МЕНИ

Насловна » Активности

Активности

18. септембар 2018.

Министарка Ђукић Дејановић са новом директорком УНИЦЕФ-а у Србији

Mинистарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић разговарала је данас са новом директорком УНИЦЕФ-а у Србији Ређином Де Доминићис, која је ступила на дужност 23. августа 2018. године.

 Министарка Ђукић Дејановић са новом директорком УНИЦЕФ-а у Србији

Министарка је указала на важност ангажмана УНИЦЕФ-а и потребу настављања добре сарадње коју УНИЦЕФ остварује са надлежним институцијама у Србији. Проф. др Ђукић Дејановић је истакла да је УНИЦЕФ препознат као водећа међународна агенција на плану пружања конкретне помоћи деци широм света, а да су у Србији остварени значајни резултати на плану побољшања положаја и унапређења заштите права деце.

Саговорнице су се сложиле око приоритетних области где ће сарадња бити настављена попут: развоја деце током раног детињства, спречавања насиља над децом, превенције болести, вршњачке едукације, менталног здравља деце и потпуне заштите права све деце уз интензивирање активности на ниову јединица локалних самоуправа.

Министарка је пожелела новој директорки УНИЦЕФ-а пуно успеха на новој позицији, уз пуну подршку Кабинета на чијем је челу.

17. септембар 2018.

Испуњавање циљева Агенде 2030 темељ за бољу будућност

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић, заједно са амбасадором Немачке Томасом Шибом и градоначелником Београда проф. др Зораном Радојичићем отворили су данас изложбу илустрација „Циљеви одрживог развоја – Агенда 2030” на Калемегданској тврђави у Београду. Организована у оквиру пројекта „Реформа јавних финансија – финансирање Агенде 2030”, ова изложба наглашава важност Агенде 2030 за свакодневни живот грађана Србије. Агенду о одрживом развоју чини 17 циљева одрживог развоја, а усвојена је у септембру 2015. године на Самиту Уједињених нација у Њујорку. Препознатљиве карикатуре, дело илустратора Добросава Боба Живковића, на њему својствен начин осликавају 17 циљева агенде.

Министарка Ђукић Дејановић истакла је да су земље које су прихватиле Агенду 2030 преузеле на себе обавезу да њене циљеве преточе у живот. “Све што се буде догађало између 2020. и 2030. године представљаће темељ за бољу будућност. Илустрације Боба Живковића на једноставан начин показују колико су прокламовани циљеви потребни сваком човеку и колико треба нам буду блиски. Зато Град Београд, као највећа локална самоуправа, има задатак да што више тих порука пренесе грађанима и приближи циљеве одрживог развоја како доносиоцима одлука тако и свима другима,” навела је министарка. Проф. др Ђукић Дејановић је подсетила на то да је процес испуњења циљева Агенде 2030 нераскидиво повезан са процесом приступања ЕУ, оценивши да је важно да се у посао конкретизације и реализације циљева укључе и општине, градови и региони.

 Испуњавање циљева Агенде 2030 темељ за бољу будућност

Амбасадор Томас Шиб је рекао да је Агенда 2030 за Немачку својеврсни компас не само за остваривање развојних политика, већ за све области политике, а одрживи развој је стављен као основ деловања како у националном тако и у међународном оквиру. 

“Из тог разлога улажемо велики напор да подржимо Србију у њеном настојању да оствари Агенду 2030. Немачка подржава Србију не само на путу ка Европској унији, већ и у остваривању циљева одрживог развоја. Немачка је од 2000. године дала више од 1,8 милијарди евра као развојну помоћ и тако је највећи билатерални донатор у Србији. Тежиште рада нашег ангажмана у области развојне помоћи јесте владавина права, одржив привредни развој и заштита животне средине,” закључио је амбасадор Шиб. 

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић истакао је да велики градови имају значајно место у реализацији циљева Агенде 2030, а међу њима је и Београд. “Све више људи жели да живи у метрополама, што је велики проблем. Решевању тог питања мора да се приступи што пре и на прави начин,” поручио је градоначелник, додајући да је на састанцима са колегама из региона једна од главних тема одрживи развој, о чему ће се разговарати и током предстојећег октобарског самита „16 плус 1” у Београду. 

Градоначелник је позвао Београђане и госте главног града да погледају илустрације, које приближавају циљеве Агенде 2030. “Веома је важно да обичан човек разуме и да учествује у овом процесу, јер једино тако циљеви неће бити апстрактни и моћи ће да се реализују, како би свет око нас био бољи, уређенији и лепши,” закључио је градоначелник Радојичић. 

Изложба илустрација „Циљеви одрживог развоја – Агенда 2030” је отворена до 17. октобра, након чега ће бити премештена у друге градове у Србији.

14. септембар 2018.

Министарка Ђукић Дејановић и министар Дачић на затварању Субрегионалне конференције о промоцији напретка у спровођењу Агенде 2030

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Mеђуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је, на затварању субрегионалне конференције “Промоција напретка у имплементацији Агенде 2030”, да веома добар одзив земаља у региону, са врло активним, садржајним и продуктивним дискусијама говори о потпуној посвећености ових држава да раде на остваривању Циљева одрживог развоја.

“Са друге стране, учешће председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића, министара, државних секретара, представника цивилног сектора и партнера из привреде, шаље јасну поруку да Србија намерава да настави креирање простора за ову врсту субрегионалног информисања о Агенди 2030,” поручила је министарка.

 Министарка Ђукић Дејановић и министар Дачић на затварању Субрегионалне конференције о промоцији напретка у спровођењу Агенде 2030

“Имали смо прилику да чујемо искуства Црне Горе, Хрватске, Словачке, Словеније, Македоније Босне и Херцеговине, Румуније, Швајцарске, Албаније и других, у спровођењу Агенде 2030, односно примере добре праксе који ће бити врло значајни државама које се припремају за подношење Добровољних националних извештаја. Бавили смо се и кључним принципима Агенде 2030 „да нико не буде изостављен“ у контексту глобалног, регионалног и националног оквира, с обзиром да ниједан циљ није достигнут уколико га не достигну сви,” рекла је проф. др Ђукић Дејановић.

Према речима министарке, општи закључак је да су добра регионална сарадња и добри међусобни односи у региону и партнерство кључни за одрживи развој држава у овом региону. “Резултати су показали спремност свих нас у региону да заједничком акцијом дођемо до циља, усмеравајући се и на локалне заједнице и не остављајући никога по страни,” закључила је министарка Ђукић Дејановић.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић навео je да Србија остаје у потпуности посвећена имплементацији Агенде за одрживи развој до 2030. године, посебно имајући у виду да је својевремено, као чланица кључних форума, као што су ЕКОСОК, Отворене радне групе за Циљеве одрживог развоја и Међувладине групе експерата о финансирању одрживог развоја, имaла активну улогу у формулисању циљева Агенде и процесу утврђивања модела њеног финансирања.

 Ђукић Дејановић: Све мање жена које рађају прво дете

“Наша је жеља да се Србија афирмише као стожер регионалне сарадње, снажно посвећен и активно ангажован на унапређењу односа у региону, као и на продубљивању и конкретизацији сарадње, посебно у оквиру регионалних иницијатива и механизама. Ова конференција је прави показатељ да морамо наставити са разменом искустава, добрих пракси и налажења политичких решења у спровођењу Циљева одрживог развоја,” рекао је министар Дачић.

“Пут ка чланству у ЕУ, који делимо са другим државама у региону, сагледавамо као пут ка већој стабилности, економском напретку и учвршћивању тековина демократије. Наш је циљ просперитетно друштво, које, делећи исте вредности са другим државама Европе и света, доприноси глобалној стабилности и напретку и, пре свега, води рачуна о бољитку својих грађана. Иако је пред нама дуг пут, овај скуп је показао да можемо успети, под условом да наши напори и активности буду свеобухватни, кохерентни и конзистентни,” закључио је први потпредседник Владе.

Дводневна конференција о промоцији напретка у имплементацији Агенде 2030, која је одржана у Палати “Србија” у Београду у организацији Владе Републике Србије, уз подршку тима Уједињених нација у Србији и Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), окупила је представнике влада држава региона, приватног сектора, међународних институција, а посебан фокус био је на социјалној инклузији и одрживом разоју, као и промоцији тржишне економије.

13. септембар 2018.

Београд домаћин Субрегионалнe конференцијe о промоцији напретка у спровођењу развојне Агенде 2030

Представници влада држава у региону, приватног сектора, међународних финансијских институција и развојних партнера, састали су се данас на дводневној конференцији под називом “Промоција напретка у имплементацији Агенде 2030” која се одржава у Палати “Србија” у Београду.

Отварајући скуп, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је истакла да Агенда 2030 позива да заједнички искоренимо сиромаштво, заштитимо планету која је наш дом, и постарамо се да сви људи подједнако могу да уживају у миру и благостању. “Смањење сиромаштва, квалитетно образовање, обезбеђивање достојног рада, здрава животна средина, подизање економије, јачање институција – то су неки од најважнијих циљева одрживог развоја,“ навела је председница Владе.

 Београд домаћин Субрегионалнe конференцијe о промоцији напретка у спровођењу развојне Агенде 2030

“Иако ове тежње на једном месту могу деловати утопијски, то нас не сме спречити у настојању да дамо све од себе, и корак по корак, напредујемо ка друштву у коме нико неће бити заборављен и искључен из свеопштег друштвеног напретка,” рекла је председница Владе. Према њеним речима, циљеви су глобални, али су путеви ка њиховом остварењу другачији у свакој земљи, а спровођење је заједнички посао Владе, цивилног друштва, академске заједнице, локалних заједница и међународних институција.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Mеђуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је да Агенда 2030 представља суштинску компоненту глобалних напора у циљу позитивне трансформације савременог света. “Субрегионалну конференцију видимо као прилику за размену идеја, знања и искустава, како би државe у овом региону могле да убрзају свој развојни напредак. Партнерство и сарадњу целокупне међународне заједнице, на различитим нивоима, а посебно регионалном и субрегионалном, посматрамо као предуслов да Агенда одрживог развоја буде спроведена на целовит начин у свим њеним димензијама - економској, социјалној и еколошкој”, навела је министарка Ђукић Дејановић.

 Београд домаћин Субрегионалнe конференцијe о промоцији напретка у спровођењу развојне Агенде 2030

„Напредак ка остварењу Циљева одрживог развоја садржаних у Агенди 2030 и европске интеграције су неодвојиви”, рекао је шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Сем Фабрици, додајући да су ова два процеса део једне исте реформе коју свака од земаља за себе треба да спроведе. „Све земље чланице ЕУ су се и саме обавезале да ће стремити достизању Циљева одрживог развоја, тако да је логично да и земље које желе да постану чланице инвестирају своје време, напоре, финансијска средства и експертизу ка остварењу ових циљева. Подршка ЕУ Србији, кроз ИПА фондове функционише двојако: кроз промоцију реформи неопходних за будуће чланство у ЕУ, као и промоцију одрживог развоја у складу са Циљевима одрживог развоја Уједињених нација,” напоменуо је амбасадор Фабрици.

Конференцијa о промоцији напретка у имплементацији Агенде 2030 се одржава у организацији Владе Републике Србије, уз подршку тима Уједињених нација у Србији и Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ). Скуп је окупио представнике влада држава региона, приватног сектора, међународних институција, а посебан фокус биће на социјалној инклузији и одрживом разоју, као и промоцији тржишне економије.

 Београд домаћин Субрегионалнe конференцијe о промоцији напретка у спровођењу развојне Агенде 2030

Агенду УН о одрживом развоју до 2030. године је усвојило више од 150 држава у септембру 2015. године и она обухвата кључне елементе попут економског раста, социјалне инклузије, заштите животне средине, институционалног развоја и сарадње. Циљеви одрживог развоја који су обједињени у Агенди 2030 представљају универзалан позив на деловање како би се решавали глобални изазови, окончало сиромаштво, заштитила планета и свакоме обезбедило да ужива у миру и просперитету. Циљева одрживог развоја има 17, а уз сваки од њих је утврђено и више конкретних задатака (укупно 169) које треба остварити до 2030. године.

7. септембар 2018.

Вође тима ескперата МАПС мисије на завршном састанку са министарком Ђукић Дејановић

Поводом реализације МАПС мисије у Србији, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председницa Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године проф. др Славица Ђукић Дејановић састала се данас са вођама тима експерата Уједињених нација Џорџом Бумом и Кетрин Хасвел, као и са Карлом Херши сталном кооридинаторком УН у Србији.

Министарка је изразила уверење да су састанци били успешни и да су експерти МАПС мисије стекли добар увид у стање у релевантним областима, нарочито у финансијама, здравству, образовању и области заштите животне средине које су и означене као кључне. Проф. др Ђукић Дејановић је истакла да сви релевантни актери и институције које су учестовале у разговорима са експертима МАПС мисије стоје на располагању уколико у било којој фази израде финалног извештаја буде потребна нека врста консултација или помоћи.

 Вође тима ескперата МАПС мисије на завршном састанку са министарком Ђукић Дејановић

Гђа Хасвел је навела да ће након одређивања приоритета међу циљевима и подциљевима одрживог развоја бити неопходна изградња капацитета у областима у којима они недостају и додала да је укључивање јединица локалних самоуправа у спровођењу Циљева одрживог развоја од изузетног значаја. Г. Бума се осврнуо на израду Добровољног националног извештаја o имплементацији Циљева одрживог развоја који ће Србија представити на политичком форуму УН на високом нивоу 2019. године у Њујорку, а у чијој ће изради, према његовим речима, од кључног значаја бити учешће Министарства финансија, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Републичког секретаријата за јавне политике и Републичког завода за статистику.

МАПС мисија представља подршку Уједињених нација интегрисању, убрзацању и мерама политике Влади Републике Србије за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године. Експерти МАПС мисије, која је у Србији реализована под називом “Од приступа до убрзања”, боравили су у Београду од 3. до 7. септембра, и том приликом су разговарали са представницима државних органа, међународних финансијских организација, невладиних тела и образовних институција. Извештај експерата МАПС мисије послужиће у одређивању приоритета Републике Србије међу циљевима и подциљевима одрживог развоја, који ће бити темељ за доношење Националног програма за одрживи развој.

6. септембар 2018.

Савет за популациону политику о напретку у спроведеним мерама

Премијерка Ана Брнабић председавала је данас четвртој седници Савета за популациону политику Републике Србије, на којој су изнете информације о спроведеним мерама популационе политике, јавном позиву за доделу бесповратних средстава за суфинансирање тих мера и напретку пројекта „Пријатељ породице“, који се реаклизује у сарадњи са Привредном комором Србије.

 Савет за популациону политику о напретку у спроведеним мерама

Министарка без портфеља задужена за популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић, која је и заменица председнице Савета, истакла је да је из републичког буџета додељено четири пута више бесповратних средстава него прошле године, односно 500 милиона динара за суфинансирање укупно 30 пројеката које је поднела 61 јединица локалних самоуправа и 10 градова.

Министарка је указала да су локалне самоуправе по расписивању Јавног позива показеле веће интересовање и много више креативности за пројекте у односу на прошлу годину, а премијерка Ана Брнабић нагласила да је влада спремна да настави са подршком уколико се за то укаже потреба.

Министар за рад, запошљавање, борачка  и социјална питања Зоран Ђорђевић информисао је чланове Савета да нема кашњења у исплати накнаде породиљама, као и да су све труднице примиле принадлежности за јул и део августа.

Савет је обавештен и о награди "Пријатељ породице" које су заједнички покренуле Владе Републике Србије и Привредне Комора Србије, а коју ће добијати компаније које су, уз добре пословне резултате у колективима створиле породично и пријатељско окружење што запосленима омогућава усклађивање рада и родитељства.

Представници ПКС саопштили су да ће акција пријављивања компанија које добро усаглањавају родитељство и рад почети крајем септембра, а да ће бити завршена почетка децембра. Премијерка Брнабић сматра да је предлог ПКС да се компанијама доделе сертификати одлична идеја, с обзиром на то да је, како је указала, од суфинансирања много важнија друштвена одговорност.

На седници је још једном речено да је Законом о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породица са децом предвиђено да од 1. јула ове године све мајке које роде прво дете добију једнократну помоћ од 100.000 динара, за друго 10.000 динара месечно две године, за треће дете 12.000 динара месечно у току 10 година, а за четврто 18.000 динара, такође у току 10 година.

5. септембар 2018.

Министарка Ђукић Дејановић у посети Крагујевцу

Поводом доделе бесповратних финансијских средстава за суфинасирање мера популационе политике, министарка без портфеља задужен за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић разговарала је данас са градоначелником Крагујевца, Радомиром Николићем, председником општине Аранђеловац, Бојаном Радовићем, заменицом председника општине Кнић, Јеленом Обрадовић и замеником председника општине Рача, Миладином Милићем у Градској управи града Крагујевца.

 Министарка Ђукић Дејановић у посети Крагујевцу

Проф. Ђукић Дејановић је навела да је општини Рача одобрено око 13 милиона динара за подршку младим брачним паровима који се баве пољопривредом, као и за набавку медицинске опреме. У Аранђеловцу, који је добио сличан износ средстава, улаже се у реконструкцију предшколских установа, након чега више неће бити листе чекања за пријем у вртиће, а средства су одобрена и за два возила патронажне службе и набавку неопходне медицинске опреме. Општини Кнић одобрена су средства у висино од око четири милиона динара за поправку водоинсталација и унапређење санитарно-хигијенских услова у школама. “Један део средстава усмерили смо и ка бесплатним тренинзима за фудбал за малишане и организовање радионица и предавања на тему дејабетеса код младих,” навела је министарка. Најављена је и адаптација крагујевачког центра за рекреативну наставу на Копаонику, реконструкција мокрог чвора у школи у селу Чумић, као и набавка возила и опреме за Дом здравља Крагујевац.

 Министарка Ђукић Дејановић у посети Крагујевцу

Министарка је присуствовала и свечаности поводом обележавања 20 година рада Дома здравља Крагејавац, који је, како је навела, успео да развије модел модерне здравствене установе која води бригу о здрављу својих грађана, у складу са мисијом превенција здравима, здравље болеснима. Министарка Ђукић Дејановић је запосленима и руководству честитала овај значајан јубилеј из жељу да наставе рад у духу хумане традиције.

3. септембар 2018.

“Од приступа до убрзања” – екпсерти МАПС мисије у Београду

Поводом почетка МАПС мисије у Србији, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председницa Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године проф. др Славица Ђукић Дејановић састала се данас са вођама тима експерата Уједињених нација Џорџом Бумом и Кетрин Хасвел, као и са Карлом Херши сталном кооридинаторком УН у Србији.

МАПС мисија, која се у Србији реализује под називом “Од приступа до убрзања”, представља подршку Уједињених нација интегрисању, убрзацању и мерама политике Влади Републике Србије за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године.

 “Од приступа до убрзања” – екпсерти МАПС мисије у Београду

Министарка је истакла да су сви чланови Међуресорне радне групе за имплементацију Агенде 2030 обавештени о доласку експерата МАПС мисије и спремни су да пруже безрезервну подршку у циљу што ефекисније и ефективније реализације мисије. “Представници организација невладиног сектора које су препознате као релевантни партнери у процесу МАПС мисије су такође обавештени и спремни су да учествују у предстојећим активностима,” навела је проф. др Ђукић Дејановић.

Вођа тима експерата Џорџ Бума је рекао да ће МАПС мисија помоћи у дефинисању приоритета за платформу одрживог развоја земље, узимајући у обзир текући процес придруживања ЕУ и сродне реформе које имају значајну улогу као кључни акцелератори спровођења Агенде 2030 у Србији.

Експерти МАПС мисије боравиће у Београду од 3. до 7. септембра и том приликом ће разговарати са представницима државних органа, међународних финансијских организација, невладиних тела и образовних институција. Извештај експерата МАПС мисије послужиће у одређивању приоритета Републике Србије међу циљевима и подциљевима одрживог развоја, који ће бити темељ за доношење Националног програма за одрживи развој.

29. август 2018.

Сарадња са Републиком Српском у области демографије и популационе политике

Заједничка седница Влада Републике Србије и Републике Српске одржана је данас у Требињу на којој је разговарано о заједничким започетим и будућим пројектима, регионалној сарадњи, као и о унапређењу међусобних односа.

 Сарадња са Републиком Српском у области демографије и популационе политике

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић том приликом састала се министарком породице, омладине и спорта Републике Српске, др Јасмином Давидовић. Министарке двеју Влада разговарале су о демографским трендовима у Републици Српској и Србији, као и о плановима за будућу сарадњу на пољу демографије и популационе политике.

Договорено је да се истраживања о усклађивању рада и родитељства и миграцијама студената које је спровео Кабинет министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику реализују и на територији Републике Српске. Резултати истраживања помoћи ће у креирању политика и предлагању конкретних мера у циљу управљања миграцијама и помоћи родитељима да у што је могуће већој мери остваре своје потребе и ускладе родитељство и радно, односно професионално ангажовање.

27. август 2018.

Србија 2030: Чињенице и опције

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић отворила је данас конференцију под називом “Србија 2030: Чињенице и опције”, о спровођењу и перспективама Агенде 2030 Уједињених нација у Србији, у организацији Центра за високе економске студије уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Конференција има за циљ да се кроз дискусију представе чињенице и сагледају могућности одрживог развоја у Србији до 2030. године.

 Србија 2030: Чињенице и опције

Министарка Ђукић Дејановић је истакла да су циљеви одрживог развоја усмерени пре свега да конкретно помогну обичном човеку да живи боље и квалитетније. Према њеним речима, 17 циљева одрживог развоја усмерено је на смањење сиромаштва, унапређење образовања, запошљавање, достојан рад, здраву животну средину, јачање институција, подизање економије и као такви у фокусу имају грађане. Проф. др Ђукић Дејановић је навела да је циљеве немогуће постићи без учешћа најширег круга актера у друштву и подсетила да је од усвајања Агенде 2030 Србија била једина држава из Југоисточне Европе која је активно учествовала у утврђивању модела њеног финансирања, а и међу првима је формирала тело за спровођење Агенде.

“Одрживи развој је углавном добро покривен у јавним политикама у Србији. Свих 17 циљева одрживог развоја садржано је у кровним развојним политикама и многим националним мултисекторским плановима и стратегијама”, oценила је министарка и додала да и поред тога постоји простор за даље унапређење оквира јавних политика наше земље Агенди 2030.

Данашња конференција се организује непосредно пред посету експерата УН у оквиру МАПС мисије - подршкe интегрисању, убрзању и мерама политике, која ће под називом „Од приступа до убрзања“ бити организована од 3. до 7. семптембра у Београду. МАПС мисија полази од чињенице да текући процеси приступања EУ имају кључну улогу као акцелератори Агенде 2030 у Србији, дефинишући приоритете за платформу одрживог развоја.

“Приступање ЕУ је кључни национални приоритет Србије тако да спровођење реформе са циљем испуњавања критеријума за приступање ЕУ може значајно допринети остваривању циљева одрживог развоја и обрнуто, јер радећи на великом броју циљева, радимо и на процесу приближавања Србије ЕУ. Седамнаест циљева у 35 преговарачких поглавља могу представљати покретаче у правцу одрживог развоја наше земље”, рекла је проф. др Ђукић Дејановић.

Министарка је најавила да ће Србија у септембру бити домаћин и Субрегионалне конференције под називом “Промоција напретка у имплементацији Агенде 2030”, која ће окупити владе, приватни сектор, међународне организације и финансијске институције, као и развојне партнере држава у окружењу, а на којој ће се говорити о остваривању циљева одрживог развоја.

“Један од главних циљева те конференције је да се идентификују области у којима је потребна размена знања и искустава како би се пружила прилика државама да убрзају свој напредак. Да би се достигле све обавезе преузете Агендом 2030 неопходно је активно укључивање свих интересних страна, јер одрживи развој не чини само један документ, већ је то начин живота којем свако од нас треба да тежи”, закључила је министарка.

27. август 2018.

Пуштен у рад 4Д ултразвучни апарат у Дому здравља у Горњем Милановцу

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић посетила је данас Горњи Милановц и том приликом у дому здравља у том месту пустила у рад 4Д ултразвучни апарат.

 Пуштен у рад 4Д ултразвучни апарат у Дому здравља у Горњем Милановцу

Апарат је набављен кроз пројекат доделе бесповратних средстава јединицама локалних самоуправа за спровођење мера популационе политике у 2018. години. Средства у износу од 500 милиона динара добила је 61 општина, међу којима је и Горњи Милановац.

“У Дому здравља ће се вeћ од данас вршити прегледи 4Д ултразвучним апаратом и ово је прва установа која је средства која је добила, кроз јавни позив који смо расписали, практично ставила у функцију”, истакла је министарка.

 Пуштен у рад 4Д ултразвучни апарат у Дому здравља у Горњем Милановцу

Проф. др Ђукић Дејановић је навела да ће набавка олакшати много трудницама које су до сада за преглед овим апаратом путовале у Чачак или Крагујевац. Колико је апарат био неопходан сведочи чињеница да га нису имале ни приватне установе у општини Горњи Милановац. Према министаркиним речима, 4Д ултразвучни апарат ће омогућити бољу дијагностику и то је пут ка здравијем материнству жена које су трудне или планирају трудноћу.

За набавку 4Д ултразвучног апарата издвојено је пет милиона динара, од којих је из буџета Републике Србије опредељено четири милиона динара, док је локална самоуправа учествовала са средствима у висини од један милион динара.

Председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић рекао је да је 4Д ултразвучни апарат био неопходан општини, јер су труднице до сада морале да одлазе у суседне веће градове и често су те прегледе плаћале из сопственог џепа. “Од данас уз оверену здравствену књижицу то могу да ураде и у Дому здравља у Горњем Милановцу”, истакао је председник општине и подсетио да Горњи Милановац од 1988. године бележи негативан природни прираштај.

У Горњем Милановцу се на 1.000 становника роди осам беба, а умре 16 људи. Просечна старост становништва је 44 године, а очекивана дужина живота за мушкарце износи 73, а за жене 78 година.

15. aвгуст 2018.

Ђукић Дејановић: Све мање жена које рађају прво дете

У Србији је све мање жена које рађају прво дете, а њихов број у 2017. смањио се за 1.000 у односу на претходну годину, објашњава министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић у интервјуу за новинску агенцију Танјуг.

 Ђукић Дејановић: Све мање жена које рађају прво дете

Ново истраживање Евростата о демографским кретањима показује да у већини земаља Европске уније расте број рођене деце по жени, а да у Србији опада. С тим у вези, министарка наводи да се индекс фертилитета у нашој земљи не смањује и да последњих година износи 1,46 што је, истиче, добра вест. “Међутим, да бисмо се обнављали као народ и држава, тај индекс треба да износи 2,1. Нова Стратегија подстицања рађања предвиђа низ активности којима бисмо повећали тај индекс на 1,85 што је наш први задатак”, рекла је проф. др Ђукић Дејановић.

Како је приметила, демографски показатељи Евростата указују да задовољавајући индекс рађања постоји само у Турској и Грузији, док у осталим земљама има благу тенденцију раста. Министарка је истакла да су пронаталитетне мере један сегмент популационе политике и да је задатак државе да се бави и питањем миграција и старењем становништва, будући да се из Србије, како каже, највише исељавају млади који у просеку имају 28 година, а међу којима је свака четврта особа високообразована.

“Миграције као цивилизацијску реалност не можемо спречити, али морамо побољшати комуникацију са младима који напуштају Србију и постижу изванредне професионалне резултате у иностранству. Комуникација са њима требало би да буде на вишем нивоу како би своја знања и искуства поделили и са нама у Србији”, нагласила је проф. др Ђукић Дејановић.

Министарка је означила међугенерацијску солидарност као важан сегмент популационе политике, будући да смо све старији као народ. Просек старости, како каже, у Србији је 1967. године био 33 године, а данас је 43 године. Говорећи о популационој политици, министарка је истакла да финансијска подршка која се примењује од 1. јула, у оквиру Закона о финансијској подршци породици са децом, није једина мера подстицања рађања и да је неопходно побољшати и услове за запошљавање, становање и низ сервисних активности. Она је подсетила да је држава ове године издвојила 500 милиона динара неповратне помоћи локалним самоуправама које треба да одреде приоритете и осмисле начин на који ће стимулисати младе да размишљају о рађању.

Проф. др Ђукић Дејановић је најавила да ће Привредна комора Србије 10. септембра расписати конкурс на који могу да се пријаве мала, средња и велика предузећа која желе да стекну признање “Најбољи пријатељ породице”.

“То ће бити први корак ка сертификацији којом би требало да буду обухваћена сва предузећа у Србији. Они који буду најбољи добиће одређене бенефите од државе, пре свега, када су у питању јавна оглашавања, конкурентност, одређене кредитне олакшице”, каже проф. др Ђукић Дејановић.

Када су у питању први резултати демографских мера њих би требало, према министаркиним речима, очекивати за 10 година. “Ако сада као држава урадимо све, не само у погледу финансијске подршке, већ и свих других мера, за 10 година можемо очекивати да нас буде више”, закључила је проф. др Ђукић Дејановић.

Погледајте старија саопштења

 Врх стране