МЕНИ

Насловна » Активности

Активности

8. март 2018.

Трећа седница Савета за популациону политику
Нови кораци на подстицању мера популационе политике

Савет за популациону политику усвојио је данас ревидирану Стратегију за подстицање рађања која успоставља значајну везу између политике подстицања рађања и политике према старима, односно политике према миграцијама.

Документ, који би ускоро требало да буде усвојен и на седници Владе, има низ нових мера које уважавају резултате истраживања, а која су у овој сфери рађена у периоду од девет година, између две стратегије

Влада Србије је за ову годину за мере популационе политике определила 566 милиона динара, готово пет пута већу суму у односу на претходну годину. 

Седници је председавала председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, а присуствовала је и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, уједно и заменица председнице Савета за популациону политику.

Нови кораци на подстицању мера популационе политике

На седници Савета се дискутовало и о могућности за стимулисање социјално одговорних послодаваца који дају подршку родитељима, а Брнабић је од представника Привредне коморе Србије затражила да предложе награде за социјално одговорне компаније.

Такође, Савет је информисан да је у току истраживање у вези са плановима студената, будућим миграционим кретањима, како унутар Републике Србије, тако и ван њених граница, као и о њиховим ставовима о одласку из земље. 

Упитник је попунило 11.000 студената, односно пет одсто од укупно уписаних у 2016. години. 

Циљ истраживања је обезбеђивање поузданих података који ће бити коришћени као добра основа за управљање миграцијама младих, високообразованих људи, а послужиће и за планирање активности и креирање конкретних механизама и мера у овој области ради стварања повољног амбијента за останак младих у Србији или њихов повратак у земљу након завршетка студијских програма у иностранству.

Истраживање спроводе Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Републички завод за статистику. 

Резултати ће бити представљени током маја 2018. године.

2. март 2018.

Са директорком Швајцарске развојне агенције Урсулом Лаубли о заједничкој сарадњи на имплементацији циљева Агенде УН 2030 о одрживом развоју

Проф. Др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године састала се Урсулом Лаубли директорком Швајцарске развојне агенције у Србији.

Министарка је упознала представнике швајцарске делегације са досадашњим активностима које је Србија имала у процесу спровођења Агенде УН. Такође, она се захвалила на интересовању коју је Швајцарска развојна агенција исказала, истакавши да је иницијатива о потписивању меморандума о заједничкој сарадњи на имплемтнтацији циљева одрживог развоја, доказ о заједничкој визији коју деле Међуресорна група за спровођење Агенде УН и Швајцарскa развојнa агенцијa у Србији.

1. март 2018.

На седници Савета за права деце потписан документ „Позив на акцију“

Документ „Позив на акцију“ који се тиче раног развоја детета, потписан је у оквиру редовне седнице Савета за права детета, која је данас одржана.

 На седници Савета за права деце потписан документ „Позив на акцију“

С обзиром на чињеницу да ниједна ресор не може самостално да се бави комплексним питањима која су у вези са раним развојем детета „Позив на акцију“ потписали су министри: проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета; Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја и Златибор Лончар, министар здравља и позвали остале друштвне актере да се укључе у ову акцију.

Подршка деци најмлађег узраста подразумева да дете мора да буде здраво и заштићено, да одраста у породици, да има основу за школовање, касније за запослење и да избегне ризик од сиромаштва. Зато је важно да цео систем буде у функцији подршке детету и родитељству, као што је подједнако битно да се сви заједно подсетимо колико је рани развој важан за сазнајне, емоционалне, психолошке и физичке потенцијале, што је и циљ потписивања овог документа.

Позив за акцију истиче као приоритете, подршку родитељству, доступно предшколско васпитање и образовање за свако дете, безбедно детињство, унапређење здравља, интервенције у раном детињству деце и политичка и институционална консолидација.

Савет за права детета донео је одлуку о формирању радне групе која ће се посебно бавити питањима раног развоја деце и на тај начин преузети координациону улогу у активностима различитих ресора и осталих друштвених чиниоца.

„Позив на акцију“ је покренуо УНИЦЕФ, чији је директор у Србији, Мишел Сент Ло присуствовао потписивању.

22. фебруар 2018.

Регионални форум координатора циљева одрживог развоја „ Успостављање партнерстава као вида подршке националним механизмима одрживог развоја“ у Минску

Регионални форум коодринатора циљева одрживог развоја под називом „Успостављање партнерстава као вида подршке националним механизмима одрживог развоја“ одржан је од 21. до 22. фебруара 2018. године у Минску, Белорусији, у организацији Министарства спољних послова Белорусије и Националног координатора за циљеве одрживог развоја Белорусије. Испред Међуресорне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године, председница овог тела Проф. др Славица Ђукић Дејановић делегирала је др Данила Арсенијевића.

Регионални форум координатора циљева одрживог развоја „ Успостављање партнерстава као вида подршке националним механизмима одрживог развоја

Фокус регионалног форума био је имплементирање Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године у оквир националних политика и иницијатива, јачање међусобних веза између релевантних учесника у овом процесу, представљање иновативних решења везаних за социјална, економска и еколошка питања, као и успостаљање сарадње између националних координатора.

Делегацију Републике Србије чинили су још и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић, Јасмина Мурић као и Александар Цервар, представник амбасаде Републике Србије у Белорусији.

1. фебруар 2018.

САРАДЊА СРБИЈЕ И СЛОВЕНИЈЕ НА ПОЉУ ДЕМОГРАФИЈЕ И ПОПУЛАЦИОНЕ ПОЛИТИКЕ

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику разговарала је данас, на заједничкој седници влада Србије и Словеније са др Ањом Копач Мрак, министарком за рад, породицу и социјална питања. После разговора, закључено је да се обе државе суочавају са негативним демографским параметрима, као и да простор за сарадњу по овим питањима на нивоу две државе постоји.

 Сарадња Србије и Словеније на пољу демографије и популационе политике

Министарка Ђукић Дејановић имала је билатералне састанке са Мр Јуријем Снојем, генералним директором Директората за рад и тржиште запошљавања и Мр Андрејем Дел Фарбо, генералним директором Директората за породицу. Поред тема које су се односиле на питања демографије и популационе политике, али и о начинима на које друштвено одговоре компаније усклађују рад и родитељство, разговарало се и о моделима за стипендирање високообразованих, младих људи од 24 до 30 година, са циљем да се врате и наставе живот и рад у својој земљи.

Претходна седница влада две држава одржана је 2015. године.

13. децембар 2017.

КОНФЕРЕНЦИЈА О УЧЕШЋУ ПОСЛОДАВАЦА У СПРОВОЂЕЊУ ЦИЉЕВА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године, отворила је  конференцију чија је тема учешће послодаваца у имплементацији циљева одрживог развоја.

Дводневној конференцији у организацији Међународне организације рада и Уније послодаваца Србије, присуствују, између осталих,  и представници удружења послодаваца из десет земаља источне и југоисточне Европе.

На отврању су говорили и Милош Ненезић, председник Уније послодаваца Србије и Дебора Франс Масин, директор Бироа за послодавце МОР Женева.

11. децембар 2017.

Са амбасадором Дитманом о Агенди 2030 УН о одрживом развоју

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године састала се са Акселом Дитманом, амабасадором Савезне Републике Немачке у Србији са којим је разговарала о имплементацији циљева одрживог развоја у нашој земљи.

 Са амбасадором Дитманом о Агенди 2030 УН о одрживом развоју

Министарка је упознала амбасадора са досадашњим активностима које је Србија имала у процесу спровођења Агенде УН  и информисала га да је већ исказала заинтересованост за представљање првог Добровољног националног извештаја и Извештаја о напретку на Економском и социјалном савету УН, 2019. године. Такође, она је захвалила на досадашњој подршци коју је ГИЗ, Немачка организација за техничку подршку и сарадњу пружио приликом мапирања националног стратешког оквира у односу на циљеве одрживог развоја.

Саговорници су се сложили да Србија отварајући поглавља ЕУ истовремено ради и на циљевима одрживог развоја, да је процес њихове имплементације подједнако важан за обе земље, као и да ће Немачка настављати да подржава ове процесе.

4. децембар 2017.

Унапређење квалитета услуга за децу у уличним ситуацијама

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета Владе Републике Србије, говорила је на  скупу под називом "Унапређивање квалитета услуга намењених деци укљученој у живот или рад на улици у Србији у складу са Општим коментаром УН", у организацији Центра за интеграцију младих.

 Унапређење квалитета услуга за децу у уличним ситуацијама

У свом обраћању, министарка је истакла да се процењује да у Србији око 2000 деце живе и/или раде на улици, да су свакодневно изложена дискриминацији, сиромаштву, насилном раду, чак и трговини људима. У том смислу, истакла је важност Општег коментара, који је Комитет за права детета Уједињених нација усвојио 21. јуна ове године, и истакла да је то прво правно упутство које даје опште смернице земљама да доносе стратешке документе који су основ превенције.

Савет за права детета je већ информисан о препорукама из Општег коментара и, како је министарка и председница овог тела нагласила, свакако ће „радити на томе да уважи препоруке Комитета УН, што значи ће имати један дугорочни план, како би та деца била што мање стигматизована како би имала могућност да после петнаесте године буду перихваћена од друштва".

 Унапређење квалитета услуга за децу у уличним ситуацијама

Поред министарке Славице Ђукић Дејановић, на скупу су говорили и Аксел Дитман, амбасадор Немачке у Србији, Јасна Плавшић из Канцеларије за људска и мањинска права и Марко Тошић, директор Центра за интеграцију младих.

4. децембар 2017.

Научни скуп у САНУ: "Економија: рад, запошљавање у Србији у 21. веку“

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, говорила је на научном скупу на тему рада и запошљавања у Србији у 21. веку, организованом у сарадњи Српске академије наука и уметности, Економског факултета Универзитета у Београду и Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику.

 Научни скуп у САНУ: “Економија: рад, запошљавање у Србији у 21. веку“

У свом обраћању, министарка је истакла да нас демографски индикатори и све средњерочне пројекције стручњака упозоравају да се контингент радно  активног становништва смањује, а да број старијих од 65 и врло старих, који имају више од 80 година расте, што ће се у перспективи одразити на тржиште рада.

У изјави за медије, министарка је истакла важност оваквих скупова који треба да дају одржива решења на потенцијалне проблеме с којима се суочавамо и у којима демографска ситуација има значајан утицај и нагласила важност квалитетног образовања,  на чему Влада већ много ради кроз акредитоване програме, увођење дуалног образовања и чињеницу да смо се потписивањем Агенде УН о одрживом развоју, обавезали да до 2030. године имамо обавезно средње образовање.

 Научни скуп у САНУ: “Економија: рад, запошљавање у Србији у 21. веку“

Уводна обраћања на скупу имали су и Владимир Костић, председник САНУ и Бранислав Боричић, декан Економског факултета у Београду.  На дводневном скупу сагледавана су питања рада и запошљавања из угла демографа, перспектива развоја села, питања жена и младих на тржишту рада, али и узрока и политика које би допринеле расту запослености.

1. децембар 2017.

Научни скуп: „Бела куга у Србији: кад је настала и како је спречити“

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону полтику, обратила се на отварању научног скупа у Српској академији наука и уметности на тему „Бела куга у Србији: кад је настала и како је спречити“, у организацији Одбора за хуману репродукцију САНУ.

 Научни скуп: „Бела куга у Србији: кад је настала и како је спречити“

На отварању скупа обраћања су имали и академик Небојша Радуновић,  председник Одбора за хуману репродукцију Љубодраг Димић, дописни члан САНУ на тему „Бела куга у Србији у XX и XXI веку“, Мирјана Рашевић, на тему “Како подстаћи рађање у Србији?“ , као и  Слободан Арсенијевић са темом  „Одговор друштва на одумирање Србије“, Тихомир Вејновић који је говорио „Како до здравог материнства?“ и Катарина Седлецки о „Утицају гинеколога на модел планирања породице у Србији“

 Врх стране