МЕНИ

Насловна » Активности

Активности

12. јун 2019.год.

Jавно слушање на тему првог Добровољног националног извештаја о спровођењу Циљева одрживог развоја у скупштини АП Војводина

Јавно слушање на којем је представљен први Добровољни национални извештај о спровођењу Циљева одрживог развоја, одржано је данас у Скупштини АП Војводина.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године проф. др Славица Ђукић Дејановић представљајући извештај истакла је да овај документ показује колико смо у социјалном, економском и еколошком развоју учинили за оне који су најугроженији.

 Jавно слушање на тему првог Добровољног националног извештаја о спровођењу Циљева одрживог развоја у скупштини АП Војводина

,,Циљеви одрживог развоја намењени су свакоме, а обавеза носилаца власти јесте да у тај процес укључи све партнере, како бисмо 2030. годину дочекали у новом окружењу, одрживом за наредни период,” навела је министарка.

,,Првим извештајем добровољног националног извештавања Републике Србије подстакнут је процес сарадње целе Владе и целог друштва у циљу стварања одрживих могућности доступних свакоме и свуда у Србији,” рекла је министарка додајући да су у овом процесу препознати фактори који су допринели успесима, али и такозвана уска грла - слабости и недостаtци, мапирани изазови и области у којима нам је потребна подршка и помоћ.

Проф. др Ђукић Дејановић се осврнула и на значајне доприносе које су у овом извештавању пружили, пре свега, министарства, владине канцеларије, независни државни органи, агенције, партнери из привреде, организација Уједињених нација у Србији и други међународни партнери, посебно Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ.

Проф. др Ђукић Дејановић је подсећајући да се данас обележава Међународни дан борбе против дечијег рада, напоменула да у Добровољном националном извештају постоји посебан сегмент који се односи на забрану дечјег рада, нарочито најгорих облика дечјег рада.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор говорио је о могућности формирања радног тела о одрживом развоју у Скупштини АП Војводина, истичући да појам одрживог развоја представља бољи свет, односно перманентни задатак сваког појединца да ствара бољи свет, било да је учесник јавног живота или не.

Делегација Републике Србије представиће први Добровољни национални извештај 17. јула у седишту УН у Њујорку.

12. јун 2019.год.

Представљен Извештај о одрживом развоју за 2018. годину компаније НИС

Извештај о одрживом развоју за 2018. годину компаније НИС представљен је данас, у згради Ректората Универзитета у Београду, у складу са опредељењем ове компаније да су у фокусу друштвене одговорности млади људи и жеља да се подстакне развој њихових потенцијала.

 Представљен Извештај о одрживом развоју за 2018. годину компаније НИС

Учествујући на панел дискусији под називом „Улагање у младе за одрживу будућност Србије“, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је да Влада Републике Србије велику пажњу посвећује младим људима и напорима да они остану у својој земљи.

„Да бисмо стимулисали младе, компаније као што је НИС дају шансу и буде наду да има могућности да се у Србији млад човек професионално оствари,” навела је министарка и додала да je циљ да се у Србији створе услови у привредним и приватним субјектима и државним институцијама за младе људе који ће користећи своје креативне потенцијале остати у Србији.

На панел дискусији говорили су и министар рударства и енергетике Александар Антић, министар здравља Златибор Лончар министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев.

11. јун 2019.год.

Jавно слушање на тему првог Добровољног националног извештаја о спровођењу Циљева одрживог развоја у Народној скупштини Републике Србије

Јавно слушање на којем је представљен први Добровољни национални извештај о спровођењу Циљева одрживог развоја, одржано је данас у Народној скупштини Републике Србије, у организацији Одбора за спољне послове.

У уводном излагању, потпредседник Народне скупштине Републике Србије Ђорђе Милићевић истакао је да је остваривање Циљева одрживог развоја из Агенде 2030 веома битно за грађане Србије и нагласио сарадњу Народне скупштине, Владе и организација цивилног друштва на том пољу. Милићевић је навео да је улога Народне скупштине у доношењу закона, омогућавању буџетирања активности које су у вези са спровођењем Циљева одрживог развоја, као и надзор над имплементацијом Циљева. Фокус група за развој механизама контроле процеса имплементације Циљева одрживог развоја Народне скупштине Републике Србије формирана је као средство за усаглашавање активности Народне скупштине на том плану, а 10 одбора Народне скупштине прати ефикасност рада министарстава у испуњавању Циљева, указао је потпредседник Милићевић. Он је истакао да је остварена пуна сарадња са Међуресорном радном групом за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године и изразио уверење да ће то допринети успешној имплементацији Циљева одрживог развоја у Србији.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године проф. др Славица Ђукић Дејановић, истакла је да је први Добровољни национални извештај сачињен према смерницама Генералног секретара УН-а и да ће бити представљен 17. јула у седишту УН у Њујорку.

,,Првим извештајем добровољног националног извештавања Републике Србије подстакнут је процес сарадње целе Владе и целог друштва у циљу стварања одрживих могућности доступних свакоме и свуда у Србији,” истакла је министарка додајући да су у овом процесу препознати фактори који су допринели успесима, али и такозвана уска грла - слабости и недостатци, мапирани изазови и области у којима нам је потребна подршка и помоћ.

Према министаркиним речима констатовано је да су гарант достизања одрживости што већи број људи креативних потенцијала; грађење капацитета знања и вештина; одговорна примена доступних модерних технологија; свеобухватни приступ очувању живота на земљи; као и стабилна и одржива економија.

,,У садржају Добровољног националног извештаја, прати се напредак у достизању свих 17 Циљева одрживог развоја и то наводећи шта смо, као држава, у последње четири године предузели на путу остварења Агенде 2030,” рекла је министарка и додала да је посебан фокус био на ставовима младих и оценама Сталне конференције градова и општина. ,,Данашња деца и млади, као и њихове визије одрживости ће до 2030. године бити носиоци друштва и друштвених промена, а јединице локалне самоуправе својом активном подршком чине и чиниће да се испуни обећање да нико у Србији не буде остављен иза колоне, што је и мото Агенде 2030.

Министарка Ђукић Дејановић је прецизирала да се кроз извештај велики значај придаје партнерствима, као предуслову грађења  инфраструктурних, привредних и културних веза, којима се  унапређују развој и примењива решења унутар Србије, у региону Европе и читавом свету.

Проф. др Ђукић Дејановић се осврнула и на значајне доприносе које су у овом извештавању пружили, пре свега, министарства, владине канцеларије, независни државни органи, агенције, партнери из привреде, организација Уједињених нација у Србији и други међународни партнери, посебно Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ.

Посебна саветница министарке за европске интеграције за Агенду 2030 проф. др Јелица Стефановић-Штамбук, навела је да је битно оснаживање појединаца и њихово укључивање у достизање Циљева одрживог развоја. Проф. Стефановић-Штамбук је нагласила да је процес имплементације Циљева интегрисан у процес европских интеграција Србије.

Председник Фокус групе за развој механизама контроле процеса имплементације Циљева одрживог развоја Народне скупштине Републике Србије др Милорад Мијатовић подсетио је да је Фокус група формирана 2017. године и да је од самог почетка озбиљно схваћен посао примене Агенде 2030, те да је зато Србија препозната као земља добре праксе у извештају УН претходне године. Др Мијатовић је навео да Фокус група ради у координацији са Међуресорном радном групом за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године и да је циљ да Србија буде боље место за живот.

4. јун 2019.год.

Већи наталитет приоритет Србије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарали су данас, са представницима удружења за родитељство, о кључним темама у вези са изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом.

 Већи наталитет приоритет Србије

Представници удружења изнели су сугестије и примедбе на актуелни закон, а договорено је да се ови предлози детаљно анализирају. Циљ је да се израде измене и допуне закона који ће задовољити критеријуме свих страна, у најбољем интересу мајки и породиља.

Председница Владе је подвукла да је обавеза државе да домаћински располаже финансијским средствима која нису занемарљива, да је већи наталитет приоритет Србије, као и брига за образовање деце, нарочито у предшколском периоду. Према њеним речима, то питање не би требало гледати са политичких позиција и подвукла да је од изузетне важности да труднице примају накнаду директно од државе, а не од послодаваца.

Министарка Ђукић Дејановић нагласила је да је важно ускладити оптимум потреба са финансијским могућностима државе и додала да је анализа показала да постоје три категорије жена које могу бити у неповољној позицији применом актуелног закона. Реч је, како је прецизирала, о оним женама које су радиле мање од шест месеци, женама са великим примањима и оним које су се запослиле и остале трудне у истом месецу и одмах отишле на боловање због патологије трудноће. Према њеним речима, и то је, између осталог, разлог за доношење измена и допуна Закона о финансијској подршци породици са децом.

Министар Ђорђевић је, између осталог, указао на значај инспекција, истичући да је потребно охрабрити све који уоче неправилности да их и пријаве. Председница Владе је за месец дана заказала нови састанак на којем ће бити изнет нацрт измењених законских решења.

3. јун 2019.

Циљеви одрживог развоја - положај Рома и Ромкиња у Србији

Министарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић оценила је данас да је допринос Рома и Ромкиња културној и уметничкој разноврсности Европе немерљив, упркос томе што се и даље налазе на маргинама друштва.

Ђукић Дејановић је на радионици "Циљеви одрживог развоја - положај Рома и Ромкиња у Србији" подсетила на то да су Роми највећа мањинска етничка група у Европи, а да и даље имају ограничен приступ личном и професионалном развоју.

 Циљеви одрживог развоја - положај Рома и Ромкиња у Србији

Она је истакла да статистика показује да је више од половине припадника ромске националности незапослено, да се Ромкиње суочавају са великим препрекама како би оствариле своја права, као и да се више од половине девојчица ромске популације удаје пре 18. године.

Роми и Ромкиње се суочавају са дискриминацијом, насиљем, говором мржње, нетолеранцијом, злостављањем, које је засновано на незнању и предрасудама, а чињеница је да је нетолеранција према људима који су различити често укорењена и у нашем друштву, истакла је министарка.

Према њеним речима, смртност ромске деце у Србији износи 13 на 1.000 рођене деце, док је у општој популацији тај број три пута мањи.

Такође, обухват вакцинације је мањи од опште популације јер Роми живе у условима екстремног сиромаштва, нагласила је Ђукић Дејановић и додала да већина ромске деце није део предшколског програма, док се већи део њих и даље налази ван основног образовања.

Трећина деце ромске популације уписане у први разред креће са закашњењем, а свега 65 одсто уписаних заврши основну школу, навела је она.

Министарка је као охрабрујуће резултате навела то што расте број уписане деце која похађају први разред, али подаци о високошколском образовању показују да је свега два одсто Рома и Ромкиња део универзитетске заједнице.

Ђукић Дејановић је истакла да је, према попису становништва из 2011. године, у Србији чак 60 одсто Рома било незапослено, а посебно се Ромкиње суочавају са препрекама како би оствариле своја права.

Проблем дечјих бракова, како је нагласила, препознат је у Стратегији за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији од 2006. до 2020. године, Националној стратегији за родну равноправност од 2016. до 2020. године и Стратегији превенције и заштите од дискриминације.
Она је напоменула и да је све штетне праксе дечјих, раних, насилних бракова потребно елеминисати према Агенди УН о одрживом развоју до 2030. године.

Ђукић Дејановић, која је и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године, подсетила је на то да Агенда 2030 предвиђа и достојанствен рад за све жене и мушкарце, што обухвата и младе и особе са инвалидитетом, као и исте плате за рад једнаке вредности.

Стални координатор УН у Србији Ханс Фридрих Шодер нагласио је да ће УН породица наставити у Србији да се посвећује овој теми како би положај Рома и Ромкиња био бољи и да би им била омогућена једнака људска права.

31. мај 2019.

Министарка Ђукић Дејановић обишла Саветовалиште за заштиту репродуктивног здравља младих и Центар за вантелесну оплодњу у Ваљеву

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић обишла је данас Саветовалиште за заштиту репродуктивног здравља младих при Дому здравља Ваљево. Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику издвојио је средства у износу од око 1,1 милиона динара за опремање Саветовалишта које је отворено 2018. године.

 Министарка Ђукић Дејановић обишла Саветовалиште за заштиту репродуктивног здравља младих и Центар за вантелесну оплодњу у Ваљеву

,,Негативни природни прираштај и негативни миграциони салдо говоре да питању популационе политике морамо још више да се посветимо, без обзира што је руководство Ваљева у последње време урадило много за своје суграђане. Иако буџет Кабинета који водим није велики, у последње две године издвојили смо близу 15 милиона динара за мере популационе политике у Ваљеву, а као посебне мере издвојила бих запошљавање мајки из руралних подручја, као и отварање играонице за децу незапослених родитеља,“ навела је министарка Ђукић Дејановић.

 Министарка Ђукић Дејановић обишла Саветовалиште за заштиту репродуктивног здравља младих и Центар за вантелесну оплодњу у Ваљеву

Министарка је посетила и Центар за вантелесну оплодњу при Дому здравља Ваљево. Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику издвојио је 1,2 милиона динара за куповину инкубатора у овом Центру. Ваљево је једини град у Србији који није универзитетски центар, а обавља поступке БМПО. Од отварања Центра за вантелесну оплодњу, у децембру 2012. године, до данас је рођено 360 беба у поступку БМПО.

 Министарка Ђукић Дејановић обишла Саветовалиште за заштиту репродуктивног здравља младих и Центар за вантелесну оплодњу у Ваљеву

,,Ми као град помажемо Центар за вантелесну оплодњу, са око 6 милиона динара годишње, улажући на разне начине, од набавке опреме до новчаних средстава паровима који не испуњавају законске услове за укључивање у програм БМПО, попут на пример финансирања четвртог покушаја БМПО или премашеног старосног ограничења,“ истакао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

29. мај 2019.

Представљена Студија о негативним искуствима у детињству

 Представљена Студија о негативним искуствима у детињству

На сваких 100 одраслих особа у Србији, око 70 је више пута искусило барем један од облика негативних искустава током детињства, а око 20 је имало четири или више таквих искустава, показали су резултати УНИЦЕФ-ове Студије о негативним искуствима у детињству у Србији. Студија, која је настала у партнерству са Институтом за психологију и Институтом за ментално здравље, нуди анализу распрострањености фактора ризика, негативних искустава у детињству и њихових последица у смислу здравствених и образовних исхода.

Негативно искуство у детињству означава трауматично животно искуство која се догађа пре 18. године, а које особа памти када одрасте. Искуства током детињства могу да утичу на здравље током читавог живота. Деца чије детињство је стресно или лоше имају већу вероватноћу да усвоје понашања штетна по здравље током адолесценције, која сама по себи могу да доведе до менталних обољења или болести попут рака, срчаних обољења и дијабетеса касније у животу. Негативна искуства у детињству не представљају опасност само за здравље. Особе које су имала негативна искуства у детињству чешће имају лоше резултате током школовања, чешће су укључени у криминалне активности и мања је вероватноћа да постану продуктивни чланови друштва.

„Процес бриге о деци почиње у најранијем детињству и у значајној мери зависи од окружења у коме дете одраста. Због тога је наша обавеза да свој деци обезбедимо шансу за најбољи почетак и добру основу за будућност. Наглашавам да је наш основни принцип нулта толеранција на сваку врсту насиља, а резултате ове студије користићемо као смернице у стварању једнаких услова за свако дете, а посебно у превенцији злостављања и занемаривања деце,“ навела је проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику.

Укупни налази су смерница за будуће планирање и развој интервенција које би за циљ имале спречавање насиља, као и за развој програма подршке жртвама насиља.

„Негативна искуства у детињству утичу на све области живота, те је неопходно да се реагује интерсекторски. Потребно је, између осталог, да се деца едукују о правима која им припадају, да се ојачају родитељске вештине, унапреде компетенције здравственог, социјалног, образовног и система кривичног правосуђа у превенцији негативних искустава у детињству, да се уведе потпуна забрана физичког кажњавања деце, као и да се обезбеди и ојача финансирање система превенције и заштите од насиља над децом“, истакла је Ређина Де Доминићис, директорка УНИЦЕФ-а у Србији.

 Представљена Студија о негативним искуствима у детињству

Спречавање негативних искустава у детињству може да побољша здравље током читавог живота, унапређујући благостање и продуктивност особе. Налази ове Студије ће бити од кључног значаја за систем социјалне заштите, јер могу допринети унапређењу алата и процедура за процену ризика, као и обликовању служби које се циљано баве породицама које живе у условима вишеструке депривације, где су деца „на ивици” система заштите и под ризиком од стављања под старатељство.

Налази Студије показују:
-           Да на сваких 100 одраслих особа у Србији, њих око 70 је више пута искусило барем један од облика; негативних искустава током детињства (АCE – Adverse Childhood Experience), а њих око 20 је искусило 4 или више;
-           Да је 38% испитаника искусило насиље у заједници у детињству;
-           Да су четири или више ACЕ-а забележена у око 40% испитаника;
-           Да су особе мушког пола чешће доживљавале различите облике АCЕ-а: чешће су били жртве насилничког понашања, учествовали у тучама, били сведоци насиља у заједници и сведоци колективног насиља;
-           Жене су чешће доживљавале суживот са особом која болује од депресије;
-           Да су испитаници из урбаних средина били више изложени различитим облицима АCЕ-а, као што су физичко злостављање, психолошко злостављање, растава родитеља, насилничко понашање и насиље у заједници.

24. мај 2019.

Министарка Ђукић Дејановић отворила III Конгрес бабица Републике Србије са међународним учешћем

,,Професионалност, добра организованост, посвећеност, знање, емпатија, спремност да се искуство пренесе на млађе колеге, али и свест о одговорности коју носи брига за људски живот, до данас су остали основни захтеви јединственог позива бабица,” истакла је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић, отварајући  III Конгрес бабица Републике Србије са међународним учешћем.

 Министарка Ђукић Дејановић отворила III Конгрес бабица Републике Србије са међународним учешћем

Министарка је искористила ову прилику да цитира одломак из књиге ,,Мајка – из дневника једне бабице”, ауторке бабице Винке Милошевић-Петрушић која је цео свој радни век провела на Гинеколошко-акушерском одељењу болнице у Лесковцу. Ова књига, према министаркиним речима, представља апел да се укаже на значај материнства и свих оних животних и друштвених вредности које воде развоју породице и њеном благостању.

,,Вредност ове књиге је управо у овом друштвеном тренутку, када се суочавамо са падом наталитета, али и изазовима који прате данашње породице, попут отуђености, бракова без деце, самохраних мајки, очева са децом без супруга,” навела је министарка и додала да је терет на мајкама које данас имају тежњу ка професионалним постигнућима, а кад се врате кући чека их све оно што је традиционалну мајку чекало: да брине о образовању детета, о његовом здрављу, о болесном члану породице, да пере, пегла, кува, итд.

Министарка је указала да Кабинет на чијем је челу настоји да пружи подршку родитељима на различите начине, почевши од ублажавања економске цене подизања детета, усклађивања рада и родитељства, популационе едукације, даљег унапређења поступка биомедицински потпомогнутог оплођења и очувања репродуктивног здравља, као и путем активирања јединица локалне самоуправе, како би се на најсвеобухватнији начин препознале потребе родитеља и будућих родитеља, односно да се што лакше одлуче на рађање првог и сваког наредног детета.

 Министарка Ђукић Дејановић отворила III Конгрес бабица Републике Србије са међународним учешћем

,,Здравствени систем у Србији, као и будућност сестринства и бабица највише зависе од добро обученог и школованог кадра,” рекла је министарка указујући да је у  данашње време друштвено-технолошког напретка потеребно окренути се и унапређењу професије бабице, кроз учење и професионално усавршавање у оквиру програма континуиране едукације.

Проф. др Ђукић Дејановић је поздравила госте из иностранства, пожелела им угодан боравак у Београду, уз уверење да ће у дијалогу, кроз размену знања и примера добре праксе, остварити ближу сарадњу са здравственим радницима у Србији, у циљу унапређења струке, а у духу свог хуманог позива и традиције.

24. мај 2019.

Министарка Ђукић Дејановић на трибини „Жене живе и на селу“ у Горњој Трепчи

Министарка за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић учествовала је данас на трибини „Жене живе и на селу“ у Горњој Трепчи, у оквиру кампање за оснаживање жена у сеоским срединама.

 Министарка Ђукић Дејановић на трибини „Жене живе и на селу“ у Горњој Трепчи

Министарка је навела да жене које не живе у високо урбаној средини не смеју бити запостављене, јер њихове идеје, потенцијали и резултати постигнутог сведоче о огромном доприносу у стварању боље будућности.

,,У данашње време, када се суочавамо са депопулацијом сеоских средина, сматрам да је кључно да посебну пажњу посветимо женама које живе на селу, које су стуб својих породица, али и читавог друштва,” истакла је министарка и подсетила да је просечна старост становништва у Србији 43 године, а да су жене које живе на селу две и по године старије од жена које живе у граду и за исто толико година старије од мушкараца који живе на селу.

Министарка је напоменула да је задатак свих учестника у јавном животу да раде на побољшању положаја жена и девојчица, на шта нас обавезује и циљ 5 Агендe Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године који указује на потребу достизања родне равноправности и оснаживања свих жена и девојчица у обезбеђењу окончања свих облика дискриминације, елиминације насиља, како у јавној, тако и у приватној сфери.

На трибини је поред министарке Ђукић Дејановић говорила и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, градоначелник града Чачак Милун Тодоровић, чланица Градског већа задужена за здравство и помоћник директора Опште болнице у Чачку Славица Драгутиновић, председник Колор прес групе Роберт Чобан, а у панел дискусији учествовале су жене из села Рајац, Пријевор, Горња Горевница и Липница.

Кампања „Жене живе и на селу“ се реализује уз подршку председнице Народне скупштине Републике Србије, Министарства за рад и запошљавање, борачка и социјална питања, Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, као и Канцеларије за људска и мањинска права, кроз серију трибина на којима ће се разговарати са женама у сеоским срединама Србије. Циљ капмање је да се укаже на значај и потребу економског оснаживања жена на селу, посебно кроз подстицање на предузетништво, оснаживање у борби против насиља у породици, као и да се жене мотивишу да одлазе на превентивне здравствене прегледе. 

Од 8. марта Међународног дана жена, када је започета кампања конференцијом у Дому Народне скупштине Републике Србије, одржане су трибине у Новом Жеднику (Суботица), Банатском Великом Селу (Кикинда), Гамзиграду (Зајечар), Лучици (Пожаревац), а у јуну је у плану обилазак сеоских средина у Сремској Митровици и Новом Саду.

22. мај 2019.

Потписивање Меморандума о сарадњи у области демографије и популационе политике са Министарством породице, омладине и спорта Републике Српске

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Републике Србије, проф. др Славица Ђукић Дејановић и министарка породице омладине и спорта Републике Српске, Соња Давидовић потписале су данас у Бања Луци Меморандум о сарадњи у области демографије и популационе политике.

 Потписивање Меморандума о сарадњи у области демографије и популационе политике са Министарством породице, омладине и спорта Републике Српске

Министарка Ђукић Дејановић је истакла да основ за потписивање Меморaндума представља слична демографска ситуација у Републици Србији и Републици Српској, попут високе просечне старости становништва, негативног природног прираштаја, одсуствa радног и фертилног потенцијала неопходног за репродукцију нових генерација, као и миграције становништва. Све то, према њеним речима, оставља доста простора за заједничку сарадњу у овој области.

Министарка Ђукић Дејановић је навела да је просечна старост становништва Републике Србије и Републике Српске идентична и износи 43 године. У Републици Србији се на 1.000 становника роди 9 беба, а умре 15 лица, а у Републици Српској се роди 8 беба, а умре 13 људи. У фертилном контингенту (од 15 до 49 година) налази се свака 5 жена у обе средине. Слични демографски трендови у Републици Србији и Републици Српској остављају доста простора за заједничку сарадњу у овој облати у виду размене идеја, искустава и примера добре праксе, рекла је министарка Ђукић Дејановић и додала да верује у заједничку сарадњу између Републике Србије и Републике Српске на пољу подстицања рађања и подршке породици.

 Потписивање Меморандума о сарадњи у области демографије и популационе политике са Министарством породице, омладине и спорта Републике Српске

,,За Владу Републике Србије и Кабинет који водим то је један од кључних циљева,” закључила је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Републике Србије.

Министарка породице омладине и спорта Републике Српске истакла је да је циљ потписивања Меморандума развијање и јачање институционалне сарадње између Републике Србије и Републике Српске у области демографије и популационе политике и додала да ће се сарадња огледати у раду на заједничким пројектима, који ће обухватити анализирање свих појава демографског развоја и очекиване промене у догледној будућности на овим просторима, као и изналажење најбољих начина за њихово решавање. ,,Активности ће се спроводити кроз заједничко организовање научних и стручних семинара, округлих столова и других програма едукативног карактера, као и кроз израду стратешких докумената у области демографије и популационе политике,” закључила је министарка Давидовић.

 

20. мај 2019.

Отворена дечја играоница и игралиште у Босилеграду

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић посетила је данас општину Босилеград, где је са председником општине Владимиром Захаријевим отворила дечју играоницу и игралиште при Дому културе.

 Отворена дечја играоница и игралиште у Босилеграду

,,Свако дете, свака породица нам је важна. Босилеграду је потребан подстицај за бољу демографску будућност. У овој општини највећа вредност је свака рођена беба, али то зависи и од броја радних места, усклађивања рада и родитељства и међугенерацијске сарадње и солидарости,” поручила је министарка Ђукић Дејановић.

Министарка је разговарала и са породицама које су прошле године добиле неповратна средства, као подршку породичним пољопривредним газдинствима и истакла да је стандард самих породица важан и често пресудан у одлуци родитељства и рађања.

Играоница и дечје игралиште изграђени су и опремљени у оквиру пројекта под називом „Проширење мреже установа за предшколско васпитање и додатно опремање предшколске установе Дечја радост у Босилеграду“ који је финансиран од стране Владе Републике Србије и Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, у износу од 1,6 милиона динара, док је општина Босилеград за ову намену издвојила 400 хиљада динара.

 Отворена дечја играоница и игралиште у Босилеграду

Министарка Ђукић Дејановић је захвалила руководству општине и председнику Захаријеву што улажу напоре да задрже младе у овој пограничној општини у којој живи преко 90 одсто припадника бугарске националне заједнице у Србији. Министарка је истакла да ће Влада Републике Србије наставити да води активну демографску политику, пре свега путем подршке будућим родитељима и родитељима.

Председник Захаријев је уручио министарки слику са Фолклорног фестивала „Босилеградско крајиште пева и игра“ и позвао је да својим присуством увелича културну манифестацију ове године.

15. мај 2019.

Oбележен 15. мај – Међународни дан породице

Поводом 15. маја - Међународног дана породицe, одржана је VII седница Савета за права детета и округли сто под називом „Старење, међугенерацијска солидарност – стари и нови изазови” у организацији Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, Популационог фонда Уједињених нација (UNFPA), канцеларије Повереника за заштиту равноправности и Црвеног крста Србије.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је да су данас најугроженији чланови породице наши најмлађи и најстарији, те је и данашњи дан највише посвећен њима.

 Oбележен 15. мај – Међународни дан породице

С обзиром да је тема овогодишњег обележавања Међународног дана породице ,,Породице и акције за климу”, која у фокус ставља циљ 13 одрживог развоја Агендe Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године - предузимање хитне акције у борби против климатских промена и њених последица, министарка је навела да су климатске промене наша реалност, животна питања која погађају све сегменте друштва и битно утичу како на природу, тако и на економију, социјални живот, здравље.

,,Ниједна држава не може бити поштеђена овим глобалним феноменом, иако последице неће бити подједнако распоређене,” указала је проф. др Ђукић Дејановић и додала да морамо да верујемо да сваки појединац може једним делом да утиче на негативне последице климатских промена, да их решава и спречава у циљу очувања живота на земљи. 

Министарка је рекла да се данас породица као основна ћелија друштва суочава са бројним препрекама: отуђеност, бракови без деце, самохране мајке, очеви са децом без супруга. Према њеним речима, у протекле три године Кабинет на чијем је челу финансирао је  активности 161 општине и града са преко 1,2 милијарде динара. Ова средства била су претежно намењена за подизање капацитета предшколских установа, проширење садржаја њиховог рада и продужетак радног времена, организовање одвођења деце у школу, сервисне активности (сервиса за прање, пеглање), куповину кућа и станова, као и помоћ у започињању сопственог бизниса. ,,Све ове активности имају за циљ стварање услова у којима ће се родитељи лакше одлучити на прво, друго и свако наредно дете,” напоменула је министарка.  

,,Поред деце која су нашa будућност и наше највеће богатство, још једна посебно осетљива категорија су наши старији суграђани,” рекла је проф. др Ђукић Дејановић и подсетила на податке о демографском старењу европског становништва према којима је тренутно скоро сваки четврти грађанин старији од 60, а сваки пети старији од 65 година. ,,Званични статистички подаци код нас слични су као и у Европи и говоре да је просечна старост становника Републике Србије 43 године, док је приметна и феминизација старења, јер у популацији наших старијих, суграђанке чине 57,5%,” истакла је министарка.

Према њеним речима, ови подаци указују да пред нама стоји велики изазов, а то је како да омогућимо достојанствено старење и одрживи развој друштва. ,,Зато је развијање друштва за све генерације један од наших најважнијих циљева,”  истакла је министарка и додала да Влада Републике Србије и Кабинета на чијем је челу остају посвећени креирању садашњости која ће бити погодна за људе свих генерација и будућности која ће бити одржива за разнолико старење.

,,Очување како примарне тако и секундарне породице, као незамењивог дела друштва, остаје наш приоритет, уз уважавање свих слобода за сваког појединца,” закључила је министарка.

10. мај 2019.

Представљени резултати пројекта ,,Дигиталне и предузетничке вештине за жене у руралним подручјима”

Поводом представљања резултата пројекта ,,Дигиталне и предузетничке вештине за жене у руралним подручјима” данас је одржана конференција под називом ,,Жене из руралних подручја - економски потенцијал у успону” у хотелу Crownе Plaza.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић навела је да су жене из руралних подручја спремне да прихвате модерне технологије, што су резултати активности овог пројекта и потврдили и указала да развој дигиталних вештина треба да заживи на територији читаве Србије, као облик савремене писмености модерне жене. 

 Представљени резултати пројекта ,,Дигиталне и предузетничке вештине за жене у руралним подручјима”

,,Постајући део дигиталног света који је кључан за оснаживање жена и девојчица, наше суграђанке са села могу да науче или усаврше своја дигитална знања и вештине, трансформишу наш свет и премосте стереотипе да су дигиталне технологије резервисане искључиво за градске средине,” истакла је министарка и додала да је дигитализација већ дуго саставни део готово свих области друштва и људског стваралаштва.

,,Информационе технологије олакшавају рад, премошћују географске удаљености и праве од света глобално село у коме је рачунар један од основних алата за рад,” рекла је проф. др Ђукић Дејановић и истакла да у трци са модерношћу не смемо да изгубимо из вида потребе и потенцијале жена које своје животе организују и живе ван градских средина.

Министарка је подсетила да је број мушкараца и жена које живе на селу поприлично изједначен, као и да су жене врло посвећене и ангажоване на сеоским домаћинствима, иако је у односу на мушкарце тек свака пета жена власница пољопривредног газдинства, не ретко и као једина могућа наследница.

,,Кабинет на чијем сам челу, препознао је потребу за економским оснаживањем жена, посебно мајки. Само у последње три године издвојили смо преко 50 милиона динара за 25 јединица локалне самоуправе, кроз програме развоја женског предузетништва и подстицај женама пољопривредницама,” напоменула је проф. Ђукић Дејановић и додала да се овим мерама задатак не завршава, већ се наставља свакодневни рад на побољшању положаја жена и девојчица.

 Представљени резултати пројекта ,,Дигиталне и предузетничке вештине за жене у руралним подручјима”

,,То је задатак целокупног друштва, на шта нас подсећа и Агенда Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године, чији пети циљ указује да на путу ка достизању пуне родне равноправности и оснаживања свих жена и девојчица нико не сме остати иза колоне,” истакла је министарка и додала да жене које не живе у високо урбаној средини не смеју бити запостављене и уз дигиталне технологије и развијене вештине за њихово коришћење, представљају економски потенцијал у успону.

Министарка се на крају захвалила организаторима конференције и истакла да само заједнички, удруженим снагама, можемо креирати одрживо друштво у коме нико неће остати иза колоне. Пројекат ,,Дигиталне и предузетничке вештине за жене у руралним подручјима” реализује Удружење ,,Једнаке могућности” у сарадњи са Агенцијом за родну равноправност Уједињених нација – UN WOMEN, Делегацијом Европске уније у Србији, Координационим телом за родну равноправности и Министарством за европске интеграције Републике Србије. Пројектом је обухваћено шест обука за дигитално предузетништво за жене из руралних подручја у општинама Кнић, Љубовија, Мајданпек, Куршумлија, Параћин и Ивањица у циљу јачања потенцијала жена које живе на селу у ери дигитализације и информационог друштва.

Погледајте старија саопштења

 Врх стране