МЕНИ

Насловна » Активности

Активности

21.мај 2020.

Министарка Ђукић Дејановић у посети породицама Нешић и Јовић у општини Рача

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић посетила је данас са предесдником општине Рача Ненадом Савковићем две породице у  овој општини којима су додељена средства за куповину пољопривредне механизације, у оквиру Јавног позива за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији који већ четврту годину за редом расписује Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику. Породица Нешић из села Поповић која броји чак 11 деце и породица Јовић из села Вучић, са троје деце, захвалиле су на средствима, у вредности од око 800 хиљада динара, за која сматрају да ће им помоћи да унапреде рад у оквиру њихових домаћинстава и остану у својим срединама. Том приликом, министарка је указала на значај популационе политике, као једног од приоритета Републике Србије:
,,Неопходно је наставити са посвећеним радом на питањима популационе политике, како би се унапредила демографска слика наше земље и успешно управљало миграцијама. Фокус остаје на подршци породицама у свим крајевима Србије и подстицању, посебно младих, да остану да живе и раде у нашој земљи. Додељивање бесповратних средстава за градове и општине у Србији је само једна од мера које спроводимо у оквиру примене Стратегије подстицања рађања,” навела је министарка Ђукић Дејановић.

 Министарка Ђукић Дејановић у посети породицама Нешић и Јовић у општини Рача

Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политку у последње четири године уложио је око 84 милиона динара у општину Рача, путем Јавног позива за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији. Поред куповине пољопривредне механизације средства су опредељена и за набавку неопходне медицинске опреме при дому здравља, санацију водоводне мреже, уређење дворишта и интерактивних учионица у школским објектима, набавку аутомобила за потребе предшколске установе, формирање саветовалишта за дојење и негу детета, едукацију младих на тему заштите репродуктивног здравља, као и подршку деци са сметњама у говору и оштећеним слухом.

Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику је у протекле четири године определио око две милијарде динара бесповратних средстава за преко 200 пројеката у 112 градова и општина у Републици Србији за суфинансирање мера популационе политике.

15.мај 2020.

Уручени породични пакети за учење и игру за угрожене породицe поводом Међународног дана породице

 Уручени породични пакети за учење и игру за угрожене породицe поводом Међународног дана породице

Поводом обележавања Међународног дана породице, Кабинет министра без портфеља задуженог за демграфију и популациону политику, УНИЦЕФ и Црвени крст Србије, уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), данас су поделили породичне пакете за учење и игру како би подржали угрожене породице током пандемије ЦОВИД-19 у Републици Србији. Игра и учење код куће су од кључног значаја за одржавање подстицајних услова за заједничке и креативне активности и свођење на минимум ефеката стреса на породични живот у кризним временима, али и сада када се свакодневне активности полако враћају у нормалу.

Влада Републике Србије подржава породице, тако што се стара о задовољењу њихових потреба посебно оних најугроженијих. „Данас, обележавајући Међународни дан породице, пружамо подршку свим нашим породицама, нарочито оним најугроженијим, уз помоћ наших партнера, како бисмо обезбедили социјалну солидарности и спокојно друштво. Породица је основни стуб развоја сваког друштва, али данас се суочава са великим изазовима, нарочито у контексту последица пандемије ЦОВИД-19. Заштита и примарних и секундарних породица остаје наш приоритет, уз поштовање свих слобода сваког појединца, јер је породица остала оаза радости, среће, наше склониште и место из којег црпимо енергију за све наше животне подухвате“, рекла је Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Сaвета за права детета.

Око 3.200 породичних пакета намењених породицама са децом различитог узраста од рођења до 10 године биће подељени у преко 60 градова и општина у Србији. Пакети садрже 15 артикала играчаке и материјале за игру и учење и осмишљени су тако да подрже заједничке активности деце и одраслих и да допринесу да породична средина буде у већој мери подстицајна за развој и учење кроз игру. Пакети ће бити подељени и у 16 установа социјалне заштите, као и деци у избегличким центрима.

„УНИЦЕФ-у је драго што је Влада Републике Србије у овим тешким временима одредила породице као приоритет. Ово је посебан Дан породице, јер се многе породице суочавају са потешкоћама током пандемије корона вируса. Ово је и време јединства, време да сви будемо солидарни. Важно је да помогнемо породицама и деци тако што ћемо им пружити подршку која им је потребна да се изборе са последицама пандемије ЦОВИД-19. Захваљујемо УСАИД-у на њиховом финансијском доприносу и Црвеном крсту, јер је омогућио ову испоруку“, рекла је Ређина Де Доминићис, директорка УНИЦЕФ-а у Србији.

 Уручени породични пакети за учење и игру за угрожене породицe поводом Међународног дана породице

УСАИД је подржао УНИЦЕФ у Србији са 500.000 америчких долара у одговору на ЦОВИД-19. Та средства се користе за спречавање преношења корона вируса и ублажавање утицаја епидемије кроз комуникацију о ризику и учешће заједнице, обезбеђивањем кључних хигијенских средстава и прикупљањем и анализом података како би се унапредио целокупни одговор на ЦОВИД-19.

„На почетку ове глобалне кризе, размишљали смо како да упаримо наше ресурсе са потребама које је препознала Влада Републике Србије. И док смо ми и наши пријатељи у ЕУ и други партнери допремали тестове, заштитну опрему и друге медицинске материјале и средства, драго ми је да је УНИЦЕФ размишљао и о томе како ова криза утиче на децу, нарочито услед затварања школа. Када се УНИЦЕФ обратио УСАИД-у са идејом да се обезбеде пакети за учење кроз игру за стотине деце из угрожених породица, било нам је задовољство да подржимо њихову иницијативу“, рекао је Ентони Годфри, амбасадор САД у Републици Србији.

Црвени крст Србије је УНИЦЕФ-ов партнер у раду на задовољавању потреба деце и породица. „Велико нам је задовољство што се овогодишња Недеља Црвеног крста завршава овим важним заједничким подухватом Владе Републике Србије, УСАИД-а, УНИЦЕФ-а и Црвеног крста. Овим се у пракси показују вредности које промовишемо кроз наше активности, солидарност и сарадња како би се дошло до свих људи којима је потребна помоћ и како нико не би био изостављен. Ова драгоцена помоћ додатно подстиче посвећеност Црвеног крста Србије да подржи децу и породице које се суочавају са последицама ЦОВИД-19 у својим животима, кроз допринос њиховој добробити и отпорности у овом специфичном контексту. Црвени крст Србије би желео да захвали УСАИД-у и УНИЦЕФ-у на овој драгоценој подршци и партнерству“, рекао је проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије.

15.мај 2020.

Обележен 15. Мај Међународни дан породице

Данас обележавамо Међународни дан породице, који је ове године у знаку једне од највећих јавноздравствених и друштвених криза. Пандемија КОВИД-19, у 2020. години указала је на важност улагања у социјалне политике које штите најугроженије појединце и породице. Породице су те које носе највећи терет криза, оне штите своје чланове, брину о деци која су спречена да иду у школу, док се истовремено настављају радне обавезе.

Према резултатима Пописа становништва, домаћинстава и станова из 2011, у Републици Србији има укупно 2.125.772 породица. Од тога 1.476.105 је породица с децом, које чине 69,4% од укупног броја породица. Најзаступљеније су породице с једним дететом (51,8%), затим следе породице са двоје деце (40%), породице са троје (6,7%) и четворо деце (1,1%), док су породице са петоро и више деце најмање заступљене (0,4%). Просечна породица с децом у Републици Србији има 1,6 деце.

 Обележен 15. Мај Међународни дан породице

,,Данас, обележавајући Међународни дан породице, циљ нам је да подсетимо на вредност породичног живота као најважнијег елемента социјалне солидарности и спокојног друштва. Породица је основа за развој сваког друштва, а пред нама су данас и велики изазови, посебно у контексту последица пандемије изазване корона вирусом. Наш циљ је да стовримо негујуће окружење засновано на породичним вредностима, јер дисфункционални породични систем не може изградити функционално друштво. Очување како примарне тако и секундарне породице, као незамењивог дела друштва, остаје наш приоритет, у складу са Агендом 2030, уз уважавање свих слобода за сваког појединца, јер је породица остала оаза наше радости, среће, наше уточиште и место одакле црпимо енергију за све наше животне подухвате,” рекла је проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику.

Док се свет бори да одговори на кризу ЦОВИД-19, постоји реална прилика да се преиспита и трансформише начин на који функционишу наше економије и друштва како би се подстакла већа равноправност. „Родна равноправност неће бити достигнута без веће једнакости у породицама. Знамо да пандемије различито утичу на жене и мушкарце и да жене преузимају већи терет код куће у односу на мушкарце. Толико је породица које су погођене овим новим условима, и мушкарци могу играти важну улогу у својим домовима. Они могу преузети свој део обављања неплаћених послова и бриге у домаћинству, и на тај начин дати позитиван пример својој деци“, додаје Џон Кенеди Мосоти, директор Популационог фонда УН (УНФПА) за Србију.

Као наставак активности на ангажовању мушкараца и дечака у Србији, УНФПА је организовао кампању на друштвеним мрежама позивајући породице да поделе како су се очеви сналазили током изолације. Данас, на Међународни дан породице, УНФПА је одабрао 10 најоригиналнијих фотографија, а резултати су доступни на https://bit.ly/3bwyRxh

15.мај 2020.

Просечна српска породица положила испит у време епидемије

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је за РТС да је просечна српска породица положила испит у време епидемије коронавируса. Оне породице које су здраве, током ванредног стања су се зближиле, али је код неких било и погоршања, рекла је министрка.

Славица Ђукић Дејановић, министарка задужена за демографију и популациону политику рекла је за РТС да је ванредно стање уведено због епидемије коронавируса овога пута за све било  било потпуно другачије.

Прво, дошло је изненада без обзира што су стручњаци упозоравали да може да се деси, затим изолација, а пре свега физичка дистанца тешко је пала просечном човеку, навела је министарка.

Такође, каже, све мере и препоруке биле су тешке. Пошто људи у Србији "имају мало проблема са ауторитетима", хтели су да процене те мере.

 Просечна српска породица положила испит у време епидемије

"Овога пута нису имали времена, јер су их страхоте последица терале да их брзо примењују  а да не операционализују у својој свести и души да ли је то добро или није", навела је министарка, која је и познати психијатар.

Затим, каже, огроман број чланова породице видео је како се ради код куће, много је људи било на малом простору. 

Министарка је указала да су се породице, које су здраве, физиолошки функционишу и решавају проблеме, током ванредног стања зближиле, али да је код оних код којих постоји прећутан проблем, дошло до погоршања јер се није могло трпети више.

Ипак, истакла је, просечна српска породица је положила испит због тога што је већи број породица које физиолошки функционишу, где је чињење доброх социјалних комуникација мотив за заједнички живот, где постоје емпатије, љубав, где је однос према раду и члану породице заједничка брига.

Она је подсетила да је током ванредног стања, сваке вечери од 21 до 22.30 била на телефонској вези са грађанима и да су јој се јављали и они који су имали проблем у породици.

Ако је породица имала патолошке комуникације и пре епидемије, хладан однос међу члановима, ћутање, стављање проблема у комуникацији под тепих, ако је постојало и агресивно понашање, жртве су морале бити сигурне да знају коме да се обрате.

Кренути од најмлађег члана породице:

"Ми породицу треба да васпитавамо тако што ћемо најмлађег члана превенирати да има патолошку комуникацију са будућом својом породицим", истакла је Славица Ђукић Дејановић.

То се, каже, постиже добрим примерима.

"Модели индентификације за децу су најважнији у васпитању и то се постиже препознавањем генетских црта које неки малишани имају. Ако се дете љути и у љутњи кида играчке, туче брата или сестру, виче без разлога или не може му се прићи, мора се начи начин да се та његова агресија усмери и каналише", објаснила је министарка.

Указује да су се за помоћ највише јављале особе од 25 до 40 година.

"То су најоптерећеније радно ефикасне особе, јер су имале реалне страхове, да ће унети виус родитељима или да ће децу неадекватно усмерити", рекла је министрка.

Према њеним речима, старија популација је имала велика психолошка оптерећења, док су деца школског уизраста ипак имала своје обавезе

Истиче да су се јављали и млади људи кји су имали паничне поремећеје, несаницу, депресивна расположења...

ВИДЕО: https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3953698/porodica-slavica-djukic-dejanovic.html

ИЗВОР: РТС

1.мај 2020.

Једнаки и солидарни и у најтежим временима

 Једнаки и солидарни и у најтежим временима

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону полтику проф. др Славица Ђукић Дејановић говори о актуелној ситуацији у вези са корона вирусом, како можемо да помогнемо себи и другима, да ли постоје и неке позитивне ствари које можемо повезати са пандемијом COVID-19, али и о усклађивању рада и родитељства и нивоу здравствене писмености. Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, у сарадњи са Фондацијом Ана и Владе Дивац започео је у јануару 2020. године реализацију пројекта „ЈЕДНАКИ - Ка родној равноправности усклађивањем радног и породичног живота запослених“. Пројекат ће се спроводити до јуна 2021. године, уз финансијску подршку Европске уније, кроз програм „Права, једнакост и држављанство (2014-2020),“ а у циљу успостављања баланса између радног и породичног живота, промоције родне равноправности и здравствене писмености наших грађана.

Тренутне препоруке да се остане, ради и учи од куће како би се смањила могућност разбољевања од корона вируса могу утицати на промену породичне динамике. Сада родитељи можда могу мало боље да ускладе пословне и кућне обавезе, али да ли се о усклађивању рада и родитељства размишљало и пре самоизолације?

Препоруке стручњака које су на снази у нашој земљи усмерене су на смањење друштвених интеракција и социјално дистанцирање, а све зарад заштите општег здравља нашег становништва, са посебним освртом на наше старије суграђанке и суграђане. Са друге стране, овакав приступ напорима за успоравање и последично заустављање ширења корона вируса зближио је многе породице чији чланови сада проводе више времена заједно, што је у неким домаћинствима утицало на промене породичне динамике и устаљених навика. То се посебно односи на наше најмлађе, јер се и њихова динамика живота мења. Они су сада измештени из школског окружења у своје домове, како би учили користећи нове технологије, тако да је изузетно важно да имају подршку својих најмилијих.

Посебно ме радује чињеница да је велики број послодаваца изашао у сусрет својим запосленима и усвојио препоруку Владе Републике Србије да се родитељима деце до 12 година омогући рад од куће. Управо је ово једна од могућности коју Закон о раду и пружа, када то наравно услови рада дозвољавају, а о којој ни послодавци ни запослени нису у довољној мери били информисани у уобичајеним околностима. Кабинет на чијем сам челу, још од оснивања, у партнерству са Привредном комором Србије и Републичким заводом за статистику, спровео је истраживање о усклађивању рада и родитељства. Прикупили смо информације о проблемима са којима се запослени родитељи свакодневно суочавају покушавајући да ускладе своје радне и породичне обавезе, али и ставове послодаваца о њиховој спремности да пруже подршку запосленим родитељима. Резултати ове студије помогли су и при успостављању признања ,,Пријатељ породице” које препознаје фирме које афирмишу могућности за усклађивањем рада и родитељства. Корак даље у том правцу је и актуелни пројекат ,,Једнаки“  који смо покренули почетком ове године у сарадњи са Фондацијом Ана и Владе Дивац, уз финансијску подршку Европске уније, кроз програм „Права, једнакост и држављанство (2014-2020).” Циљ нам је да у наредних 18 месеци помогнемо јачање партнерског односа између запослених и послодаваца, да информишемо наше грађане о правима и обавезама из области рада и запошљавања, са посебним акцентом на жене, с обзиром да у нашој земљи нажалост и даље преовладавају стереотипи када је у питању улога жене у породичном животу.

2. Светска пандемија однела је многе жртве и узроковала велике финансијске губитке. Међутим, да ли постоје и неке добре ствари које можемо повезати са пандемијом корона вирусом?

Свака медаља има две стране па тако и ова. Забрињава чињеница да постоји велики број оболелих и у нашој земљу и у свету и да је ово заразно обољење до сада однело велики број живота. Гледајући очима оптимисте радује ме чињеница да све више извештаја из градова и општина широм наше земље говори да се људи придржавају препорука о хигијенским и анти-епидемијским мерама. Ова пандемија прилика је да се здравствена писменост у општој популацији подигне на знатно виши ниво, као и да се ради на промоцији и заштити здравља и здравих стилова живота. Здравствена писменост није само особина појединца, већ и кључна детерминанта здравља популације. Сваки дан учимо по нешто ново и за све нас је ова епидемија једна велика школа која оценама и препорукама стручњака разбија многе заблуде које у појединим случајевима могу бити и кобне.

3. На ком нивоу је здравствена писменост у Србији, посебно у светлу тренутне ситуације када је потребно да избегавамо физички контакт и да што чешће перемо руке?

Упркос економском и друштвеном напретку, низак ниво здравствене писменсти и даље представља значајан проблем у многим земљама, не само код нас. Широм света, више од трећине становништва суочава се са проблемом да дође до информације у вези са здрављем, да је разуме и пре свега примени. Поред свих напора здравственог система и државних органа да пренесу јасну информацију о медицинским ризицима, највећу одговорност носи појединац са својим понашањем. У светлу тренутне ситуације под тим акцијама подразумевамо разумевање механизма настанка заразне болести, социјално и физичко дистанцирање и прање руку.

Потреба придржавања прописаног физичког дистанцирања огледа се у спознаји начина ширења инфективне болести, путем малих и невидљивих капљица слузи из носа и уста инфициране особе, а које избацивањем у спољну средину достижу домет од једног до два метра. Поштовањем ове епидемилошке чињенице управо се постиже разумевање механизма настанка болести. У погледу хигијенских навика нашег становништва, забрињавајући су подаци резултата истраживања здравља становништва Републике Србије који показују да 35% испитаника не пере редовно руке након уласка у кућу, пре јела и након употребе тоалета. Подизање нивоа здравствена писменост је наш други задатак у оквиру пројекта ,,Једнаки“. Важно је истаћи да изградњом вештина здравствене писмености у свакодневном животу од разумевања информација на паковањима намирница и лекарских савета о очувању здраља, до потребе што чешћег прања руку и смањења контаката међу људима у периоду епидемије корона вирусом можемо значајно утицати на смањење ризика обољевања и ширења болести. Због тога је неопходно да разумемо да сви играмо у истом тиму са циљем да победимо ову опаку болест, а једини начин је да се сви у току трајања ванредног стања одаљимо једни од других у оном физичком смислу.

4. Кажете да је важно да се физички одаљимо, али појединим суграђанкама и суграђанима је сада наша помоћ неопходна више него икад. Да ли време пандемије ставља солидарност на пробу?

Пандемија изазвана корона вирусом само је још једном доказала недељив дух нашег народа који је увек био солидаран, а нарочито у временима када је то било највише потребно. Охрабрује чињеница да се пуно послодаваца одазвало позиву да задрже своје раднике на платним списковима, упркос смањеном обиму посла у појединим делатностима. Могућност која је дата родитељима да раде од куће управо јесте једна од области чију примену Кабинет прати и коју ће наставити да промовише у партнерству са Фондацијом Ана и Владе Дивац кроз пројекат ,,Једнаки”. Не треба, са друге стране, заборавити и на међугенерацијску сарадњу и солидарност која ових дана доказује да је веза међу старијих и млађих суграђана нераскидива. Огроман број младих волонтера који помаже нашим старијим суграђанима и чини њихов живот лакшим разбија стереотипе о непостојању толеранције међу особама различите животне доби и незаинтересованости генерација једних за друге. Србија данас показује колико је солидарна и колико само колективном бригом можемо подићи целокупно друштво на виши ниво, а то је нешто што ме лично чини изузетно поносном и срећном. 

 5.  Мере друштвеног дистанцирања утичу и на ментално здравље. Да ли имате препоруку на који начин можемо помоћи себи или другима у случајевима појаве панике, анксиозности или осталих проблема менталног здравља изазваних самоизолацијом или продуженим боравком код куће?

Као психијатар разумем наопходност очувања менталног здравља, које је подједнако важно као и оно телесно. Мере социјалног дистанцирања су тешке, али су у овом тренутку неопходне и све је већи број особа које могу осетити нелагоду или панику због новонастале ситуације. Важно је планирати и структурисати свој дан и испунити га разноврсним обавезама, како би време које проведемо код куће провели што активније. Посматрајте тренутну ситуацију као прилику да завршите неке послове за које до сада нисте проналазили времена. Прочитајте нову књигу, погледајте неки инспиративан филм, поспремите фиоку у коју дуго одлажете разноразне папире. Уколико се јави осећај нелагоде или други симптоми које можете повезати са актуелним анти-епидемијским мерама важно је да останете прибрани и смирени. Разговарајте са пријатељима путем телефона и то посебно са онима за које знате да ће на вас деловати умирујуће, а можете да потражите и савет стручњака. Грађани Србије могу рачунати и на моју стручну помоћ  сваке вечери од 21:00 до 22:30.

08.април 2020.

Анимирани филм за децу „Корона шта је то“ ?

Компанија Пертини, у сарадњи са немачком корпорацијом PLAYMOBIL, снимила је анимирани филм за децу под називом ,,Корона шта је то?" Ангажујући немачке педагоге и дечје психологе, уз врхунски тим дизајнера и инжењера, користећи деци препознатљиве PLAYMOBIL фигуре, у филму су приказане све мере заштите у условима ванредног стања, на деци близак начин. Филм је синхронизован на српски језик, траје пет минута, едукативан је, деци забаван и емитује се тренутно широм света.

 Анимирани филм за децу „Корона шта је то“ ?

Компанија Пертини уступила је филм Кабинету министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику који га поклања свим малишанима.

У наставку је линк где можете и погледати филм: https://www.youtube.com/watch?v=JWginDmpXTc

01.април 2020.

Од данас Тест самопроцене на COVID-19

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић саопштила је да је у нашој земљи данас почео да ради Тест самопроцене на COVID-19, а систем функционише на бази једноставног логовања путем личног броја здравственог осигураника и броја здравствене картице.

Брнабић је на свом Твитер налогу навела да је циљ тог система да се смање гужве и чекања и убрза процес лечења.

Она је објаснила да се налази аутоматски шаљу на радне листе лекарима у COVID-19 амбулантама формираним при домовима здравља (24 часа).

Ово је борба сваког појединца за цело наше друштво и победићемо само заједно, написала је премијерка, уз поруку “останите код куће”.

Брнабић је такође поставила и линк https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/ и упутила на сајтове https://covid19.rs и https://chats.viber.com/covid19info.

На сајту еЗдравље Министарства зљрадва  постављено је COVID-19 обавештење, у којем се наводи да се у алгоритму поступања са лицем код кога је постављена сумња на инфекцију вирусом, дефинишу обавезе лекара дома здравља у систему надзора над COVID-19, где сваки дом здравља треба да омогући директну комуникацију особе са сумњом на COVID-19 са лекаром.

Портал еЗдравље, између осталог, омогућава да попуните самопроцену на инфекцију коронавирусом, на основу које ћете добити смернице о даљем поступању и директну електронску комуникацију са респираторним амбулантама из система надзора, где ћете моћи да постављате питања у вези са овим вирусом.

Да би се приступило функцијама портала потребна је пријава и регистрација коју је могуће обавити на три начина.

Један је пријава преко података са картице здравственог осигурања, који омогућава приступ ограниченим функцијама портала еЗдравље, које се тичу само COVID-19 самопроцене и комуникације са респираторним амбулантама.

Други је регистрација налога и пријава преко Портала еЗдравље – одабиром опције „Отвори налог“ креирајте профил и пријавите се са својим подацима, која омогућава приступ свим функцијама портала.

Трећи је пријава преко eID.gov.rs, јединственог државног система за аутентикацију грађана у свим системима еУправе, где други и трећи степен аутентикације омогућавају приступ свим функцијама портала

01.април 2020.

МИНИСТАРКА СЛАВИЦА ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ ПОМАГАЛА САВЕТИМА: Вежбала сам с грађанима и дубоко дисање

Обавила сам 24 разговора, а када сам прекинула, видела сам још 375 пропуштених позива. Најмлађа особа која је звала има 17 година, а најстарија 68.

Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља, по професији специјалиста неуропсихијатрије, понудила је грађанима своју стручну помоћ у ова тешка времена - могу да је зову сваког дана телефоном и обрате се за савет, а како је прексиноћ, прве вечери, било чак 399 позива, идеја је, каже, оправдала саму себе.

 МИНИСТАРКА СЛАВИЦА ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ ПОМАГАЛА САВЕТИМА: Вежбала сам с грађанима и дубоко дисање

Дејановићева на почетку разговора за Курир подсећа да грађани могу да је зову сваке вечери од 21 до 22.30, на број 064/8737-322 и да је она ту да им да савет како да превазиђу проблеме.

- Обавила сам 24 разговора, а када сам прекинула, видела сам још 375 пропуштених позива. Најмлађа особа која је звала има 17 година, а најстарија 68. Сви су се интересовали како да психолошку тегобу реше без лекова. Радили смо вежбе дисања, саветовала сам их како да организују време... Мени се чини да су саговорници задовољни - каже Дејановићева и додаје да су људи који су звали све време могли да је гледају преко Вајбера, као и она њих, односно оне који су то желели.

- Кад су у питању панични напади, вежбали смо дубоко дисање, како да се концентришу на нешто друго, а не страх. Највише смо причали о несаници, страховима, тузи, осећају беспомоћности - каже Дејановићева и издваја неке од конкретних примера:

- Зове ме мајка која је разведена, има дете од четири године, живи с њим и родитељима у 40 квадрата. Родитељи су у кухињи у изолацији, дете у соби, а она између њих, у сендвичу, брине о свему. Каже: „Шта ако само паднем?“, има несигурности, треба јој дати животни савет. Рекла сам јој да ће из свега изаћи још јача.

ИЗВОР:Курир.рс

30. март 2020.

Опасност од панике највећа је увече, савети путем Вајбера од 21 до 22.30

Министарка задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић каже за РТС да је веома важно препознати код себе симптоме анксиозности који могу водити и до панике.
Славица Ђукић Дејановић, иначе по професији специјалиста за неуропсихијатрију, иако и сама у изолацији због година старости, понудила је свим грађанима своју стручну помоћ како би превазишли ситуацију у којој су се нашли због пандемије коронавируса.
Ђукић Дејановић је, у укључењу у Јутарњем дневнику РТС-а, из свог дома покушала да објасни како победити психозу и панику у овим тешким данима.

 Опасност од панике највећа је увече, савети путем Вајбера од 21 до 22.30
Истакла је да је потребно заштити ментално здравље у периоду када су угрожени животи због пандемије коронавируса.
"Веома је важно препознати код себе симптоме анксиозности који могу водити и до панике. Битно је препознати неке елементе депресивности, како поремећај сна може негативно утицати на ментално функционисање. Ових дана су ме младе колеге лекари неретко позивали телефоном и питали какве савете могу да дају свима онима који их позивају на ове теме. Због тога сам се определила да преко Вајбера од 21 до 22.30 разговарам са свима онима који ће ме позвати", рекла је министарка.

"У поподневним часовима почиње да расте напетост"

Открила је да је одлучила да са грађанима разговара у вечерњим часовима, јер су људи баш тада најнервознији.
"Да, преко дана људи некако направе структуру времена и начин да се посвете неком члану породице, обавезама у кући ако су у изолацији и на неки начин своје дневне активности обављају у кући. У поподневним часовима заправо почиње да расте напетост и по досадашњем искуству, највећи број позива грађана, студената, комшија и рођака, био је око 20.00 или 21.00", наводи Ђукић Дејановићева.
Вече је управо период када се повећава анксиозност, која може прерасти у панику и значајно утицати на сан.
"Жале се да можда неће моћи да заспе и ја им дам савет да је важно да преко дана, без обзира што имају мало више времена него раније, никако не дозволе да их савлада сан, него да увек иду у исто време, око поноћи. Говорим им и да не пију стимулативна средства, већ им дајем савете који су битни да би снивање почело на време, да би квалитет сна био добар и да не би било раног јутарњег буђења, чиме креће нови дан са напетошћу", каже Ђукић Дејановићева.

"Неустрашиви су најопаснији, њих се највише плашимо"

Људима је било тешко да се од почетка навикну на мере Владе Србије, па је било честих примера кршења изолације.
"Постоје ипак оне структуре људи које се тешко мире са упутством било које врсте. Друга, она које се највише плашимо – то су неустрашиви. Они који кажу да им неће бити ништа и уводе своје, а не стручне мере у начин живота. Они су најопаснији. Позивам и такве, оне који се осећају неустрашивима, да се јаве и мало поразговарамо о томе. Треба добро познавати својства овог вируса, знати да се тиме угрожавају и животи најближих и никада не знамо како ће ко реаговати", објашњава Ђукић Дејановић.
Наводи да, колико год постоје статистике, сваки појединачни случај заразе је посебан.
"Знамо које су осетљиве групе, шта су извори и који је пут преношења инфекције, али лична својства дођу до изражаја тек када се човек разболи. Чињеница је да 95 одсто инфицираних има лаку форму и интересантно је да су они у највећем степену анксиозности и испољавају депресивне феномене. То је због тога што имају страх да не пређу у ону тежу форму", каже министарка.

"Међу неодговорнима је и велики број родитеља"

Међу неодговорнима је и велики број родитеља који, упркос свакодневним апелима, децу изводе у паркове и шеталишта. Славица Ђукић Дејановић је свесна колико је изолација непријатна, али подвлачи да је то најбољи начин заштите.
"То је недовољна здравствена писменост, како се то стручно каже. Дакле, недовољно знање о последицама. Мораћемо ову епидемију да посматрамо као једну велику школу. Морамо више да знамо како се  заправо наш организам понаша у случају овако опасног здравственог проблема какав је коронавирус. Немамо довољно знања и неким заблудама и полуистинама манипулишемо у својој глави и својој души – то може бити кобно", упозорава Ђукић Дејановић.
Осврнула се и на санкције за кршење мера које су изузетно ригорозне.
"Због тога ми се чини да они што праве сопствене процедуре организације живота, не ослањајући се на струку, олако размишљају да им се неће ништа догодити и да нису опасни. Због тога се морају примењивати санкције, ја сам велики противник истих, али ако се угрожава шира јавност, санкције су некада неминовност. Оне нису сврха да поправе човека у овој ситуацији, него да спрече ширење заразе", закључила је Славица Ђукић Дејановић.

ЦЕО ВИДЕО МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ НА САЈТУ РТС- а :
https://www.rts.rs/page/stories/ci/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81/story/3145/zivot-u-vreme-pandemije/3906251/mentalno-zdravlje-epidemija-slavica-djukic-dejanovic.html

ИЗВОР: РТС

30. март 2020.

Министарка Ђукић Дејановић помаже грађанима као стручњак из области психијатрије

Не мали број наших грађана ових дана тражи стручну помоћ због пандемије изазаване коронавирусом. Оправдани страх, изолација и неизвесност узрукују узмениреност. Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић, од понедељка 30. марта 2020. године, у времену од 21:00 до 22:30 часа, разговараће са свим грађанима Србије и својим саветима помоћи да превазиђу проблеме које је изазвала новонастала ситуација. Вибер број на коме ће министарка Ђукић Дејановић разговарати са грађанима је 064/8737-322.

 Министарка Ђукић Дејановић помаже грађанима као стручњак из области психијатрије

Проф. др Славица Ђукић Дејановић важи за једног од најбољих стручњака у области психијатарије. Основну и средњу школу завршила је у Крагујевцу, а Медицински факултет, магистарске, докторске студије и специјализацију из неуропсихијатрије на Медицинском факултету Универзитета у Београду. Највећи део своје каријере провела је у Крагујевцу, као редовни професор, шеф Катедре за психијатрију и проректор за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу. Била је најмлађа жена доктор медицинских наука у Шумадији и оснивач је дневне Психијатријске болнице. Обављала је функцију директора Клиничко-болничког центра у Крагујевцу у периоду од 1993. до 2000. године, а од 2014. до 2016. године била је директор Клинике за психијатријске болести ,,Др Лаза Лазаревић” у Београду. Носилац је признања Психијатријске секције Српског лекарског друштва, Повеље за допринос здравству града Крагујевца, као и Ђурђевданске награде.

27. март 2020.

КОВИД-19: ризици и препоруке за труднице и дојиље

Сексуално и репродуктивно здравље је важно јавно здравствено питање у току епидемија, а сигурна трудноћа и порођај зависе од функционасања здравственог система и стриктног придржавања мера предострожности.

Како избијање епидемије инфекције коронавирусом КОВИД-19 изазiва посебну забринутост код трудница, Популациони фонд Уједињених нација, УНФПА, жели да подели синтезу ограничених доказа о ризицима за ову групу, као и препоручене превентивне и терапијске мере.

До данас не постоје научни докази о повећаној осетљивости трудница на КОВИД-19. Међутим, трудноћа доноси физиолошке промене које би неке труднице могле учинити осетљивијим на вирусне респираторне инфекције. Труднице са респираторним болестима морају се третирати као највећи приоритет због повећаног ризика од штетних исхода.

КОВИД-19: ризици и препоруке за труднице и дојиље

Труднице би требале да предузимају исте превентивне мере које се препоручују свим одраслим особама, као што су избегавање блиског контакта са свима који кашљу и кијају, често прање руку сапуном и водом или гелом на бази алкохола, прекривање уста и носа марамицом или лактом приликом кашљања и кијања и темељно кување меса и јаја. Све препоручене мере доступне су на сајту Светске здравствене организације, СЗО.

У овом тренутку још увек не постоји вакцина нити лек за излечење инфекције изазване вирусом КОВИД-19, али се препоручује симптоматска терапија. Лечење трудница код којих постоји сумња или код којих је потврђена инфекција вирусом КОВИД-19 требало би да буде спроведено терапијом коју препоручује СЗО за одрасле пацијенте, уз обавезну консултацију са гинекологом.

Дојиље не би требале да буду одвојене од своје новорођенчади, јер не постоје докази који показују да се респираторни вируси могу пренети путем мајчиног млека, наводи УНИЦЕФ. Мајка може наставити са дојењем све док се примењују неопходне мере предострожности:

• Мајке које показују симптоме, али се осећају довољно добро да доје, треба да носе маску у близини детета (укључујући и током дојења), да перу руке пре и после контакта са дететом (укључујући дојење) и да редовно чисте / дезинфикују контаминиране површине;
• Ако је мајка превише болесна да би могла да доји, требало би је подстаћи да измлаза млеко које се после може давати детету чистом шољицом и / или кашичицом - уз обавезно ношење маске, прање руку пре и после контакта са дететом и уз пажљиво чишћење или дезинфекцију контаминираних површина.
• Подршка менталном здрављу и пружање психосоцијалне подршке погођеним појединцима, породицама, заједницама и здравственим радницима је веома важан део одговора.

УНФПА у оквиру УН тима, сарађује са свим партнерима, Владом и погођеним заједницама на превенцији и одговору на епидемију, трудећи се да се здавствене потребе и заштита најосетљивијих група становништва, нарочито жена и девојчица, буду приоритет заједничких напора.

ИЗВОР: Serbia/unfpa.org

27. март 2020.

Желим да нам у изолацији порасте наталитет

"Неће ме чудити да бројноворођених беба буде и већи, само да не буде и више развода као у Кини".

Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и неуропсихијатар, дане проводи у кућној изолацији јер има 68 година, а сад саветује Србе како да са што мање стреса прођу кроз епидемију коронавируса.

Коме најтеже пада изолација?

"На неке то делује фобично, осећају се заробљено. Али да бисмо имали живот у којем ћемо поново имати социјалну комуникацију, морамо прво да га сачувамо. Нагони према животу морају да превладају".

 Желим да нам у изолацији порасте наталитет

Шта да ураде када осете анксиозност?

"Ако почну да брину: „Ето, сад сам у овим годинама затворен у четири зида“, сами су себи највећи непријатељи. То може довести до лупања срца, неправилног дисања, грчева у мишићима, али и до малих, средњих или већих паничних напада. Они који улазе у таква стања прво би требало да науче да опусте мишиће, да руке и ноге не буду у грчу, да дишу правилно - 15 минута дубоког удисања и издисања, а потом и да присиле себе да мисле на нешто конкретно, али емотивно неутрално".

Шта још помаже у психичком консолидовању?

"Увек можемо да позовемо неког с ким се дуго нисмо чули, а ко нам је пријатан, да прочитамо неколико текстова који ће да скрену пажњу, да урадимо неке кућне послове, као на пример да одвојимо кашичице за госте од оних које сваки дан користимо и слично".

У Кини је у време изолације порастао број развода.

"Често се дешава да партнери који су годинама у заједници проводе мало времена заједно преко дана, па дужи заједнички боравак може отворити акумулиране проблеме. Способност толеранције људи у изолацији је мања јер немају задовољене уобичајене радне, емотивне и друге потребе".

Многи се Срби пак шале да је изолација спас за наталитет?

"Неће ме чудити да број новорођених беба буде већи. У оваквим околностима има више и љубави и мржње, а волела бих да нам порасте наталитет, само да не будемо ко Кина по разводима".

Како објашњавате то што многи крше прописану самоизолацију и полицијски час?

"Онај ко се још није суочио с тим да му је живот у опасности, као и живот оних које највише воли, нема физиолошку дозу страха и бахат је".

А они који су знали да су заражени и ишли свуда?

"Tо је страшна бахатост и себичност и такав треба да сноси санкције".

Многи остају без посла, шта ћете урадити?

"Изазов у овој борби је и очување човека који ће сутра бити носилац даљег живота. Имаћу посебне активности везане за финансијски опстанак породице. Најбитније је да послодавац сачува свог радника, посебно ако је родитељ. Апелујемо стално да се људима не дају откази. У Србији је било ратова, поплава, зла времена су нас ретко заобилазила... И увек смо успевали да се опоравимо, па и сада ћемо, само да имамо што мање жртава".

Како изгледа водити кабинет у кућним условима?

"Исто радим, само не излазим из куће. Са кабинетом анализирам све материјале из Кине и објављујемо на нашем сајту".

ИЗВОР:Курир.рс

27. март 2020.

Препоруке Лекарске коморе Србије у борби против COVID 19

У наставку се налазе препоруке Лекарске коморе Србије у борби против COVID 19 које би требало да примењујете у свом свакодневном животу и раду, како би превенирали могућност заразе.

Препоруке ЛКС садрже:

1. Препоруке ЛКС за поступке приликом уласка у кућу или стан
2. Препоруке ЛКС за поступке ако живите са особом у ризику од заразе
3. Препоруке ЛКС за поступке приликом изласка из куће или стана

Препоруке Лекарске коморе Србије у борби против COVID 19

Препоруке Лекарске коморе Србије можете скинути и поделити са својим пацијентима. Доступне су на:
Facebook страници:
facebook.com/lekarska.komorasrbije/photos/pcb.2621651584776806/2621649881443643/?type=3&theater

Сајту Лекарске коморе Србије:
lks.org.rs/Storage/Global/Documents/Obavestenja/Preporuke%20LKS%20protiv%20COVID19.pdf

26. март 2020.

Блага паника је нормална физиолошка реакцијa

„Блага паника је нормална физиолошка реакција, али много панике сужава човеку свест и онемогућава га да буде рационалан. Зато отворите прозор, луфтирајте се. Погледајте на небо и сунце које је ту и које нам говори да је природа на нашој страни и да ће нам помоћи“, изјавила је др Славица Ђукић Дејановић, неуропсихијатар и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику.

Она се, с обзиром да има више од 65 година, од дана увођења ванредног стања налази у изолацији у својој кући у Крагујевцу. Са њом су супруг који такође спада у ризичну групацију, као и мајка која има 92 године.

Блага паника је нормална физиолошка реакцијa

Како се у изолованом простору борити против страха и негативних информација које свакодневно слушамо?

Морамо пре свега рећи да смо ми онај исти народ који је успео да се организује у време бомбардовања, а старији и у време вариоле вере. Без обзира колико је наука напредовала природа је просто моћнија од човека и ми сада морамо да предузмемо све епидемијске мере и чини ми се да је доста коректних радњи урађено. Сама чињеница да дневно имамо по десетак новооболелих, а нема тог наглог епидемијског скока нам просто говори да здравствени систем и наши епидемиолози заслужује аплаузе. А оног момента када нам се учини да почиње да нас изневерава сопствена напетост и страх, јако је важно чисто физички научити како се дише, како се опуштају мишићи. Да научимо на који начин да се вежемо за неку неутралну тему, разговор на тему која је далеко од епидемије, отприлике где смо све били на летовању, кога бисмо волели да сретнемо, шта бисмо питали некога ко је далеко, а ко би сад дошао и изненадио нас. Такви неутрални разговори који не изазивају ни много среће, ни много туге, просто одвлаче особу од паничног понашања.

Они који живе сами и који немају пријатеље, ни са ким да поделе размишљања, како они да савладају панику због надолазеће болести и изолације?

Њима је заиста најтеже, јер су као начин сопствене психолошке подршке имали до сада имали чињеницу да могу да се обуку, изађу, да купе неке потрепштине, сретну комшију. То им је било социјално богатство. Али то су трезвени људи који разумеју да је смртност код старијих људи јако висока, да просто одлука која је на свима нама мора да нам послужи да се и на тај начин боримо. Да ми који смо најосетљивији будемо што мање изложени ризику, па ћемо онда надокнадити све то. Волонтери прихватају да дођу до врата таквих особа, да им донесу храну, лекове, размене пар речи и то је минорни облик комуникације. Сва срећа да имамо ИТ технологију и да су и старији људи при телефонима и да могу да комуницирају. Потребно је да размишљају да је све пролазно и да су се завршила и нека друга тешка времена, и да ће се завршити и ово.

Најстарији на селима, где нема волонтера, често ни ТВ програма, заиста су препуштени сами себи?

Они имају сличан проблем као и иначе. И без изолације су у испражњеним селима, али имају могућност да чак оду и на своју њиву, ако немају више од 70 година. Слобода кретања није им ограничена, али се слажем да је слабо покретним људима, који немају ни партнера за друштво, а живе у удаљеним кућама, веома тешко. То јесте туга и ту би до изражаја морала да дође међугенерацијска солидарност. Надам се да ће њихова деца направити план да их нешто чешће обилазе, јер њима јесте потребна подршка. Ту заиста нема волонтера.

И ви спадате у категорију оних којима је због година старости забрањено кретање?

И ја сам у класичној изолацији. Радим од куће, јуче сам дала иницијативу сарадницима да Привредну комору, Уницеф, заједницу градова и општина мобилишемо и да видимо како нам иде сугестија да родитељи деце до 12 година од послодавца добију сагласност да бар један родитељ буде поред деце, јер су затворене школе. Прва два дана изолације морала сам да донесем решења за своје сараднике за рад од куће, а била сам и члан здравственог штаба и ту сам морала да завршим неке обавезе.

Како се снабдевате храном и неопходним средствима с обзиром да сте у изолацији?

Ја сам у Крагујевцу са мамом која има 92 године, и супругом старијим од 65 година. Жена која се иначе брине о мојој мами нам доноси сваког јутра намирнице. Све је по протоколу, дође, пресвуче се, опере руке и онда буде са нама. Пре подне у својој соби и радим као да сам на послу. Једном дневном гледам информације о корона вирусу. Чујем се са мојом децом да видим како су они. Син ради као лекар у Лисабону, где је такође епидемија. Интересујем се за унуке који такође уче на даљину, четврти и девети разред су. И тако прође дан. Имаћу малко више времена убудуће, па ћу почети да читам. Морам и сопственом примером да покажем да старији мора да остану у кућама, мада је смртност за популацију којој ја припадам, по последњим подацима, а то је од 60 до 70 година, три одсто. Смртност се нагло поваћава за старије преко 70 година. Ипак треба дати допринос стабилизацији ситуације у недељи која је пред нама, јер ће сигурно доћи до повећања броја оболелилх.

Која је ваша препорука и као неуропсихијатра, али и члана Владе?

Борба против корона вируса није нешто што се дешава само нама, али биће дивно ако успемо да са најмањим последицама изађемо из овог зла које је помало израз немоћи човека у борби са природом. Поручила бих да свако мора да верује у себе, у своју дисциплину, у здравствену писменост и у добро. Свако од нас има добро у себи и сви би требало да призовемо то добро које поседујемо.

ИЗВОР:ДАНАС.РС

25. март 2020.

Како разговарати са дететом о пандемији корона вируса (COVID-19)

8 савета за помоћ, утеху и заштиту деце

Лако се осетити преплављеним свим оним што тренутно чујете и читате о болести корона вируса (ЦОВИД-19). Разумљиво је и ако су ваша деца анксиозна.
Деца ће можда тешко схватити шта виде на интернету или на телевизији, или чују од других људи - тако да могу бити посебно осетљива на осећаје тескобе, стреса и туге.
Отворен разговор с децом може им помоћи да разумеју ситуацију, па чак и да дају позитиван допринос за друге.

Како разговарати са дететом о пандемији корона вируса (COVID-19)
Постављајте отворена питања и слушајте

Започните позивањем детета да разговарате о проблему. Сазнајте колико већ зна и следите његово или њено вођство. Ако је дете премало и није већ чуло за пандемију, можда нећете морати да разговарате о корона вирусу - само искористите прилику да га подсетите на добре хигијенске праксе без уношења нових страхова.
Постарајте се да будете у безбедном окружењу и омогућите свом детету да слободно разговара.
Цртање, причање прича и друге активности могу помоћи отварању дискусије.
Оно што је најважније, не смањујте и не избегавајте дететову забринутост. Уверите га да је природно осећати страх од оваквих ствари. Покажите да га  слушате тако што ћете му посветити пуну пажњу. Побрините се да схвати да може да да разговара с вама и са својим наставницима кад год пожели.

Будите искрени: објасните истину на начин прилагођен деци

Деца имају право на истините информације о ономе што се догађа у свету, а одрасли имају одговорност да их сачувају од невоље.
Користите језик који је прилагођен њиховом узрасту, гледајте њихове реакције и будите осетљиви на ниво њихове анксиозности.

Ако не можете одговорити на њихова питања, не спекулишите. Искористите прилику да заједно истражите одговоре. Веб странице међународних организација попут УНИЦЕФ-а и Светске здравствене организације сјајни су извори информација.
Објасните да неке информације на интернету нису тачне и да је најбоље веровати стручњацима.

Покажите им како да заштите себе и своје пријатеље

Један од најбољих начина заштите деце од корона вируса и других болести је једноставно подстицање на редовно прање руку. Не мора то бити застрашујући разговор.
Деци можете показати  како да прекрију кашаљ или кихање лактом, објаснити им да је најбоље не приближавати се људима који имају симптоме и замолити их да вам кажу ако почну да се осећају као да имају грозницу, кашаљ или им се јаве тешкоће с дисањем.

Разуверите своје дете

Кад на телевизији или на интернету видимо пуно забрињавајућих слика, може нам се учинити као да је криза свуда око нас.

Деца некада не могу да разликују слике на екрану од стварности и може се десити да поверују да су у непосредној опасности.
Својој деци можете помоћи да се изборе са стресом тако што ћете им пружити прилику да се играју и опуштају, када је то могуће. Придржавајте се редовне рутине и распореда што је више могуће, посебно пре спавања, или им помозите да успоставе нове рутине у новим околностима.

Ако у вашој околини постоје случајеви заразе, подсетите своју децу да то не значи да ће и они оболети, да се многи који добију корона вирус не разболе, и да много одраслих напорно ради да вас заштите.

Ако се ваше дете не осећа добро, објасните да мора остати код куће /у болници јер је то сигурније и за њих и за њихове другаре. Уверите их да знате да је понекад тешко (можда страшно или чак досадно), али да ће поштовањем правила помоћи свима да буду безбедни.

Проверите да ли доживљавају или шире стигму

Избијање новог корона вируса донело је са собом бројне извештаје о расној дискриминацији широм света, тако да је важно проверити да ваша јеца не доживљавају нити доприносе стигматизацији или насиљу.

Објасните да корона вирус нема никакве везе с тим како неко изгледа, одакле је или који језик говори. Ако се деси да их у школи називају погрдним именима или су насилни према њима, треба да то кажу одраслој особи којој верују.

Подсетите своју децу да свако заслужује да буде безбедан у школи. Насиље је увек погрешно и свако од нас треба да допринесе да се шири љубазност и да подржавамо једни друге.

Потражите помоћ

Важно је да деца знају да људи помажу једни другима чином љубазности и великодушности.
Испричајте детету о на пример здравственим радницима, научницима и младима који раде на заустављању пандемије и обезбеђивању сигурности у заједници. Понекад је велика утеха знати да саосећајни људи предузимају акцију.

Брините се о себи

Деци ћете моћи боље да помогнете ако се побринете о себи. Деца гледају вашу реакцију на вести, тако да ће им помоћи када виде да сте мирни и не паничите.
Ако осећате анксиозност или сте узнемирени, одвојите време за себе, позовите пријатеље или некога коме верујете, радите нешто што ће вам помоћи да се опустите и саберете.

Пажљиво разговарајте са дететом

Важно је знати да дете нисмо оставили  у недоумици. Како се разговор завршава, покушајте проценити ниво његове анксиозности посматрајући говор тела, узимајући у обзир да ли користи свој уобичајени тон када говори, да ли има убрзано дисање.

Подсетите своју децу да са вама могу разговарати било када о свакој тешкој теми. Подсетите их да вам је стало, да слушате и да сте им на располагању кад год се осећају забринуто.

ИЗВОР:  unicef.org/serbia

25. март 2020.

Брошура за децу COVID-19

Специјализанти Клинике за психијатрију Клиничког центра Крагујевац су у сарадњи са младим психијатрима из Лондона направили илустровану брошуру COVID – 19, како би деци на најједноставнији и њима разумљив начин објаснили шта је корона вирус и на који начин се од њега могу заштитити.

Упуство за децу урадили су специјализанти Клинике за психијатрију др Софија Чоловић и др Немања Мурић у сарадњи са колегама из Лондона са заједничким циљем да деци пружe подршку и дају јасне и једноставне информације о томе шта је вирус, да је њихов дом сигуран, да одрасли воде рачуна о њиховом здрављу, да знају како да се заштите и које мере треба да предузму, казала је проф. др Мирјана Јовановић, директорка Клинике за психијатрију Клиничког центра Крагујевац.

Сви заинтересовани брошуру за децу COVID-19 могу преузети ОВДЕ.

25. март 2020.

Препоруке за децу и лица старија од 65 година која су била у блиском контакту са зараженима од COVID-19

,,Водич за проучавање и управљање блиским контактима COVID-19’’ који је објављен на сајту ,,Савеза за професионално усавршавање здравствених стручњака Појас и пут’’препоручује централизован надзор и медицинско посматрање деце старости до 14 година чији се родитељи или чланови породице убрајају у групу блиских контаката (свака особа која се налазила бар један метар од потврђеног оболелог од коранавируса од дана констатовања болести или два дана пре него што су се код оболелог појавили симптоми болести). У оваквим случајевима деца могу боравити у истој просторији са родитељима или члановима породице уколико се доследно примењују мере личне заштите и одржава препоручено растојање од најмање једног метра међу особама.

 Препоруке за децу и лица старија од 65 година која су била у блиском контакту са зараженима од COVID-19”

Када се дете сматра блиски, контактом, живот у домаћинству треба прилагодити новонасталој ситуацији уз подршку надлежне здравствене институције. У оваквим ситуацијама родитељи могу боравити са дететом у просторији уколико користе заштитну опрему и држе се на прописаној удаљености од најмање једног метра.

Особе са постојећим обољењима или оне старије од 65 година не треба да буду у контакту са децом која су у категорији блиских контаката. Категорије грађана који нису у стању да се старају о себи требало би да комуницирају са надлежним здравственим институцијама које прате њихов здравствени статус и службама за бригу и помоћ. Уколико овакви видови подршке нису доступни могуће је спроводити све активности у оквиру домаћинства уз подршку укућана или неговатеља, а уз савете и препоруке стручног медицинског особља. Неговатељи не могу бити особе са коморбидитетима или суграђани старији од 65 година.

Текст водича доступан је на сајту ,,Савеза за професионално усавршавање здравствених стручњака Појас и пут’’ и може се бесплатно преузети са следеће веб адресе:
files.covid19.alliancebrh.com/pdf/20200318/COVID-19%20Prevention%20and%20Control%20Protocol/Annex%202%20Guidelines%20for%20COVID-19%20Close%20Contact%20Management%20v6.pdf

25. март 2020.

Продужава се исплата права на социјална давања на основу раније донетих решења

Влада Републике Србије, на предлог министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питaња, донела је Закључак да се корисницима којима право на исплату социјалних давања истиче 15. марта 2020. године и касније. Више информација можете добити на следећем линку:
minrzs.gov.rs/sr/aktuelnosti/vesti/produzava-se-isplata-prava-na-socijalna-davanja-na-osnovu-ranije-donetih-resenja

23. март 2020.

Заштита трудница и породиља у време ванредног стања

Поводом проглашења ванредног стања на територији Републике Србије, због пандемије изазване новим вирусом COVID19, Републички фонд за здравствено осигурање предузео је следеће активности:

 • Осигураницима који су на боловању које је утврдила лекарска комисија и онима које је изабрани лекар упутио на лекарску комисију биће аутоматски продужено боловање за 30 дана, без изласка на лекарску комисију;
 • Важење е-рецепта аутоматски је продужено са 6 на 9 месеци. Ове мере не смеју бити условљене овереном картицом здравственог осигурања нити поседовањем овереног специјалног упута.
 Заштита трудница и породиља у време ванредног стања

Истовремено, отворени су и посебни бројеви телефона свих домова здравља у Републици Србији за информације о раду или о одређеним здравственим услугама. Домови здравља ће у наредном периоду радити од 07 до 18 часова. Сви бројеви телефона се налазе на сајту Министарства здравља, на следећем линку: https://www.zdravlje.gov.rs/vest/346592/otvoreni-posebni-brojevi-telefona-svih-domova-zdravlja-u-republici-srbiji.php

По основу Уредбе о организовању рада послодаваца за време ванредног стања, једној категорији запослених није могуће отказати, односно раскинути уговор о раду, а то су труднице и породиље. ГАК Вишеградска и ГАК Народни фронт одређене су као референтне установе за збрињавање трудница уколико постоји сумња или је потврђено да су заражене новим корона вирусом.

20. март 2020.

Рођена 341 беба више 2019. у односу на 2018. годину

Према првим прелиминариним резултатима Републичког завода за статистику у Републици Србији је у периоду од јануара до децембра 2019. године рођена 341 беба више у односу на исти период у 2018. години. У поређењу са државама у региону (бивше југословенске републике, Мађарска, Бугарска, Румунија и Албанија) само наша земља бележи благи пораст новорођених беба у наведеном периоду.

Највећи раст забележен је у Београдском региону, где је број живорођених у 2019. години за 462 већи у односу на 2018. годину. Поред Београдског региона, раст је забележен и у Региону Јужне и Источне Србије и то за 91.

Такође, број треће-рођених беба je у 2019. години већи за 688 у односу на 2018. годину, као и број четвророђених и то за 415. Сви наведени резултати представљају директну последицу, пре свега, финансијских мера за подстицање рађања које се спроводе на националном нивоу, али и мера на локалном нивоу, за које је Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику од 2017. до 2020. године издвојио 1,9 милијарди динара.

Пораст броја беба бележи се и у јануару 2020. године, у односу на исти месец прошле године и то за 245. Највећи раст забележен је у Региону Војводине, где је у јануару ове године рођено 189 беба више у односу на исти месец 2019. године. Поред Региона Војводине, раст живорођених забележен је и у Региону Шумадије и Западне Србије за 183.

Коначни резултати о броју живорођених и умрлих у 2019. години биће објављени 1. јула 2020. године.

10. март 2020.

Министарка Ђукић Дејановић у разговору са директором УНФПА за Србију

 Министарка Ђукић Дејановић у разговору са директором УНФПА за Србију

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић разговарала је данас са директором Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) за Србију Џон Кенеди Мосотијем.

Директор се захвалио министарки на њеном учешћу на Самиту посвећеном обележавању 25 година од одржавања Међународне конференције о становништву и развоју (ИЦПД 25) која је одржана у новембру у Кенији, као и на посвећеном раду у области демографије и популационе политике.

Министарка је укратко представила тренутне изазове у вези са демографским трендовима у нашој земљи, као и бројне мере које примењује Влада Републике Србије. Проф. др Ђукић Дејановић изразила је задовољство досадашњом сарадњом са канцеларијом УНФПА у Србији, истакавши посебно да будућу сарадњу треба наставити у области репродуктивног здравља и права, политика и програма усмерених ка младима, програма који промовишу родну равноправност и оснаживање жена, као и у активностима које су усмерене на популациону динамику и трендове.

Имајући у виду да је просечна старост у Србији 43,2 године, као и чињеницу да преко 20 одсто популације чине старији од 65 година и да ће се тај удео увећавати, саговорници су се сложили да би посебне мере требало усмерити на најстарије грађане, на потребу подршке за неформалне неговатеље, као и на развијање међугенерацијске сарадње и солидарности. Наведено је да су међу најсензитивнијим групама старије особе у удаљеним руралним подручјима, нарочито жене.

На састанку је било речи и о потреби ојачавања образовно-саветовалишног рада, посебно у области заштите и унапређења секусалног и репродуктивног здравља, с обзиром да истраживања показују да велики број младих нема елементарна знања о анатомији, физиологији репродукције, контрацепцији и полно преносивим болестима. Речено је такође, да у наредном периоду треба интензивирати активности које се спроводе на нивоу јединица локалне самоуправе на ком ће се и најбрже показати и резултати и утицај на живот људи.

10. март 2020.

Конференција “Невидљиве жене”

У организацији Црвеног крста Србије и мреже ХуманаС у партнерству са Кабинетом министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику и Повереником за заштиту равноправности данас је одржана конференција под називом “Невидљиве жене”, поводом Међународног дана жена, у Црвеном крсту Србије.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић је подсетила да Универзална декларација о људским правима наглашава једнакост у правима жена и мушкараца и додала да је Конвенција о елиминисању свих облика дискриминације жена исцртала оквир визије родне равноправности.

,,Ипак, иако живимо у 2020. години стање права жена није на задовољавајућем нивоу, неједнакости и дискриминација су и даље присутни, а тема невидљивих жена је свакако актуелна,“ истакла је министарка.

Проф. др Ђукић Дејановић је навела да према подацима УН-а свака трећа жена доживи неку форму насиља у току живота, а женски рад у кући се не вреднује иако ту жена, у просеку, проведе око четири и по сата.

 Конференција “Невидљиве жене”

,,У мировним преговарачким процесима жене су и даље искључене, иако би њихово учешће умногоме побољшало успешност и ефикасност преговора. Жена је невидљива и када трпи узнемиравања, притиске, злостављање и претње, што је нажалост део наше свакодневице. У политичком животу поред повећања нашег учешћа, на местима одлучивања и у телима законодавне и извршне власти и даље смо неједнако заступљене,” рекла је проф. др Ђукић Дејановић.

,,Измена Закона о избору народних посланика и Закона о локалним изборима који предвиђају заступљеност жена од 40 одсто на изборним листама, допринеће да се суштински и квалитетније, кроз законодавну агенду, расправља о животним темама попут: здравствене, социјалне и заштите животне средине, људских права, али и осталих питања која се тичу свих нас,“ навела је министарка.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић навела је да је неспорно да су жене у лошијем положају у односу на мушкарце у свим областима. Повереница је нагласила да је старија радна снага у посебном ризику од дискриминације, а нарочито они изнад 65 година, којима се углавном ускраћују права у погледу здравствене и социјалне заштите и пружања јавних услуга. Повереница је скренула пажњу и на то да се особе старости од 50 до 65 година, такозвана старија радна снага, налазе у посебном ризику од дискриминације на тржишту рада.

,,Према истраживању, жене су на тржишту рада највише дискриминисане на основу пола – 45 одсто, док је њих 44 одсто дискриминисано на основу старосног доба, што показује колики је родни јаз у области рада и запошљавања,” прецизирала је Јанковић.

На конференцији је било речи и о дискриминацији над старијим женама, родној равноправности кроз Циљ одрживог развоја 5, женама које болују од деменције, старијим женама неформалним неговатељима и свим осталим женама чији се рад и допринос друштву често занемарује.

10. март 2020.

Одржана 13. Седница Одбора за права детета

На 13. седници Одбора за права детета Народне скупштине Републике Србије чланови Одбора размотрили су извештај о раду Савета за права детета Владе Републике Србије. Извештај су образложиле проф. др Славица Ђукић Дејановић министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и Стана Божовић државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.  

 Одржана 13. Седница Одбора за права детета

Министарка Ђукић Дејановић информисала је чланове Одбора да је Република Србија примила Годишњи извештај о најгорим облицима дечјег рада за 2018. годину који је објавило Министарство за рад САД. Извештајем је обухваћена 131 земља, а Србија је једна од само 12 земаља које су добиле оцену значајан напредак, као што је то било и 2017. године. У извештају је споменут и Савет за права детета, као механизам за координацију напора Владе да реши питање злоупотребе дечјег рада.

Проф. др Ђукић Дејановић истакла је да је нацрт Закона о правима детета и Заштитнику права детета прошао је фазу јавне расправе која је одржана у пет градова у Србији током јуна и јула месеца, уз подсећање да је ова иницијатива покренута од стране Савета за права детета. Јавној расправи је присуствовало око 280 учесника, разматрани су и предлози који су стигли електронским путем, а након тога је урађен коначни текст Нацрта у који су имплементирани достављени предлози, а потом и упућен на мишљења релевантним органима и организацијама. Надлежно министарство ће доставити Нацрт закона Влади ради одлучивања и упућивања у скупштинску процедуру.

У протеклом периоду, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је финализовало и рад на Нацрту стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља, такође на иницијативу Савета за права детета. Документ је сада усклађен са Законом о планском систему и прошао је фазу јавне расправе.

 Одржана 13. Седница Одбора за права детета

Годишњим програмом рада Савета за 2019. предвиђена је сарадња и размена информација са другим саветима Владе и телима релевантним за област права детета. Тим поводом осмој седници Савета за права детета присуствовали су и поједини чланови Савета за праћење и унапређење рада органа кривичног поступка и извршења кривичних санкција према малолетницима.  Савет за права детета је покренуо иницијативу за успостављање посебне установе за лечење и оспособљавање у складу Законом о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица. Формирање посебне установе за лечење и оспособљавање социјално-здравственог типа омогућило би да се уз социјалну заштиту и бригу о малолетнику пружи и одговарајући здравствени третман и приступ образовању и стручном оспособљавању.

9. март 2020.

Обележен Међународни дан жена – 8. март

 Обележен Међународни дан жена – 8. март

Поводом обележавања Међународног дана жена, празника који слави економска, политичка и друштвена достигнућа жена, данас је организован скуп 25 година од усвајања Пекиншке декларације, под називом ,,Ми смо генерација за равноправност” у Народној библиотеци Србије.

Овогодишња тема ,,Ми смо генерација за равноправност” део је глобалне UN Women кампање ,,Генерација за равноправност” којом се обележава 25 година од усвајања Пекиншке декларације и Платформе за акцију. Тим поводом догађај је окупио генерације активисткиња, међу којима су и оне које су 1995. представљале Србију (СРЈ) у Пекингу, оне које данас активно раде на унапређењу положаја жена са различитих позиција, као и младе активисткиње.

,,Наш циљ је да постигнемо одрживи и паметан раст родне равноправности. Родна равноправност једно је од кључних питања одрживог развоја и без пуног права жена у јавном простору не можемо да га постигнемо,” изјавила је Јадранка Јоксимовић министарка за европске интеграције у уводном делу скупа.

,,Наша стратегија за наредних пет година и даље је усмерена на решавање најважнијих проблема који се тичу родне равноправности. Неки од њих су насиље над женама, неадекватно плаћен рад запослених жена и други. Србија је на путу да реши ова питања, а ми као лидери у овој области смо ту да је подржимо и помогнемо” истакао је Сем Фабрици шеф Делегације ЕУ у Србији.

,,Фокус нам је и даље да решимо горуће проблеме, а тај фокус нас управо и тера да се развијамо и идемо даље. Незамисливо је што у данашње време у разним крајевима Србије и даље имамо насиље над женама, злостављање... Зато је важно донети адекватне законе и примењивати их, али је још битније променити понашање,” навела је Франсоаз Жакоб стална координаторка УН у Србији.

Позицију жена данас у кључних 12 области, образовање, здравље, привреда, људска права, медији, насиље, оружани сукоби, власт и одлучивање, сиромаштво, институционални механизми за унапређивање положаја жена, животна средина и жене и девојчице, представило је 12 активиста и активисткиња који се у овим областима боре за родну равноправност.

Говорећи на тему жене и здравље, проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику рекла је да кључни изазови са којимо се сусрећемо, када говоримо о женама и здрављу, јесу све већи степен обољевања, посебно од хроничних незаразних болести, где доминира рак грлића материце и рак дојке, а које се могу превенирати или рано дијагностиковати, уз соматске и психичке болести старијег животног доба, попут депресије и деменције.

,,Са друге стране, различити облици насиља са којима се жене сусрећу само је један од фактора који доприноси нарушавању здравља жена у свету и код нас,” истаскла је министарка.

 Обележен Међународни дан жена – 8. март

Према њеним речима, са аспекта јавног здравља и демографског развоја, од посебног значаја је указивање на заштиту сексуалног и репродуктивног здравља, посебно код младих. Незаштићени сексуални односи могу довести до ширења ХПВ инфекције, као фактора ризика за појаву рака грлића материце од ког у нашој земљи оболи око 1.200, а умре више од 600 жена у само једној години.

,,Имајући у виду ове податке, Кабинет на чијем сам челу ове године је издвојио средства за пројекат препоручене имунизације против ХПВ инфекције девојчица узраста од 12 до 14 година у Новом Саду,” изјавила је проф. др Ђукић Дејановић и додала да је циљ да се мерама примарне превенције, односно имунизацијом, спрече кобне последице по женско здравље.

Министарка је истакла и да је кључно да се посебна пажња посвети женама које живе на селу, како нико не би остао иза колоне, у складу са главним мотом Агенде 2030.

,,Старије жене које живе на селу спадају у посебно угрожену категорију нашег становништва на коју морамо да мислимо, јер су често усамљене, здравствена заштита им је недоступа, а деца неретко не живе са њима,” закључила је министарка.

Данашњи скуп одржан је у организацији Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије, Министарства за европске интеграције, Делегације ЕУ у Србији и Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women).

2. март 2020.

Додељена бесповратна средства за суфинансирање мера популационе политике- 650 милиона динара за 88 градова и општина

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић потписала је данас уговоре о додели бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике, са представницима 88 локалних самоуправа, чији су пројекти прихваћени на Јавном позиву.

“За ову намену из буџета смо обезбедили 650 милиона динара, за суфинансирање до 85 одсто укупних трошкова. Највише средстава, око 292 милиона динара, опредељено је за адаптацију и санацију објеката предшколских установа и игралишта. На овај начин створиће се услови да се прошире капацитети и смање листе чекања у вртићима широм земље” истакла је министарка.

 Додељена бесповратна средства за суфинансирање мера популационе политике -	650 милиона динара за 88 градова и општина

За набавку медицинске опреме за опремање одељења гинекологије и педијатрије опредељено је око 79 милиона динара, за 31 јединицу локалне самоуправе, као и 29 возила за потребе патронажних служби, у износу од око 77 милиона динара. У 58 градова и општина суфинансираће се оснивање или оснаживање саветовалишта за труднице, репродуктивно здравље, школе родитељства и саветовалишта за младе, у висини од скоро 80 милиона динара, а око 13 милиона динара намењено је за куповину кућа за младе брачне парове.

На јавни позив стигле су 123 пријаве, коју је поднело 120 градова и општина. На основу листе вредновања и рангирања, суфинансираће се пројекти 88 јединица локалне самоуправе, и то: 26 у Војводини (Зрењанин, Житиште, Нови Бечеј, Сечањ, Нови Сад, Мали Иђош, Сомбор, Суботица, Апатин, Оџаци, Ада, Алибунар, Ириг, Тител, Бечеј, Бач, Врбас, Жабаљ, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Сремски Карловци, Кикинда, Кањижа, Чока, Пећинци и Инђија), 38 у региону Шумадије и Западне Србије (Крагујевац, Аранђеловац, Кнић, Рача, Лапово, Топола, Јагодина, Рековац, Деспотовац, Свилајнац, Баточина, Краљево, Врњачка Бања, Рашка, Варварин, Ћићевац, Ужице, Чајетина, Бајина Башта, Крушевац, Трстеник, Брус, Прибој, Пријепоље, Ваљево, Владимирци, Мионица, Шабац, Лозница, Богатић, Љубовија, Нови Пазар, Ивањица, Пожега, Чачак, Косјерић, Лучани и Горњи Милановац) и 24 у Јужној и Источној Србији (Лесковац, Власотинце, Алексинац, Гаџин Хан, Бор, Неготин, Мајданпек, Кладово, Владичин Хан, Босилеград,, Велико Градиште, Жагубица, Петровац на Млави, Дољевац, Бојник, Мерошина, Прокупље, Блаце, Пирот, Бабушница, Зајечар, Велика Плана, Смедерево и Сурдулица).

 Додељена бесповратна средства за суфинансирање мера популационе политике -	650 милиона динара за 88 градова и општина

Посебну пажњу су привукли следећи пројекти: Библиобус у Алексинцу – Минибус библиотека, опремљен књигама и литературом који ће обилазити села и на тај начин допринети  успостављању међугенерацијске сарадње; Лични пратиоци у Лапову – Помоћ родитељима у чувању, анимирању и едукацији деце са сметањама у развоју; Сепарација није секирација у Чачку – Једном месечно родитељима се пружа могућност да њихова деца преспавају или проведу викенд у вртићу; Помоћ у кући у Врњачкој Бањи – Помоћ родитељима са више деце, као и самохраним родитељима, у прању и пеглању, транспорту деце у и из школе; Повратак деце природи у Бачкој Паланци – Најбољи ђаци из 10 основних школа, 160 ђака, узраста 1-4. разреда имаће едукиативне секције у просторијама Црвеног крста; Међугенерацијска сарадња у месним заједницама у Мионици и Ваљеву – Обнављање месних заједница у циљу стварања услова за дружење најстаријих суграђана са својим унуцима, као и дружења и провођења квалитетног времена сениора; ХПВ вакцине у Новом Саду - Ефикасна заштита младих у репродуктивном периоду у циљу спречавања карцинома грлића материце; Инклузивна игралишта у Лапову – Отварање и проширивање простора за игру за децу са сметњама у развоју; Учионица у природи у Баточини - Отварање учионице на платоу испред библиотеке ради унапређења репродуктивног здравља младих, планирања породице и мотивисања становништва за останак.

Министарка Ђукић Дејановић је навела и да је у 2019. години рођена 341 беба више у односу на претходну годину. У поређењу са државама у окружењу - бившим југословенским републикама, Бугарском, Румунијом, Мађарском и Албанијом, само наша земља бележи благи пораст новорођене деце у наведеном периоду. Према првим прелиминарним подацима Републичког завода за статистику, у јануару 2020. године рођено је 245 беба више него у истом месецу 2019. године, што је раст од 5%. 

Погледајте старија саопштења

 Врх стране