи намењеној родитељима, посебно за треће и четврто дете. На територији општине Лучани 24 породице имају треће или четврто дете, а подстицајне мере Владе Републике Србије им доста значе, као и средства која добијају од локалне самоуправе.

 Министарка Ђукић Дејановић у разговору са родитељима из Гуче

,,Ове године издвојили смо значајна средства као финансијску подршку породици за прво, друго, треће и четврто рођено дете,” навела је министарка и додала да је план за 2019. годину да се на виши ниво подигне усклађивање рада и родитељства, јер 12, односно 18 хиљада динара месечно које добија породица за треће, односно четврто рођено дете у периоду од 10 година није замена за то да мајка не ради, већ управо супротно, подстицај мајкама да раде, а да дете има исти стандард као и његова браћа или сестре, прво односно друго рођено дете.

Министарка је као позитиван пример навела Град Сомбор, који је решио стамбени проблем појединих породица са више деце, тако што се ове године пријавио на Јавни позив за доделу бесповратних средстава Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику за куповину сеоских кућа у околини Сомбора.

На крају разговора, министарка се захвалила присутним родитељима речима да су они понос општине, а затим је поделила поклоне за најмлађе чланове ових породица

10. децембар 2018.

Потписан Споразум о научно-стручној и пословној сарадњи са Географским факултетом

Mинистарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић и декан Географског факултета Универзитета у Београду проф. др Дејан Филиповић потписали су данас Споразум о научно-стручној и пословној сарадњи у области демографије и популационе политике.

 Потписан Споразум о научно-стручној и пословној сарадњи са Географским факултетом

Министарка Ђукић Дејановић је том приликом истакла да ће након потписивања овог документа Кабинет на чијем је челу у 2019. години конкретније сарађивати са Географским факултетом, који ће бити носилац квалитативних истраживања. Према министаркиним речима, статистички подаци говоре у прилог томе да је исправан став Владе Републике Србије да један од приоритета буде рад на популационој политици и демографским питањима. Министарка је објаснила да ће резултати истраживања које ће заједнички спроводити Кабинет министра задуженог за демографију и популациону политику и Географски факултет бити преточени у препоруке Влади Републике Србије како да се дође до јединица локалне самоуправе у којима живе млади који планирају формирање или проширивање породице.

Декан Географског факултета Универзитета у Београду проф. др Дејан Филиповић је исказао захвалност министарки Ђукић Дејановић и Влади Републике Србије на томе што су препознали Географски факултет као важног партнера у реализацији истраживања у области демографије и популационе политике. Према његовим речима, потписивање Споразума пружа могућност сарадње двеју институција на пољу реализације пројеката, као и размене научних и стручних искустава.

 Потписан Споразум о научно-стручној и пословној сарадњи са Географским факултетом

,,Сведоци смо тога да демографска ситуација у Србији није на тако завидном нивоу. Постоје проблеми депопулације, одласка младих, старења становништва. Налазимо се на рути миграната са Блиског истока, а имајући у виду и попис становништва, све нам то отвара могућност интензивније сарадње,” указао је проф. Филиповић и додао да ће јачање сарадње и спрега академске заједнице и државне управе дати одговарајуће резултате како за поменуте институције, тако и за ширу друштвену заједницу и грађане Србије.

Након потписивања Споразума о научно-стручној и пословној сарадњи, министарка Ђукић Дејановић је разговарала са студентима и одржала предавање на тему миграције студената.

10. децембар 2018.

Обнова вртића у Пуковцу у општини Дољевац

 Обнова вртића у Пуковцу у општини Дољевац

Поводом реконструкције вртића ,,Лане” у Пуковцу у општини Дољевац, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић обишла је данас радове у тој установи. Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику за ове намене је издвојио девет милиона динара, а општина Дољевац још 4,5 милиона динара.

„На овај начин створиће се услови да се формира још једна нова јаслена група малишана, с обзиром на то да на упис у вртиће на територији општине Дољевац чека више од осамдесеторо деце,” истакла је министарка Ђукић Дејановић.

Министарка је навела да родитељ треба да буде што безбеднији док ради и да зна да су му деца на сигурном и додала да када родитељ зна да и држава брине о његовом детету, да ће се сигурно лакше одлучити да прошири породицу.

07. децембар 2018.

Радни доручак са новинарима

Поводом представљања резултата рада Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику у 2018. години и најаве активности за 2019. годину, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић одржала је данас радни доручак са новинарима.

 Радни доручак са новинарима

Као је једну од главних активности у 2018. години, министарка је истакла усвојену Стратегију подстицања рађања која уводи две нове области, бригу о старима и управљање миграцијама, као и нови Закон о финансијској подршци породици са децом који је омогућио великом броју жена да по први пут стекну могућност остваривања права на накнаде у периоду по рођењу детета. Законом је предвиђено да за свако прво дете мајке једнократно добију новчана средства у износу од 100.000 динара, а за друго дете 10.000 динара месечно током две године. Новчана давања за треће дете износе 12.000 динара месечно током десет година, док за четврто дете износе 18.000 динара месечно током истог периода.

Министарка је истакла да је у оквиру мера реализације популационе политике буџет Кабинета за демографију и популациону политику увећан чак четири пута у односу на 2017. годину, тако да је 500 милиона динара отишло у 61 јединицу локалне самоуправе. Највише средстава у 2018. години опредељено је за изградњу станова и кућа за младе брачне парове, подстицање запошљавања младих брачних парова и мајки, опремање здравствених установа, као и изградњу и реконструкцију објеката предшколских установа и игралишта.

Поред наведених активности Кабинет је спровео и истраживање о усклађивању рада и родитељства којим је обухваћено 126.000 запослених, а у коначном узорку нашло се 330 послодаваца и 3.918 запослених у привредним субјектима, локалним самоуправама и финансијским институцијама. Циљ истраживања био је прикупљање информација које су неопходне за сагледавање и разумевање проблема сa којима се свакодневно суочавају, како запослени родитељи који покушавају да ускладе своје радне и породичне обавезе, тако и њихови послодавци. На основу резултата овог истраживања у сарадњи са Привредном комором Србије покренута је пракса доделе признања ,,Пријатељ породице” оним предузећима која су створила породично-пријатељско окружење.

Друго велико истраживање о миграцијама студената спроведено је са циљем да се прикупе подаци који ће се користити за планирање активности и креирање конкретних мера које ће допринети стварању повољнијег амбијента за младе људе да остану у Србији. У истраживању je учествовало преко 11.000 студената са државних и приватних високошколских установа у Србији. Резултати истраживања су показали да су мир, економски развој, односно бољи стандард и већа могућност запошљавања у струци, неки од услова који могу мотивисати младе људе да остану у земљи и то је пут којим ће држава ићи како би се смањиле миграције младих.

Министарка је представницима медија преставила и напредак када су у питању Циљеви одрживог развоја и Агенде 2030. Проф. др Ђукић Дејановић је навела да је реализована МАПС мисијa - подршкa интегрисању, убрзању и мерама политике, под називом „Од приступа до убрзања“, уз подршку тима УН у Србији, Европске уније и Светске банке и додала да ће извештај који се очекује до краја године бити од значаја у припреми Добровољног националног извештаја, али и у одређивању приоритета Републике Србије међу циљевима и подциљевима одрживог развоја.

Министарка је подсетила да је у септембру 2018. године одржана Субрегионална конференција о промоцији напретка у имплементацији Агенде 2030 која је окупила преко 150 домаћих и међународних учесника у Београду како би активно дискутовали о суштинским питањима у вези са Агендом 2030. ,,Ова чињеница говори о пуној посвећености земаља у региону да раде на остваривању Циљева одрживог развоја. Активно учешће највиших званичника из Србије укључујући председника Владе Републике Србије, министра спољних послова, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, шефа делегације Европске уније у Србији, као и представнике цивилног друштва, приватног сектора и академске заједнице, показује јасну спремност свих сектора да активно раде на спровођењу Циљева одрживог развоја и Агенде 2030 у нашој земљи,” истакла је министарка.

Проф. др Ђукић Дејановић је најавила да ће Србија по први пут представити свој Добровољни национални извештај o имплементацији Циљева одрживог развоја на Политичком форуму Уједињених нација на високом нивоу који ће се одржати од 16. до 18. јулa 2019. године у Њујорку.

Министарка Ђукић Дејановић је представила и планове Кабинета за демографију и популациону политику за 2019. годину. ,,Као резултат квалитетног и посвећеног рада буџет Кабинета је повећан и у 2019. години износиће 650 милиона динара,” рекла је министарка и додала да ће се по први пут из буџета Кабинета финансирати активности у области заштите права детета, управљања миграцијама, унапређења међугенерацијске солидарности и спровођења Циљева одрживог развоја.

На крају, министарка је свима пожелела срећне празнике и Нову годину, са жељом да се и следеће године у исто време окупи са новинарима са још бољим резултатима и истакла да подстицај рађања, брига за свако дете и сваку породицу остају и даље приоритет у раду Кабинета на чијем је челу.

05. децембар 2018.

Осам кућа за младе брачне парове и парове са више деце у Сомбору

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић уручила је данас у Сомбору кључеве осам сеоских кућа младим брачним паровима и паровима са више деце у склопу мера популационе политике подстицаја у сфери становања. За куповину кућа издвојено је 12 милиона динара, а куће се налазе у сеоским подручјима у околини Сомбора.

 Осам кућа за младе брачне парове и парове са више деце у Сомбору

Градови Сомбор и Суботица, и општине Апатин и Оџаци аплицирали су на јавни позив Кабинета министарства без портфеља задуженог за демографију и популациону политику за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике заједничким пројектом чији је циљ да се, кроз иновативни сервис и развој инфраструктуре, родитељи охрабре за проширење породице.

„Пројекат за које су аплицирале ове четири локалне самоуправе, почиње на најбољи начин, поделом уговора о додели сеоских кућа на територији града Сомбора,“ истакла је министарка и додала да су у оквиру овог пројекта опредељена средства и за изградњу дечијег игралишта, отварања сервиса за подршку родитељима, ангажовања позоришта где ће се изводити представе на српском и мађарском језику, као и кутка за међугенерацијску сарадњу у две месне заједнице у Сомбору и Апатину где ће најстарији мештани имати прилику да се друже, али и да са младима поделе своја знања и искуства и уче од њих.

 Осам кућа за младе брачне парове и парове са више деце у Сомбору

Обраћајући се присутнима Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је истакла да је популациона политика асоцира на нову децу, бебе, младе брачне парове и на много перспективе и шансе за развој, за које сматра да их има на територији града Сомбора. Градоначелница се захвалила Кабинету министра без портфеља задуженом за демографију и популациону политику који је препознао пројекат ове четири самоуправе и подржао га, као и младим брачним паровима који су се укључили у пројекат заједно са локалном самоуправом.

Након уручивања уговора министарка Ђукић Дејановић и градоначелница Голубовић, посетиле су Црвени крст Сомбор који је носилац пројекта сервиса за подршку родитељима за пеглање и на лицу места се уверила како функционише. Министарка и градоначелница имале су прилику да разговарају са једном од корисница сервиса која је изразила задовољство овом услугом.

 Осам кућа за младе брачне парове и парове са више деце у Сомбору

Министарка и градоначелница посетиле су и четворочлану породицу Миланков у селу Риђица којима је додељена кућа. Александар Миланков се у име своје породице, захвалио Кабинету и граду Сомбору на обезбеђеном месту за живот и истакао да се са породицом одлучио за живот на селу, јер сматра да у Риђици има више могућности за бољи живот своје деце и породице, где је и рођен.

Погледајте старија саопштења

 Врх стране
 Јавни позив и обавештења  Карактеристике и ставови висококвалификоване дијаспоре и повратника  Миграције студената  Усклађивање рада и родитељства  Видео галерија  Влада Републике Србије  Српска академија наука и уметности  Комесаријат за избеглице и миграције  Републички завод за статистику  Савет за права детета